Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne

IP: *.broker.com.pl 14.09.03, 22:25
moje dziecko ma powiększone węzły chłonne i chciałam zapytać do
jakiego lekarza mam sie udać?prosze o odpowiedź na e-
mail:danielom@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: sasa Re: Węzły chłonne IP: *.icpnet.pl 12.11.03, 22:28
      Opis jest ciekawy, ale ja mam pytanie: czy w jakiś sposób węzły
      chłonne mogą być powiązane z kaszakiem w okolicy ciemieniowej;
      gdyż pierwszy lekarz poinformowałmnie że mam powiekszone
      dodatkowo węzły chłonne, prosze o odpowiedz na mail
      sasa1@op.pl ;dziekuje
      • paola25 zaparcia 29.03.05, 22:08
        co zrobic gdy dziecko ma silne zaparcia?
        • jola74r Re: zaparcia 19.06.05, 12:43
          mój synek ma 2,5 lat. Przez 3tygodnie nie robił kupki.Syropki nie pomagały.
          Dopiero wlewka. Niestety teraz boi się siadać na nocnik i na sedes. Ukrywa się
          pod stołem lub za drzwiami i robi w majtki. Ma świadomość, żę zrobił kupkę bo
          nam o tym mówi.Nie bardzo wiem jak go przekonać,żeby się nie bał i żeby robił
          an nocnik. Pragnę nadmienić, że dieta mojego synka też jest bardzo uboga,
          ponieważ niewiele chce jeść. Bardzo proszę o pomoc.
    • Gość: grzes Re: Węzły chłonne IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 22:27
      Co to znaczy powiekszone wezly?Czy jesli na szyi noworodka sa wyczowalne wezly
      o rozmiarach glowki szpilki (2 mm) to jest powod do niepokoju?Czy u zdrowego
      niemowlaka mozna wyczuc wezly chlonne?
    • oznajm Re: Węzły chłonne 23.02.04, 17:07
      Moje 2,5 letnie dziecko ma powiekszone węzły chłonne pod pachą. Zrobiłam mu
      badanie morfologii i Ob wyniki mieściły się w normie, lecz węzeł w dalszym
      ciągu jest taki sam. Chciałam zapytac czy powinnam pojść do innego specjalisty,
      czy może zrobic inne badania? Czy jest to niebezpieczne dla mojego dziecka?
      Bardzo proszę o porodę!
    • agnieszka_chrzaszcz Re: Węzły chłonne 16.06.04, 13:02
      Ja mam podobna sytuacje, moj synek od urodzenia ma powiekszone wezły chłonne,
      lekarz zalecil OB i morfologie z wymazem.
      Czy wezly chlonne powiekszone sa niebezpieczne dla dziecka i czy zagrazaja w
      jakis sposob zdrowiu dziecka. Prosze o jakas odpowiedz
      Pozdrawiam Aga mama Kamilka
      • kruszyna1987 Re: Węzły chłonne 08.10.06, 18:11
        mam pytanie czy tp jest mozliwe ze po przez powiekszenie wiezlow chlonnych pod
        pacha moze olec piers
    • mallory Re: Węzły chłonne 09.09.04, 23:52
      Nasza 2,5 letnia córeczka też miała powiększone węzły pod pachą. Po wielu
      wizytach u specjalistów, którzy nie mieli pojęcia "skąd to się coś pod pachą
      wzięło", dostaliśmy skierowanie na operacyjne usunięcie "tego czegoś". Na
      zabieg nie pojechaliśmy. Po pół roku znaleźliśmy lekarkę, która wyjaśniła nam
      dokładnie przyczynę powiększenia i przedstawiła nam rewelacyjną metodę na
      naprawienie tego problemu w sposób naturalny, nie wymagający cierpienia
      dziecka. Stosujemy tę metode drugi miesiąc a ogromny już swego czasu węzeł po
      prostu wchłania się. Dodam jeszcze, że dziecko czuje się znakomicie i zniknęło
      jeszcze kilka problemów, pozornie nie powiązanych ze sprawą. Nie dajcie pociąć
      swoich dzieci!
      • mami7 Re: Węzły chłonne 10.09.04, 14:49
        Mallory, a możesz coś więcej powiedzieć na temat tej metody?
        Albo chociaż daj jakieś namiary na lekarza.
        Bardzo proszę.

Pozdrawiam
        • maksymilian1 Re: Węzły chłonne 03.01.05, 17:36
          mami7 napisała:

> Mallory, a możesz coś więcej powiedzieć na temat tej metody?
          > Albo chociaż daj jakieś namiary na lekarza.
          > Bardzo proszę.
          >
          > Pozdrawiam
          Proszę odpowiedz, czy Mallory podała Ci jakieś informacje, mi nie
          odpowiedziała.Proszę o kontakt.
          • mami7 Re: Węzły chłonne 03.01.05, 19:12
            Napisałam na adres gazetowy.
            • jusrat1 Re: Węzły chłonne 25.11.06, 18:21
              bardzo proszę czy mogła by pani podać tą naturalną metodę na węzły chłonne.
              z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
            • jusrat1 Re: Węzły chłonne 25.11.06, 19:04
              jaki to jest ten adres gazetowy.bardzo prosze o odpowiedz
          • polka051 Re: Węzły chłonne 11.04.07, 18:12
            czy moge prosic o naturalna metode na zniejszenie wezlow chlonnych u dziecka-
            mam z tym problem i szukam jakiejkolwiek pomocy! dzieki
      • eim20 Re: Węzły chłonne 19.09.04, 12:35
        witaj!czy mogłabyś podać metodę , którą stosujesz przy powiększonym wężle
        chłonnym . ja z dzieckiem mam podobny problem , lekarze męczą badaniami i w
        dalszym ciągu nic.pozdrawiam i z góry dziękuję!!!!
      • maksymilian1 Re: Węzły chłonne 15.12.04, 20:08
        Mam taki sam problem.Prosze Cię podaj mi jakieś jego dane. Chciałabym wiedzieć
        co to za lekarz, gdzie przyjmuje. W jaki sposób postawił diagnozę, jakie
        badania trzeba przeprowadzić itd.
        Proszę o kontakt.
      • maminka10 Re: Węzły chłonne 09.01.05, 21:59
        Mój 12 mies synek od 5 mies ma powiększone węzły na szyjce.Zrobiliśmy morfologię
        z rozmazem,usg i badania na cytomegalię oraz toksoplazmozę,wszystko jest ok, ale
        ja mimo zapewniwń lekarzy martwie się.Gdybyś mogła podać mi ten rewelacyjny
        sposób który wypróbowałaś będę wdzięczna.Pozdrawiam.
        • danteos Re: Węzły chłonne 03.05.05, 21:49
          Czytałam że miałaś podobny problem z węzłami chł. u swojego dziecka, jak ja.
          napisz prosze czy coś dalej robiłaś po tych badaniach, czy po prostu wszystko
          przeszło?
      • kama04 Re: Węzły chłonne 10.01.05, 17:58
        Mallory - napisałam do ciebie na adres gazetowy.
        kama04
      • bocha72 Re: Węzły chłonne 01.05.05, 12:52
        Hallo Mallory!!!
        Jak wiele moich poprzedniczek bardzo Cie prosze napisz o tej rewelacyjnej
        metodzie wchlaniania sie wezlow chlonnych.Odezwij sie na e-mail, albo jeszcze
        lepiej tu na forum,to ludzie nie beda Cie meczyc swoimi prosbami.
      • bocha72 Re: Węzły chłonne 16.06.05, 23:14
        Hej Mallory!
        Blagam Cie napisz o tej rewelacyjnej metodzie prosze...Moj 2,5 roczny synus ma
        powiekszone wezly chlonne z tylu glowy-chwilami sa mniejsze, po jakims czasie
        znow staja sie wieksze.Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi jestem
        zalamana.Nasza Pani pediatra skierowala nas do chirurga, podejrzewala, ze albo
        sa powiekszone albo to cysty,ktore trzeba usunac chirurgicznie. Pani chirurg
        tylko "wymacala"tyl glowki i nie powiedziala niczego konkretnego-zadnego
        skierowania na badania nic-mamy obserwowac wezly chlonne i tyle (dodam,ze
        obecnie mieszkam w Niemczech i jest mi chyba jeszcze trudniej niz Wam)Boje sie,
        bo to glowka!Wogole wezly chlonne to powazna sprawa,na sama mysl o operacji na
        glowce oblewa mnie zimny pot.Nie wiem co robic, gdybys mogla-odezwij sie-Twoja
        metoda moze przeciez pomoc wielu innym osobom-Prosze...
        • kochamcie6 Re: Węzły chłonne 21.07.05, 12:06
          Dziewczyny. Ja też się zaczęłam interesować tematem węzły chłonne. Moja 12
          miesięczna córeczka ma powiększone węzły od ok. tygodnie po obu stronach szyi.
          Zaczęły śmy robic badania (ogólnie dziecko jest zdrowe) i czekamy na wyniki.
          Zaczęłam też szukać informacji na temat powiększonych węzłów. W jednej książce
          (może to byc też dla Was przydatna informacja) wyczytałam, żeby nie dotykać
          węzłów chłonnych dziecka częściej niż raz, dwa razy na dobę, gdyż ich
          pocieranie może nasilić obrzęk i sprawić, że będą bardziej tkliwe. Piszę to, bo
          ja odkąd zauważyłam powiększone węzły stale sprawdzałam ich wielkość.
      • izelek Re: Węzły chłonne 04.11.05, 16:11
        Hej! Własnie mamn ten sam problem! Proszę podaj naturalny sposób leczenia.
        Zdaję sobie sprawę że to dość odległy czas od kiedy Wasza malutka miała
        problemy! Proszę napisz czy jest wszystko ok! Sama wychowuję moją córkę i może
        niepotrzebnie panikuję ale to jest moje oczko w głowie i strasznie się o nia
        boję!
      • swieton_marzena Re: Węzły chłonne 27.11.05, 19:44
        DO MALLORY
        Ja też BARDZO PROSZĘ o jakieś dane kontaktowe do tego lekarza lub opis co
        robiłaś, jak leczyłaś te węzły chłonne. Mam 8 miesięczną córeczkę i od miesiąca
        zauważyłam właśnie powiększone węzły chłonne po obu stronach szyjki (pod
        uszkami) byłam z niunią u pediatry niestety lekarka niewie co to jest bo
        dziecko jest zdrowe badania wychodzą w normie, twierdzi ze to moze od kolczyków
        (a nosi je 3 miesiace) chciałabym ją jeszcze skonsultować z innym lekarzem bo
        węzły się powiększają coraz bardziej. PROSZĘ ODPISZ na adres
        ziemianczyk@interia.pl marzena_siweton
        • mac73x Re: Węzły chłonne 27.11.05, 21:48
          No ladnie, w glowie to Ty masz niewiele, proponuje wsadzic dziecku kolczyki w
          okolicach pepka, w jezyk i w innych miejscach. W koncu pirsing jest tak modny !!!
      • kasia700 Re: Węzły chłonne 13.12.05, 18:55
        czesc podobnie jak wszystkie mamy prosze o podanie metody na zmniejszenie
        węzłów chłonnych.Mam 4 letniego synka i mam z nim ten sam problem
      • 22m10 Re: Węzły chłonne 12.07.06, 22:59
        Moja 10 letnia córka ma także powiększony węzęł na szyi. bardzo mnie to martwi.
        Chciałabym prosić o namiary na tą lekarkę która Państwu pomogła.
      • jusrat1 Re: Węzły chłonne 25.11.06, 19:11
        czy mogła by pani podac ten naturalny sposób na węzły. bardzo prosze o
        odpowiedz z góry dziękuje
      • polka051 Re: Węzły chłonne 11.04.07, 18:07
        moja mmalutka ma problem z wezlami, blagam o te naturalna metode na ich
        zmniejszenie.nie moge yslec o niczym innym ostatnio,czy mozna pooc jakos
        maluszkowi? napisz co to za etoda-prosze
      • ewapyrz Re: Węzły chłonne 04.03.14, 10:36
        mam prośbę do Mallory z forum czy mogła byś napisać co to za lekarz lub jaka to naturalna metoda ,ja też mam problem z węzłami u dwulatka ale długo by się rozpisywać jak byś mogła napisać na tym forum dziękuje
    • agma1 Re: Węzły chłonne 16.09.04, 08:42
      Moj synek (3latka) 2 tygodnie temu miał usunięty węzeł chłonny nad obojczykiem.
      Ponieważ wszystkie badania z krwi wychodziły prawidłowo, a węzeł od trzech
      miesięcy był powiększony, lekarz zdecydował się na jego wycięcie. Biopsja jest
      jedynym badaniem w 100 % wykluczającym nowotwór. Na całe szczęscie badanie
      wyszło w porządku ale tego co przeżyliśmy oczekując na wynik nie życzę nikomu.
      W tej chwili pozostało Mu kilka powiększonych węzłów na szyi (jednak nie są one
      już tak duże jak ten usunięty). Mimo to byłabym wdzięczna za radę, czy i w jaki
      sposób można doprowadzić do ich wchłonięcia.
      • mami7 Re: do Agma1 16.09.04, 08:54
        Agma,

a jak wyglądał zabieg usunięcia?
        Czy synek miał jedynie znieczulenie miejscowe?
        U jakiego specjalisty się leczyliście?
        Czy była może jakaś możliwa przyczyna powiększenia węzłów?
        U mojego synka, lekarz zwala wszystko na niedawno przebytą dość ostrą ospę.
        Mamy czekać pół roku, ale dla mnie to wieczność, nawet jeśli wyniki są w porządku.

Pozdrawiam
        • agma1 Re: do Mami7 17.09.04, 14:59
          Witam,
          niestety lekarze stwierdzili, że u tak małych dzieci nie praktykuje się
          znieczulenia miejscowego tylko ogólne. Cały zabieg traktowany jest jako
          rutynowy i łącznie z wybudzeniem dziecka nie trwa dłużej niż 50 minut.
          Jeśli chodzi o przyczynę powiększenia węzłów to stanęło na tym, że węzły
          powiększyły się podczas przebytej infekcji i po prostu się nie wchłonęły.
          Robiono mojemu dziecku badania na chyba wszystkie możliwe choroby (m.in.
          toksoplazmoza, cytomegalia, choroba kociego pazura, mononukleoza),
          prześwietlenia i usg węzłow. Niczego nie wykryto poza przeciwciałami cytomegali.
          Jesteśmy pod kontrolą lekarzy z oddziału onkologii i hematologii szpitala przy
          ul. Ltewskiej w Warszawie. Za tydzień mamy się wybrać do przyszpitalnej poradni
          hematologicznej po to by lekarz obejrzał bliznę. Nie wiem, czy skończy się na
          jednej wizycie.
          Mam nadzieję, że u Was też wszystko jest w porządku. Gdzie się leczycie? I
          jakie badania robiono Twojemu synkowi?
          • mami7 Re: do Agma1 17.09.04, 15:48
            Gdzie się leczymy? Nigdzie.
            Młody trzy miesiace temu skończył tą paskudną ospę. Zresztą ja też.
            Oboje mamy trochę powiększonych węzłów. Mnie internista wysłał na rutynowe badania + toxoplazmoze. Ale winę raczej zwala na ospę, bo wyniki raczej ok.
            A pediatra natomiast stwierdziła tylko, że po ospie może tak być i 6 miesięcy!
            Młody ma powiększone węzły z jednej strony na szyi i z tyłu na główce.
            Jakoś nie mam siły czekać jeszcze 3 miesięcy. W sumie to nie wiem, czy te wężły nie były powiekszone wcześniej. Kurcze nie macam dziecka, że tak to ujmę. Zresztą u mnie to samo. A wszyscy mówią, że na pewno po ospie. Cóż skoro nawet ja nie mam pewności.
            Toxoplazmozę zrobiłam młodemu na własną rękę.
            Młody ma mieć badania za tydzień i myślałam włąśńie o sparwdzeniu jeszcze cytomegali. Ale sama już nie wiem.

Jak trafiliście na Litewską?
            Dlaczego lekarze zdecydowali się na usunięcie węzła?

Pozdrawiam
            • agma1 Re: do Mami7 20.09.04, 10:32
              Z powodu infekcji wirusowej syn był u pediatry, która przy badaniu wyczuła
              powiększone węzły. Powiedziała, że przy powiększonych węzłach chłonnych
              standardowo daje skierowanie albo do poradni hematologicznej albo do szpitala.
              Akurat do poradni nie mogliśmy się dodzwonić. Natomiast kiedyś konsultowaliśmy
              dziecko (w zupełnie innej sprawie) u ordynatora odziału onkologii i hematologii
              na Litewskiej, do którego mieliśmy telefon. Więc zadzwoniliśmy do Niego i kazał
              nam się zgłosić na izbę przyjęć na Litewską. I w ten sposób tam trafiliśmy.
              A węzeł został usunięty dlatego, że podobno przy długotrwałym powiększeniu mogą
              zacząć tworzyć się ropienie i wtedy by się to wszystko nieładnie "paprało".
              Poza tym jak już pisałam, biopsja była ostatecznym badaniem wykluczającym
              nowotwór.
              • mami7 Re: do Mami7 20.09.04, 14:52
                Kurcze, ja tez obecnie mieszkam w Warszawie.
                A zaczęłam się zastanawiać czy nie żyjemy w innym świecie.
                Muszę poszukać jakiejś normalnej przychodni.

Pozdrawiam
    • annap6 Re: Węzły chłonne 04.01.05, 10:41
      Czy ktoś może napisać coś o tej "metodzie na węzły chłonne".
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • lilda Re: Węzły chłonne 06.01.05, 12:36
        Ja też mam probłem z moim 8miesięcznym synkiem wyczułam po obu stronach szyi dwa
        gizki wielkości groszku i nie wiem co mam robić.Pomóżcie
        • mapa10 Re: Węzły chłonne 22.01.05, 23:44
          mam do Ciebie gorącą prośbę. Mam ten sam problem z moją 4 letnia córką. Proszę,
          jak uzyskasz już jakieś informacje , odpisz i oświeć mnie na ten temat
          • 124anka Re: Węzły chłonne 30.01.05, 10:04
            DROGIE eMAMY JAK ZDOBĘDZIECIE INFORMACJĘ O TEJ METODZIE TO PROSZĘ NAPISAĆ MI NA
            PRIV MÓJ 5MIĘSIĘCZNY SYNEK TAKŻE MA POWIĘKSZONE WĘZŁY CHŁONNE NA SZYJCE DWA
            WYCZUWALNE GUZY BARDZO SIĘ MARTWIĘ..
    • kama04 Re:do Mallory!!! 12.01.05, 16:38
      Proszę! zajrzyj na swoją pocztę gazetową! Temat powiększonych węzłów chłonnych
      nie daje mi spokoju!
      Jeżeli znasz sprawdzona metodę na wchłonięcie ich to napisz coś o niej abym
      mogła pogadać o tym z lekarzem!!
      Dzięki serdeczne za odzew!!!!!!!!!!!!
      • alexalan Re:do Mallory!!! 11.03.09, 15:35
        oraz do wszystkich które ewentualnie otrzymały wiadomość jak naturalnie pozbyć
        się powiększonych węzłow chłonnych - podajcie proszę na czym to polega
    • kama04 Re: Węzły chłonne 31.01.05, 22:19
      A może jednak ktoś coś napisze? Widze że jest nas więcej z tym problemem!
    • elapiotrus Re: Węzły chłonne 02.02.05, 12:00
      Mój synek (3 latka) ma powiększone węzły chłonne, w tym jeden bardzo duży
      (jesteśmy po zapaleniu ucha). Podejrzewano mononukleozę. Czy Waszym dzieciom
      długo utrzymuje się powiększenie węzłow chłonnych po infekcjach? Ile to może
      trwać? Mieliśmy też USG szyi i brzuszka - powiększona wątroba i śledziona,
      ale stan bardzo dobry, więc raczej nie mononukleoza.
      Poradźcie, proszę.
      Ela
      • gaga122 Re: Węzły chłonne 02.02.05, 16:54
        przy mononukleozie boli też gardło, ogólnie dziecko jest b. osłabione,węzły
        chłonne są powiększone obydwa(te za uszami), przynajmniej tak było z moim
        dzieckiem, najlepiej zrobić wyniki z krwi wtedy stwierdza się mononukleozę,
        faktycznie przy tej chorobie jest powiększona śledziona i wątroba....
        • agnesny Re: Węzły chłonne 13.03.05, 07:10
          mieszkam w usa i moj,obecnie, 3.5-roczny synek w wieku 2 lat przechodzil
          inwazje wirosow,infekcja za infekcja ciagnela sie ok~6 m-cy,bez terapii
          antybiotykowej,testy wykluczaly bakterie. w pewnym momencie zauwazylam u niego
          powiekszone wezly na szyji.jego pediatra uznal to za naturalny odruch zdrowego
          organizmu, nie zalecil zadnych badan ani wizyt u specjalistow. po dlugim
          czasie, mysle, ze ok~ 0.5 roku wezly samoistnie wrocily do naturalnych
          rozmiarow.nie chce niczego sugerowac, kazdy przypadek, jak dziecko jest
          indywidualny,podaje tylko fakty.
          dzis moja 14-to miesieczna coreczka ma powiekszone pachwinowe wezly
          chlonne,bylismy na chirurgii dzieciecej skad odeslano nas na specjalstyczne
          badania krwi,kalu i moczu. czytajac wasze opinie, przestraszylam sie, a co,
          jesli wszystkie badania beda w porzadku?jesli cos wiesz o podobnym przypadku,
          napisz prosze
          agnieszka
    • mamaadama2 Re: Węzły chłonne 13.03.05, 14:14
      Może przyda sie wam garść informacji teoretycznych. Po stwierdzeniu
      powiekszenia węzłów chłonnych należy najpierw odp. na pyt. czy jest to
      powiększenie regionalne czy uogólnione. W drugim przypadku należy właśnie wziąć
      pod uwagę następujące choroby:1)infekcyjne- mononukleoza zakaźna,
      toksoplazmoza, bruceloza, gruźlica itp. 2)sarkoidozę, 3)nowotwory układu
      limfatycznego 4)stany nadwrażliwości- nadwrażliwość na leki, choroba
      posurowicza 5) kolagenozy naczyniowe np.reumatoidalne zapalenie stawów.
      Miejscowe powiększenie węzłów chłonnych sugeruje chorobę o miejscowym
      znaczeniu. Zawsze należy łączyć szczegółowe umiejscowienie powiększonego węzła
      chłonnego z okolicą, z której spływa chłonka. Powiększenie węzłów w górnych
      częściach szyi wskazuje najczęściej na infekcję, na drugim miejscu pod względem
      częstości znajdują się choroby nowotworowe. Na przykład powiększenie węzłów
      chł. przed uszami wskazuje na oko jako miejsce choroby, a powiększenie węzłów
      chł. podżuchwowych i podbródkowych- na gardło, zęby.
      To temat rzeka, wszystko zależy, o jakiej grupie węzłów chłonnych mówicie.
      Wskazaniem do biopsji (nie mylić mami7 z usunięciem) jest np. stwierdzenie
      węzła chłonnego w obrębie szyi lub pachy o średnicy powyżej 1 cm. Ale wskazanie
      do biopsji rozpatruje się w ramach całości objawów klinicznych. Powiększony
      węzeł może być z całkiem błahych powodów jak i poważnych chorób. Decyduje
      doświadczenie lekarza i ocena danej sytuacji.
    • magdunia5 Re: Węzły chłonne 13.03.05, 16:28
      Hej! My też mamy problem z węzłami chłonnymi. Synek (1,5 roku) ma powiększone
      węzły karkowe ( z obu stron ) i w pachwinach. Zauważyłam to 2 tyg. temu, ale
      wcześniej nie sprawdzałam. Lekarka twierdzi, że to po wirusówce, którą
      przeszedł pod koniec stycznia. Wyniki ma dobre, na USG też poza tymi
      nieszczęsnymi węzłami o.k., ale jednak trochę się niepokoję. Czy ktoś już może
      wie co to za naturalna metoda po której węzły się wchłaniają? Będę b. wdzięczna
      za informacje. Pozdrawiam. Magda
      • azia2004 Re: Węzły chłonne 13.03.05, 22:11
        Tydzien po porodzie u mojego synka zaobserwowalam powiekszony wezel chlonny.
        POzniej zrobily sie z tego 3 wezly powiekszone (tylko za uszami).
        Przyczepilam sie tego i konsultowalam z wieloma lekarzami (mial robione badania
        krwi - wszystko OK).
        Po pierwsze: u synka po 2 miesiacach doszlo do zapalenia ucha srodkowego.
        Po drugie: po porodzie mial infekcje (CRP prawie 30)
        po trzecie: mial ciemieniuche,
        po czwarte: wszystko teraz sie wchlonelo (ma 4,5 mies).
        Wnioski
        Lekarze jednoglośnie stwierdzili, ze mam si tym nie przejmowac.
        Laryngolog stwierdzila, ze powiekszone wezly mogly miec zwiazek z uszami lub
        tym, ze zostal zaszczepiony po urodzeniu mimo, ze mial infekcje.
        Znajomy lekarz mowil, ze to mmoglo byc od ciemieniuchy lub od zadrapan na
        twarzy.
        Podobno nie nalazy sie przejmowac tym u malego dziecka. Ale ja sie stresowalam
        i tak do momencia ustapienia tego zjawiska smile
        Pozdrawiam

• madziulaw Re: Węzły chłonne 15.03.05, 13:17
          A ja mam pytanie. Czy sa w ogóle dzieci które NIE mają powiększonych węzłów
          chłonnych????
          Mój Mikołaj generalnie ma lekko powiększone węzły chłonne pod szzczęką.
          Prawdopodobnie na skutek tego, ze co 5-6 miesięcy przebywa infekcję. Jak
          wiadomo, węzły u małych dzieci wchłaniają się nawet do około 6 miesięcy.
          Rozumiem, że u Mikołaja "nie mają czasu" się wchłonąć. czasami wyskakują jeszcze
          węzły na szyjce z tyłu.

Wydaje mi się, na bazie tego co przeczytałam o chorobach węzłów chłonnych, że
          badania nalezy rozpoczynac w momencie, w którym węzły są bardzo twarde, nie
          uciekają pod dotykiem,no i ciągle powiększją się...

Może się mylę. Ciekawa jestem czy są dzieci, które nie mają powiększonych węzłów
          chłonnych???

Pozdrawiam

Magda
          • mami7 Re: Węzły chłonne 15.03.05, 14:38
            MNie lekarz powiedział jeszcze, że o powiększonym węźle mozna powiedzieć jesli
            jest conajmniej centymetrowy. Chyba to tez sporo wyjasnia wink

Pozdrawiam
            • madziulaw Re: Węzły chłonne 15.03.05, 15:30
              Kurcze, nic nie wyjasnia, bo u małych dzieci, jak nie infekcja to szczepienie -
              i tak w kółko... Te węzły nie maja kiedy się wchłonąć...
              • mami7 Re: Węzły chłonne 15.03.05, 15:56
                No dobra, a jakie duże te węzełki?
                • hanya00 Re: Węzły chłonne 16.03.05, 16:38
                  tez mnie to interesuje.moj 5 letni synek ostatnio mial strasznie powiekszone
                  wezly szyjne,z tylu glowy,pod pachami.ale wczesniej ok tygodnia przechodzilismy
                  grype,pozniej zaczela mu sie zab 6 wyzynac i mial tez dziaslo strasznie
                  obrzekniete.robilam morfologie(oprocz wysokiego crp 15,5)mial mniej wiecej
                  reszte ok.troche malo zelaza ale minimalnie.pewnie przez to,ze przez ok miesiac
                  nie mial apetytu.tylko dlaczego te wezly pachowe
                  • mami7 Re: Węzły chłonne 16.03.05, 17:59
                    No, ale co lekarz na to CRP?
                    • hanya00 Re:mami7 16.03.05, 18:00
                      do mnie bylo skierowane pytanie?
                      jezeli tak to crp bylo od wychodzacego zeba
                      • mami7 Re:mami7 16.03.05, 18:09
                        Skoro tak lekarz twierdzi to ok wink))

A pytanie tak do Ciebie było, przepraszam za nieścisłość.
                        • hanya00 Re:mami7 16.03.05, 18:11
                          mam taka nadzieje,ze sie nie mylil.zreszta wyjezdzam pod gdansk na tydzien wiec
                          przejde sie jeszcze tam do lekarza.wtedy sie uspokoje
        • mgusia Re: Węzły chłonne 21.04.09, 08:50
          Cze
          Mój synek dawidek obecnie 9 miesięcy tez ma za uchem gulkę.
          Zauważyłam go zaraz po urodzeniu, pytałam sie pediadry , powiedziała
          żebym sie nie przejmowała bo to taka jego uroda, inny lekarz
          powiedział mi że to węzeł chłonny zauszny, ale nic z tym sie nie
          robi. Jak mały miał 4 miesiące zrobiłam mu usg, i ostatnio jak miał
          8 miesięcy też . Okazało się ze węzeł sie powiekszył, nie wiem czy
          to jest wynikiem tego że ostatnio chorował, więc zrobiłam mu badanie
          krwi, w następnym tygodniu ide z wynikami do pediatry, zobaczymy co
          powie. Po przeczytaniu na forum zastanawiam sie czy nie powinnam
          zrobic tego wcześniej. Może znacie sposób na pozbycie sie tego
          wezła, prosze napiszcie, pozdrawam
    • karolcia111 Re: Węzły chłonne 01.04.05, 11:40
      podobno przy ząbkowaniu mogą byc powiększone węzły chłonne.
    • basiuniagp Re: Węzły chłonne 15.11.05, 14:26
      kochana, podajcie prosze te metode na zminiejszenie wezlow moja mala tez ma
      powiekszone i to od 6 m-cy. Badania zdaniem lekarza nic nie wykazuja, ale i tak
      sie martwie sad
    • basiuniagp podajcie ten sposob na zmniejszenie węzłów 17.11.05, 12:07
      podajcie proszę ten sposób...
    • agral2 Re: Węzły chłonne 24.11.05, 23:13
      też mam problem z powiększonymi węzłami chłonnymi ale pachwinowymi,Szymon ma
      4,5 roku od dłuzszego czasu są powiększone około 3 lat,często choruje na
      zapalenie płuc,byliśmy już wszędzie,onkolog stwierdził ,że jest to powiększenie
      odczynnowe i nie ma powodu do zmartwienia nikt nie mówił nic o nakuciu.Od
      niedawna są niebolesne ,czy ktoś miał taki problem.Z góry dziękuje za
      jakąkolwiek informacje
      • aleksza Re: Węzły chłonne 29.12.05, 18:03
        A mnie wlasnie interesuje od kiedy mozna mowic o powiększonym wezle chlonnym,
        tzn. jak duzy wezel nazywa sie powiekszonym ? Moj 26 mies. synek od co najmmniej
        roku ma powięksozne węzły chlonne na szyi, z malymi przerwami, czasami
        obustronnie. Lekarzy one (a odwiedzamy ich dosyc czesto) nie niepokoją raczej
        (oprócz mojej pediatry, ktora dla spokojnosci dala nam skierowanie do
        hematologa, u ktorego juz rok temu bylismy i kaazal sie nie martwic). Ale u
        mojego synka czasami zdarza sie powiekszona watroba (nie wszyscy lekarze sa tego
        samego zdania). rok temu mial robione ostatnie usg brzuszka. Dodam tylko ze ma
        nawracajace spadki zelaza ponizej poziomu. jest pod opieka poradni
        gastrologicznej CZD ze wzgledu na troche za niski przyrost masy ciala (12 450 g
        obecnie). To wszystko moze nie oznaczac nic ale moze swiadczyc o jakiejs
        nieprawidlowości. Martwi mnie to troche. Zastanawiam sie nad usg tych wezlow,
        ale ostatnio moja . pediatra powiedizala, ze takie wezly do 5 mm w ogole jej nie
        interesuja, wiec wnioskuje ze powiekszony wezel to wezel wiekszy niz 5 mm? Moze
        ktos wie?
        • igahubert Re: Węzły chłonne 11.01.06, 10:42
          Dziewczyny, mój synek ma powiększone węzełki po jednej stronie szyjki już od
          ponad roku, zauważyłam je przy kolejnej infekcji gardła, którejś z kolei, nie
          wiem czy były już wcześniej. Poleciałam do lekarza, obmacał je i powiedział, że
          są typowo odczynowe i mam się nie martwić, bo dzieciom często powiększają się
          do wielkości kasztana a mój miał w zasadzie małe fasolki. Dla świętego spokoju
          moja mama (laborantka) zrobiła morfologię z rozmazem i wyszło OK jeśli chodzi o
          rzekome rozrosty, leukocytoza troszkę podwyższona z powodu anginy. Dostał
          kolejny antybiotyk, po tygodniu kontrolna morfologia, bez zarzutu, ale węzły
          pozostały. W międzyczasie zachorował jeszcze kilka razy (pierwszy rok w
          przedszkolu, wiadomo!)może nie miały kiedy się wchłonąć? Ciągle chory !!! Nie
          wiem, teraz w styczniu zachorował na zapalenie oskrzeli i przy wizycie lekarz
          (inny) zauważył je, powiedziałam, że ma je od ponad roku, zrobiłam wielkie
          oczy, jestem na prawdę histweryczką jeśli chodzi o choroby, ale on je pomacał i
          zapytał tylko czy miał robioną morf. z rozmazem i czy się zmieniają,
          powiększają itd. Jeśli są takie same nie muszę nic z nimi robić. Od tej pory z
          uporem maniaka macam to moje biedne dziciątko, mąż wrzeszczy na mnie, że
          wywołam wilka z lasu, po roku jakiegoś nieleczonego świństwa dziecko pewnie już
          by nie żyło !!!!! Ale do mnie to nie przemawia, z drugiej strony nie chcę go
          męczyć biopsją, sama nie wiem co robić. Podobno węzły przy częstych infekcjach
          włóknieją i nigdy nie wracają do pierwotnych rozmiarów. Dziewiczyny, a jak u
          Was? Poschodziły te węzły, czy zostają? Jak długo? Proszę, napiszcie coś.
          Pozdrawiam.
          • staszka1974 Re: Węzły chłonne 11.01.06, 12:17
            Ja też przechodziłam sprawe węzłów z moją roczną wtedy córeczką. Obudziła sie
            pewnego dnia (po nocy z płaczem) z węzłami żuchwowymi wielkości 3,5cm! Lekarka
            pierwszego kontaktu podejrzewała zęby, ale dała skierowanie do Kliniki
            Hematologii (mimo pozytywnego wyniku morfologii krwi z rozmazem). Po całodniowym
            maratonie badań wynik brzmiał: jakaś niedoleczona infekcja. Pani hematolog
            potwierdziła, że raz mocno powiększone węzły włóknieją i będą większe niż
            normalne (chyba, że dziecko długoby nie chorowało)oraz zaprzeczyła, że węzły
            powiększają się od ząbkowania. To nieprawda, węzły moga być większe tylko w
            wypadku, gdyby na dziąśle pojawił się stan zapalny wywołany ząbkowaniem.
            Tak więc jak widzisz utrzymujące się powiększenie węzłów chłonnych jest stanem
            normalnym (zwłaszcza w przypadku, gdy dziecko w międzyczasie choruje).
            Życzę zdrówka i pozdrawiam!
            • igahubert Re: Węzły chłonne 11.01.06, 13:17
              Dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy u Twojej córeczki węzły wróciły do normy?
              Napisz proszę jakie badania robili w Klinice? Czy pobierali wycinek węzła?
              Pozdrawiam Ciebie i córcię smile
              • staszka1974 Re: Węzły chłonne 11.01.06, 14:06
                Nie martw się, od razu nie robi się żadnych inwazyjnych badań. Biopsje węzłów
                robi się tylko w przypadku podejrzenia poważnych chorób.
                Wątpię, czy w twoim przypadku dostaniesz w ogóle skierowanie do hematologa, bo
                węzły mojej córki wyglądały naprawdę b. poważnie. Wyglądała jak chomik (3,5cm po
                obu stronach, gdyby nie to, że była szczepiona przeciw śwince pomyślałabym, że
                właśnie ją ma).
                Jeśli jednak wylądujesz na Hematologii niech cię nie przeraża to, że będą Twoje
                dziecko traktować jak potencjanie chorego pacjenta. Jeśli dzieci juz tam
                trafiają lekarze wyznają zasadę, że lepiej dmuchać na zimne (i chyba tak
                dobrze). Tak więc moja córka miała badania od 8.00 do 16.00 i było to:
                prześwietlenie klatki piersiowej (podobno po tym badaniu od razu można wykluczyć
                hemofilię), pobieranie krwi (z żyły, z palca i jeszcze welfron), usg węzłów
                chłonnych, oczywiście badanie przez lekarza palpacyjne (obmacał ją dokładnie od
                góry do dołu) i co jeszcze było nie pamiętam (widać moja świadomość wypiera
                takie chwile). Reasumując nie było to przyjemne ani dla mojej córki ani dla
                mnie, ale przynajmniej teraz śpimy spokojnie.
                A córeczka nadal ma węzły trochę bardziej powiększone niż normalnie, ale teraz
                już wiem, że tak ma być. Jednym słowem strach ma wielkie oczy i tak też jest
                zapewne w waszym przypadku. Radzę nie nalegać na jakieś specjalistyczne badania
                (no chyba, że prywatnie usg węzłów)jeśli lekarz nie widzi wskazań. Powiekszone
                węzły to naprawdę zmora większości dzieci. Pozdrawiam! Staszka1974
                • igahubert Re: Węzły chłonne 11.01.06, 16:58
                  Dzięki duże Staszka, bardzo mnie podniosłaś na duchu. Pozdrawiam.
          • andrzej76yz Re: Węzły chłonne 16.03.06, 20:14
            Droga joasiu myślę że nie należy się tak strasznie martwić tym bardziej że
            wyniki są w porządku.Ostatnio widziałam w tv program w którym Pani Alfreda
            Walkowska z Legnicy pomogła wielu osobom,a wobec których medycyna była bezradna
            między innymi dziewczynce która przez wiele m-cy chorowała na ostre zapalenie
            płuc potem oskrzeli i tak bez przerwy teraz po kuracji jest świetnie.Głownym
            składnikiem kuracji jest orkisz który ma silne właściwości przeciwnowotworowe
            wysoko uodparniające i nie tylko Jak będziesz zainteresowana to podam nr.tel.
          • karinek1 Re: Węzły chłonne 14.04.06, 23:43
            Mój 2 letni synek od kilku miesięcy ma powiększony węzeł chłonny na szyi.
            Zrobiliśmy mnóstwo badań (3 krotna morfologia z rozmazem, 2 krotnie usg węzłów,
            usg jamy brzusznej, rtg klatki piersiowej, cytomegalię, toksoplazmozę) i
            wszystki wyszły OK więc dostaliśmy skierowanie do poradni hematologiczno-
            onkologicznej na Litewskiej w Warszawie. Tam Pani doktor, hematolog-onkolog
            stwierdziła, że węzeł jest typowo odczynowy, prawdopodobnie ulegnie zwłóknieniu
            i może się nie wchłonąć do końca życia a jedynie zmniejszać i powiększać w
            przebiegu infekcji, a później powiedziała mi że mam dac biednemu dziecku spokój
            i nie męczyć już żadnymi badaniami bo to nic nie da. Chyba nie pozostaje mi nic
            innego jak jej uwierzyć.
    • joasiaz76 Re: Węzły chłonne 19.01.06, 18:57
      Mój synek ma 9 miesięcy. Od 2 m-ca ma powiększone węzły chłonne. Najpierw pani
      doktor tłumaczyła to przewlekłym katarkiem (alergik, potem faktem, że szły
      ząbki. Jednak Tymuś nadal ma powiększone węzły chłonne, mimo, że wreszcie minął
      katar, a po wyjściu 6-go ząbka jast przerwa w ich wychodzeniu. Pani doktor
      stwierdziła, że powiększone węzły chłonne to "taka uroda" mojego synka, że mogą
      takie pozostać już na zawsze. Jestem jednak młodą mamą i niepokoją mnie te
      węzły. Co robić? Jaka jest prawda? Proszę o radę.
      • dzidziamamusi Re: Węzły chłonne 19.01.06, 19:39
        Joasiu na pewno przeczytałaś uważnie to co napisała mamaadama2 i staszka 1974.
        Wydaje mi się, że właśnie tam ukryta jest prawda. Kłania się choć morfologia z
        rozmazem.
        Poza tym jeszcze to:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=27297760&a=27769898
    • diablica1982 Re: Węzły chłonne 15.03.06, 17:38
      Dzień dobry mam pytanie mój chłopak choruje na stożek rogówki ma wysokie
      cisnienie w gałce ocznej od jakiegoś czasu pojawiaja sie u niego silne nawet
      bardzo silne bóle głowy czasem nawet proszki nie pomagaja< ketonal forte>
      czasami przy tych bólach pojawiają sie zawroty głwy i zaburzenia w widzeniu
      niewielkie ostatnio nawet taki atak bólu skończył sie silnym krwotokiem z nosa
      i dreszczami zimna.dzisiaj właśnie bolała go silnie głowa i zwróciłam uwage na
      to ze pod uszami ma lekko spócgniete i kiedy dotykam sie to miejsce bardzo go
      boli. Nie wiem czy powienien pójść do specjalisty i nie wiem do jakiego czy te
      bóle głowy sa spowodowane choroba oczu i czy trzeba zwrócic uwage na to przy
      kolejnej wizycie u okulisty czy nie czekac i pójść do specjalisty? Bardo prosze
      o rade mój adres meil renia10012@wp.pl
    • layra3 Węzły chłonne 13.11.06, 20:52
      immunolog jest odpowiednim lekarzem, ale idź najpierw do lekarza pediatry żeby
      doradził Ci kogoś zaufanego.Pozdrawiam Layra
      • dida7 Re: Węzły chłonne 27.11.06, 13:57
        Mojemu synkowi powiększyły się węzły potyliczne z obydwu stron po przebytej w
        kwietniu trzydniówce.Pomimo tego czasu nie wchłonęły się,ale są malutkie.
        Tydzień temu mieliśmy ostatnie szczepienie {infanrix IPV HIB} i z jednej strony
        węzły znów się powiększyły...do wielkości fasolek.Czy powiekszenie można wiązać
        z efektem poszczepiennym ?
        • eriga Re: Węzły chłonne 27.11.06, 14:15
          oczywiście
    • rafalek67 Węzły chłonne 21.11.07, 18:02
      witam mój syn ma już pare lat powiększone węzły chłonne był już przebadany
      wszystko było ok ...lekarz uznał ze taka jego uroda ..czy zostałam spławiona ...?
    • dziuniam Węzły chłonne 11.03.09, 07:35
      dziędobry wszyskim mam problem mój synek skończy 18miesiecy w lutym
      tego roku zaczol chorować zaczeło się od ANGINY miał antybiotyk
      AMOKSIKLAW po leczeniu wizyta u lekarza pediatry i po dwuch dnia
      znów do lekarza ponieważ dziecko gorączkowało39,8 pani doktor
      powiedziała że czerwone gardełko i znów antybiotyk ZINAT ale mój
      synek niechciał łykać to pani doktor przepisała zastrzyki po
      zastrzykach miało być już lepiej a tu znów niespodzianka zauważyłam
      że ma powiększony prawy węzeł chłonny na szyji pani doktor
      przepisała antybiotyk KLACID i wizyta u pani doktor laryngolog
      poszłam z synkiem i dowiedziałam się że jest mało odporny że dopuki
      mu zęby niewyjdą to tak będzie pani doktor kazała to przeczekać miał
      wyniki i wszystko jest ok ale martwi mnie to że dalej ma powiększony
      prawy węzeł co robić można jakoś pomuc dziecku podawać może coś na
      odporność.
    • nat-i25 Węzły chłonne 10.08.09, 12:52
      mam ten sam problem u dziecka z wezłem chłonnym,jest powiekszony pod
      pacha wyniki mieszcza sie w normie,proponuja nam to usunac ale ja
      nie zabardzo jestem do tego przekonana prosze podajcie ten naturalny
      sposob na zmniejszenie sie wezłow chłonnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka