IP: *.* 13.09.02, 13:19
Witajcie! Ostatnio u mojego 5 letnigo syna przy testach uzupełniający wyszło, że jest bardzo uczulony na pleśnie. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czego powinniśmy unikać, co wyeliminować?Za wszystkie podpowiedzi dziękuję.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: anna.s. Re: Pleśnie IP: *.* 13.09.02, 17:07
      moj synek( 3 latka) tez jest (miedzy innymi) uczulony na plesnie. Sa 3 rodzaje plesni. Lekarka poradzila nam, aby unikac kontaktu z wszystkim co wilgotne, mokre, np mokra ziemia, piasek w piaskownicy, rosliny, kontakt z niumytymi owocami i warzywami tez jest niebezpieczny. Wilgotne reczniki, szmatki.Duzo tego jest i prawde mowiac nie mam pojecia jak go uchronic od tego wszystkiego.
    • Gość: w Re: Pleśnie IP: *.* 13.09.02, 18:02
      Sery zolte, drozdze ( i wszystko co pieczone na drozdzach), grzyby. Jedzenie (np. zupa) , kore stalo dluzej niz dwa dni w lodowce. Takze nalezy uwazac na slodkie rzeczy, bo one sprzyjaja rozwojowi jakiegos tam rodzaju grzybka w przewodzie pokarmowym. (chyba to sie nazywa candida).Jak mi sie cos jeszcze przypomni to dopisze pozniej.
      • Gość: onka Re: Pleśnie IP: *.* 13.09.02, 21:57
        Rośłiny pokojowe! Na ziemi w doniczkach rozwijają się pleśnie. Trzeba ograniczyć ich ilość w domu, a koniecznie wynieść z pokoju, gdzie śpi dziecko.pozdrawiamonka
    • Gość: Hermiona Re: Pleśnie IP: *.* 13.09.02, 19:48
      Hej! Zbliża się jesień, więc uważaj na grzyby - nie tylko na jedzenie czy dotykanie albo wąchanie, ale staraj się nie suszyć grzybów w domu, bo dużo z nich pleśnieje (często tego nawet nie widać). Uważaj też na kasztany - moja córka jest uczulona na pleśnie i bardzo gwałtownie reaguje na kasztany - nie pozwalaj synkowi się nimi bawić - nie wiem, czy to, co w nich uczula to na pewno pleśnie, ale ten biały nalot na świeżym kasztanie właśnie z nimi mi się kojarzy.Nie wychodź z nim na dwór po deszczu, nie pozwalaj grzebać w mokrej ziemi (odpadają też prace w ogródku). Jeśli mieszkacie w starym budownictwie warto byłoby sprawdzić, czy na ścianach nie ma gdzieś śladów grzybów. Tak samo w domu - nowym czy starym, jeśli macie szczelne okna - to sprzyja rozwojowi pleśni, więc lepiej je rozszczelnić.Aha, nie korzystaj z nawilżaczy powietrza, bo nawet jak bardzo dokładnie się je myje, i tak rozwijają się w nich pleśnie - potem może się okazać np., że włączyłaś choremu dziecku nawilżacz, żeby przynieść mu ulgę, a jeszcze bardziej mu zaszkodziłaś. Lepiej też nie czyścić na mokro dywanów, bo zanim wyschną, już zaczynają się w nich rozmnażać grzyby.Unikajcie też wakacji czy dłuższego przebywania nad jeziorami, bo wilgoć dookoła też sprzyja rozwojowi grzybów.No nie wiem, chyba to wszystko... Mam nadzieję.:)Pozdrawiam Cię serdecznie!:hello: Monika
    • Gość: sammy Re: Pleśnie IP: *.* 16.09.02, 00:42
      Od niepamiętnych czasów jestem uczulona na pleśnie i ze zgrozą myślę o nadchodzącej jesieni, a to co napiszę niezbyt poprawi Ci humor. Niestety wszystkie butwiejące liście, to horror dla nas, uczuleniowców :( :cry: :(Bardzo pilnuj porządku w łazience - wilgoć jest wielkim jej sprzymierzeńcem.Uważaj na antybiotyki szczególnie na ampicylinę i penicylinę, ale nie tylko. Ja jestem uczulona na wszystkie.Nie zgadzam się natomiast z Wan. Można jeść zarówno żółty ser - byle nie pleśniowy i ciasto drożdżowe. Zwykłego sera żółtego nie robi sie z pleśni, a drożdże po upieczeniu są zdecydowanie są martwe i nie uczulają.pozdrawiamsammy
      • Gość: Brzoza Re: Pleśnie IP: *.* 16.09.02, 07:49
        Witam!Dziękuję za wszystkie wiadomości. Jestem przerażona bo oprócz tego jest uczulony na wiele innych rzeczy i ma stwierdzoną astmę. Jak tu żyć? Choć muszę napisać, że jsteśmy pod stałą kontrolą lekarza alergologa i ostatnio nawet dośc się trzymamy tzn.nie chorujemy.Pozdrawiam
    • Gość: Misiek Re: Pleśnie IP: *.* 25.09.02, 09:00
      Ja również jestem uczulona m. in. na pleśnie. Oto co wyczytałam w różnych mądrych książkach na temat pleśni:Na dworze: na liściach. ziemi, powierzchni roślin, trawach, zbożu. Największe stężenie późnym latem i jesienią, pewna ich ilość znajduje się jednak w powietrzu przez cały rok.Podczas wietrzenia mieszkania grzyby dostają się do wnętrza.W domu grzyby rozwijają się głównie w łazienkach (kabina prysznicowa!), w urządzeniach klimatyzacyjnych, nawilżaczach, za drewnianymi boazeriami, pod starymi podłogami czy tapetami. Akwaria podnoszą wilgotność powietrza przez co również sprzyjają rozwojowi grzybów. Poza tym resztki jedzenia, rośliny domowe a także zwierzęta (przynoszą zanieczyszczony grzybami kurz z ulicy). Poza tym grzyby pleśniowe bywaja używane do produkcji pieczywa, piwa, wina i innych alkoholi, octu, marynat, noiektórych serów (pleśniowych), sosów sojowych i mięsnych oraz (niestety :( ) czekolady.Należy też uważać na puree ziemniaczane, soki owocowe, a także hypoalergiczne mieszanki dla niemowląt. Podobno nie należy stosować suchych drożdży tylko świeże (generalnie chyba wszystko co suszone może zawierać grzyby, które często atakują produkty podczas suszenia).Przy suchej, wietrznej pogodzie należy unikać pobytu na dworze (nie wiem tylko jak to zrobić), nie pracować w ogrodzie i w polu. Z mieszkania usunąć rośliny, zrezygnować z nawilżaczy, z akwarium. Aby powstrzymać rozwój grzybów należy utrzymywać wilgotność powietrza 20-25%, wietrzyć mieszkanie, usuwać resztki jedzenia w kuchni, a artykuły żywnościoweprzechowywać w starannie zabezpieczonym suchym miejscu. Bardzo dokładnie myć owoce.Poza tym polecam strony internetowe, np. www.alergie.pl . Poszukaj też innych stron za pomocą wyszukiwarki.Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z wrogiem :gun:
    • Gość: goskax Re: Pleśnie IP: *.* 25.09.02, 11:33
      Gdzies wyczytałam,ze osoby uczulone na pleśń nie powinny miec odzieży prasowanej żelazkiem z uzyciem pary...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka