18.01.04, 09:06
W związku z informacją o planowanych cięciach dotacji do MPK przez gminy
ościenne (w tym Zielonki) zacząłem się zastanawiać nad jednym. Jaki właściwie
status ma linia 150? Czy jest to linia miejska czy podmiejska? Z jednej
strony na pewno pod względem numeru i taryfy jest to linia miejska, zresztą,
jak łatwo z planu miasta zauważyć, końcówka znajduje się dokładnie na granicy
miasta. Ale sama nazwa tej końcówki "Pękowice" sugeruje, że linia obsługuje
miejscowość podkrakowską. Zresztą każdy, kto był w tamtym miejscu, to wie, że
koło pętli 150 od strony Krakowa nie ma prawie zabudowań (jedynie jakieś
ogródki działkowe), natomiast od strony gminy Zielonki jest dużo domów. Tak
więc nie ulega wątpliwości, że to przede wszystkim mieszkańcy tej gminy
jeżdżą z końcowego przystanku. Jak więc właściwie to jest? Czy gmina Zielonki
dotuje też tą linię? Czy ma wpływ na rozkład jazdy? Wie ktoś z forumowiczów
coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: piter pomysl zanim zadasz pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 13:19
      jezeli koncowka znajduje sie na terenie krakowa to nie sadze aby gmina zielonki
      cos do tego doplacala nawet jesli korzystaja z niej mieszkancy zielonek
      to tak jakby gmina warszawa dotowala przejazd kibicow legii z dworca glownego w
      krakowie na mecz na stadionie wisly.
      • Gość: mouset Re: pomysl zanim zadasz pytanie IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 18.01.04, 16:14
        Granicą miasta jest fort 44 "Tonie" za jego kolczastym płotem są już Zielonki
        i .... pierwsze domy, analogiczna do Marszowca sytuacja
      • yabol428 Re: pomysl zanim zadasz pytanie 18.01.04, 16:34
        Gość portalu: piter napisał(a):

> jezeli koncowka znajduje sie na terenie krakowa to nie sadze aby gmina
        zielonki
        > cos do tego doplacala nawet jesli korzystaja z niej mieszkancy zielonek
        No ale przypuszczam, że gmina Zielonki musiała mieć jakiś wpływ na powołanie
        tej linii. Przecież w okolicach końcowego przystanku nie ma w ogóle zabudowań
        od strony Krakowa. Ostatnie są przy przedostatnim przystanku, a od niego do
        końcówki jest około 1 km. Tak więc ewidentnie ta linia została stworzona dla
        mieszkańców Pękowic, leżących w gminie Zielonki. Tak więc ciekawy jestem, skąd
        wziął się taki przebieg linii, która jest formalnie linią miejską?
        • Gość: krzysiek111 Re: Pękowice IP: *.chello.pl 18.01.04, 16:40

ale czy autobus przy tych ostatnich krakowskich zabudowaniach ma tam miejsce na
          zawrócenie ?? Czy jakiś chłop musiałby bramę od własnego podwórka otwierać w
          celu zmiany kierunku jazdy ?
          • Gość: mouset Re: Pękowice IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 18.01.04, 17:49
            Pewnie jest cicha umowa jak było w przypadku 185, zaraz jak ktoś coś zwącha to
            Zielonki zaczną raban i zrobią 220 z NIETYKALNYM rozkłądem jazdy
            • Gość: krzysiek111 Re: Pękowice IP: *.chello.pl 18.01.04, 19:48

ale co "cicha umowa" ? Pytanie moje dotyczy zawracania autobusu przed
              Pękowicami ... Nigdy w tym miejscu nie byłem i nie wiem jak to wygląda, ale
              może się okazać, że 150 musi dojeżdżać do Pękowic bo wcześniej nie ma gdzie
              zawrócić.
              • mouset Re: Pękowice 18.01.04, 21:06
                Brawo Krzysiu! Masz rację przed Pękowicami nawrócić można dopiero w Toniach.
                Podobnie jak Marszowiec a Witkowice
              • yabol428 Re: Pękowice 19.01.04, 11:23
                Gość portalu: krzysiek111 napisał(a):
                > ale co "cicha umowa" ? Pytanie moje dotyczy zawracania autobusu przed
                > Pękowicami ... Nigdy w tym miejscu nie byłem i nie wiem jak to wygląda, ale
                > może się okazać, że 150 musi dojeżdżać do Pękowic bo wcześniej nie ma gdzie
                > zawrócić
                Dokładnie w ternie tak to wygląda: po rozwidleniu się linii 120 i 150 pierwszy
                przystanek 150 jest po około 200 m. Kiedyś, gdy nie było jeszcze 150, ludzie
                stamtąd chodzili na 120. Potem jest około 1 km odcinek przez zupełne odludzie i
                to ostro pod górę. Jedynie po lewej stronie mija się fort Tonie, ale nie wiem,
                czy jest zagospodarowany i w jakim charakterze. No i po przejechaniu 1 km przez
                pola autobus wjeżdża na końcowy przystanek, z którego, jak już wspomniałem,
                korzystają tylko mieszkańcy Pękowic. Tak więc ewidentnie ta linia stworzona
                jest dla Pękowic. Dla Toń, leżących w granicach miasta, wystarczyłaby sama 120.
                I to jest właśnie dla mnie zagadkowe: stworzono linię, przebiegającą w całości
                w granicach miasta, ale w praktyce obsługującą miejscowość poza tego miasta
                granicami.
                • Gość: mouset Re: Pękowice IP: 217.96.109.* 19.01.04, 21:35
                  W forcie Tonie jest znajoma firma ;)
                  Natomiast sam 120 nie wystarczyłby, konieczne byłyby 3 wozy w szczycie i 2
                  poza , ale wtedy co ze 118?
                  • kuba203 Re: Pękowice 23.01.04, 09:20
                    Gość portalu: mouset napisał(a):

> W forcie Tonie jest znajoma firma ;)

Jaka firma? :)
                    • mouset Re: Pękowice 23.01.04, 22:16
                      Stolarska
                • sloggi Re: Pękowice 22.01.04, 12:42
                  W Warszawie taką linia jest 124 - jadąc w granicach miasta obsługuje Raszyn,
                  Rybie i część Jaworowej.
            • Gość: jony Re: Pękowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 01:57
              Zamiast 120 i 150 ????
    • Gość: gicek yabol 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 02:01
      Po zawieszeniu 428 zmieniasz image ????
      • yabol428 Re: yabol 12 19.01.04, 11:26
        Gość portalu: gicek napisał(a):

> Po zawieszeniu 428 zmieniasz image ????
        Spostrzegawcza uwaga, he he he....
        Ale skoro klub 428 nie zmienia nazwy, to ja też nie będę zmieniał. Siła
        tradycji... Zresztą używam tego nicka również na innych forach gazetowych,
        gdzie ludzie nie wiedzą, o co chodzi z tym 428, i jakoś się przyzwyczaiłem.
      • kuba203 Re: yabol 12 23.01.04, 09:17
        Gość portalu: gicek napisał(a):

> Po zawieszeniu 428 zmieniasz image ????

Nie podniecaj się tak tym 428, bo na przystankach jest napisane, że wróci od
        02.02. ://
        • Gość: ADAŚ Re: yabol 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 19:22
          Nie podniecaj się tak tym 428, bo na przystankach jest napisane, że wróci od
          02.02. ://

Zaraz puszczę pawia !!!
          • Gość: gicek Re: yabol 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 19:26
            ZE "wiedeńczyk" wyjedzie w czwartek też pisali, a teraz w/g Wojtarzka mają
            szkolić tramwaymanów
            • mouset Re: yabol 12 23.01.04, 22:17
              Hehe, z niecirpliwością czekamy na obiecane na remont Dobrego P, już rok temu
              linie 438 i 339, na tą ostatnią szkolenia cały rok trwały hihihihi
              • Gość: jurko44 Re: yabol 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 22:22
                339 jako tymczasowa to szkolić trzeba ,na taką to można dać dorobić mechanikom
                jako kiermany jak to bywa w Nowy Rok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka