Dodaj do ulubionych

Od czego zacząć?

IP: *.* 05.01.02, 16:45
Cześć dziewczyny, nie wiem co robić, więc może Wy mi pomożecie. Wczoraj wróciłam z 8 miesięczną córeczką ze szpitala, spędziłyśmy tam Święta, Sylwestra i Nowy Rok więc pewnie domyślacie sie jak się czuję zdołowana. Przyczyną było zapalenie płuc jak to lekarz określił z przebiegiem typowo alergicznym (duszności - mała miała problemy z odkrztuszaniem). Nie wiem czy się z czymś takim spotkałyście, czy też lekarz wysnuł to na podstawie informacji, że w rodzinie jest astma (teściowa). W każdym razie na odchodne przeraził mnie uwagą, że teraz już będziemy w szpitalu częstymi gośćmi. Jak Misia skończyła 1 miesiąc na twarzy wyszły jej pryszcze, które lekarka z przychodni najpierw nazwała potówkami, a potem zmianami hormonalnymi. Ponieważ zaczeło to wyglądać starsznie poradziłam się innego lekarza, który określił to uczuleniem kontaktowym jako że reszta ciałka była gładka. Przepisał maść robioną na bazie wazeliny i faktycznie tydzień później po pryszczach zostały tylko zdjęcia.Ok. 4 miesiąca pojawiła się plamka na klatce piersiowej, smarowałam ją tą maścią i nic, pomogło gdy zmieniłam mydełko. I znowu tuż przed ukończeniem 6 miesiąca plamka na klatce piersiowe, zmiana mydełka nic nie pomogła, właściwie to od tego momentu plamek pojawiało się więcej, na brzuszku, rączkach, nóżkach. Znowu ten sam lekarz ją oglądał i stwierdził, że mam niezłe oko, bo tego prawie nie widać (czuć było szorstkość pod palcami zaraz po kąpieli) i mogę spróbować ograniczyć spożycie pewnych produktów. Acha, zapomniałam dodać że karmię małą piersią (do 7 miesiaca wyłącznie), ale jak skończyły się kolki to moja dieta stała się bardzo bogata (oczywiście oprócz składników kategorycznie zabronionych). Do tej pory łudziłam się, że zmiany na skórze nie są wynikiem alergii tylko wrażliwości na kiepskiej jakości wodę, czy skład oliwki czy mydła. Tak bardzo zapędziłam się z jedzeniem, że nie mam pojęcia co ja takiego jem, że ją zaczęło uczulać. W szpitalu powiedziano mi że to alergia na białko mleka krowiego, które ja spożywam (zapomniałam dodać że po 1 dniu pobytu w szpitalu małą tak wysypało (choć ja diety, a raczej jej braku nie zmieniłam), że w nocy poprosiłam lekarza. No więc nie spożywam już przetworów mlecznych, czekolady, cytrusów, ryb, orzechów itd., pozwalam sobie tylko na posmarowanie pieczywa cieniutką warstwą masła (margaryny nie przełknę). Obecnie Misia dodatkowo dostaje tylko marchewke Gerbera. Zmiany na ciele złagodniały, bo dostała w szpitalu Fenistil i maść do smarowania (wygląda jak czarna pasta do butów i śmierdzi jak wędzony boczek, może ktoś wie z czego jest zrobiona?). Pierwszy krok zrobiłam tj. zaostrzyłam dietę, ale co dalej? Może przejdę do konkretnych pytań:1) Czy może któraś z Was może polecić dobrego alergologa z Trójmiasta, bo chyba od tego powinnam zacząć?2) Czy jest sens robić testy 8 miesięcznemu dziecku, a jeśli robić to na co? Pewnie na mleko, ale czy np. na kurz czy pyłki?3) Czy możliwe jest uczulenie na Lacidofil (to m.in. Misia dostawała w szpitalu), lekarz tłumaczył mi że w jej przypadku to niemożliwe bo tam nie ma białka mleka krowiego, jest tylko laktoza, która też jest w moim mleczku i mała na pewno nie jest na nią uczulona. (Znalazałm w składzie jeszcze serwatkę - więc może na to?)4) Czy możliwe że po zjedzeniu jednego chrupka ryzowego już wieczorem wystapiła tak silna reakcja (znalazałm list jednej z mam, którj dziecko jest uczulone na "bezpieczny ryż") Mam nadzieję, że któraś z eMam dotarła do końca mojego przydługiego listu i cokolwiek mi poradzi, albo chociaż pocieszy.Pozdrawiamy Jana i MisiaPs. Fajnie, że ktoś pomyślał o forum "z alergią", wczoraj zamiast płakać, usiadłam i zaczęłam czytać Wasze listy. I oprócz cennych informacji, które znalazłam, jakoś cieplej mi się zrobiło na sercu, że nie tylko jak mam taki problem.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 05.01.02, 17:16
      A w jakim szpitalu byłaś?Ja ze zgrozą wspominam pobyt w Redłowie z syniem sprzed kilku lat. Nigdy więcej moja noga tam nie stanęła. Jak było trzeba jechaliśmy na Zaspę.Ja z alergologów w Gdańsk mogę polecić doktor Mantius z Zaspy (przyjuje prywatnie nad ETC). Choc sama chodzę z córcią do Chełstowskiej (też ze szpitala na Zaspie), która oprócz pediatrii ma specjalonośc gastrologa (to ze względu na główne problemy mojej rocznej córci)a do tego ma świetne "wyczucie" alergologiczne.
    • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 05.01.02, 20:42
      Jesli reakcje na alergie sa takie ostre to rowniez ostro zaczelabym eliminacje.....Niestety nie jestem z Trojmiasta wiec Ci nie pomoge w doborze lekarza ale .....1. Zmien natychmiast swoja diete na zdecydowanie bardziej bezpieczna tj. chleb (a nie bulki - zawieraja mleko) z margaryna (Bona lub inne, ktore nie zawieraja mleka - czytaj sklad), z mies - drob + wieprzowina (uwaga - parowki i wedliny drobiowe maja dodawana kazeine - pochodna mleka).2. Oczywiscie proszki do prania zastap platkami mydlanymi (spokojnie po rozpuszczeniu w goracej wodzie mozna prac w pralce automatycznej)3. Jesli masz zwierzatka w domu (lacznie z rybkami, ktore sa karmione suchym pokarmem) - sorry przynajmniej na razie musicie sie rozstac4. Zaslonki, dywany itp. - niestety - zroluj i do schowka lub piwnicy5. Zamiast srodkow czystosci typu Domestos, Cilit etc. woda z ludwikiem6. Oczywiscie, kazde sprzatanie musi odbywac sie na mokro7. Nie wspomne juz o paleniu w domu - jesli palicie to absolutnie nie w domu8. Na pewno z sypialni dziecka trzeba usunac wszystkie "kurzolapy" typu ksiazki, gazety, zabawki pluszowe, maskotki etc.9. Zastanowilabym sie na Twoim miejscu nad roslinami w doniczkach - czy mozna gdzies je czasowo wyekspediowac (niestety wosk wytwarzany przez rosliny moze uczulac, jak rowniez plesnie siedzace w ziemi)Uffff - to po krotce tyle na poczatek - przy malym mieszkaniu do wykonania w ciagu 2-3 dni. A naprawde warto !! Powinno przyniesc szybko efekty - jesli nie pomoze dopiero potem przestawilabym sie na farmakologie - przynajmniej tak zrobila moja pani alergolog.Poza tym wprowadzajac stopniowo nowe rzeczy (1 nowosc na 7-10 dni) jestes w stanie wychwycic co uczula.Z tego wszystkiego najgorsza (przynajmniej dla mnie) byla dieta eliminacyjna - ale wymyslono Nalcrom/Cropoz G, ktore pozwalaja od czasu do czasu przypomniec sobie smak lodow ...
    • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 07.01.02, 15:07
      Dzięki dziewczyny.My byłyśmy w szpitalu na Polankach i na warunki nie mogę narzekać, pielęgniarki naprawdę bardzo miłe (wszystkie!), z lekarzy trzeba wołami wyciągać informacje - ale to właściwie norma, leczenie trwało dość długo, ale w końcu było skuteczne. Acha, na wejściu podpisuje się regulamim, w którym jest pełno zakazów typu brak odwiedzin, dziecko nie może spać z mamą w łóżku itd. ale pielęgniarki nie robią problemu, ja cały pobyt spałam z małą a w odwiedziny przychodziły całe pokolenia. Szpital polecam, jedyny minus w tym że leżałyśmy na zakaźnym i niestety, mimo wszelkich środków ostrożności, załapaliśmy coś - Misia miała wczoraj blisko 40 stopni gorączki. Jednak mimo dobrych warunków, chyba żaden pobyt w szpitatalu nie jest przyjemnością.Pat, czy doktor Chełstowska przyjeżdza także do domu na wizyty domowe? I czy w sobotę i niedzielę też jest dostępna? Zauważyłam, że u mojej córki wszystko zaczyna się w sobotę lub niedzielę.Monika_W, dzięki za rady, właśnie od diety zaczęłam. Nie palimy, nie mamy zwierzątek więc tu nie ma problemu. Reszta niestety będzie sporo trudniejsza - nie mamy własnego mieszkania ani oddzielnej sypialni dla dziecka. Jeszcze jedno pytanie: czy Jelp też może uczulać?Pozdrawiam Jana
      • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 07.01.02, 15:50
        Wiesz, nigdy nie próbowałam ściagać dr Chełstowskiej do domu. Leczymy u niej choroby przewlekłe więc udaje nam się dopasować do jej "godzin urzędowania". Jest jednak b. miła (parę lat temu gdy chorował mój Synek nawiedzaliśmu ją często w Szpitalu - bo mamy po sąsiedzku - i zawsze znajdowała dla nas czas i rozwiązane problemów) więc myślę, że nie powinno być z tym dużych problemów. Zawsze możesz spróbować. Tel. 0602 064 552.
      • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 07.01.02, 16:11
        Jelp - oczywiscie !!!! Niestety nie ma jednej opinii, co jest gorsze Jelp czy Lovela - lekarze z ktorymi sie spotkalam twierdza, ze Lovela jest lepsza ....Tak czy owak - na poczatku tej drogi najlepsze sa platki mydlane !
      • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 07.01.02, 17:54
        Jelp jak najbardziej może uczulać. A jeśłi mała ma rzeczywiście uczulenie na białka mleka krowiego, to cieniutka warstwa masła to też może być za dużo. Na samym początku myślałam, że Lena jest uczulona na krem i nabiał wykluczyłam właściwie tylko profilaktycznie - bez skutku, poprawa zaczęła się dopiero jak zrezygnowałam z tej cieniutkiej warstwy masła.Jeśli pogarsza się w weekendy, to pomyśl, czy robicie w piątek, sobotę coś, czego narmalnie nie robicie w ciągu tygodnia. Nie wiem - pucujesz gruntownie cały dom, odkurzasz przy dziecku, zmieniasz pościel,chodzisz do kosmetyczki, używasz jakiegoś innego kosmetyku, przychodzi ktoś do was albo wy odwiedzacie babcię? Ja wiem, że to brzmi jak paranoja...Pozdrowienia i powodzenia w łowachHalina i Lena
    • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 07.01.02, 16:13
      Cześć:)))Jak czytam Twój list, to mam wrażenie, że czytam historię moją i mojego synka. Z tą małą różnicą, że my dopiero jutro wybieramy się do szpitala. Też u małego pojawiały się wykwity najpierw na buzi, a potem na klatce piersiowej, a za jakis czas na rączkach i nóżkach ( czerwone szorstkie i zbytnio sie nie musiałam natrudzic, żeby je znależć). Mnie lekarka od razu powiedziała, że to alergia, a ja przeszłam na ostrą dietę. Jak narazie jem tylko indyka (oczywiście gotowanego) i ryż. Z tego co powiedziała mi moja pani doktór i co wyczytałam na forum, to kurczak też może uczulać, podobnie jak jaja kurze i zaleca sie wyeliminować to z diety. U Matiego pojawiła się jednak krew w kupce, a przyczyną tego chyba jest alergia, wiec dlatego jedziemy do szpitala. Co zaś się tyczy proszku do prania, to z tego co wiem, to jelp jest proszkiem, który uczula i zaleca sie właśnie pranie w płatkach mydlanych. Możesz spróbowac z proszkiem Lovela, bo jest bardzo łagodny, ale niestety dość drogi. Przesyłam pozdrowienia Agness i MatiP.S.Może któras z mam spotkała się z chrypką, która jest wynikem alergii?
      • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 07.01.02, 21:31
        ja tylko pare slow:jesli dziecko jest uczulone na jajko kurze, to z kurczakiem trzeba uwazac, bo to sa produkty "pokrewne" i mieso tez moze wywolac alergie (tzw. alergia krzyzowa), to samo jest z mlekiem i wolowinajesli chodzi o proszek - u Michalka chyba tez szkodzil, terz piore w plynie BEBI: "nie zawiera enzymow, wybielaczy i barwnikow", sprawdza sie, choc nie pachnie tak ladnie jak Jelp (no i drugie pranie nastawiam bez plynu jako plukanie po tym wlasciwym)jesli chodzi o chrypke jako objaw alergii, to wiem tyle, ze moze byc spowodowana nie tylko alergenwm wziewnym, ale takze pokarmowympozdroonka
    • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 08.01.02, 12:49
      Owszem niestety nie jestwes sama moj synek ma 5 miesiecy i jest uczulony prawie na wszystko mleko krowie,ziemniaki,jajka,kurczaka i wiele innych wiec karmienie go to istna gehenna jeden produkt na tydzien i czekamy jezeli nic sie nie pojawi to super ale niestety jest z reguly inaczej ja nie karmie piersia wiec jest mi troche latwiej niz tobie bo moge jakos logicznie to eliminowac a ty generalnie zeby stwierdzic na co twoja corka jest uczulona powinnas odstawic prawie wszystko,a przeciez trzeba cos jesc.Pozdrawiam i zycze wytrwalosci Doris
    • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 08.01.02, 19:44
      Jeszcze mam parę pytań (jestem potwornie początkująca), 1) czy po kąpieli w Oilatum Plus można jeszcze ciałko czymś smarować i jeśli tak to czym najlepiej? 2) czy do takiej kąpieli mozna wrzucać zabawki - Misia bierze wszysko do buzi i liże (moczę ją 15 minut więc jej się nudzi, jak sobie z tym radzicie?). Na ulotce wyczytałam że spożycie nierozcieńczonego płynu jest szkodliwe, no a rozcieńczonego też?3) ile da sie wytrzymac na diecie typu ryż+indyk - mam na myśli to kiedy nerwy puszczają bądź organizm zaczyna szwankować? Moja lekarka twierdzi, że ja często choruję z braku witamin (a jadłam wszystko!) więc co będzie po takiej diecie? Trzeba coś łykać?Dziękuję za rady i serdecznie pozdrawiam Jana (tym razem sama bo Misia już śpi)
      • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 08.01.02, 20:03
        Przeczytałam Twój ostatni list i uważam, że powinnaśPOBIEC do lekarza. Jeśli nie możesz, to mogę Ci pomóc radami jak wprowadzać nowe pokarmy.I jeszcze jedno najważniejsze nie denerwuj się bo to też działa na wysyp ( tak było u mnie )Powodzenia
    • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 08.01.02, 19:53
      Mogę polecić dr. Teresę Małaczyńską właśnie ze Szpitala na Polanki. Przyjmuje ona w Poradni Alergologicznej w tym Szpitalu, ale tam są do niej straszne kolejki ( choć może na początku roku warto spróbować),oprócz tego przyjmuje prywatnie w Oliwie. Polecam bo bardzo mi pomogła.Jeśli chodzi o dietę o zwróć uwagę na jajka i to we wszelkiej postaci. Jeśli chodzi o badania to u takich małych dzieci robi się badanie z krwi, ale nie rób ich na własną rękę bo są drogie, a być może trzeba będzie zrobić tylko część.A teraz trochę pociechy:Moja córka też miała "jakąś dziwnie suchą skórkę" i czerwone kropki już w szpitalu dwa dni po porodzie, ale tak naprawdę to