korina76 17.10.08, 13:01 Czy podajecie Ventolin na stale? Ja podaję rano i wieczorem a potem po 30 minutach sterydy. Ktoś mi napisal, ze Ventolin powinno się brać tylko do przerywania duszności, czy to prawda? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evakopiko Re: VENTOLIN! 19.10.08, 00:12 Z tego co sie zorientowałam, to każdy z Was używa Ventolinu tylko doraźnie przy ostrej duszności. Czyli moja lekarka jest do d...., bo od 2 lat zaleca branie Ventolinu 2x100 (1 dawka rano a druga wieczorem)i przez to podnosi sie próg wrażliwości na ten lek, czyli w razie ataku moze byc nieskuteczny. brrr, chce mi się przeklinać!!! Odpowiedz Link
teo32 Re: VENTOLIN! 19.10.08, 12:59 mnie jeden lekarz tez powiedzial, ze w sezonie na katary powinnam podawac dziecku ventolin w syropie codziennie . czekam na mojego lekarza by z nia o tym pogadac. nie spodobalo mi sie to, ale przeciez lekarzem nie jestem. w kazdym razie wole sluchac jednego lekarza niz kilku, gdzie kazdy ma swa teorie na ten temat. Odpowiedz Link
aleks06 Re: VENTOLIN! 20.10.08, 23:30 ja podaje doraźnie, chociaz sie spotkałam z tym, że podawano dzień w dzień, ale ten chłopic to był wcześniak i bardzo często chorował i przebywał w szpitalu. Może to zależy od przypadku. Odpowiedz Link
tijgertje Re: VENTOLIN! 21.10.08, 19:27 Ja mam ventolin codziennie, za chwile dopiero steryd. Ventolin do rozszerzenia oskrzeli, wowczas steryd latwiej trafia tam gdzie powinien i lepiej dziala. Dodatkowo moge brac w czasie dusznosci, w sumie maksymalnie 4 razy na dobe. Odpowiedz Link
dorek3 Re: VENTOLIN! 07.11.08, 10:13 Ale jeśli nic się nie dzieje to nie ma potrzeby rozszeżania oskrzeli bo nie są one "zaciśnięte". Trzeba uważać z przewlekłym stosowaniem takich leków bo może dochodzić do obniżenia wrażliwości (czyli potocznie przyzwyczajenia) i jak będzie potrzeba to nie zadziała. Odpowiedz Link
aga-301 Re: VENTOLIN! 06.11.08, 21:33 Ventolin stosuje się w razie napadów duszności działa od4 do 6 godz.Są inne wziewy które rozszerzają oskrzela i podawane stale hamuja atakimnie lekarz przepisał atrowent i jestem z niego zadowolona.Jeśli zaczyna się infekcja podaje go raz dziennie potem flixotide przez okres kilku tygodni i jak zaczyna zdrowieć odstawiam a ventolin mam przepisany gdyby ataki się nasiliły pozdrawiam Odpowiedz Link
gosia66 Re: VENTOLIN! 14.11.08, 20:29 Moje dziecko ma astmę oskrzelową potwierdzoną przez alergologa, super pediatrę i Instytut alergologii w Rabce. Ale nie o to chodzi...nigdy napadów duszności nie miała, za to często ostre infekcje zapalenia płuc i oskrzeli przy których miała przepisywany ventolin co 6 lub 8 godzin Odpowiedz Link
aga-301 Re: VENTOLIN! 25.11.08, 10:10 a co to za Instytut jeśli można wiedzieć ? Czy mogłabyś napisać o nim coś więcej mam podobną sytuację Odpowiedz Link
radzik88 Re: VENTOLIN! 06.12.08, 13:26 Ja biorę Ventolin w czasie ataku albo jak wiem, że czeka mnie większy wysiłek fizyczny np biegi dalekie, zawsze go mam przy sobie bo nie wiem keidy mnie złapie, a jak ventolin nie pomaga to biore encorton i jak jest dłuzszy czas zaostrzony stan to czesto do codziennych leków tez go dodaje. pozdrawiam Odpowiedz Link
krylas Re: VENTOLIN! 09.12.08, 13:41 Witam Cię Radzik! Przeczytałam Twój post i zaineresował mnie Encorton tzn stwierdzenie,że bierzesz encorton.Napisz mi proszę czy jest to jednorazowa dawka czy wtedy bierzesz tzw sesję.Z encortonu trzeba się powoli wycofywać, a z tego co napisałeś wynika,że bierzesz prawdopodobnie tylko raz.Czy wtedy ustępują duszności? Chetnie skorzystam z Twojej rady.Pozdrawiam Krylas. Odpowiedz Link
radzik88 Re: VENTOLIN! 11.12.08, 18:25 Witaj :) a encorton biorę w razie bardzo powaznych ataków, czasem mi sie zdaza ze wentolin nie pomaga wtedy biore od 2 do 8 tabletek jednorazowo moge wziaść i do szpitala wtedy mam isc, ale prawie tego nie uzywam chodz zdaza sie. pozdrawiam Odpowiedz Link
anabell_a Re: VENTOLIN! 13.12.08, 20:24 Witam. Mój problem polega na tym, że mój syn ma astmę kaszlową.Od tygodnia kaszle non stop, w nocy nawet nie chce opisywać co się dzieje...Bierze fiksotide fliksonouse singular, podaję mu dodatkowo bioaron, ponieważ jest słaby niewyspany i mało je.Zresztaja też od tygodnia jestem nieprzytomna.Szukam jakiegoś dobrego lekarza.Pomocy!!!! Odpowiedz Link