Dodaj do ulubionych

Objawy przy WNM

22.01.07, 19:57
Mam pytanie, moja mała ma wszystkie objawy: zaciska pięści, wybrała sobie
ulubioną stronę, rob mostek, robi rogalika, pręzy sie jak struna :( Mało i źle
je. Małoi źle spi. Horror. A najorsze jak krzyczy przy napinaniu. Wasze
pociechy też krzyczą? :(
Obserwuj wątek
    • agamagafon Re: Objawy przy WNM 22.01.07, 20:12
      napisz w jakim wieku jest twoje dziecko.
    • rehababy Re: Objawy przy WNM 22.01.07, 23:14
      Trudno wypowiadać się nie wiedząc w jakim wieku jest dziecko. Jeśli minęła już
      2,5-3 miesiące radziłabym gnać czym prędzej do neurologa dziecięcego i
      koniecznie do wykwalifikowanego rehabilitacja. Im później zaczęta terapia tym
      trudniej osiągnąć porządany efekt i tym trudniej i dłużej będzie trzeba
      pracować.
      Jeśli mogę coś doradzić to wizyta u neurologa byłaby wskazana sugerując się
      tylko opisanymi obiawami.
      Pozdrawiam
      • zuzia_2006 Re: Objawy przy WNM 23.01.07, 10:29
        Mała ma 4 miesiące. Byliśmy u 3 neurologów. 2 powiedziało ze jestdrobna
        asymetria. Z wlasnej woli zaczelam chidzic na metode Vojty. Pogorszyło sie i
        mała jeszcze bardziej jest płaczliwa. Poszłam do kolejnego neurologa. Ta
        potwierdziła moje obawy. Teraz cwiczymt druga metoda ale w domu. Mało sie
        poprawia wiec szukam kogos sprawdzonego kto by malą "nareperował"
        • osmag Re: Objawy przy WNM 23.01.07, 17:23
          Jak nazywa się rehabilitant od Vojty?
          • marmati Re: Objawy przy WNM 23.01.07, 17:57
            Zuzia nie ma czegoś takiego jak chodze na Vojte bo to ty głównie musisz z
            dzieckiem ćwiczyć. Przy vojcie dziecko płacze i to naturalna rzecz. Ja
            ćwiczyłam 1,5 roku. Warto poćwiczyć przynajmniej miesiąc i cały czas obserwować
            dziecko. W razie pytań odpowiem.
            • zuzia_2006 Re: Objawy przy WNM 24.01.07, 11:44
              Marmati, oczywioscie że nie chodzę na Vojte tylko cwicze. To taki skrót myślowy...

Powiem ci że u nas ewidentnie zrobiło się gorzej. Naprawdę. O d piętku zaczynamy
              cwiczenia w poradni Aga. Tam stosują Bobath. Już troche tego cwiczyliśmy i to
              daje lepsze e fekty przynajmniej jeśli chodzi o zachowanie po cwiczeniach...

Muszę próbowac wszystkiego...

A Co było twojemu szkrabowi i jakie są efekty po Vojcie? rozumiem ze super?
          • zuzia_2006 Re: Objawy przy WNM 24.01.07, 10:57
            Joanna Surowińska. Bardzo znana w środowisku. I ja wierze że jest dobra, tylko
            niestety moja córeczka jest nazbyt wrażliwa na te cwiczenia.
            Widzę to po córce koleżanki. ona też tam chodzi. Mała po cwiczeniach sie uspoja
            i jest spokojna, moja wręcz przeciwnie.
            Pora na Bobath
    • renya06 Re: zuzia_2006 24.01.07, 17:56
      Ja też popieram NDT bobath, u nas było z Vojtą podobnie dziecko strasznie
      znosiło te ćwiczenia, oprócz tego pragnę zauważyć, że Vojta jest dużą
      ingerencją w układ nerwowy i nieprawidłowo wykonywane ćwiczenia mogą przynieść
      więcej szkody niż dobrego:(
      Pozdrawiam i życzę powodzenia na ćwiczeniach:)
      • zuzia_2006 Re: zuzia_2006 24.01.07, 18:09
        i wzajemnie :)
        bo chyba tez chodzisz do poradni Aga?
      • rehababy Re: zuzia_2006 24.01.07, 20:17
        Zgadzam się ze słowami: "nieprawidłowo wykonywane ćwiczenia mogą przynieść
        więcej szkody niż dobrego:( " z tym jednym zastrzeżeniem, że dotyczy to
        wszystkich metod rehabilitacyjnych.
        Mam zasadnicze pytanie do wszystkich Mam którym łatwo przychodzi ocena terapii:
        czy chodziłyście z dziećmi co certyfikowanych terapeutów metody Vojty czy NDT-
        Bobath czy po prostu do terapeutów - rehabilitantów którzy mówili Wam, że
        pracuję tą metodą?
        Bo znaczenie ma nie nazwa metody a sposób jej prowadzenia i znajomość tematu.
        Znam rehabilitantów którzy twierdzą, że "pracują metodami X czy Y" a jak patrzę
        na ich pracę to chce mi się płakać. Każde dziecko jest dokładnie tak samo
        prowadzone, identyczne stymulacje są stosowane, więc pytam gdzie indywidualny
        dobób metody i zastosowanych stymulacji (bo na tym te metody się zasadniczo
        opierają)?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
        W województwie mazowieckim jest ok. 11 certyfikowanych terapeutów Vojty, w
        Warszawie chyba ok 7-8 (www.vojta.com.pl/terapeuci.php) + są zapewne
        terapeuci w trakcie kursu, więc za chwilę będą kolejni. Nie znam dokładnych cyfr
        jeśli chodzi o ilość terapeutów NDT-Bobath, ale z tego co wiem to jest ich w
        Warszawie dużo (info na www.ndt-bobath.pl), więc szukajcie dobrych terapeutów ,
        którzy będą pracować czystą metodą.
        • zuzia_2006 Re: zuzia_2006 24.01.07, 21:34
          ja nie oceniam terapii, oceniam skutki bo mam do tego prawo
          Uważam ze Vojtę cwiczyłam z dobrą specjaliską= Joanną Surowińska- ma certyfikat.
          Tyle że cwiczenia te nie są odpowiednie dla mojej córki. A p. Surowińska uznaje
          tylko Vojte :(

Teraz zaczynam Bobath w poradni Aga. Ponoc to doskonała kadra. Ale ocenie skutki.
          Dziś miło mnie zaskoczyli w tej poradni, wreszcie wiem czemu córka od 2 tygodnia
          jej życia nie chciała jeśc, znaczy chciała ale nie mogła. WNP wpłynęło na jej
          jezzyk i mięśnie szczęki. Dziś powiedziano mi co z tym zrobic i córka cały dzień
          je wreszcie przyzwoicie!!!

W czasie terapii Vojty nie umiano mi pomóc. Nie wspomnę o licznych pedaitrach i
          neurologach których odwiedzaliśmy!!! Przez 4 miesiące życia córki odwiedziłąm
          więcej lekarzy niż w swoim życiu!!!

Mam nadzieję że teraz trafiłam dobrze... Tu na forum Aga jest polecana

pozdrawiam serdecznie
          • rehababy Re: zuzia_2006 25.01.07, 00:33
            Zuzia_2006 - cieszy mnie to co przeczytałam. Cieszy mnie takie podejście
            rodziców.
            Metoda metodzie nie równa, zarówno NDT-Bobath jak i Vojta mają dużo plusów ale
            i minusy. Jestem fizjoterapeutką więc oceniam je ze stojej perspektywy. Nie
            każdy się z tym zgadza, ale ja uważam że tak jak są rodzice i dzieci stworzene
            do Vojty, tak też są dzieci i rodzice wręcz nie nadający się do tej metody.
            Stymulacja orofacjalna w NDT rzeczywiście jest bardzo cenna, często z niej
            korzystam i cieszę się, że przynosi duże efekty.
            Ośrodków nie oceniam, bo już kilka dobrych lat temu przeniosłam się z Warszawy
            na drugi koniec Polski.
            Życzę opowodzenia i trzymam kciuki za efekty terapii. Pozdrawiam.
            • zuzia_2006 Re: zuzia_2006 25.01.07, 09:39
              szkoda ze sie przeniosłaś :) Moze bys nam pomogła...
              ale dzięki za kciuki :)

