Dodaj do ulubionych

zespół złego wchłaniania

IP: *.* 16.01.03, 21:33
Co wiecie na temat zespołu złego wchłaniania? Nie chodzi mi o info teoretyczne ale raczej o praktykę.Czy ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć .Dzisiaj dowiedziałam się że problemy z biegunkami u mojej 6 letniej córki mogą być tym spowodowane.Jak to wygląda jeśli chodzi o leczenie i dietę.?Munia
Obserwuj wątek
    • Gość: Dawidek1 Re: zespół złego wchłaniania IP: *.* 19.01.03, 15:15
      Mój syn od pół roku jest leczony w tym kierunku.Miał słaby przyrost wagi i biegunki(ale niezbyt często i nie kojarzyłam tego z chorobą).Teraz jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.ZANIM ROZPOCZNIESZ JAKIEŚ LECZENIE DIETĄ ZRÓB BADANIA I SKONTAKTUJ SIĘ Z GASTROENTEROLOGIEM.Nie wolno przechodzić na dietę bez badań !!!!!!!!!!sKIEROWANIE NA BADANIA MOŻE DAĆ LEKARZ RODZINNY ALE RADZĘ KONTAK Z GASTROENTEROLOGIEm. nA WIZYTĘ CZEKA SIĘ DŁUGO WIĘC Z TĄ PIERWSZĄ LEPIEJ IŚĆ PRYWATNIE ŻEBY JAK NAJSZYBCIEJ ZACZĄĆ LECZENIE.Dużo informacji znajdziesz na stronie celiakia.Jest tam forum dyskusyjne.Celiakia to ten sam kierunek chorobowy.Jeśli chcesz pisz na mój e -mail.
      • Gość: em Pytanie do Dawidek1 IP: *.* 22.01.03, 18:14
        Czy po przejściu na dietę bezglutenową i bezmleczną zauważyłaś poprawę? Jaką? Po jakim czasie?Mój synek od urodzenia jest na diecie bezmlecznej (po siostrze...), gdy skończył pół roku pojawiły się przewlekłe biegunki - właściwie wraz z chwilą wprowadzenia pierwszego pokarmu. Po kolei wyrzucałam z diety wszystko co powodowało biegunkę lub wysypkę. W końcu był tylko na nutramigenie ze dwa miesiące. I nadal nie było lepiej. Przybiera niewiele ale regularnie. Ważył tylko 2500 kg (za wcześnie chciał mnie zobaczyć). Teraz ma 17 miesięcy i waży 9500. Gluten dostał w wieku 12 miesięcy. Po wyjeździe nad morze było rewelacyjnie- 3 miesiące spokoju z objawami skórnymi i biegunkami. I miesiąc temu wszystko wróciło. Kupki 4-5 razy dziennie. Jest na diecie. Je tylko Nutramigen, kukurydzę, królika, marchewkę, jabłko. Czasem dorzucam brokuły. Na tej diecie jest lepiej ale bez rewelacji. Do czego zmierzam. Czy zespół złego wchłaniania to tylko gluten i mleko?Moja pediatra jest dobrym lekarzem (mam starszą córkę która dzieki jej zaleceniom wyrosła już z pokarmówki, dzieci nie są szprycowane zbędnymi lekami, wszystkie moje wątpliwości bierze pod uwagę itd), cały czas uspokaja, że to alergia. A mnie zmroziły Wasze listy. Do tej pory stosowałam zasadę uniku - starałam się nie myśleć o zaspole złego wchłaniania. Czy z tego się wyrasta?
        • Gość: Dawidek1 Re: Pytanie do Dawidek1 IP: *.* 22.01.03, 22:23
          Z tego co mi wiadomo zespół złego wchłaniania dotyczy tylko glutenu.Mleko eliminuje się "zapobiegawczo".Z tego co piszesz lekarz rodzinny stwierdził alergię.Jeśli mimo diety nie ma poprawy to powinnaś zrobic doładne badania na co jest uczulony.Może właśnie te produkty które mu podajesz szkodzą.Często zdarza się alergia na marchew ,ale mogą to być równiez jajka, królik(np. jeśli jest uczulony na sierść królika to mięsa królika tez nie wolno podawać).Sama dieta eliminacyjna to za mało trzeba zrobic testy,a u małych dzieci można zrobic testy z krwi.U mojego syna sprawa jest o tyle trudna ,bo nie miał nigdy żadnych objawów skórnych.Na diecie bezglutenowej jest chyba lepiej.Bo przybiera więcej .(bez diety było to około 100/150g na miesiąc.Przez pierwasze 2 miesiące diety przybrał 0,5 kg miesięcznie .Później 0,4 kg na miesiąc.Ostatnio tylko 200 g .Ale jest to więcej niż kiedyś bez diety.Co do wagi jak miał 15 miesięcy ważył 9000 kg ,więc bez rewelacji ale wtedy nikt tego nie wiązał z chorobą.Może dlatego ,że nie miał biegunek i nic na skórze.Jeszcze na zakończenie: zespół złego wchłaniania to sprawa przejściowa pod warunkiem ,że wykluczy się celiakię(to choroba na całe życie.Podobno wiele dzieci po kilku latach diety bezglutenowej z tego wyrasta.Na to liczę.Pozdrawiam.Ania.Mama Dawidka.
          • Gość: em Re: Pytanie do Dawidek1 IP: *.* 23.01.03, 09:28
            Wczoraj dzwoniłam do pediatry. Raczej nie wyglada to na zespół złego wchłaniania. Prawdopodobnie ma niedobory enzymow trawiennych. Dostanie wiec jakis preparat - cos na e...zapomnialam. No i dla pewności dieta bezglutenowa.Za trzy tygodnie jeśli nie będzie poprawy, dostaniemy skierowanie do gastrologa.Co do alergii to teoretycznie wszystko wiem, ale czymś dziecko trzeba karmić. A ten zestaw daje najmniejsze skutki uboczne. Próbowałam już prawie wszystkiego. Produkty wprowadzałam pojedyńczo jak Pan Bóg przykazał. Najlepiej jest gdy je tylko nutramigen. Ale to się może negatywnie odbić na jego rozwoju. Wybieram po prostu mniejsze zło.Dzięki bardzo za szybką odpowiedź. Trzymaj się. Mam nadzieję, że nie walczysz z celiaką i zapomnicie wkrótce o problemie, a przepyszna buła i kluchy wejdą do Waszego jadłospisy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka