agace1 20.03.05, 08:46 Hej forumowicze! Czy ktoregos z was dziecko wyleczylo sie z tak wysokiego jednostronnego refluxu ? Moze ktos ma podobne doswiadczenia i sie ze mna tym podzieli? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berem Re: Pytanie dot. refluxu 5 20.03.05, 13:35 Cześć Aga My schodziliśmy z obustronnego 4/5 stopnia i powolutku się obniżamy. Dokładną historie możesz przeczytać w liście obecności. Na dzień dzisiejszy po ostrzyknięciu Defluxem czekamy na kontrolną cystografie, ale najprawdopodobej synek ma jeszcze wadliwy pęcherz ( neurogenny) jednak żebym mogła coś więcej napisać musi być po badaniach.Aby zejść z 5 raczej bez interwencji urologów się nie obejdzie. Ale mimo wszystko trzeba mieć nadzieję, że odpływy, trochę same się cofną, a może i zdarzy się cud.Na prawdopodobieństwo czy reflux ma szansę sam się cofnąć wchodzi dużo składników np. zależy czy są to bierne czy czynne odpływy oraz jaki jest moczowód, ujścia moczowodów,pęcherz , wzgórek... U nas niestety droga jest trudna i długa, ale powolutku posuwamy się na przód. Mam nadzieję ,że jeszcze wypowiedzą się inne mamy refluxowych dzieci . Pozdrawiam waszego synka i Ciebie Beata Ps. Jak ma na imię twój synek , bo niestety w liście obecności nie napisałaś :) Odpowiedz Link
agace1 Re: Pytanie dot. refluxu 5 21.03.05, 08:08 A wytłumacz mi proszę co to reflux bierny i czynny. Moj maly ma oba. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka. Odpowiedz Link
berem Odpływy bierne i czynne - informacja 21.03.05, 12:03 Cześć Odpływ pierwotny jest przejawem nieprawidłowej czynności połączenia moczowodowo-pęcherzowego.Refluxy pierwotne są spowodowane wrodzonym niedorozwojem warstwy powierzchownej błony mięśniowej trójkąta pęcherza ,występuja też w razie podwójnego moczowodu ,ale tylko do moczowodu nerki dolnej,na skótek wrodzonej krótkości śródściennego odcinka moczowodu.Wtórne powstaja jako następstwo przeszkód w odpływie moczu z pęcherza (np. zastawki cewki moczowej,zwężenie dystalnej cewki moczowej),towarzyszą pęcherzowi neurogennemu i zapalenia pecherza .Mogą być także powikłaniem operacyjnych uszkodzeń śródściennego odcinka moczowodu.W przypadku stwierdzenia przeszkody lub pęcherza neurogennego przyczyną odpływów są uchyłki rzekome ,powstałe w obrębie ujścia moczowodów ,które powoduja przemieszczenie i skrócenie śródściennych odcinków moczowodów. Opływ czynny stwierdza się podczas cystografii gdy zjawia się pod koniec oddawania moczu lub zaraz po mikcji . Odpływy występujące już przy wypełnianiu pęcherza ,bez udiału parcia na mocz ,określa się jako odpływy bierne. Mam nadzieję ,że choć troszke Ci pomogłam Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
berem Re: Pytanie dot. refluxu 5 21.03.05, 09:49 U nas jest z lewej strony czynny , a z prawej bierny. Odpowiedz Link
berem Leczenie odpływów 21.03.05, 10:20 Leczenie odpływów może być zachowawcze lub operacyjne . W odpływach wtórnych należy jak najszybciej usunąć przeszkodę podpęcherzową (np. zastawka cewki tylnej u chłopców , pierścień zwężający częś dystalną cewki u dziewczynek)Po usunięciu przeszkód należy zdążać do opanowania ewentualnych zakażeń.Przy takim postępowaniu wtórne odpływy ustępuja zwykle już po kilku miesiącach.Jeżeli stany zapalne i odpływy nie cofają się ,konieczne będzie wykonanie peracji przeciwodpływowej..Również w przypadkach odpływów towarzyszących zakażeniu bez ,bez przeszkód opanowanie zakażeń powinno dać samoistne ustapienie odpływów. Najwięcej wątpliwości ,w sprawach wyboru metod leczenia stwarzają odpływy pierwotne (czynne),wywołane wrodzonym niedorozwojem trójkąta pęcherza .U niektórych dzieci wraz z dojrzewaniem trójkąta pęcherza odpływy mogą ustapić.Z tego wzgledu u dzieci u których moczowody nie są poszerzone lub nieznacznie są poszerzone (stopień 1,2,3)nie należy odrazu kwalifikować do leczenia operacyjnego. Obiecuję ,że spiszę wszystkie informacje odnośnie refluxu jakie mam i zamieszczę na forum ( rozpoznanie , przetoki,operacje.....) Odpowiedz Link