pozdrawiam
              • jutrynka22 Re: zuzia_2006 25.01.07, 11:33
                do zuzia_2006

witam Cie serdecznie, podejrzewam u mojego synka problemy z napieciem, od 4 tyg
                zycia je zdecydowanie gorzej(teraz ma 8 tyg), przez to dokarmiam go mieszanką,
                jesli mozesz to napisz prosze co zrobilas ze Twoje dzieciatko je lepiej, jaka to
                technika karmienia. Z gory bardzo Ci dziekuje i pozdrawiam serecznie!!!
                • zuzia_2006 Re: zuzia_2006 25.01.07, 12:27
                  witam cię
                  cieszę saię że trafiłaś na mój post i chociaż jedną osobę ustrzegę przed tym co
                  mnie spotkało
                  przykro mi że nie możesz znaleźc namiarów na dobrego neurologa i rehablitanta ,a
                  le zaraz dam ci link do strony terapeutów Bobath.
                  Zwróc sie z z synkiem do nich koniecznie!!
                  Zobacz ja mieszkam w wwie i mimo takiej dstępności lekarzy nikt nam w porę nie

Tak jak ty widziałam problem ale wszyscy mnie zbywali. Zwalali problem nie
                  jedzenia na zapalenie ucha, infekcję moczu, złą dietę, dano mi mieszankę Bebilon
                  Pepti dla uczulenowców, ja wyłączyłam z diety gluteni białko i nic to nie dało.

Teraz po 4 miesiącach okazuje się że to WNM było powodem. Niestety ja już
                  starciłam pokarm. Walczyłam o niego 3 krotnie ale teraz skończyło sie porażką.
                  Wszystko przez stres i nerwy. Życzę ci aby tobie sie udało!!

Wiec tak: wczoraj rozmawaialam z logoopedą i narazie na sucho powiedziała mi jak
                  karmic, tyle że ja robię to butelką a nie tak jak ty piersia. Jutro pokaże mi to
                  na córeczce wiec opisze ci to dokładniej. narazie spróbuj w czasie karmienia (da
                  sie to robic i przy piersi i butelce) masowac palem wskazującym lub środkowym
                  pod brodą - tak miarowo w te i z powrotem. Tylko nie po brodzie tylko dalej w
                  kierunku szyi. Pomagasz jakby przłykac. A przed karmieniem nalej kroplę mleka na
                  mały palec i daj synkowi possac palec aby przygotowac go do ssania. Powinien
                  wziac twoj palec w taką tulejke zrobiona z języka i mocno zassac. Wtedy jest
                  gotowy i daj piers lub butelke. Butelką możesz jeszce karmic synka, kładąc go na
                  swoich udach-tak ze stopy ma na twoim brzuszku/łonie, swoje stopy opierasz o
                  stołeczek. wtedy będzie ci łatiwej masowac ten przełyk a udami regulujesz aby
                  synek sie nie wyginał i prrężył.

Ciężko jest opisac te sposoby tak na sucho bez modela :) Jak chcesz cos dopytac
                  to śmaiło.. Jutro jak sie dowiem wiecej to ci napiszę. Acha, i dziecko sie może
                  buntowac na początku. Nie poddawaj sie - pogodzi sie z tym masażem i będzie
                  lepeij ssac. U mnie jest lepiej :)Wczoraj zjadła naprawdę duzo i łątwiej jej to
                  szło. Acha, a jakiego smoczka używasz i butelki?
                • zuzia_2006 Re: zuzia_2006 25.01.07, 12:28
                  www.ndt-bobath.pl/
                  tu spróbuj poszukac specjalistów
                  • jutrynka22 Re: zuzia_2006 25.01.07, 12:54
                    Dziekuje Ci za pomoc, jesli chodzi o zbywanie lekarzy to mi na poczatku tez
                    powiedziano ze to zapalenie ucha, potem juz caly czas bylo ze to klopoty z
                    brzuszkiem, ja stosuje wszystkie mozliwe srodki i klopoty nadal są!!!

Teraz je wiecej mieszanki niz z piersi bo possie troche i juz dalej nie chce,
                    natomiast butle ladnie ciagnie, nie mam problemu z nakarmieniem go butla tylko z
                    piersia, piersi nie chce, nie wiem moze dlatego ,ze musi sie nameczyc??? Takze
                    dziekuje Ci za wskazówki. A Twoja corcia źle je z butli, jak to wygląda???

Jesli chodzi o butelki to mam butelke Chicco, smoczek silikonowy najmniejszy,
                    oraz mam butelke Dr. Brown's tez z najmniejszym przeplwem silikonowa, jednak moj
                    maly woli lateksowe smoczki(tymi pije herbatki).

Jestem zalamana, w tym moim zapyzialym miescie panuje taka olewka, dzieci sa
                    zdrowe ale wyjatkowo silne!!!Ja tez od samego poczatki trułam mezowi ze cos jest
                    nie tak, plakalam i zreszta placze nadal bo nie wiem do kogo mam sie udac i to
                    wszystko mnie przeraza, gdybym miala lekarzy na miejscu, a tak musze szukac jak
                    igły w stogu siana.......

Bardzo sie boje o malego, chce mu pomoc , wiem ze kazdy dzien to zwlekanie.

Dodatkowo boje sie bo naczytalam sie juz sporo i te wszystkie objawy WNM pasuja
                    do Porazenia mozgowego...Praktycznie sa te same...Czytałas tez o tym??? Mam
                    nadzieje i wierze ze to TYLKO!(aż)WNM i ze nasze pociechy szybko nawróca na
                    dobra droge.

Pozdrawiam Cie serdecznie!!!

• zuzia_2006 Re: zuzia_2006 25.01.07, 13:24
                      moja Mała podejrzewam ma taki problem przy ssaniu butli jak twoj synek przy
                      piersi... pręży sie, odgina i krzyczy :( Ale teraz mniej :) Dzieki wskazówkom
                      logopedy
                      Nie słuchaj nikogo tylko szukaj kontaktu, może któs ci z forum kogoś poleci... I
                      nie płacz bo to źle działa na mąłego. Wiem ze łatwo tak mówic ale musisz byc
                      silna. I słuchaj swojego instynktu a nie lekarzy i mężą :)

O porazeniu nie czytam bo nie chcę się dołowac. Narazie diagnoza jest WNM. Więc
                      nie chcę myślec co bedzie jeśli to coś wiecej. Jeden z rehabilitantów z CZD
                      powiedział że porażenie można stweirdzic po roku życia.
                      Ale to dobry temat. Zaraz go wrzucę na formu.

pozdrawiam serdecznie
                      • jutrynka22 Re: zuzia_2006 25.01.07, 13:32
                        No własnie, a ja sie naczytałam i jestem zdołowana ale wierze i modlę sie ze
                        wszystko w końcu dobrze się skończy. Teraz tylko pozostało mi odwiedzić
                        neurologa, moze on nie potraktuje mnie jak idiotke tak jak patrzyli na mnie
                        pediatrzy, oni twierdzili, ze wymyslam dziecku choroby!

pozdrawiam ciepło i zycze mnóstwo szczęscia!!!
                        aha, przepraszam za brak ą,ę itp ale mam synka na łapkach:-)
                        • rehababy problemy z jedzeniem 25.01.07, 19:36
                          Jeśli mogę coś doradzić w kwestii rozwiązywania problemów z jedzeniem to w moim
                          przekonaniu specem jest Aleksandra Łada - neurologopeda, pracuje z niemowlętami
                          i jest instruktorem logopedii na kursie NDT_Bobath. Ja jestem pod wrażeniem jej
                          pracy. Uczyła mnie na kursie NDT podstawowym i baby i często korzystam z jej
                          sufestii.Ja swoich warszawskich i nie tylko (bo mieszkam na drugim końcu
                          Polski) pacjentów odsyłam do niej.
                          Nauczy prawidłowo karmić, dobierze pozycję odpowiednią, butelkę, smoczek.
                          Osrodek Terapii NDT-Bobath ul. Polnej Róży 6, 02-798 W-wa - Kabaty, tel. (022)
                          649-82-22, (022)6498229
                          www.terapia-ndt.waw.pl/
                          • zuzia_2006 Re: problemy z jedzeniem 25.01.07, 21:35
                            dzięki za namiar
                            Boze, dlaczego ja się teraz dowiaduję o takich specjalizacjach? Czewmu pediatrzy
                            nie kierują we właściwe miejsca??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka