fiolek29 06.04.08, 11:18 dziewczyny ! może to głupie pytanie ale muszę wiedzieć nie mogę nigdzie znaleźć na ten temat info:jak powinien wyglądać i "pachnieć" stolec zdrowego 16 m-go dziecka? dziekuję z góry za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enigmatic2 Re: stolec a 16 m-cy? 06.04.08, 12:03 a po co ci to? są jakieś problemy? zależy co dziecko je a w konsekwencji wydala... Odpowiedz Link Zgłoś
fiolek29 Re: stolec a 16 m-cy? 06.04.08, 13:10 no wlaśnie jakoś nigdzie nie ma na ten temat info i skąd mam wiedzieć czy dziecko robi kupiki ok czy jest z nimi coś nie tak????? moja mała nie chce za bardzo pic wypija w ciagu dnia wode mineralna ok 100-150 ml(ma 16 m-cy) zjada zupe ok 200ml i do tego cyc(ok 4 razy dziennie i w nocy ok 4-5 razy w zaleznosci bo jak wychodzi ząbek tak jak teraz to wisi całą noc na cycu), musy owocowe raz dziennie( kubeczek ,wypisuje to co ma jakąs tam w sobie wodę(płyn)ma ogolnie zatwardzenia kolor kupki raz żółtawy raz lekko zielony...czyli nie ma regóły wszystko zależy od tego co je? czyli jak zje brokuły to znaczy że to po nich jest zielonkawa kupka (seledynkowa) a nie oznacza to że to jakaś alergia...już się w tym wszystkim gubię(((krwi w kupce jeszcze nigdy nie zauważyłam Odpowiedz Link Zgłoś
dta Re: stolec a 16 m-cy? 07.04.08, 10:05 Zacznij podawać jej dynię (Bobovita ma dynię z ziemniakiem, a hipp nektar dyniowo-jabłkowy), brzoskwinie, morele, gruszki (oczywiście jak będą dostępne te z upraw w naszym kraju lub z musów owocowych dla dzieci), więcej błonnika, czyli przestaw się na dietę wysokoresztkową,(kasza gryczana, płatki owsiane, siemie lniane...) i unikaj ryżu, gotowanej marchewki, gotowanych owoców i kompotów (zatwardzają), bananów. Musi więcej pić - może małe ilości, ale częściej? Powinno pomóc, u nas się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: stolec a 16 m-cy? 07.04.08, 08:17 zależy co dziecko je a w konsekwencji wydala > ... No właśnie. A czy to nie jest tak,że jeśli człowiek ma CAŁKOWICIE ZDROWE jelita, czyli procesy trawienne przebiegają zupełnie prawidłowo to w kupie NIE POWINNO być widać co się zjadło? Czyli czy zjem buraczki czy brokuły to kupa i tak powinna być jednolitego, mniej więcej brązowego koloru?? Ja też się w tym gubię. Moje dzieci robią różne kupy, ale prawie zawsze widać w nich niestrawione resztki jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: stolec a 16 m-cy? 07.04.08, 10:09 u moich dzieci też widać niestrawione resztki - bo jedna ma glistę a druga zniszczone jelita. ja jak zjem buraczki to stolec jest koloru buraczków i to chyba niezależnie od tego czy jelita są zdrowe czy nie - barwnik to barwnik. co innego niestrawione resztki. organizm dziecka dopiero uczy się trawić nowe niemleczne pokarmy. ale możemy mu pomóc zdrową dietą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadominicka Re: stolec a 16 m-cy? 07.04.08, 17:24 www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,82 www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,268 zajrzyj tutaj ja tez poszukije wszystkiego na temat stolca bo mij maly robi brzydkie kupki a ma 2 lata i 4 mce poczytaj moze i to ci troszke pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
fiolek29 Re: stolec a 16 m-cy? 09.04.08, 20:44 moja maleńka miewa się ogólnie dobrze tylko ma zaparcia a tak jest wesołym rozrabiającym 16-miesięcznym dzieckiem ale dziś podałam jej fasole z fasolki po bretońsku bo akurat to dla nas dorosłych gotowałam na obiad i po 2 godz całą mi ją obsypało jestem w rozpaczy od półtora miesiąca był spokój żadnych wysypek a tu masz znowu coś nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
mamadominicka Re: stolec a 16 m-cy? 08.04.08, 15:06 mam do ciebie pytanko jak sie ma maluch? ja od dzis sprobuje nie dawac glutenu bo dzis znow b brzydka kupke zrobil nie jada juz mleka i jego przetworow a teraz zobacze jak bbedzie z glutenem do lekarza jestem zapisana dopiero na 25 kwietnia bylam z malym w zeszlym tygodniu ale nie widzialam mojego lekarza tylko jakas praktykantke i ona niestety nie wiedziala o co chodzi i praktycznie nic mi nie pomogla tylko mieszala sie w "zeznaniach" Odpowiedz Link Zgłoś