Dodaj do ulubionych

czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)?

10.09.06, 10:41
cześć
byłam u pedodonty z maluszkiem i lekarka kazała codziennie wcierać w ząbki po
4 krople w/w preparatu.Przeczytałam ulotkę i trochę się wystraszyłam:nie
powinny tego używać dzieci do lat 5 i stosuje się 1x na 2 tygodnie(max 10 x w
roku).Mój młody nie wypluwa,więc tyle co wypłynie to zbiorę ale reszta ląduje
do gardła.To też nie jest wskazane.
Obawiam się,że przedawkuję fluor,a to też jest podobno szkodliwe.
Czy ktoś dostał podobne zalecenia od stomatologa,bo nie wiem co robić?
pozdr
Olga
P.S. pani dr kazała nam odstawić zymafluor w kroplach,bo podobno jego
przyjmowanie jest bezcelowe.Fluor powinien być podawany miejscowo,a nie
doustnie
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)? 12.09.06, 09:52
      to wcieranie preparatu z fluorem pewnie jest tak samo kontrowercyjne jak
      zymafluor.
      • krtek7 Zymafluor - od 7-go miesiąca 12.09.06, 10:38
        Pod rozwagę.

Ja podawałam Zymafluor mojemu starszemu dziecku, teraz ma 6 lat i ma piękne,
        zdrowe zęby (ja takich nie miałam w jego wieku). Młodsze dziecko nie dostawało
        preparatu (starszemu też już nie dajemy ze względu na kontrowersje) i niestety
        młodszy ma dwa zęby dziurawe, robi się tez coś w kolejnym. A ma dopiero 3 latka.

Analogiczna sytuacja jest w naszej bliskiej rodzinie: dziewczynka 7-latka
        piękne zęby - dostawała Zymafluor przez 3 lata (od 7 m-ca życia), młodszy
        chłopczyk nie dostaje, ma 3 lata i już ma ubytek.

I te starsze dzieci wcześniej mówiły, świetnie się rozwijają, są inteligentne
        (w ich grupie rówieśniczej wyraźnie to widać).

Młodsze też ok, ale te zęby sad

• iza9919 Re: czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)? 12.09.06, 18:25
      Ja konsultowałam możliwość podawania fluoru i z pediatrą i z dentystą i odoje
      kategorycznie zabronili podawania. Jeszcze jakiś czas temu masowo przepisywano
      je dzieciom, natomiast w tej chwili absolutnie nie( no chyba że w szczegółnych
      przypadkach).
      Argumentowano mi to tym iż dany lekarz musiałby znać dokładną ilość wszystkiego
      co dziecko spożywa( łącznie z wodą), aby dobrać odpowiednią ilość fluoru dla
      danego organizmu, nadmiar fluor podobno przyczynia się do przedwczenej
      osteoporozy, i niestey lekarze jeszcze nie wiedzą czy nadmiar fluoru
      zgromadzony w organizmie nie wyrządzi szkody dziecku w póżniejszym rozwoju.
      Moa na podawanie dziecku fluoru przyszła do Nas z zagranicy.
      • mamkube Re: czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)? 15.09.06, 13:31
        No ja ani jednemu ani drugiemy nie daję, nie wiem co o tym do końca
        myśleć....różne są opnie. I Kuba i Asia mają ładne zdrowe ząbki....
        • aammsstt Re: czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)? 19.09.06, 11:49
          Nadmiar fluoru w organizmie może powodować pojawienie się cech karłowatości,
          obniżonego wzrostu. W klinice Śl.A.M. odradzają podawanie jakichkolwiek
          preparatów fluoru.
          • kasja78 Re: czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)? 20.09.06, 09:28
            Zamiast preparatów fluou polecam nowe pasty colgate smiles dla dzieci 0-2,3-
            5,wiecej z obnizona zawartoscia fluoru
          • krtek7 Re: czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)? 03.10.06, 15:10
            W wodzie na Śląsku jest bardzo niski poziom fluoru (można się dowiedzieć tego u
            dostawcy wody - moja znajoma sprawdzała)

A nam Zymafluor przepisała lekarka pracująca właśnie w Śl. AM.
            • anilewel Re: czy ktoś stosuje fluormex(dziecko 20 m-cy)? 03.10.06, 21:54
              W Szwecji dzięki profilaktyce fluorowej prowadzonej od ponad 30 lat (mam na
              myśli krople z fluorem) udało się niemal wyeliminować próchnicę (90%
              społeczeństwa nie zna co to próchnica). Poza tym zagrożenie osteoporozą nie
              jest do końca udowodnione, a na pewno trzebaby podawać krople przez bardzo
              długi czas. Natomiast taka profilaktyka u najmłodszych dzieci (do 2-3 lat
              wydaje się być najskuteczniejsza). Oczywiście producenci past dla dzieci mogą
              zaprzeczyć bo to obniża ich zyski...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka