Dodaj do ulubionych

Rozwórka Koszli odpina się :(

02.10.09, 12:59
Moja miesięczna córeczka od ponad tygodnia musi nosić rozwórkę,
niestety od kilku dni zaczeła nam się juz sama odpinac, nie mowie
już o tym ze jak tylko mała trochę się powierci to szelki sie
zciagaja i rozwórka nie jest w takiej pozycji jak powinna być. Czy
macie jakies pomysly jak to zapinac i czy jesli rozworka nie jest w
odpowiedniej pozycji jakis czas (np w nocy) czy moze to zaszkodzic
malej? Wogole mogli by to szkaradztwo jakies ladniejsze robic i
wymyslic jakies praktyczniejsze zapiecia.
Obserwuj wątek
    • justak80 Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 02.10.09, 15:21
      A jaką masz? My mamy taką na guziczki. Szelki to polecam związać pośrodku np
      gumką albo sznurówką to nie będą spadać. Jeśli masz taką na zatrzask to lekarz
      nam mówił że najczęściej rodzice obwiązują, oklejają plastrami itp. My
      zrobiliśmy na to pokrowce ze starego szalika. Szelki nie wbijają się dziecku w
      szyję i nóżki, a poza tym nie brudzi się ani aparat ani szelki.
    • naamahia Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 02.10.09, 16:03
      Poprawnie założona szyna koszli jest skrzyżowana z przodu i z tylu i nie ma
      szans żeby się wtedy coś obsuwało tylko na odpowiednia dziurkę trzeba zapiąć,
      można na szelki zakładać wspomniane ochraniacze ale moim zdaniem krępują one
      dziecko u nas wystarczyły body z kołnierzykiem lub koszulki. PS pokaz fotkę jak
      to u was wygląda zapianie małej będzie łatwiej doradzić.
      • zmyrena Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 02.10.09, 20:35
        My jkrzyżujemy tylko na plecach - podwójne skrzyżowanie sprawia, że mała prawie
        się dusi i lekarz przestrzegał, aby tego absolutnie nie robić. U nas ciężko jest
        paski zapiąć - nie ma mowy, żeby mała je sama odpięła. Za to przekłada ręce
        przez paski i się uwalnia. A że zakładam tylko na noc, robię to, jak jest mega
        śpiąca i już jej się nie chce uwalniać.
        • justak80 Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 02.10.09, 22:15
          Nas także przestrzegał przed podwójnym krzyżowaniem (może chodzimy do tego
          samego?). Ochraniacze w ogóle nie przeszkadzają małej, są tak dopasowane że
          wystają tylko kilka milimetrów. Poza tym moja córcia po dwóch dniach miała
          poobcierane pod kolankami bo cały czas nóżkami jeździła po tych szelkach.
          • naamahia Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 03.10.09, 11:06
            hmmm.... na pewno się nie udusi tylko na odpowiedni guzik to musi być zapięte
            wiem bo stosowałam oczywiście jak dziecko jest wbite w szelki wtedy wystarczy
            zapiać o 1 dziurkę luźniej. Co do obcierania nóżek u nas zakładaliśmy szynę na
            rajstopki a latem mała miała obszytą flanelą koszlę. Co do ochraniaczy :p
            wszystko zależy od długości szyjki dziecka nasz strasznie zaciskała szyje a i
            tak ma krótką więc u nas nie zdały egzaminu.
            • asiunia118 Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 05.10.09, 09:06
              My mamy taką rozwórkę ze szlówkami, nie minęły dwa tygodnie, a one
              już się trochę wyrobiły i wogóle jak dla mnie to jest beznadziejnne
              rozwiązanie, bo mała trochę pomacha łapkami i sciaga paski, a na
              krzyz lekarza kazal nam tylko z tylu i absolutnie z przodu,
              naszczescie jeszcze nic jej nie odtarło, najlepiej jak dla mnie
              zakładac jej na rajstopki, a na noc zakładam na wiekszego pajaca.
              • naamahia Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 05.10.09, 10:07
                jeśli nie możesz ich z przodu krzyżować - bo się obawiasz to zwiąż je gumką czy
                troczkiem z przodu na dole jakimś tak by był nieco większy opór by nie zsuwały
                się z ramionek.
                • justak80 Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 05.10.09, 12:23
                  Wy zdejmujecie aparat a nam lekarz zabronił. Mała chodzi w nim od 9 lipca i nie
                  wyobrażam sobie żebym miała założyć jej wtedy rajstopki. Zresztą teraz też nie
                  bo po prostu nie da się. Mam 4 pary spodenek rozciągliwych i zamiennie je nosi.
                  Dalego też potrzebne były te "ochraniacze" które nie są wcale grube. U nas
                  aparat jest tylko obleczony materiałem i ma zatrzaski żeby łatwiej było
                  zdejmować. Zresztą zawsze można wyprać a aparatu nie wypierzesz. No i ładniej
                  wygląda smile
                  • naamahia Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 05.10.09, 13:32
                    To chyba logiczne, ze mówimy teraz o jesieni a nie lipcu i upałach. W upały to
                    tylko bodziak młoda miała a na gumę osłonki ale z flaneli. A zimą byliśmy na
                    etapie gipsu to wtedy tylko pampersa wciskało się pod dupkę i koszulkę no chyba
                    że musiałyśmy wyjść to miałyśmy kombinowane spodenki ( rozcięte w kroku i napki
                    na to) bo inaczej nie dało rady cokolwiek założyć. A na koszlę można też założyć
                    2 czy rozmiar ry większy pajac z bawełeny.
        • majeczka-wroclaw Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 16.10.09, 15:03
          zmyrena a jaką wadę ma Twoje dziecię???dlugo już walczycie??
    • kugorki Re: Rozwórka Koszli odpina się :( 05.10.09, 12:36
      spróbuj wyżej podciągać rozwórkę, żeby kolanka były wyżej. nam się rozwórka
      rozpinała, jak rozwórka się przesuwała za nisko i wtedy paski się luzowały.
      rozwórkę mieliśmy używaną, dziurki były wyrobione. starałam się je "dociskać" w
      dół guzika. pomagało, ale i tak zdarzało się, że rozwórka się odpięła.
      pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka