Dodaj do ulubionych

Język geograficzny

22.10.06, 12:46
czego przyczyną jest tzw. "język geograficzny"?
Moje dziecko ma nawracające objawy języka geograficznego. Pojawia sie plamka
na języku z zaognioną obwódką, po kilku dniach znika, ale za kilka dni znowu
powracasad
Oprócz tego od połowy górnej wargi w kierunki jamy ustnej usta są jakby lekko
nabrzmiałe i takie jakby bardziej sine. Tak jakby takie pęcherzowate zmianyuncertain
Podniebienie nie jest różowe tylko jakieś jasneuncertain

Co to może oznaczać? Jakie badania zrobić?
Obserwuj wątek
    • marki0 Re: Język geograficzny 22.10.06, 16:14
      przyczyna alergi.
    • marki0 Re: Język geograficzny 22.10.06, 16:18
      poza tym jesli sa sine to moze byc niedotlenienie jesli np ma tez astme lub brak
      witamin.U nas taki jezyk jest na codzień a od ok wakacj zauwazyłam ze ma takie
      jakby sine usta i ksciki ust.Pytałam sie lekarzy ale nikt oprócz mnie problemu
      jak zwykle nie widzi.Zbiegiem okolicznosci/z uwagi na niedobory/ zaczął dostawać
      wit B12/min bo tez właczyłam cynk i lek na watrobe z uwagi na podwyższone próby/
      i usteczka ponownie sa ładniutko czerwone.Wyczytałam ze wit b12 wpływa na
      zwiekszenie czerwonych krwinek,lepsze ukrwienie itd.a występuje jedynie w
      miesie, którego moje dziecko niemal ze wcale nie jjada a nabiału nie moze bo go
      uczula.Zatem moze to brak tej witaminy.a moze ktos jeszcze Ci coś podpowie.
    • nana2005 Re: Język geograficzny 22.10.06, 19:11
      ja mam taki język od 30 lat i zadnych efektów ubocznych nie stwierdzam smile
    • sweet.joan Re: Język geograficzny 22.10.06, 19:39
      Mój synek miewa język geograficzny. Zawsze mówiono mi, że to oznaka, że dziecko
      jest alergikiem. Pojawienie się plamek na języku zwiastuje też u nas infekcję.
      Odkąd poszedł do żłobka i przedszkola, zawsze po języku widziałam, że "coś" się
      wykluwa.
      • lipa303 Re: Język geograficzny 22.10.06, 21:02
        To tak jak mój 5-latek. Od ok 3 lat miewa język geograficzny, zwykle przy
        okazji infekcji, ale niekoniecznie. Na 100% u nas nie ma to związku z alergią.
        Taki język ma i już.
    • hania1001 Re: Język geograficzny - jeszcze pytanie 23.10.06, 07:26
      ale czy u was także jest to nawracające? to znaczy jest palama na języku która
      znika i po jakimś czasie powjawia się znowu?
      • sweet.joan Re: Język geograficzny - jeszcze pytanie 23.10.06, 08:55
        Tak, plamki nie sa przez cały czas. Znikają i pojawiają się. U nas już coraz
        żadziej. Związek z alergią przestaję wiedzieć, bo i alergia u nas chyba się w
        końcu okaże fikcją wink Ale przed infekcją zwykle pojawiają się plamki. Jak widzę
        je, to wiem, że jutro można się spodziewać jakiegoś kataru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka