pafryk 07.12.06, 16:23 Jak długo stosowałaś Furazolidon? Przez jaki czas u Twojego dziecka występowała ta okropna wysypka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia_f Re: pytanie do dziunia_f 07.12.06, 17:36 Furazolidon syn dostawal przez 10 dni. Wysypka wystapila pod koniec kuracji i utrzymywala sie ponad tydzien. Przyznam, ze ta wysypka a wlasciwie opuchlizna calego cialka (wielkie, czerwone, swedzace placki) wprawila mnie w poploch. Skonczylo sie na zaordynowanym przez pediatre Encortonie. A u Twojego dziecka w ktorym dniu kuracji pojawila sie wysypka? Jak dokladnie wyglada? Jakies inne objawy pogorszenia obserwujesz (biegunka, wymioty)? Odpowiedz Link Zgłoś
pafryk Re: pytanie do dziunia_f 07.12.06, 17:47 wysypka pojawiła się na drugi dzień po podaniu leku. On juz wcześniej miał czerwone plamy pod kolanami, na udach, na kostkach, po podaniu leku wszystko się nasiliło. To dopiero trzeci dzień kuracji. Czy u Ciebie to leczenie przyniosło efekty?? Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: pytanie do dziunia_f 07.12.06, 18:06 Drugi dzien kuracji i wysypka to troche wczesnie jak na pogorszenie zwiazane z wydalaniem toksyn... Czy wysypka wciaz sie nasila? Zastanawiam sie nad opcja uczulenia na Furazolidon, aczkolwiek to tez dosyc wczesnie jak na wystapienie takich zmian. Moze akurat pogorszenie stanu skory to przypadek? Jest to mozliwe? Jakies zmiany w diecie? Co do leczenia lamblii, to przypadek mojego dziecka byl bardzo trudny. Po raz pierwszy mial lamblie stwierdzone w wieku 7 miesiecy, leczony byl zle, tzn. zle o tyle, ze domownicy dostali zle leki (na robale oble, ktore lamblii nie ruszaja), sprzatania tez nie bylo. Pewnie wiec doszlo do powtornego zakazenia. Przy kolejnej kuracji Furazolidon okazal sie byc nieskuteczny juz. Lamblie ciagnely sie za nami 2 lata ponad. 2 lata na okrojonej diecie, z ciaglymi wysypkami. Kolejna kuracja byla pod okiem dr M. Udalo sie ograniczyc populacje lamblii ale dopiero balsam rozprawil sie z nimi na dobre. W koncu po kuracji zakonczonej sukcesem skonczyly sie wysypki, nerwowosc, niespokojny sen. Tylko i az lamblioza byla przyczyna problemow zdrowotnych mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pafryk Re: pytanie do dziunia_f 07.12.06, 17:48 nie wymiotuje biegunki też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pafryk Re: pytanie do dziunia_f 07.12.06, 17:50 martwią mnie tylko te jego bardzo podkrążone oczy Odpowiedz Link Zgłoś
supernova12 Re: pytanie do dziunia_f 07.12.06, 20:37 mój mały ma takie same objawy. pogorszenie ustępuje, zmiany na skórze bledną, śpi lepiej. może u was też to chwilowe... my Furazolidon bierzemy już tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
supernova12 pafryk 07.12.06, 20:45 u nas po kąpaniu tez zawsze było gorzej, nawet przed rozpączęciem leczenia a dziś wreszcie troszkę lepiej te zmiany sie zaogniają pod wpływem ciepła, wcześnie, w zeszłym roku to nawet spać nie mógł pod kołderką bo go piekła skóra pod kolanami Odpowiedz Link Zgłoś
supernova12 Re: do supernova12 07.12.06, 22:34 jeden lekarz zalecił 5 dni, drugi 7, tu na forum radzą 10. Ale ja robię tak, dostałam receptę na 2 butelki. moje maluchy biorą 3 razy dziennie po 7 i po 5 ml, dawkowanie wg wagi. będę dawać dopóki mi się nie skończy lek czyli przez 8,5 dnia, wg moich wyliczeń. czyli jeszcze jutro i w sobotę rano. Odpowiedz Link Zgłoś