Dodaj do ulubionych

Specjalny program szczepień w Siemianowicach?

28.09.05, 14:37
Zgłosiliśmy nasze dziecko do specjalnego programu szczepień: firma
farmaceutyczna pokrywa koszty wszystkich dobrych szczepionek normalnie nie
refundowanych przez NFZ (z NFZ są dostępne szczepionki podstawowe, które dają
więcej powikłań, większa jest ilość ukłuć, bo nie są skojarzone), za to
trzeba poddać dziecko dwukrotnie badaniu krwi (przed szczepieniami i po
nich). Czy ktoś bierze w takim programie w Siemianowicach udział? Czy jest
zadowolony i nie ma jakiś kruczków, o których nie informują na dzień dobry w
przychodni? Nasz program zaczyna się za 2 tygodnie. Będę wdzięczny za
informacje.
Obserwuj wątek
    • squaw1 Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 29.09.05, 15:33
      A nie daje Ci do myslenia dwukrotne pobieranie krwi? W normalnym trybie
      szczepien nie pobiera sie przeciez krwi, podejrzewam, ze firma chce na rynek
      wprowadzic nowe szczepionki, ktore trzeba najpierw wyprobowac i zaobserwowac
      wyniki( stad pobieranie krwi przed i po szczepieniu), ale zeby zachecic
      rodzicow robia to bezplatnie ( w ramach cos za cos)Nieznam firmy
      farmaceutycznej, ktora robilaby cos charytatywnie.
      A jezeli chodzi o proponowane szczepionki to jaka masz pewnosc, ze sa naprawde
      dobre i nie daja powiklan, bo ja w takie zapewnienia ze strony firm
      farmaceutycznych nie wierze i skad przekonanie ze dostepne szczepionki
      podstawowe daja wiecej powiklan
      Jedno jest pewne, osobiscie nie skorzystalabym z ich oferty, przekonalam sie
      juz pare razy, iz firma ktora proponuje cos bezplatnie zazwyczaj za plecami
      ukrywa cos wiecej
      Pozdrawiam
    • aniask_mama Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 29.09.05, 16:29
      Jak rozumiem podpisujesz jakiś dokument - to go dobrze przeczytaj. Co to za
      firma? Glaxo-coś tam? Przy takich szczepieniach powinnaś dokąłdnie, bardzo
      dokłądnie zapoznac się z warunkami.
      Myśle, ze pobieranie krwi ma na celu zbadanie czy np. istotnie po tych
      szczepionkach organizm wytworzył więcej/mniej przeciwciał przeciw danym
      chorobom.
    • kasiula.m Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 29.09.05, 21:42
      A co na to lekarz Waszego dziecka? Macie zaufanego, dobrego pediatrę??
      Ze szczepionkami ostrożnie... Choć częściej słyszy sie o powikłaniach po
      skojarzonych, pojedyńcze wydają się bezpieczniejsze. Choćby dlatego, że gdyby
      dziecko miało odczyn poszczepienny - wiadomo po czym konkretnie, tzn. po której
      szczepionce.

Napiszcie, jaka to firma (producent szczepionek), może znajdzie się ktoś kto
      słyszał o tym programie albo wie coś więcej n/t.

Czy macie szczepić wg kalendarza ustalonego przez ministra zdrowia, czy
      inaczej, tzn. jak ustali ta firma?

Od jakiego wieku dziecka macie zacząć "badania"?

Wybaczcie ciekawość, mam nadzieję że moje pytania nie są dla Was (rodziców)
      kłopotliwe.
    • isia_50 Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 18.10.05, 19:37
      My bierzemy udział w tym programie. Szczepienia odbywają się od lat dostępnymi
      na naszym rynku szczepionkami (Heksa), tyle, że NFZ ich nie refunduje. W aptece
      są one dostępne w cenie 170-185 zł. Już 5 lat temu płaciłam za te szczepionki
      gdy szczepiłam córeczkę. Ryzyko powikłań wynosi 0,1 - 0,5 % (w przypadku
      tradycyjnych szczpionek z NFZ od 10-15%). Szczepionki są te podawane wszystkim
      dzieciom ze wskazaniem neurologicznym właśnie ze względu na bardzo małe ryzyko
      powikłań.

W programie podawane są one bezpłatnie w zamian za zgodę właśnie na badanie
      krwi - każdorazowo bada się poziom przeciwciał we krwi (przed szczepieniami, a
      potem przed każdym kolejnym - w sumie cztery razy). Suma sumarum dziecko jest i
      tak mniej razy kłute niż normalnie (2 x podczas wizyty, normalnie z NFZ 2 lub
      3x) i dostaje lepsze szczepionki, oczyszczone.
      Pozdrawiam
      Iza
    • krtek7 Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 18.10.05, 20:22
      Jeżeli chodzi o Infanrix Hexa, to jest on stosunkowo nową szczepionką. Nie
      zaszczepiono nia jeszcze wiele dzieci w Polsce. Nie prowadzi sie innych badań
      poza tymi w których uczestniczycie. Bardzo wygodnie jest wierzyć, że lekarz
      mówi prawdę, ale... czy zastanawialiście się PO CO robione są te badania "za
      darmo"??? uncertain
      Poproście lekarza o wiarygodne dane dot. powikłań nawet tych odległych w
      czasie. Nie otrzymacie ich, bo ich nie ma.

Znam wielu lekarzy twierdzących, że właśnie te skojarzone szczepionki niosą
      największe ryzyko. Oczywiście mając na uwadze grupę płatnych szczepionek.
      • krtek7 Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 18.10.05, 20:26
        I jeszcze coś: czytałam w necie n/t afery, gdy pewna firma farmaceutyczna
        testowała swoje szczepionkowe "nowości" na dzieciach z australijskich domów
        dziecka. Też za darmo. Jestem w stanie (tak mi się wydaje wink) znaleźć ten
        artykuł, gdyby komuś zależało.

Ja myślę, że oni Wam jeszcze powinni zapłacić za tę przysługę.

Chociaż... mam nadzieję że się mylę.
        • isia_50 Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 18.10.05, 21:09
          A możesz poszukać tego artykułu?
          • krtek7 Re: Specjalny program szczepień w Siemianowicach? 18.10.05, 23:21
            Postaram się.
            Na razie, szukając, znalazłam coś innego:
            www.praca-med.biz.pl/opinie.html
            cyt."Testowanie na Polaku Jakość badań klinicznych w polskich
            placówkach jest na poziomie europejskim, natomiast ceny niższe. Opłaca się więc
            u nas testować leki na pacjentach - zapewnia dr Luboiński i opowiada o
            możliwych przy takiej okazji przekrętach.
            Znam przypadki, gdy honorarium za badania znikało w kieszeni kierownika kliniki
            z całkowitym pominięciem wykonujących badania i fiskusa.
            Z rozmów z lekarzami wyłania się następujący obraz:
            firmy walczą o kliniki, które oczywiście wybierają te najlepiej płacące. Jakość
            specyfiku i dobro pacjenta schodzą na dalszy plan.
            Każde badanie leku musi przejść przez komisję etyczną. - Komisji
            etycznej łatwiej podjąć decyzję, gdy kilku jej członków uczestniczyło w
            szkoleniu zorganizowanym w kurorcie. Fachowcy od marketingu potrafią to
            zaaranżować w ten sposób, by członkowie komisji byli przekonani, że to oni
            zrobili uprzejmość, uczestnicząc w szkoleniu, i że tam właśnie posiedli
            obiektywną wiedzę na temat preparatu - kpi dr Luboiński.
            GlaxoSmithKline informuje: "Zrealizowaliśmy wypoczynek dla dzieci z HIV i
            niepełnosprawnych, kupiliśmy 65 tys. szczepionek przeciwko grypie dla dzieci z
            domów dziecka".

• bonkreta do lothian2 i isia_50 29.10.05, 23:58
      W jaki sposób trafiliście do tego programu i czy można w nim jeszcze wziąć
      udział? Czy trzeba być zapisanym do którejś konkretnej przychodni?
      Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź ! - tutaj lub na maila bonkreta@interia.pl
      • isia_50 Re: do lothian2 i isia_50 30.10.05, 19:15
        Odpisałam Ci na maila z numerem telefonu do przychodni. Powiem Ci, że dziecko
        dodatkowo jest szczepione na pneumokoki (a widziałam na forum wrześniowym, że
        jesteś zainteresowana tym szczepieniem) i to właśnie obecność tych przeciwciał
        jest głównie badana podczas pobierania krwi.
        • bonkreta Re: do lothian2 i isia_50 30.10.05, 21:12
          Bardzo Ci dziękuję! Zaraz jutro tam zadzwonię - mam nadzieję, że jutro jest
          czynne i że uda nam się załapać na ten program.

Natalia & Emiś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka