Dodaj do ulubionych

Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch su...

IP: *.europarl.eu.int 14.01.04, 08:39
W pelni naszych krakowskich piekarzy popieram!Ich sytuacja staje sie coraz
ciezsza, a takie supermarkety to po prostu nieuczciwa konkurencja,ktora
nikomu (OPROCZ NICH SAMYCH) nie przyniesie zadnych korzysci.
Obserwuj wątek
    • Gość: GPs Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch su... IP: 213.199.233.* 14.01.04, 08:40
      Powinni tego zabronić !!!
    • Gość: bezmozgowiec Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.04, 09:23
      Krakowscy piekarze wiecej takich akcji-na pewno supermarkety sie zalamia i
      pojda z torbami
      • Gość: havi Re: Krakowscy piekarze wykupili i dali im zarobić IP: *.wmgalicja.krakow.pl 14.01.04, 09:46
        ale p..... jakby nie supermarkety to wszystko byłoby droższe już zapomnieliście
        o czasach kiedy o krakowie mówiło sie drogie miasto (oprócz wa-wki i śląska) a
        wszystko było droższe niż w tarnowie czy kielcach i taki stan utrzymywał się
        dopóki nie otwarto pierwszego supermarketu z prawdziwego zdarzenia (krakchemia)
        wtedy krakowianie otrzymali szanse tańszych zakópów.

więc niech piekarze walczą poprzez jakość o swój byt na rynku (bo ta pozostawia
        wiele do życzenia np pieczywo awiteksu- w miare tanie ale...)

co poniektórzy sprzedają pieczywo w supermarketach i to dobrze bo to dodatkowy
        kanał dystrybucji i zauważyłem że ludzie chętniej kupują "prywatny" chleb niż
        ten pieczony w supermarkecie

płacz i lament to oznaka słabości
        • Gość: verte Re: Krakowscy piekarze wykupili i dali im zarobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 01:42
          >
          > wtedy krakowianie otrzymali szanse tańszych zakópów.

Gdybyż jeszcze mieli szansę odebrać wcześniej właściwe wykształcenie analfabeto.
      • Gość: maruda Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.04, 09:53
        Gość portalu: bezmozgowiec napisał(a):

> Krakowscy piekarze wiecej takich akcji-na pewno supermarkety sie zalamia i
        > pojda z torbami

Markety się nie załamią. Tu chodzi o nadzór nad zjawiskiem nieuczciwej
        konkurencji. Każdy, kto choć troszeczkę zastanowił się nad mechanizmami
        działania marketów poprze stanowisko piekarzy (i nie tylko ich).

Markety nie oferują niższych cen. Robią ludziom wodę z mózgu. Reklamują kilka
        produktów po mocno zaniżonych cenach, wiedząc, że klient może sprawdzić cenę
        tego produktu w innych sklepach. I faktycznie jest niższa. Jednak klient nie
        sprawdzi całe gamy produktów. Przychodząc do marketu zyskujemy nasze 95 groszy i
        uważamy się za mądrych, za nic sobie mając fakt, że cała reszta produktów jest
        wyraźne droższa od cen w innych sklepach. Kupując w markecie przeznaczamy na to
        więcej czasu, więc obok upragnionego bonusa ładujemy do koszyka szereg innych
        towarów.

Część klientów rozpoznała jednak te mechanizmy i idzie do marketu tylko po
        bonus. Stąd w marketach pojawiąją się w wielkich ilościach towary których cen
        nie sposób porównać, bo są produkowane przez inne firmy i tylko dla potrzeb
        danej sieci marketów. O jakości tychże produktów nie będę się rozwodził.

• pooki Piekarze!!! Banda złodziei !!! 14.01.04, 09:38
      Macie w dupie klientów, chodzi wam tylko o kasę. Nie spotkałem handlowca,
      któremu zależałoby na klientach a nie jego pieniądzach!! Najchętniej pewnie
      widzielibyście interwencyjny skóp chleba co???
      • Gość: dżizus23 Re: Piekarze!!! Banda złodziei !!! IP: 193.201.167.* 14.01.04, 10:08
        zgadzam się z pooki! niestety eksperyment z wprowadzeniem gospodarki
        wolnorynkowej nie przyjął się na C e n t r a l n i e przesterowane mózgi
        tzw. "przedsiębiorców" z PRL-owa! najlepiej wprowadzić gwarantowane ceny chleba
        i interwencyjny skup bułek i niech to wszystko będzie dostępne gawiedzi tylko
        na kartki! mam nadzieję, że niewidzialna ręka rynku pierdolnie porządnie tych
        samarytańskich piekarzy co tak dobrodusznie wykupili pieczywo w supermarketach
        dla biednych... niech obniżą ceny to i biednych będzie stać na to żeby u nich
        kupić bułkę!!!

p.s.
        i pewnie "balcerowicz musi odejść' :-) komunistyczne sieroty z tych piekarzy!!!
      • Gość: chlebojad Re: Piekarze!!! Banda złodziei !!! IP: *.um.krakow.pl / *.um.krakow.pl 14.01.04, 13:34
        A najlepsze w tym protescie jest to, ze byznes-piekarze pojaja cene kilograma
        maki iporownuja to do ceny chleba...
        A dlaczego oszusci nie podadza ile maki idzie do bochenka, a ile maki?
        Do jednego bochenka piekarz nie zuzyje wiecej jak 40-50 dkg maki, a RESZTA TO
        WODA !

Najlepiej sprawdzic ile zuzywa sie maki na chleb przez polozenie go na
        kaloryfer. Jak calkiem wyschnie na pieprz to wtedy mozna mowiic ile maki zuzyto.

pozdr
        • Gość: podatnik Re: Piekarze!!! Banda złodziei !!! Tępy urzędniku IP: *.zabierzow.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 07:00
          MIAŁEM NIE KOMENTOWAĆ TEJ WYPOWIEDZI,ALE TRUDNO POZOSTAĆ OBOJĘTNYM JAK
          ANONIMOWO WYPOWIADA SIĘ URZĘDNIK M.KRAKOWA ,KTÓRY KORZYSTA Z
          INTERNETU,KOMPUTERA KUPIONEGO ZA MOJE PIENIĄDZE W CZASIE "PRACY" ZA ,KTÓRĄ
          RÓWNIEŻ JA PŁACĘ JAKO PODATNIK.CHLEBOJADZIE CZY JAK TAM SIĘ ZWIERZ RACZEJ
          ŚWINIOJADZIE PAMIĘTAJ/JESTEM INFORMATYKIEM/ŻE TWOJE IP W PODPISIE JEST BARDZO
          PROSTE DO "ODSZYFROWANIA" NIE TRZEBA BYĆ GENIUSZEM INFORMATYCZNYM CZY TEŻ
          PRACOWNIKIEM ABW.świniojadzie mnie nie interesują piekarze i oczywisty damping
          cenowy sieci handlowych nawet ich nie nazwę bo po co.Ale zadaj sobie jedno
          pytanie lub idź do skarbnika miasta i spytaj co miasto oprócz podatku od
          nieruchomości ma od tych sieci.Spytaj darmozjadzie żyjący z moich podatków ile
          płacą CIT-u te wspaniałe blaszaki .Podobno wasz budżet to będzie 25% WPŁYWÓW Z
          NICH!/tylko których/.Podwyżkę masz pewną jak podną
          piekarze,mleczarze,wędliniarze,cukiernicy zatrudniający tysiące naszych
          mieszkańców.Masz rację świniojadzie ty przeżyjesz dzięki łapówką ,które
          bierzesz lub chciałbyś brać ,ale twój wydział w Urzędzie miasta Krakowa to nie
          Architektura czy zakład budżetowy pod nazwą ZCK/to widzę z IP/Czytasz zapewne
          te listy do forum czytelników GW więc zacznij myśleć bezmózgowcu zanim
          zaczniesz buszować po internecie w czasie pracy no nie jakiej pracy urzędasie
          jeden.Masz jeszcze ochotę napisać coś to pisz Majchrowski@urząd m.krakowa.pl
          lub Kulig@urząd m.krakowa.pl .CO TO NIE TE ADRESY.To nic pisz na BERDYCZÓW twój
          list może przeczyta jakiś populista"taib" w czasie interpelacji radnych
          m.Krakowa
    • Gość: moni Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: 62.233.204.* 14.01.04, 09:44
      W Warszawie w sklepikach osiedlowych mala buleczka kosztuje 30 - 35 gr, a w
      pobliskim markecie (Elea) 19 gr. Z ta jednak roznica, ze nastepnego dnia taka
      tania buleczka mozesz komus glowe rozbic! Z chlebami jest podobnie - bardzo
      szybko traca swiezosc. Wole doplacic pare groszy niz sobie zeby polamac.
      • Gość: havi Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.wmgalicja.krakow.pl 14.01.04, 09:50
        czyli jak pisze przedmówca jest rynek i dla tych co wolą lepiej i dla tych co
        taniej , gorzej z tymi co chcą drogo sprzedać byle co a ci chyba robią
        najwięcej szumu...
    • Gość: ATA Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: 193.201.167.* 14.01.04, 09:53
      Krew mnie zalewa gdy czytm takie wypowiedzi na Forum. Pewnie, dla tych co się
      tutaj wypowiadają żadnej różnicy nie stanowi to, że zapłacą złotówkę więcej czy
      mniej. Po prostu mają pieniądze i stać ich na utrzymywanie drobnego handlu. Ale
      może zastanowią się nad ludźmi, którym po opłaceniu wszystkich miesięcznych
      płatności zostaje ok. 200 PLN na życie. A wyobraźcie sobie, że to z takich
      właśnie ludzi w większości skałada się nasze społeczeństwo. I ono ma dokładnie
      gdzieś, że hipermarkety zabijają drobnych handlarzy. Dla nich liczy się każdy
      grosz i, zapewniam Was, wolą codziennie biec do hipermarketu oddalonego o kilka
      przystanków po bułeczkę za 19 gr, niż kupować na zapas bułeczki w osiedlowym
      sklepiku po 35 gr!
      • Gość: havi Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.wmgalicja.krakow.pl 14.01.04, 10:04
        ja mowie że hipermarkety tez sa potrzebne bo sam tez tam kupuje bo sie nie
        przelewa... ale skoro kogos stac na drozsze pieczywo to niech kupuje chleb i
        po3zł ale piekarze chcieliby nam uwalic supermarkety i wprowadzić takie ceny i
        wozić sie BMW a najprosciej zrobic protest...

walczcie ceną i jakością przede wszystkim!!!!
    • Gość: klient Krakowscy piekarze wykupili pieczywo w dwóch su... IP: *.um.krakow.pl / *.um.krakow.pl 14.01.04, 10:06
      Uwazam, ze 'dotowanie' pewnych gatunkow chleba za doskonaly pomysl, poniewaz
      jest to artykul pierwszej (i podstawowej) potrzeby i nitkt go nie wykupi na
      zapas albo do dalszej odsprzedazy - skorzystaja ci najubozsi, dla ktorych
      emerytura, renta lub zasilek z trudem wystarcza na zycie.
      Zapytacie z czego dotowac ? Z innych gatunkow chleba, tych drozszych - ja
      kupuje chleb za 3 PLN, a jak bedzie kosztowal 3,30-3,50 PLN i tak go kupie i
      zjem ze smakiem... a dzieki temu moze komus nie braknie 'chleba powszedniego'.

Ostatnio lubie kupowac w Tesco bagietki 'zytnie' (takie ciemne) - sa
      przeprzepyszne... mimo, ze jedna kosztuje 2,99 PLN.
      Dziwi mnie, ze zaden kierownik sklepu albo piekarz nie wpadl na pomysl,
      zeby pieczywo najwyzszej jakosci 'zarabialo' na chleb najtanszy, bo
      CHLEBA NIE POWINNO NIKOMU BRAKOWAC !

pozdrawiam

ps
      niech 'biedni' wlasciciele piekarn /zobaczcie jaka posesje ma piekarz np z
      ul.Klasztornej/
    • Gość: havi Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.wmgalicja.krakow.pl 14.01.04, 10:30
      ...mają za małe domy.... i tylko po jednym samochodzie
    • Gość: jolita Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.mclink.it 14.01.04, 10:58
      Ja mieszkam we Wloszech ale dorzuce moje trzy grosze. Sklepy typy Discount i
      Lidl zadomowily sie w Rzymie jakies 8 lat temu i odniosly szybko ogromny sukces
      ze wzgledu na bardzo konkurencyjne ceny. Sama chetnie i czesto robilam tam
      zakupy. Niestety z czasem okazalo sie ze jakosc sprzedawanych tam produktow
      jest niska, nie sa to produkty krajowe tylko sprowadzane niewiadomo skad.
      Badania roznych organizacji konsumentow i rowniez Greenpeace wykazuja ze Lidl
      sprzedaje artykuly wyprodukowane ze skladnikow modyfikowanych genetycznie.
      Piekarze krakowscy maja racje mowiac ze za jakosc trzeba placic i powinni ta
      jakosc wlasnych produktow podkreslac wywieszajac na przyklad liste skladnikow
      poszczegolnego pieczywa i ich pochodzenie. Bo ja osobiscie wole 1/2 bochenka
      chleba z naszej rodzimej maki niz caly bochenek z Lidlu (z maki np.
      sprowadzanej w Chin). Co wy na to?
    • Gość: kubatek Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: 80.72.38.* 14.01.04, 11:02
      A może by tak w imię Boże nasłać na supermarkety Smoka Wawelskiego :-)))))
      Kurcze, dlaczego nikt nie wyjaśni różnym sklepikarzom słów "wolny rynek". To,
      że kiedyś można było całkiem nieźle żyć z piekarni, nie oznacza że bezię można
      zawsze !!! Ludzie, świat idzie naprzód, jeśli wy zostaniecie w tyle i
      będziecie tylko narzekać to będziecie sami sobie winni. A tak wogóle to
      najłatwiej jest zrzucić wine na kogoś, po co samemu myśleć i starać się żeby
      było lepiej ???!!! Walczcie dalej z wiatrakami, dla nie etajemniczonych
      polecam lekturę Don Kichota :-)
      • radziwil Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch 14.01.04, 11:11
        Za chleb krojony we Wrocławiu płacę 1,50 zł
        W innych miastach jakie są ceny ???
    • Gość: Tokarz Piekarze IP: *.citicorp.com 14.01.04, 11:27
      Zachciało się Wam wolnego rynku - no to go macie. A jesli nie podoba sie to
      piekarzom, bo im marże posapadały, to niech się przebranżowią.
    • Gość: cube Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 11:38
      Kupuje chleb w piekarni do ktorej mam kilkanascie sekund - place ɚpln za bochenek (w zaleznosci od tego na co mam ochote). Nie bede zap........ do marketu nawet po darmowy chleb, bo kosztuje mnie to 2,40 w jedna strone.
    • Gość: buba Re: Krakowscy piekarzy wykupili pieczywo w dwóch IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.04, 15:07
      Ja też kupowałam chleb w supermarketach przy okazji tygodniowych zakupów. Kilka
      bochenkow wkładałam do zamrażarki i cieszyłam się, że mam święty spokoj na cały
      tydzień. Niestety chleb pieczony z mrożonego ciasta w supermarkecie nie nadaje
      suę do jedzenia następnego dnia: jest twardy, łatwo się kruszy(dlatego mroziłam
      świeżo kupiony chleb). Teraz kupuję w zaprzyjaźnionej budce chleb z prywatnej
      piekarni. Pieczywo dość szybko się sprzedaje, jak nie kupię rano o 8-9 o
      rogalach z makiem mogę pomarzyć. Za chleb płacę 1,40, za rogala 0,70. Uważam,
      że nie jest to wygórowana cena za smaczne pieczywo. Lepsze to niż dmuchane z
      supermarketu. Opłaca mi się nadłożyć drogi, aby kupić coś co smakuje wszystkim
      domownikom. Tu tkwi tajemnica, że obok supermarketów potrafią utrzymać się małe
      sklepiki sprzedające nie masówkę supermarketową, ale wybrany dobrej jakości i
      smaczny towar. Nawet przy niewysokich dochodach można pozwolić sobie od czasu
      do czasu na zakup smacznej, dobrze zrobionej i nie pompowanej solanką szynki.
      Jak mawiała moja babcia: lepiej wydać na piekarza, niż na aptekarza. Popieram
      małe sklepy, ale pod jednym warunkiem: towar musi być dobrej jakości. Za dobrą
      jakość się płaci więcej, niż za tandetę.
      • Gość: 0na Re: Mam maszyne do pieczenia chleba... IP: 5.2.* / 213.46.162.* 14.01.04, 17:25
        ktora mozna bez trudu dostac za granica,cena jej -od 70 euro w gore...nie
        mieszkam w kraju jednak nie rozumien jak cena chleba moze byc u nas tak wysoka!
        Przy pensjach minimum 4 krotnie wyzszych cena chleba ksztaltuje sie 0.5 euro
        (tanie sklepy typu Lidl)w piekarniach oraz supermarketach 1.5 euro za duzy
        bochenek.Ja osobiscie pieke chleb,skladniki mozna kupic w kazdym sklepie i
        musze napisac iz caly koszt wypieku jednego chleba ksztaltuje sie 80 gr!
        Skladniki:maka 500 gr,10 gr soli,cukru,masla lub margaryny,woda,drozdze w
        proszku(moga byc naturalne).Cene celowo dla porownania zostala podana w zl.
        Nigdy nie zrozumie tak horendalnie wysokich cen pieczywa w Polsce.Najbiedniejsi
        maja przez to problemy z zakupem pieczywa,ciagle rachuby wystarczy...nie
        wystarczy...
        • Gość: krajan Re: Mam maszyne do pieczenia chleba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 19:33
          masz rację to stanowczo za wysoka cena chleba ,przecież to ,aż 69 groszy za 0,5
          kg.Rolnik siejąc zboże kosząc je i wyłuskując ziarno chce za dużo zarobić
          młynarz mieląc go i sprzedając tych krwiopijcą piekarzom również przesadza z
          ceną mąki.No i piekarze mieszajac tą mąkę,piekąc chleb,pakując w
          torebkę ,przyważac do sklepu oj zdzierają,zdzierają.Sklep zdziera nie mniej ,bo
          mówi o kosztach kasy fiskalnej ,półki itd .I mamy ASTRONOMICZNĄ cenę chleba
          tylko cholera wystarczy to na 2 słownie papierosy!bo za paczkę fajek mam 10
          chlebów .wykazałaś się wielką wiedzą ekonomiczną i potwierdzam twoje 80 groszy
          za chleb bez kosztów energii,benzyny+samochodu do jego przewiezienia ,kosztów
          pracy + 48% na ZUS, amortyzacji maszyn i pieców ,opłaty za
          wodę ,ogrzewanie ,czynszu lub podatku od nieruchomości,Vatu,marż
          handlowców ,ceny opakowań i innych ciekawych opłat i kosztów koniec nie chce mi
          sie juz pisać
        • Gość: hip,ip hura kocham HIHIHI etam HIPopotam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 20:11
          Cóż to za piękny obiekt,obok Wawelu?Nie wiesz Hiper nie Hipopotam.Pieprze
          wchodzę dają chleb za .. grosze .Nie chwileczkę jeszcze nie kupuj pierwsze
          najaraj się zapachami smażonych kurczaków sterydy w środku to co ,antybiotyków
          pełno to nic 4 złocisze i mamuśka będzie szczęśliwa pomyślałem o
          kolacji .Wchodzę dalej cholera po co te kwiaty jak to po co przy kasie byś do
          pelnego koszyka juz nie włożył ,a pod kasą głupio odkładać te już trochę
          podłamane liście obok kiszonej kapuchy i niepotrzebnych szpejów za ...free
          przecież 5 -tka to nie pieniądz PROMOCJA.Idę w głąb chyba nawaliła klima w
          sklepie dopiero w miarę fajne powietrze na końcu przy wędlinach ,ale się świecą
          apetycznie i jaka kapiąca soczystość.Nie to nie moze być prawda że to tylko 30
          dkg mięsa w tej szynece przecież na wadze jest kilogram chemia i woda?Bez jaj!
          Nie jaja zaraz kupię pisze wiejskie!Nie ten smród od nich to nie wiejski zapach
          to ochydny amoniak.Jaki znowu amoniak ,amoniak to po polsku proszek do
          pieczenia .O jest suuuuuper cena 1 opak 50 gr!Kocham tanie zakupu!Spoko,spoko
          to 2 dkg ,poczekaj 50 gr x 50=25 złociszy za kilogram amoniaku 25 złociszy to
          zdziercy ,ale by mnie zrobili!.Idę po ten chleb 69 groszy , jest brzydki,a skąd
          ładniutki,świeżutki jest fajnie .Nie zrobili mnie w capa jestem facet myślący
          kupuję tylko to co tanie.Spitalam do domu ,acha jeszce zatankuje trochę mało
          benzyny za często chyba robię te zakupu a paliwko już 3,5 .Ale to nic w sklepie
          wydałem tylko dychę ,no i ten tani chleb .Jestem tu jutro przecież to tylko 8
          kilosów od domu 1 litr paliwa .to nic zrobię tanie zakupy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka