Dodaj do ulubionych

candida tropicalis, klebsiella oxytoca i proteus

09.11.06, 11:35
Dziewczyny!!!

To wszystko jest w kale mojej rocznej córeczki-badania zrobiłam na własną
rękę, bo lekarze jakoś się nie kwapili, a tyle razy zwracałam uwagę na niski
przyrost wagi, sińce pod oczami, nieprzyjemny pot. O Candidi już troszke
poczytałam, ale czy tropicalis to groźniejsza odmiana grzybicy??Niepokoję się
bardzo, podaję Lacidofil, Nifuroksazyd,Nystatynę i Enterol. Co jeszcze mogę
zrobić???Objawy u córeczki spotęgowały się po antybiotykoterapii-bóle brzuszka
itd.Zastanawiam się, jak długo to paskudztwo siedzi w mojej córeczce i jak
długie leczenie nas czeka??

Będę wdzięczna za wszystkie informacje na ten temat-pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • speni Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 09.11.06, 22:04
      Że zapytam z ciekawości, co skłoniło Cię do zrobienia badań kału ?
      • rpz3 Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 10.11.06, 10:28
        co mnie skłoniło do robienia badania??-typowe objawy ze strony układu
        pokarmowego po ostatnim antybiotyku, czyli bóle brzuszka w nocy, kruczenie w
        brzuszku, nocny płacz, niepokój, i inne objawy, które opisałam wcześniej, a
        teraz zaczęły mi się ładnie układać...mały przyrost wagi, na który często
        zwracałam uwagę lekarzom, niski poziom żelaza i anemia-lekarze mi mówili, że
        mama też nie "byk"- jeśli chodzi o wagę i tak zostawiali sprawę no a teraz
        bierzemy się za leczenie

pozdrawiam
    • atopik Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 09.11.06, 22:18
      Na ulotce enterolu jest napisane, że nie nalezy podawac go z środkami antygrzybiczymi, wiec lepiej zamień go na inny probiotyk, np. Lactiv up, Acidolac lub inny. Koniecznie wprowadź dietę wpomagającą leczenie candydozy.
      • atopik Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 09.11.06, 22:20
        tu jest przykładowa dieta:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21563907&a=38025205
    • gan33 Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 11.11.06, 15:08
      Enterolu nie łączymy z nystatyną bo enterol zawiera "pożyteczne" grzyby z
      rodzaju Saccharomyces, które giną pod wpływem nystatyny. Ale jeśli skończysz
      terapię nystatyną to koniecznie wróć do enterolu bo jego wpływ korzystny na
      normalizację flory jelita jest udowodniony naukowo w przeciwieństwie do innych
      probiotyków, które giną często w kwaśnym środowisku żołądka. Myślę że lacidofil
      i enterol przez ok.3,4 tyg.pomoże dziecku.Ważne żeby odpoczęło od antybiotyków
      bo sytuacja może się pogorszyć.
      • rpz3 Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 11.11.06, 15:52
        A widzisz gan33, a jak byłam u lekarki to nic mi nie wspomniała na temat
        działania nystatyny i powiem szczerze, że skłaniam się po podawania tylko
        Enterolu i reszty.Z kolei czytałam, żę Nystatyna działa tylko miejscowo i nie
        jest taka skuteczna więc po co znowu truć organizm dziecka???Co o tym sądzisz???
    • marki0 Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 11.11.06, 15:36
      a to badanie kału co wykonałaś to jak się nazywało?
      • rpz3 Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 11.11.06, 15:49
        Marki0-badania wykonałam w kierunku bakterii i grzybów-mogłam dodać jeszcze
        pleśnie, ale nie byłam tak mądra jak teraz po przeczytaniu tylu postów...Polecam
        wszystkim mamom te badania, bo rozwiązują wiele problemów z maluchami a lekarze
        maja to gdzieś

Pozdrawiam
    • gan33 Re: candida tropicalis, klebsiella oxytoca i prot 11.11.06, 19:56
      To że nystatyna działa miejscowo pozwala na jej dobrą przydatność w leczeniu
      grzybic układu pokarmowego - bo nie przechodzi do krwiobiegu w jelicie cienkim
      i może "zadziałać" w jelicie grubym, gdzie jest flora kałowa (i grzyby też).
      Candida tropicalis jest mniej zjadliwą - czyli wredą niż albicans i jest
      charakterystyczna dla zakażeń szpitalnych. Czy twoje dziecko było może w
      szpitalu bo ta flora bakteryjna też może być ze szpitala. Ile czasu bierzecie
      tą nystatynę?
      • rpz3 Re:Do gan33 12.11.06, 16:59
        Witaj gan33,

o co napisałaś dało mi dużo do myślenia a mianowicie: w szpitalu byłyśmy w maju
        dosłownie dwa dni-było podejrzenie uszka, dostała augmentin-niepotrzebnie moim
        zdaniem, potem córcię wysypało jak diabli, na co p. doktor stwierdziła,że to
        trzydniówka i na moją prośbę szybko wyszłyśmy ze szpitala, właśnie żeby nie
        złapać jakiegoś świństwa...Później okazało się, że Zuzia nic mi nie przytyła
        przez miesiąc i zaczęłam się zastanawiać, co się dzieje!!!Lekarze mnie
        uspokajali,że to po antybiotyku.I od tamtej pory drążę problem układu
        pokarmowego mojego dziecka...Natomiast Nystatynę bierzemy od czwartku przez 10 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka