-
Już któryś raz słyszałem, że ktoś był na wsi i jadł czarne. Z opisu pasowałoby mi to do kaszanki, ale nie pchanej do flaka tylko jedzonej "na świeżo" (jakkolwiek to makabrycznie brzmi).
Czy ktoś mi naświetli to czarne, co to u licha jest?
-
Planuję zrobić kilka słoiczków dżemu z czarnej porzeczki, ale w tym roku chciałabym trochę poeksperymentować i wzbogacić smak porzeczki różnymi dodatkami. Pierwszy wariant to kardamon, goździki i gałka muszkatołowa, poza tym myślałam o ziołach - szałwia, rozmaryn, lawenda...tylko, że sama nie wiem, która nuta smakowa byłaby najbardziej odpowiednia, a może tymianek...mam także własny miód, więc może iść w tym kierunku... zainspirujcie mnie, proszę, drodzy forumowicze.
-
witajcie. na urodziny chłopaka chciałabym upiec czarną bestię z .
chciałabym ją jakoś podrasować, by stała się bardziej "tortopodobna". pytanie tylko jak - czy zamiast przepisowego ganache położyć kwaskowaty dżem, na to bita śmietana, esy floresy z roztopionej czekolady i ewentualnie owoce?
czy nic nie robić, ewentualnie ułożyć na wierzch owoce? jak radzicie?
-
nie moj, sasiadow, a ci na ulopie jeszcze jakies 2 tyg.
porzeczki dojrzale.
moge zjesc, ale wszystkiego nie dam rady.
dzem, zamrozic, czy moze cos innego - nieznanego, a przydatnego?
podziele sie z nimi:)
-
W sumie o pasternaku znalazłam sporo w GP i w Almanachu, ale macie pomysł na czarną rzepę ? Kupiłam pierwszy raz w życiu, w ramach eksperymentu :)
-
Jakiś czas temu kupiłam garnek żeliwny, emaliowany. Taki czerwony, w sklepie na D... - dość często się tam pojawiają.
Zakupem jestem zachwycona, ale pojawił sie problem. Na dnie zrobiły mi się odpryski emalii(2 wększe czarne plamki), a wiem, że nie można gara obić;).
I co teraz? Używać, czy cholerstwo wyrzucić z kuchni, bo jest szkodliwe i zrobić z niego osłonkę do doniczek, a zainwestować w żeliwny, tym razem nie emaliowany?
-
Stosujecie w kuchni? Jeszcze nigdy nie jadłam, mam ochotę spróbować :-) Gotujecie go tak samo jak biały bez mieszania?