Dodaj do ulubionych

menu roczniaka

27.02.07, 13:48
cześć dziewczyny. Moja mała 16 lutego skończyła roczek i chcialam sie zapytac
jak wyglada menu u waszych pociech. Dzieki. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mama.wojtusia Re: menu roczniaka 27.02.07, 13:57
      Wojtuś (i ja, bo nadal karmię) jemy ryż, kukurydzę, ziemniaka, dynię i oliwę.
      Śniadania - Sinlac, płatki ryżowe lub kukurydziane na mleku ryżowym
      Obiad - zupa ze wszystkiego, co możemy albo ryż z dynią i oliwą albo puree
      ziemniaczane z oliwą lub Sinlakiem
      Podwieczorek - coś z poprzednich rzeczy ew. naleśniki kukurydziane, niby-leniwe
      z mąki kukurydzianej, budyń z mleka ryżowego i dyni.

I woda smile.
      • haniak51 Re: menu roczniaka 27.02.07, 14:38
        jagła, k. gryczana, amarantus, kukurydza, ziemniak, dynia. kabaczek, cukinia,
        kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka, kapusta, wisnie, krolik, jagnię i z tego
        kombinuje zupę , drugie danie, kisiel i zupy mleczne (mleko jaglane =amarantus)
        i piers
    • mama.wojtusia Re: menu roczniaka 27.02.07, 14:06
      Za szybko mi się wysłało smile. Nie piszesz, co możecie jeść, ale sporo przepisów
      jest w poradniku "Moje dziecko jest na diecie" M. Beck-Pietrzak (ja kupiłam w
      księgarni wysyłkowej, ale widziałam też w sklepie ze zdrową żywnością).
      • haniak51 Re: menu roczniaka 27.02.07, 14:39
        a jak robisz nalesniki kukurydziane albo kluseczki , z sama wodą??
        • mama.wojtusia Re: menu roczniaka 27.02.07, 20:08
          Naleśniki robię z mąki i skrobii kukurydzianej z odrobiną Sinlacu. Ma w
          składzie mączkę chleba świętojańskiego, który jest naturalnym zagęstnikiem.
          Można (jeśli można smile) dodać gumę guar albo ksantanową, ale niekoniecznie.
          Takie naleśniki nie będą elastyczne jak normalne i trudniej je usmażyć, ale kto
          powiedział, że muszą być w całości?
          Kluchy robię różne, mieszam na oko mąkę i skrobie kukurydzianą albo
          ziemniaczaną albo obie, czasem dodaję kleiku kukurydzianego. Wystarczy część
          mąki ze skrobią sparzyć i świetnie się klei. Potrzeba matką wynalazku smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka