Dodaj do ulubionych

alergia na pszenicę

18.05.06, 11:23
Witam! Jakiś czas temu pisałam, że moja córcia ma skazę białkową - tak
powiedział pediatra. Odstawiłam mleko i nabiał, a objawy się nasiliły... Mała
ma prawie 5 m-cy. Poszłam do alergologa i okazało się, że jest uczulona na
pszenicę, kurz, ma candidę i reaguje na jeszcze parę alergenów. Narazie
pozbywamy się candidy. Wysprzątałam dom, chociaż kurzu do końca się narazie
nie pozbędę bo jesteśmy w trakcie przeprowadzkisad Ale najbardziej interesuje
mnie czy jeśli będę jeść produkty bezglutenowe to będzie dobrze (karmię
jeszcze piersią) - chodzi mi alergię na pszenicę. Jakbyście mogły mi jeszcze
coś poradzić to proszę. Będę bardzo wdzięczna. Wesprzyjcie mnie bo się z
lekka podłamałam. Alergolog stwierdziła, że jak na tak małe dziecko to mała
reaguje na bardzo dużo alergenów... Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mata_haari Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 11:38
      Z tego, co mi wiadomo, gluten nie przenika do mleka matki z tego względu, że
      jest trawiony w jelitach. Jeśli więc Twoje dziecko karmisz piersią, to w tej
      chwili, wydaje mi się, że nie ma szans na to, by Twoje dziecko otrzymywało
      gluten, a tym samym, niemożliwym jest stwierdzenie alergii na to zboże. Stąd
      moje pytanie,na jakiej podstawie orzeczona została taka właśnie alergia? Dla
      mnie jest w całej sytuacji coś niedorzecznego. (Zaznaczam, ze chodzi mi o samą
      alergię na pszenicę).
      • monia_z1 Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 11:54
        Moja mała miała wykonywane tesy metodą biorezonansu magnetycznego na aparacie
        Bicom. Nie wyszło jej, że jest uczulona na gluten tylko konkretnie na białko
        pszenicy.
        • mata_haari Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 12:16
          W tej chwili, zakładając, że karmisz TYLKO piersią, Twoje dziecko nie może mieć
          alergii na pszenicę. Może co najwyżej mieć do niej predyspozycje (ale wcale nie
          musi sądząc po tym, że alergia stwierdzona została rezonansem), a ewentualna
          alergia powstanie dopiero przy drugim, bądź jeszcze kolejnym, kontakcie z
          alergenem. Z tym, że aby taka alergia powstała, dziecko musi samo spożyć
          pszenicę (bądź nawet skrobię pszenną bezglutenową). To, że Ty jesz gluten, nie
          ma tu nic do rzeczy, tak samo jak żadnego wpływu na organizm dziecka nie będzie
          miała Twoja wstrzemięźliwość od glutenu. Musisz inaczej próbować pomóc swojemu
          dziecku, idąc tym tropem, nic nie wskórasz.
        • mata_haari Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 12:17
          A białko pszenicy to właśnie gluten.
          • mata_haari Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 12:22
            Chodź w sumie, niekoniecznie. (Chyba się rozpędziłam).
          • monia_z1 Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 12:25
            A jak mogę jej pomóc? Może masz jakieś sugestie? Pytam poważnie. Nie wiem co
            robić. I jeszcze jedno pytanie: czy biorezonans jest złą metodą określania
            alergii? Tzn. mam nie wierzyć w wyniki, czy co? Bo sądząc po objawach małej, na
            pewno jest na coś uczulona...
            • mata_haari Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 12:45
              Przede wszystkim powinnaś zlikwidować candidę, a dopiero potem sprawdzać
              alergię. Osobiście nie wierzę w biorezonans (w zby wielu przypadkach się nie
              sprawdził). My gdy Mały miał 5 m-cy zrobiliśmy mu pierwsze testy z krwi i u nas
              okazały się strzałem w dziesiątkę (IgE swoiste, metodą UNICAP) - ujawniły
              mnóstwo rzeczy, których się w ogóle nie spodziewaliśmy, a które okazały się
              rzeczywiście uczulać.
              Ja wiem, że wielu lekarzy i rodziców odradzi Ci testy mówiąc, że dziecko zbyt
              małe i nic z nich nie wyjdzie. Nie wiem jak będzie w Waszym przypadku. Ja mogę
              tylko powiedzieć, że u nas okazały się zbawienne.
              Ja już prawie nic nie jadłam (8 m-cy baaardzo rygorystycznej diety), a z synem
              cały czas było bardzo źle. Dzięki testom, moje dziecko wreszcie nie wygląda jak
              poparzone.
              Jak chcesz, dla własnego czystego sumienia, możesz przejść na pieczywo ryżowe
              bądź kukurydziane, ale pamiętaj, że tak naprawdę, wszystko może uczulać. U nas
              np. ryż i kukurydza odpada (i wiele, wiele jeszcze innych rzeczy - my mamy
              bardzo skompilkowaną sytuację). -
              Joanna i Michaś ur.09.05.2004
        • patefon Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 19:48
          to jak w koncu byla z nia u alergologa????
          czy na bicomie?
          bo zapewniam Cie ze to nie to samo
          Dicom co drugiej osobie wykazuje grzybice w jelitachwink
          naprawe to nie żarty to jest zdrowie twojego dziecka!!!
          przestań łazic po pseudolekarzach tylko idz do ALERGOLOGA z prawdziwego
          zdarzenia
    • bobau Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 18:12
      Moja coreczka nie jest uczulona na gluten, tylko konkretnie na pszenice wlasnie.
      Zwroc uwage na produkty bezglutenowe, powinnas wykluczyc wszystkie ktore
      zawieraja skrobie pszenna bezglutenowa, bo ona moze uczulac - mimo ze nie
      zawiera glutenu.
      Pzdr
      Bobau
      • mamaku Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 18:21
        A mój synek był uczulony na żyto, które też zawiera gluten, ale mógł jeść
        produkty mączne z innych zbóż, np. z pszenicy. Tak więc alergia na konkretne
        zboże nie zawsze oznacza alergę na gluten.
        • akaja Re: alergia na pszenicę 18.05.06, 21:02
          W każdym pojedynczym pokarmie uczulać może wiele alergenów w pszenicy np
          gliadyna, LTP i inne. Te które uczulają najczęściej to tzw alergeny większe.
          Niektóre z tych białek są wspólne dla róznych pokarmów dlatego też np osoba
          uczulona na jabłko może mieć też objawy po marchewce a dodatkowo objawy
          uczulenia na pyłki. Z tego wynika też to, że niektóre osoby mogą tolerować
          pewne gatunki jabłek podczas gdy na inne są uczulone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka