Gość: juzia IP: *.broker.com.pl 14.09.03, 22:25 moje dziecko ma powiększone węzły chłonne i chciałam zapytać do jakiego lekarza mam sie udać?prosze o odpowiedź na e- mail:danielom@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sasa Re: Węzły chłonne IP: *.icpnet.pl 12.11.03, 22:28 Opis jest ciekawy, ale ja mam pytanie: czy w jakiś sposób węzły chłonne mogą być powiązane z kaszakiem w okolicy ciemieniowej; gdyż pierwszy lekarz poinformowałmnie że mam powiekszone dodatkowo węzły chłonne, prosze o odpowiedz na mail sasa1@op.pl ;dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
jola74r Re: zaparcia 19.06.05, 12:43 mój synek ma 2,5 lat. Przez 3tygodnie nie robił kupki.Syropki nie pomagały. Dopiero wlewka. Niestety teraz boi się siadać na nocnik i na sedes. Ukrywa się pod stołem lub za drzwiami i robi w majtki. Ma świadomość, żę zrobił kupkę bo nam o tym mówi.Nie bardzo wiem jak go przekonać,żeby się nie bał i żeby robił an nocnik. Pragnę nadmienić, że dieta mojego synka też jest bardzo uboga, ponieważ niewiele chce jeść. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: Węzły chłonne IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 22:27 Co to znaczy powiekszone wezly?Czy jesli na szyi noworodka sa wyczowalne wezly o rozmiarach glowki szpilki (2 mm) to jest powod do niepokoju?Czy u zdrowego niemowlaka mozna wyczuc wezly chlonne? Odpowiedz Link Zgłoś
oznajm Re: Węzły chłonne 23.02.04, 17:07 Moje 2,5 letnie dziecko ma powiekszone węzły chłonne pod pachą. Zrobiłam mu badanie morfologii i Ob wyniki mieściły się w normie, lecz węzeł w dalszym ciągu jest taki sam. Chciałam zapytac czy powinnam pojść do innego specjalisty, czy może zrobic inne badania? Czy jest to niebezpieczne dla mojego dziecka? Bardzo proszę o porodę! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_chrzaszcz Re: Węzły chłonne 16.06.04, 13:02 Ja mam podobna sytuacje, moj synek od urodzenia ma powiekszone wezły chłonne, lekarz zalecil OB i morfologie z wymazem. Czy wezly chlonne powiekszone sa niebezpieczne dla dziecka i czy zagrazaja w jakis sposob zdrowiu dziecka. Prosze o jakas odpowiedz Pozdrawiam Aga mama Kamilka Odpowiedz Link Zgłoś
kruszyna1987 Re: Węzły chłonne 08.10.06, 18:11 mam pytanie czy tp jest mozliwe ze po przez powiekszenie wiezlow chlonnych pod pacha moze olec piers Odpowiedz Link Zgłoś
mallory Re: Węzły chłonne 09.09.04, 23:52 Nasza 2,5 letnia córeczka też miała powiększone węzły pod pachą. Po wielu wizytach u specjalistów, którzy nie mieli pojęcia "skąd to się coś pod pachą wzięło", dostaliśmy skierowanie na operacyjne usunięcie "tego czegoś". Na zabieg nie pojechaliśmy. Po pół roku znaleźliśmy lekarkę, która wyjaśniła nam dokładnie przyczynę powiększenia i przedstawiła nam rewelacyjną metodę na naprawienie tego problemu w sposób naturalny, nie wymagający cierpienia dziecka. Stosujemy tę metode drugi miesiąc a ogromny już swego czasu węzeł po prostu wchłania się. Dodam jeszcze, że dziecko czuje się znakomicie i zniknęło jeszcze kilka problemów, pozornie nie powiązanych ze sprawą. Nie dajcie pociąć swoich dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Węzły chłonne 10.09.04, 14:49 Mallory, a możesz coś więcej powiedzieć na temat tej metody? Albo chociaż daj jakieś namiary na lekarza. Bardzo proszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maksymilian1 Re: Węzły chłonne 03.01.05, 17:36 mami7 napisała: > Mallory, a możesz coś więcej powiedzieć na temat tej metody? > Albo chociaż daj jakieś namiary na lekarza. > Bardzo proszę. > > Pozdrawiam Proszę odpowiedz, czy Mallory podała Ci jakieś informacje, mi nie odpowiedziała.Proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
jusrat1 Re: Węzły chłonne 25.11.06, 18:21 bardzo proszę czy mogła by pani podać tą naturalną metodę na węzły chłonne. z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jusrat1 Re: Węzły chłonne 25.11.06, 19:04 jaki to jest ten adres gazetowy.bardzo prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
polka051 Re: Węzły chłonne 11.04.07, 18:12 czy moge prosic o naturalna metode na zniejszenie wezlow chlonnych u dziecka- mam z tym problem i szukam jakiejkolwiek pomocy! dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
eim20 Re: Węzły chłonne 19.09.04, 12:35 witaj!czy mogłabyś podać metodę , którą stosujesz przy powiększonym wężle chłonnym . ja z dzieckiem mam podobny problem , lekarze męczą badaniami i w dalszym ciągu nic.pozdrawiam i z góry dziękuję!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maksymilian1 Re: Węzły chłonne 15.12.04, 20:08 Mam taki sam problem.Prosze Cię podaj mi jakieś jego dane. Chciałabym wiedzieć co to za lekarz, gdzie przyjmuje. W jaki sposób postawił diagnozę, jakie badania trzeba przeprowadzić itd. Proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka10 Re: Węzły chłonne 09.01.05, 21:59 Mój 12 mies synek od 5 mies ma powiększone węzły na szyjce.Zrobiliśmy morfologię z rozmazem,usg i badania na cytomegalię oraz toksoplazmozę,wszystko jest ok, ale ja mimo zapewniwń lekarzy martwie się.Gdybyś mogła podać mi ten rewelacyjny sposób który wypróbowałaś będę wdzięczna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
danteos Re: Węzły chłonne 03.05.05, 21:49 Czytałam że miałaś podobny problem z węzłami chł. u swojego dziecka, jak ja. napisz prosze czy coś dalej robiłaś po tych badaniach, czy po prostu wszystko przeszło? Odpowiedz Link Zgłoś
kama04 Re: Węzły chłonne 10.01.05, 17:58 Mallory - napisałam do ciebie na adres gazetowy. kama04 Odpowiedz Link Zgłoś
bocha72 Re: Węzły chłonne 01.05.05, 12:52 Hallo Mallory!!! Jak wiele moich poprzedniczek bardzo Cie prosze napisz o tej rewelacyjnej metodzie wchlaniania sie wezlow chlonnych.Odezwij sie na e-mail, albo jeszcze lepiej tu na forum,to ludzie nie beda Cie meczyc swoimi prosbami. Odpowiedz Link Zgłoś
bocha72 Re: Węzły chłonne 16.06.05, 23:14 Hej Mallory! Blagam Cie napisz o tej rewelacyjnej metodzie prosze...Moj 2,5 roczny synus ma powiekszone wezly chlonne z tylu glowy-chwilami sa mniejsze, po jakims czasie znow staja sie wieksze.Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi jestem zalamana.Nasza Pani pediatra skierowala nas do chirurga, podejrzewala, ze albo sa powiekszone albo to cysty,ktore trzeba usunac chirurgicznie. Pani chirurg tylko "wymacala"tyl glowki i nie powiedziala niczego konkretnego-zadnego skierowania na badania nic-mamy obserwowac wezly chlonne i tyle (dodam,ze obecnie mieszkam w Niemczech i jest mi chyba jeszcze trudniej niz Wam)Boje sie, bo to glowka!Wogole wezly chlonne to powazna sprawa,na sama mysl o operacji na glowce oblewa mnie zimny pot.Nie wiem co robic, gdybys mogla-odezwij sie-Twoja metoda moze przeciez pomoc wielu innym osobom-Prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamcie6 Re: Węzły chłonne 21.07.05, 12:06 Dziewczyny. Ja też się zaczęłam interesować tematem węzły chłonne. Moja 12 miesięczna córeczka ma powiększone węzły od ok. tygodnie po obu stronach szyi. Zaczęły śmy robic badania (ogólnie dziecko jest zdrowe) i czekamy na wyniki. Zaczęłam też szukać informacji na temat powiększonych węzłów. W jednej książce (może to byc też dla Was przydatna informacja) wyczytałam, żeby nie dotykać węzłów chłonnych dziecka częściej niż raz, dwa razy na dobę, gdyż ich pocieranie może nasilić obrzęk i sprawić, że będą bardziej tkliwe. Piszę to, bo ja odkąd zauważyłam powiększone węzły stale sprawdzałam ich wielkość. Odpowiedz Link Zgłoś
izelek Re: Węzły chłonne 04.11.05, 16:11 Hej! Własnie mamn ten sam problem! Proszę podaj naturalny sposób leczenia. Zdaję sobie sprawę że to dość odległy czas od kiedy Wasza malutka miała problemy! Proszę napisz czy jest wszystko ok! Sama wychowuję moją córkę i może niepotrzebnie panikuję ale to jest moje oczko w głowie i strasznie się o nia boję! Odpowiedz Link Zgłoś
swieton_marzena Re: Węzły chłonne 27.11.05, 19:44 DO MALLORY Ja też BARDZO PROSZĘ o jakieś dane kontaktowe do tego lekarza lub opis co robiłaś, jak leczyłaś te węzły chłonne. Mam 8 miesięczną córeczkę i od miesiąca zauważyłam właśnie powiększone węzły chłonne po obu stronach szyjki (pod uszkami) byłam z niunią u pediatry niestety lekarka niewie co to jest bo dziecko jest zdrowe badania wychodzą w normie, twierdzi ze to moze od kolczyków (a nosi je 3 miesiace) chciałabym ją jeszcze skonsultować z innym lekarzem bo węzły się powiększają coraz bardziej. PROSZĘ ODPISZ na adres ziemianczyk@interia.pl marzena_siweton Odpowiedz Link Zgłoś
mac73x Re: Węzły chłonne 27.11.05, 21:48 No ladnie, w glowie to Ty masz niewiele, proponuje wsadzic dziecku kolczyki w okolicach pepka, w jezyk i w innych miejscach. W koncu pirsing jest tak modny !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia700 Re: Węzły chłonne 13.12.05, 18:55 czesc podobnie jak wszystkie mamy prosze o podanie metody na zmniejszenie węzłów chłonnych.Mam 4 letniego synka i mam z nim ten sam problem Odpowiedz Link Zgłoś
22m10 Re: Węzły chłonne 12.07.06, 22:59 Moja 10 letnia córka ma także powiększony węzęł na szyi. bardzo mnie to martwi. Chciałabym prosić o namiary na tą lekarkę która Państwu pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
jusrat1 Re: Węzły chłonne 25.11.06, 19:11 czy mogła by pani podac ten naturalny sposób na węzły. bardzo prosze o odpowiedz z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
polka051 Re: Węzły chłonne 11.04.07, 18:07 moja mmalutka ma problem z wezlami, blagam o te naturalna metode na ich zmniejszenie.nie moge yslec o niczym innym ostatnio,czy mozna pooc jakos maluszkowi? napisz co to za etoda-prosze Odpowiedz Link Zgłoś
ewapyrz Re: Węzły chłonne 04.03.14, 10:36 mam prośbę do Mallory z forum czy mogła byś napisać co to za lekarz lub jaka to naturalna metoda ,ja też mam problem z węzłami u dwulatka ale długo by się rozpisywać jak byś mogła napisać na tym forum dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
agma1 Re: Węzły chłonne 16.09.04, 08:42 Moj synek (3latka) 2 tygodnie temu miał usunięty węzeł chłonny nad obojczykiem. Ponieważ wszystkie badania z krwi wychodziły prawidłowo, a węzeł od trzech miesięcy był powiększony, lekarz zdecydował się na jego wycięcie. Biopsja jest jedynym badaniem w 100 % wykluczającym nowotwór. Na całe szczęscie badanie wyszło w porządku ale tego co przeżyliśmy oczekując na wynik nie życzę nikomu. W tej chwili pozostało Mu kilka powiększonych węzłów na szyi (jednak nie są one już tak duże jak ten usunięty). Mimo to byłabym wdzięczna za radę, czy i w jaki sposób można doprowadzić do ich wchłonięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do Agma1 16.09.04, 08:54 Agma, a jak wyglądał zabieg usunięcia? Czy synek miał jedynie znieczulenie miejscowe? U jakiego specjalisty się leczyliście? Czy była może jakaś możliwa przyczyna powiększenia węzłów? U mojego synka, lekarz zwala wszystko na niedawno przebytą dość ostrą ospę. Mamy czekać pół roku, ale dla mnie to wieczność, nawet jeśli wyniki są w porządku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agma1 Re: do Mami7 17.09.04, 14:59 Witam, niestety lekarze stwierdzili, że u tak małych dzieci nie praktykuje się znieczulenia miejscowego tylko ogólne. Cały zabieg traktowany jest jako rutynowy i łącznie z wybudzeniem dziecka nie trwa dłużej niż 50 minut. Jeśli chodzi o przyczynę powiększenia węzłów to stanęło na tym, że węzły powiększyły się podczas przebytej infekcji i po prostu się nie wchłonęły. Robiono mojemu dziecku badania na chyba wszystkie możliwe choroby (m.in. toksoplazmoza, cytomegalia, choroba kociego pazura, mononukleoza), prześwietlenia i usg węzłow. Niczego nie wykryto poza przeciwciałami cytomegali. Jesteśmy pod kontrolą lekarzy z oddziału onkologii i hematologii szpitala przy ul. Ltewskiej w Warszawie. Za tydzień mamy się wybrać do przyszpitalnej poradni hematologicznej po to by lekarz obejrzał bliznę. Nie wiem, czy skończy się na jednej wizycie. Mam nadzieję, że u Was też wszystko jest w porządku. Gdzie się leczycie? I jakie badania robiono Twojemu synkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do Agma1 17.09.04, 15:48 Gdzie się leczymy? Nigdzie. Młody trzy miesiace temu skończył tą paskudną ospę. Zresztą ja też. Oboje mamy trochę powiększonych węzłów. Mnie internista wysłał na rutynowe badania + toxoplazmoze. Ale winę raczej zwala na ospę, bo wyniki raczej ok. A pediatra natomiast stwierdziła tylko, że po ospie może tak być i 6 miesięcy! Młody ma powiększone węzły z jednej strony na szyi i z tyłu na główce. Jakoś nie mam siły czekać jeszcze 3 miesięcy. W sumie to nie wiem, czy te wężły nie były powiekszone wcześniej. Kurcze nie macam dziecka, że tak to ujmę. Zresztą u mnie to samo. A wszyscy mówią, że na pewno po ospie. Cóż skoro nawet ja nie mam pewności. Toxoplazmozę zrobiłam młodemu na własną rękę. Młody ma mieć badania za tydzień i myślałam włąśńie o sparwdzeniu jeszcze cytomegali. Ale sama już nie wiem. Jak trafiliście na Litewską? Dlaczego lekarze zdecydowali się na usunięcie węzła? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agma1 Re: do Mami7 20.09.04, 10:32 Z powodu infekcji wirusowej syn był u pediatry, która przy badaniu wyczuła powiększone węzły. Powiedziała, że przy powiększonych węzłach chłonnych standardowo daje skierowanie albo do poradni hematologicznej albo do szpitala. Akurat do poradni nie mogliśmy się dodzwonić. Natomiast kiedyś konsultowaliśmy dziecko (w zupełnie innej sprawie) u ordynatora odziału onkologii i hematologii na Litewskiej, do którego mieliśmy telefon. Więc zadzwoniliśmy do Niego i kazał nam się zgłosić na izbę przyjęć na Litewską. I w ten sposób tam trafiliśmy. A węzeł został usunięty dlatego, że podobno przy długotrwałym powiększeniu mogą zacząć tworzyć się ropienie i wtedy by się to wszystko nieładnie "paprało". Poza tym jak już pisałam, biopsja była ostatecznym badaniem wykluczającym nowotwór. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do Mami7 20.09.04, 14:52 Kurcze, ja tez obecnie mieszkam w Warszawie. A zaczęłam się zastanawiać czy nie żyjemy w innym świecie. Muszę poszukać jakiejś normalnej przychodni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annap6 Re: Węzły chłonne 04.01.05, 10:41 Czy ktoś może napisać coś o tej "metodzie na węzły chłonne". Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
lilda Re: Węzły chłonne 06.01.05, 12:36 Ja też mam probłem z moim 8miesięcznym synkiem wyczułam po obu stronach szyi dwa gizki wielkości groszku i nie wiem co mam robić.Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś
mapa10 Re: Węzły chłonne 22.01.05, 23:44 mam do Ciebie gorącą prośbę. Mam ten sam problem z moją 4 letnia córką. Proszę, jak uzyskasz już jakieś informacje , odpisz i oświeć mnie na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
124anka Re: Węzły chłonne 30.01.05, 10:04 DROGIE eMAMY JAK ZDOBĘDZIECIE INFORMACJĘ O TEJ METODZIE TO PROSZĘ NAPISAĆ MI NA PRIV MÓJ 5MIĘSIĘCZNY SYNEK TAKŻE MA POWIĘKSZONE WĘZŁY CHŁONNE NA SZYJCE DWA WYCZUWALNE GUZY BARDZO SIĘ MARTWIĘ.. Odpowiedz Link Zgłoś
kama04 Re:do Mallory!!! 12.01.05, 16:38 Proszę! zajrzyj na swoją pocztę gazetową! Temat powiększonych węzłów chłonnych nie daje mi spokoju! Jeżeli znasz sprawdzona metodę na wchłonięcie ich to napisz coś o niej abym mogła pogadać o tym z lekarzem!! Dzięki serdeczne za odzew!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexalan Re:do Mallory!!! 11.03.09, 15:35 oraz do wszystkich które ewentualnie otrzymały wiadomość jak naturalnie pozbyć się powiększonych węzłow chłonnych - podajcie proszę na czym to polega Odpowiedz Link Zgłoś
kama04 Re: Węzły chłonne 31.01.05, 22:19 A może jednak ktoś coś napisze? Widze że jest nas więcej z tym problemem! Odpowiedz Link Zgłoś
elapiotrus Re: Węzły chłonne 02.02.05, 12:00 Mój synek (3 latka) ma powiększone węzły chłonne, w tym jeden bardzo duży (jesteśmy po zapaleniu ucha). Podejrzewano mononukleozę. Czy Waszym dzieciom długo utrzymuje się powiększenie węzłow chłonnych po infekcjach? Ile to może trwać? Mieliśmy też USG szyi i brzuszka - powiększona wątroba i śledziona, ale stan bardzo dobry, więc raczej nie mononukleoza. Poradźcie, proszę. Ela Odpowiedz Link Zgłoś
gaga122 Re: Węzły chłonne 02.02.05, 16:54 przy mononukleozie boli też gardło, ogólnie dziecko jest b. osłabione,węzły chłonne są powiększone obydwa(te za uszami), przynajmniej tak było z moim dzieckiem, najlepiej zrobić wyniki z krwi wtedy stwierdza się mononukleozę, faktycznie przy tej chorobie jest powiększona śledziona i wątroba.... Odpowiedz Link Zgłoś
agnesny Re: Węzły chłonne 13.03.05, 07:10 mieszkam w usa i moj,obecnie, 3.5-roczny synek w wieku 2 lat przechodzil inwazje wirosow,infekcja za infekcja ciagnela sie ok~6 m-cy,bez terapii antybiotykowej,testy wykluczaly bakterie. w pewnym momencie zauwazylam u niego powiekszone wezly na szyji.jego pediatra uznal to za naturalny odruch zdrowego organizmu, nie zalecil zadnych badan ani wizyt u specjalistow. po dlugim czasie, mysle, ze ok~ 0.5 roku wezly samoistnie wrocily do naturalnych rozmiarow.nie chce niczego sugerowac, kazdy przypadek, jak dziecko jest indywidualny,podaje tylko fakty. dzis moja 14-to miesieczna coreczka ma powiekszone pachwinowe wezly chlonne,bylismy na chirurgii dzieciecej skad odeslano nas na specjalstyczne badania krwi,kalu i moczu. czytajac wasze opinie, przestraszylam sie, a co, jesli wszystkie badania beda w porzadku?jesli cos wiesz o podobnym przypadku, napisz prosze agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama2 Re: Węzły chłonne 13.03.05, 14:14 Może przyda sie wam garść informacji teoretycznych. Po stwierdzeniu powiekszenia węzłów chłonnych należy najpierw odp. na pyt. czy jest to powiększenie regionalne czy uogólnione. W drugim przypadku należy właśnie wziąć pod uwagę następujące choroby:1)infekcyjne- mononukleoza zakaźna, toksoplazmoza, bruceloza, gruźlica itp. 2)sarkoidozę, 3)nowotwory układu limfatycznego 4)stany nadwrażliwości- nadwrażliwość na leki, choroba posurowicza 5) kolagenozy naczyniowe np.reumatoidalne zapalenie stawów. Miejscowe powiększenie węzłów chłonnych sugeruje chorobę o miejscowym znaczeniu. Zawsze należy łączyć szczegółowe umiejscowienie powiększonego węzła chłonnego z okolicą, z której spływa chłonka. Powiększenie węzłów w górnych częściach szyi wskazuje najczęściej na infekcję, na drugim miejscu pod względem częstości znajdują się choroby nowotworowe. Na przykład powiększenie węzłów chł. przed uszami wskazuje na oko jako miejsce choroby, a powiększenie węzłów chł. podżuchwowych i podbródkowych- na gardło, zęby. To temat rzeka, wszystko zależy, o jakiej grupie węzłów chłonnych mówicie. Wskazaniem do biopsji (nie mylić mami7 z usunięciem) jest np. stwierdzenie węzła chłonnego w obrębie szyi lub pachy o średnicy powyżej 1 cm. Ale wskazanie do biopsji rozpatruje się w ramach całości objawów klinicznych. Powiększony węzeł może być z całkiem błahych powodów jak i poważnych chorób. Decyduje doświadczenie lekarza i ocena danej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
magdunia5 Re: Węzły chłonne 13.03.05, 16:28 Hej! My też mamy problem z węzłami chłonnymi. Synek (1,5 roku) ma powiększone węzły karkowe ( z obu stron ) i w pachwinach. Zauważyłam to 2 tyg. temu, ale wcześniej nie sprawdzałam. Lekarka twierdzi, że to po wirusówce, którą przeszedł pod koniec stycznia. Wyniki ma dobre, na USG też poza tymi nieszczęsnymi węzłami o.k., ale jednak trochę się niepokoję. Czy ktoś już może wie co to za naturalna metoda po której węzły się wchłaniają? Będę b. wdzięczna za informacje. Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
azia2004 Re: Węzły chłonne 13.03.05, 22:11 Tydzien po porodzie u mojego synka zaobserwowalam powiekszony wezel chlonny. POzniej zrobily sie z tego 3 wezly powiekszone (tylko za uszami). Przyczepilam sie tego i konsultowalam z wieloma lekarzami (mial robione badania krwi - wszystko OK). Po pierwsze: u synka po 2 miesiacach doszlo do zapalenia ucha srodkowego. Po drugie: po porodzie mial infekcje (CRP prawie 30) po trzecie: mial ciemieniuche, po czwarte: wszystko teraz sie wchlonelo (ma 4,5 mies). Wnioski Lekarze jednoglośnie stwierdzili, ze mam si tym nie przejmowac. Laryngolog stwierdzila, ze powiekszone wezly mogly miec zwiazek z uszami lub tym, ze zostal zaszczepiony po urodzeniu mimo, ze mial infekcje. Znajomy lekarz mowil, ze to mmoglo byc od ciemieniuchy lub od zadrapan na twarzy. Podobno nie nalazy sie przejmowac tym u malego dziecka. Ale ja sie stresowalam i tak do momencia ustapienia tego zjawiska Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: Węzły chłonne 15.03.05, 13:17 A ja mam pytanie. Czy sa w ogóle dzieci które NIE mają powiększonych węzłów chłonnych???? Mój Mikołaj generalnie ma lekko powiększone węzły chłonne pod szzczęką. Prawdopodobnie na skutek tego, ze co 5-6 miesięcy przebywa infekcję. Jak wiadomo, węzły u małych dzieci wchłaniają się nawet do około 6 miesięcy. Rozumiem, że u Mikołaja "nie mają czasu" się wchłonąć. czasami wyskakują jeszcze węzły na szyjce z tyłu. Wydaje mi się, na bazie tego co przeczytałam o chorobach węzłów chłonnych, że badania nalezy rozpoczynac w momencie, w którym węzły są bardzo twarde, nie uciekają pod dotykiem,no i ciągle powiększją się... Może się mylę. Ciekawa jestem czy są dzieci, które nie mają powiększonych węzłów chłonnych??? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Węzły chłonne 15.03.05, 14:38 MNie lekarz powiedział jeszcze, że o powiększonym węźle mozna powiedzieć jesli jest conajmniej centymetrowy. Chyba to tez sporo wyjasnia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: Węzły chłonne 15.03.05, 15:30 Kurcze, nic nie wyjasnia, bo u małych dzieci, jak nie infekcja to szczepienie - i tak w kółko... Te węzły nie maja kiedy się wchłonąć... Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 Re: Węzły chłonne 16.03.05, 16:38 tez mnie to interesuje.moj 5 letni synek ostatnio mial strasznie powiekszone wezly szyjne,z tylu glowy,pod pachami.ale wczesniej ok tygodnia przechodzilismy grype,pozniej zaczela mu sie zab 6 wyzynac i mial tez dziaslo strasznie obrzekniete.robilam morfologie(oprocz wysokiego crp 15,5)mial mniej wiecej reszte ok.troche malo zelaza ale minimalnie.pewnie przez to,ze przez ok miesiac nie mial apetytu.tylko dlaczego te wezly pachowe Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 Re:mami7 16.03.05, 18:00 do mnie bylo skierowane pytanie? jezeli tak to crp bylo od wychodzacego zeba Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re:mami7 16.03.05, 18:09 Skoro tak lekarz twierdzi to ok )) A pytanie tak do Ciebie było, przepraszam za nieścisłość. Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 Re:mami7 16.03.05, 18:11 mam taka nadzieje,ze sie nie mylil.zreszta wyjezdzam pod gdansk na tydzien wiec przejde sie jeszcze tam do lekarza.wtedy sie uspokoje Odpowiedz Link Zgłoś
mgusia Re: Węzły chłonne 21.04.09, 08:50 Cze Mój synek dawidek obecnie 9 miesięcy tez ma za uchem gulkę. Zauważyłam go zaraz po urodzeniu, pytałam sie pediadry , powiedziała żebym sie nie przejmowała bo to taka jego uroda, inny lekarz powiedział mi że to węzeł chłonny zauszny, ale nic z tym sie nie robi. Jak mały miał 4 miesiące zrobiłam mu usg, i ostatnio jak miał 8 miesięcy też . Okazało się ze węzeł sie powiekszył, nie wiem czy to jest wynikiem tego że ostatnio chorował, więc zrobiłam mu badanie krwi, w następnym tygodniu ide z wynikami do pediatry, zobaczymy co powie. Po przeczytaniu na forum zastanawiam sie czy nie powinnam zrobic tego wcześniej. Może znacie sposób na pozbycie sie tego wezła, prosze napiszcie, pozdrawam Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: Węzły chłonne 01.04.05, 11:40 podobno przy ząbkowaniu mogą byc powiększone węzły chłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp Re: Węzły chłonne 15.11.05, 14:26 kochana, podajcie prosze te metode na zminiejszenie wezlow moja mala tez ma powiekszone i to od 6 m-cy. Badania zdaniem lekarza nic nie wykazuja, ale i tak sie martwie Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp podajcie ten sposob na zmniejszenie węzłów 17.11.05, 12:07 podajcie proszę ten sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
agral2 Re: Węzły chłonne 24.11.05, 23:13 też mam problem z powiększonymi węzłami chłonnymi ale pachwinowymi,Szymon ma 4,5 roku od dłuzszego czasu są powiększone około 3 lat,często choruje na zapalenie płuc,byliśmy już wszędzie,onkolog stwierdził ,że jest to powiększenie odczynnowe i nie ma powodu do zmartwienia nikt nie mówił nic o nakuciu.Od niedawna są niebolesne ,czy ktoś miał taki problem.Z góry dziękuje za jakąkolwiek informacje Odpowiedz Link Zgłoś
aleksza Re: Węzły chłonne 29.12.05, 18:03 A mnie wlasnie interesuje od kiedy mozna mowic o powiększonym wezle chlonnym, tzn. jak duzy wezel nazywa sie powiekszonym ? Moj 26 mies. synek od co najmmniej roku ma powięksozne węzły chlonne na szyi, z malymi przerwami, czasami obustronnie. Lekarzy one (a odwiedzamy ich dosyc czesto) nie niepokoją raczej (oprócz mojej pediatry, ktora dla spokojnosci dala nam skierowanie do hematologa, u ktorego juz rok temu bylismy i kaazal sie nie martwic). Ale u mojego synka czasami zdarza sie powiekszona watroba (nie wszyscy lekarze sa tego samego zdania). rok temu mial robione ostatnie usg brzuszka. Dodam tylko ze ma nawracajace spadki zelaza ponizej poziomu. jest pod opieka poradni gastrologicznej CZD ze wzgledu na troche za niski przyrost masy ciala (12 450 g obecnie). To wszystko moze nie oznaczac nic ale moze swiadczyc o jakiejs nieprawidlowości. Martwi mnie to troche. Zastanawiam sie nad usg tych wezlow, ale ostatnio moja . pediatra powiedizala, ze takie wezly do 5 mm w ogole jej nie interesuja, wiec wnioskuje ze powiekszony wezel to wezel wiekszy niz 5 mm? Moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
igahubert Re: Węzły chłonne 11.01.06, 10:42 Dziewczyny, mój synek ma powiększone węzełki po jednej stronie szyjki już od ponad roku, zauważyłam je przy kolejnej infekcji gardła, którejś z kolei, nie wiem czy były już wcześniej. Poleciałam do lekarza, obmacał je i powiedział, że są typowo odczynowe i mam się nie martwić, bo dzieciom często powiększają się do wielkości kasztana a mój miał w zasadzie małe fasolki. Dla świętego spokoju moja mama (laborantka) zrobiła morfologię z rozmazem i wyszło OK jeśli chodzi o rzekome rozrosty, leukocytoza troszkę podwyższona z powodu anginy. Dostał kolejny antybiotyk, po tygodniu kontrolna morfologia, bez zarzutu, ale węzły pozostały. W międzyczasie zachorował jeszcze kilka razy (pierwszy rok w przedszkolu, wiadomo!)może nie miały kiedy się wchłonąć? Ciągle chory !!! Nie wiem, teraz w styczniu zachorował na zapalenie oskrzeli i przy wizycie lekarz (inny) zauważył je, powiedziałam, że ma je od ponad roku, zrobiłam wielkie oczy, jestem na prawdę histweryczką jeśli chodzi o choroby, ale on je pomacał i zapytał tylko czy miał robioną morf. z rozmazem i czy się zmieniają, powiększają itd. Jeśli są takie same nie muszę nic z nimi robić. Od tej pory z uporem maniaka macam to moje biedne dziciątko, mąż wrzeszczy na mnie, że wywołam wilka z lasu, po roku jakiegoś nieleczonego świństwa dziecko pewnie już by nie żyło !!!!! Ale do mnie to nie przemawia, z drugiej strony nie chcę go męczyć biopsją, sama nie wiem co robić. Podobno węzły przy częstych infekcjach włóknieją i nigdy nie wracają do pierwotnych rozmiarów. Dziewiczyny, a jak u Was? Poschodziły te węzły, czy zostają? Jak długo? Proszę, napiszcie coś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
staszka1974 Re: Węzły chłonne 11.01.06, 12:17 Ja też przechodziłam sprawe węzłów z moją roczną wtedy córeczką. Obudziła sie pewnego dnia (po nocy z płaczem) z węzłami żuchwowymi wielkości 3,5cm! Lekarka pierwszego kontaktu podejrzewała zęby, ale dała skierowanie do Kliniki Hematologii (mimo pozytywnego wyniku morfologii krwi z rozmazem). Po całodniowym maratonie badań wynik brzmiał: jakaś niedoleczona infekcja. Pani hematolog potwierdziła, że raz mocno powiększone węzły włóknieją i będą większe niż normalne (chyba, że dziecko długoby nie chorowało)oraz zaprzeczyła, że węzły powiększają się od ząbkowania. To nieprawda, węzły moga być większe tylko w wypadku, gdyby na dziąśle pojawił się stan zapalny wywołany ząbkowaniem. Tak więc jak widzisz utrzymujące się powiększenie węzłów chłonnych jest stanem normalnym (zwłaszcza w przypadku, gdy dziecko w międzyczasie choruje). Życzę zdrówka i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
igahubert Re: Węzły chłonne 11.01.06, 13:17 Dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy u Twojej córeczki węzły wróciły do normy? Napisz proszę jakie badania robili w Klinice? Czy pobierali wycinek węzła? Pozdrawiam Ciebie i córcię Odpowiedz Link Zgłoś
staszka1974 Re: Węzły chłonne 11.01.06, 14:06 Nie martw się, od razu nie robi się żadnych inwazyjnych badań. Biopsje węzłów robi się tylko w przypadku podejrzenia poważnych chorób. Wątpię, czy w twoim przypadku dostaniesz w ogóle skierowanie do hematologa, bo węzły mojej córki wyglądały naprawdę b. poważnie. Wyglądała jak chomik (3,5cm po obu stronach, gdyby nie to, że była szczepiona przeciw śwince pomyślałabym, że właśnie ją ma). Jeśli jednak wylądujesz na Hematologii niech cię nie przeraża to, że będą Twoje dziecko traktować jak potencjanie chorego pacjenta. Jeśli dzieci juz tam trafiają lekarze wyznają zasadę, że lepiej dmuchać na zimne (i chyba tak dobrze). Tak więc moja córka miała badania od 8.00 do 16.00 i było to: prześwietlenie klatki piersiowej (podobno po tym badaniu od razu można wykluczyć hemofilię), pobieranie krwi (z żyły, z palca i jeszcze welfron), usg węzłów chłonnych, oczywiście badanie przez lekarza palpacyjne (obmacał ją dokładnie od góry do dołu) i co jeszcze było nie pamiętam (widać moja świadomość wypiera takie chwile). Reasumując nie było to przyjemne ani dla mojej córki ani dla mnie, ale przynajmniej teraz śpimy spokojnie. A córeczka nadal ma węzły trochę bardziej powiększone niż normalnie, ale teraz już wiem, że tak ma być. Jednym słowem strach ma wielkie oczy i tak też jest zapewne w waszym przypadku. Radzę nie nalegać na jakieś specjalistyczne badania (no chyba, że prywatnie usg węzłów)jeśli lekarz nie widzi wskazań. Powiekszone węzły to naprawdę zmora większości dzieci. Pozdrawiam! Staszka1974 Odpowiedz Link Zgłoś
igahubert Re: Węzły chłonne 11.01.06, 16:58 Dzięki duże Staszka, bardzo mnie podniosłaś na duchu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej76yz Re: Węzły chłonne 16.03.06, 20:14 Droga joasiu myślę że nie należy się tak strasznie martwić tym bardziej że wyniki są w porządku.Ostatnio widziałam w tv program w którym Pani Alfreda Walkowska z Legnicy pomogła wielu osobom,a wobec których medycyna była bezradna między innymi dziewczynce która przez wiele m-cy chorowała na ostre zapalenie płuc potem oskrzeli i tak bez przerwy teraz po kuracji jest świetnie.Głownym składnikiem kuracji jest orkisz który ma silne właściwości przeciwnowotworowe wysoko uodparniające i nie tylko Jak będziesz zainteresowana to podam nr.tel. Odpowiedz Link Zgłoś
karinek1 Re: Węzły chłonne 14.04.06, 23:43 Mój 2 letni synek od kilku miesięcy ma powiększony węzeł chłonny na szyi. Zrobiliśmy mnóstwo badań (3 krotna morfologia z rozmazem, 2 krotnie usg węzłów, usg jamy brzusznej, rtg klatki piersiowej, cytomegalię, toksoplazmozę) i wszystki wyszły OK więc dostaliśmy skierowanie do poradni hematologiczno- onkologicznej na Litewskiej w Warszawie. Tam Pani doktor, hematolog-onkolog stwierdziła, że węzeł jest typowo odczynowy, prawdopodobnie ulegnie zwłóknieniu i może się nie wchłonąć do końca życia a jedynie zmniejszać i powiększać w przebiegu infekcji, a później powiedziała mi że mam dac biednemu dziecku spokój i nie męczyć już żadnymi badaniami bo to nic nie da. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak jej uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiaz76 Re: Węzły chłonne 19.01.06, 18:57 Mój synek ma 9 miesięcy. Od 2 m-ca ma powiększone węzły chłonne. Najpierw pani doktor tłumaczyła to przewlekłym katarkiem (alergik, potem faktem, że szły ząbki. Jednak Tymuś nadal ma powiększone węzły chłonne, mimo, że wreszcie minął katar, a po wyjściu 6-go ząbka jast przerwa w ich wychodzeniu. Pani doktor stwierdziła, że powiększone węzły chłonne to "taka uroda" mojego synka, że mogą takie pozostać już na zawsze. Jestem jednak młodą mamą i niepokoją mnie te węzły. Co robić? Jaka jest prawda? Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: Węzły chłonne 19.01.06, 19:39 Joasiu na pewno przeczytałaś uważnie to co napisała mamaadama2 i staszka 1974. Wydaje mi się, że właśnie tam ukryta jest prawda. Kłania się choć morfologia z rozmazem. Poza tym jeszcze to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=27297760&a=27769898 Odpowiedz Link Zgłoś
diablica1982 Re: Węzły chłonne 15.03.06, 17:38 Dzień dobry mam pytanie mój chłopak choruje na stożek rogówki ma wysokie cisnienie w gałce ocznej od jakiegoś czasu pojawiaja sie u niego silne nawet bardzo silne bóle głowy czasem nawet proszki nie pomagaja< ketonal forte> czasami przy tych bólach pojawiają sie zawroty głwy i zaburzenia w widzeniu niewielkie ostatnio nawet taki atak bólu skończył sie silnym krwotokiem z nosa i dreszczami zimna.dzisiaj właśnie bolała go silnie głowa i zwróciłam uwage na to ze pod uszami ma lekko spócgniete i kiedy dotykam sie to miejsce bardzo go boli. Nie wiem czy powienien pójść do specjalisty i nie wiem do jakiego czy te bóle głowy sa spowodowane choroba oczu i czy trzeba zwrócic uwage na to przy kolejnej wizycie u okulisty czy nie czekac i pójść do specjalisty? Bardo prosze o rade mój adres meil renia10012@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
layra3 Węzły chłonne 13.11.06, 20:52 immunolog jest odpowiednim lekarzem, ale idź najpierw do lekarza pediatry żeby doradził Ci kogoś zaufanego.Pozdrawiam Layra Odpowiedz Link Zgłoś
dida7 Re: Węzły chłonne 27.11.06, 13:57 Mojemu synkowi powiększyły się węzły potyliczne z obydwu stron po przebytej w kwietniu trzydniówce.Pomimo tego czasu nie wchłonęły się,ale są malutkie. Tydzień temu mieliśmy ostatnie szczepienie {infanrix IPV HIB} i z jednej strony węzły znów się powiększyły...do wielkości fasolek.Czy powiekszenie można wiązać z efektem poszczepiennym ? Odpowiedz Link Zgłoś
rafalek67 Węzły chłonne 21.11.07, 18:02 witam mój syn ma już pare lat powiększone węzły chłonne był już przebadany wszystko było ok ...lekarz uznał ze taka jego uroda ..czy zostałam spławiona ...? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuniam Węzły chłonne 11.03.09, 07:35 dziędobry wszyskim mam problem mój synek skończy 18miesiecy w lutym tego roku zaczol chorować zaczeło się od ANGINY miał antybiotyk AMOKSIKLAW po leczeniu wizyta u lekarza pediatry i po dwuch dnia znów do lekarza ponieważ dziecko gorączkowało39,8 pani doktor powiedziała że czerwone gardełko i znów antybiotyk ZINAT ale mój synek niechciał łykać to pani doktor przepisała zastrzyki po zastrzykach miało być już lepiej a tu znów niespodzianka zauważyłam że ma powiększony prawy węzeł chłonny na szyji pani doktor przepisała antybiotyk KLACID i wizyta u pani doktor laryngolog poszłam z synkiem i dowiedziałam się że jest mało odporny że dopuki mu zęby niewyjdą to tak będzie pani doktor kazała to przeczekać miał wyniki i wszystko jest ok ale martwi mnie to że dalej ma powiększony prawy węzeł co robić można jakoś pomuc dziecku podawać może coś na odporność. Odpowiedz Link Zgłoś
nat-i25 Węzły chłonne 10.08.09, 12:52 mam ten sam problem u dziecka z wezłem chłonnym,jest powiekszony pod pacha wyniki mieszcza sie w normie,proponuja nam to usunac ale ja nie zabardzo jestem do tego przekonana prosze podajcie ten naturalny sposob na zmniejszenie sie wezłow chłonnych. Odpowiedz Link Zgłoś