zaczęło się kiedy miała 2 miesiące. Kiedy miała trzy miesiące to reagowała a zetknięcie się z swetrami i na każde mydło i oliwkę. Kiedy miała 6 miesięcy to zachorowała na obustronne zapalenie płuc z mocnym skurczem oskrzeli. Też podobno miała często chorować.Potem przeszłyśmy przez dietę nie mogłyśmy jeść wielu potraw. Córka była tak uczulona, że chociaż nigdy nie jadła jajek i mleka po posmarowaniu jej nadgarstka mlekiem albo białkiem jaj rączka wygladała jak poporzona pokrzywą. Dziś Justynka ma 6lat, je wszystko i ma zdrową skórę, ale do dziś nie lubi jajek, ale tylko smażonych. Do skończenia 5 i pół roku nie chorowała, myślę, że zawdzięczam to rygorystycznej diecie. Życzę powodzenia. PS. W chwilach kiedy miałam dość diety albo walki z podtykaniem "biednej" Justynce czegoś dobrego, myślałam o nastoletniej Justynie, która ma zniszczoną skórę i żal do mnie. Pomagało. Acha, i jeszcze jedno, podobno ryż i marchewka też mogą być alergenami ( bardzo rzadko)
      • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 09.01.02, 19:06
        Dzięki Sabina za pocieszenie. Czy mogłabyś mi podać jakieś namiary na prywatny gabinet dr Małaczyńskiej albo najlepiej telefon, bo nie znalazłam jej nazwiska w książce telefonicznej. Z góry dziękuję. JanaPs. I na pewno zaraz pobiegniemy, jak tylko Misia dojdzie do siebie
        • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 09.01.02, 21:45
          oprocz ryzu i indyka mozesz jeszcze jesc gotowana kasze gryczana, oraz wieprzowine; zarowno indyka jak i wieprzowine mozesz piec, tyle, ze tylko z sola bez jakichkolwiek innych przypraw.na diecie mozna wytrzymac dosyc dlugo, ja dawalam sobie dzielnie rade przez bite 5 miesiecy, potem nastapil wieeeelki kryzys (ale kto z ptasim mleczkiem pod nosem go nie doswiadczy ?) tak czy owak zaopatrz sie w domu w Cropoz G lub Nalcrom (w sumie to to samo tyle, ze rozni producenci); wazne jest to, ze kazdy z tych specyfikow chroni Twoj przewod pokarmowy i nie przepuszcza alergenow do Twojego mleka; zreszta sa to srodki najlagodniejsze z antyhistaminikow i przede wszystkim polecane maluszkom takie jak nasze .....Co do smarowania cialka, najlepiej zwroc sie do dermatologa by przepisal odpowiednie robione kremy (uwazaj na wit. A - moze uczulac).Ja Julitke tez kapie w Oilatum ale w duzej wannie - na wanne zgodnie z instrukcja wlewasz kapke plynu, wiec po rozcienczeniu jest praktycznie niewyczuwalny - jak do tej pory Julitce to nie przeszkadza :)pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Od czego zacząć? IP: *.* 11.01.02, 09:25
          Przepraszam coś mi się pomyliło z tą Oliwą, przyjmuje w DERMA-AL w Sopocie tel 551-62-45, telefon komórkowy do dr Małaczyńskiej 0502125099Podam też telefon na Polanki do rejestracji poradni alergologicznej 5525163Powodzenia
          • Gość: guest dzięki Sabina IP: *.* 11.01.02, 12:35
            Z tego co mi sie udalo zorientowac to nalcrom kosztuje ok. 180 zl a Cropoz ok. 130. jak sie wczytasz w sklad to jest to dokladnie to samo, nalcrom produkuje Fisons a Cropoz Glaxo. Ale nasza Pani alergolog powiedziala ze jest to tylko podrobka i najlepszy jest jednak oryginal (Nalcrom).pozdrawiam, Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka