pati06 27.02.07, 13:48 cześć dziewczyny. Moja mała 16 lutego skończyła roczek i chcialam sie zapytac jak wyglada menu u waszych pociech. Dzieki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.wojtusia Re: menu roczniaka 27.02.07, 13:57 Wojtuś (i ja, bo nadal karmię) jemy ryż, kukurydzę, ziemniaka, dynię i oliwę. Śniadania - Sinlac, płatki ryżowe lub kukurydziane na mleku ryżowym Obiad - zupa ze wszystkiego, co możemy albo ryż z dynią i oliwą albo puree ziemniaczane z oliwą lub Sinlakiem Podwieczorek - coś z poprzednich rzeczy ew. naleśniki kukurydziane, niby-leniwe z mąki kukurydzianej, budyń z mleka ryżowego i dyni. I woda . Odpowiedz Link Zgłoś
haniak51 Re: menu roczniaka 27.02.07, 14:38 jagła, k. gryczana, amarantus, kukurydza, ziemniak, dynia. kabaczek, cukinia, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka, kapusta, wisnie, krolik, jagnię i z tego kombinuje zupę , drugie danie, kisiel i zupy mleczne (mleko jaglane =amarantus) i piers Odpowiedz Link Zgłoś
mama.wojtusia Re: menu roczniaka 27.02.07, 14:06 Za szybko mi się wysłało . Nie piszesz, co możecie jeść, ale sporo przepisów jest w poradniku "Moje dziecko jest na diecie" M. Beck-Pietrzak (ja kupiłam w księgarni wysyłkowej, ale widziałam też w sklepie ze zdrową żywnością). Odpowiedz Link Zgłoś
haniak51 Re: menu roczniaka 27.02.07, 14:39 a jak robisz nalesniki kukurydziane albo kluseczki , z sama wodą?? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.wojtusia Re: menu roczniaka 27.02.07, 20:08 Naleśniki robię z mąki i skrobii kukurydzianej z odrobiną Sinlacu. Ma w składzie mączkę chleba świętojańskiego, który jest naturalnym zagęstnikiem. Można (jeśli można ) dodać gumę guar albo ksantanową, ale niekoniecznie. Takie naleśniki nie będą elastyczne jak normalne i trudniej je usmażyć, ale kto powiedział, że muszą być w całości? Kluchy robię różne, mieszam na oko mąkę i skrobie kukurydzianą albo ziemniaczaną albo obie, czasem dodaję kleiku kukurydzianego. Wystarczy część mąki ze skrobią sparzyć i świetnie się klei. Potrzeba matką wynalazku . Odpowiedz Link Zgłoś