Dodaj do ulubionych

Ojciec mojej znajomej znęca się nad nią

24.10.10, 22:14
Ojciec mojej znajomej znęca się nad nią fizycznie. Bije ją bardzo mocno po twarzy i po głowie. Ostatnio jak ją widziałem miała bardzo napuchniętą twarz całą w paskudnych siniakach i dowiedziałem się od swojego kolegi,że podobno miała wstrząs mózgu. To psychol. Mówiłem jej żeby coś z tym zrobiła zwłaszcza że ostatnio z powodu tego bicia słabiej słyszy ale ona się bardzo boi. Ja nie wiem jak mam jej pomóc.
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Ojciec mojej znajomej znęca się nad nią 24.10.10, 22:18
      Jak trwoga to do Boga!...
    • brebankowe Re: Ojciec mojej znajomej znęca się nad nią 25.10.10, 10:06
      Jeżeli podasz mi okolicę w której mieszkasz lub mieszka Twoja znajoma to poszukam w googlach adresu najbliższej komendy policji i będziesz mógł się tam przejść.
      Możesz a wręcz masz obowiązek zgłosić "sprawę" organom ścigania, jeżeli tego nie zrobisz - to możesz zostać odpowiednio ukarany!!
      Wg mnie jeżeli nic nie zrobisz to powinieneś być przykładnie ukarany, chowanie łba w piasek...

Idź do najbliższego adwokata i opowiedz - powinno wystarczyć... Jakby chciał kasy za poradę to napisz to na forum - oczywiście opisz adwokacinę z imienia i nazwiska.

Można też jak usłużnie napisał swarek - pójść do księdza plebana.
    • totus.tytus prosta rada: idź na policję 25.10.10, 12:42
      i odpuść sobie chodzenie do adwokata, jak Ci tu radzono.

Wbrew tępemu i szmatławemu pokoleniu ChWDP i "Je*ać konfidentów" i poglądom, jakie reprezentuje ten margines, idź i poinformuj o tym organy ścigania. Koniecznie. Rzeczywiście, jeśli wiesz o tym, a nie złożysz zeznań, to grozi Ci odpowiedzialność karna.

Złóż zawiadomienie, ale koniecznie zanotuj dane osoby, z którą rozmawiałeś. W razie poważniejszych skutków możesz zostać w przyszłości powołany na świadka, który będzie zeznawał przed sądem lub wcześniej w prokuraturze, jeśli zostaną postawione zarzuty tej osobie bijącej, np. przy obrażeniach ciała.

Poszkodowana koniecznie musi mieć zrobioną obdukcję lekarską (na pogotowiu, lub w SOR-ze szpitalnym na ostrym dyżurze). Oni też pomogą w potrzebie, z wezwaniem policji włącznie.
      A teraz do dzieła!
      • kocinos Re: prosta rada: idź na policję 25.10.10, 14:27
        Porady Wasze są ze wszech miar słuszne, ale podejrzewam, że problem tkwi w nakłonieniu ofiary do podjęcia działania. W końcu bez obdukcji nic z tego nie wyjdzie. Pozostaje jeszcze "ukryta kamera", ale to jest (wbrew "szeryfoskim" przykładom z TV) śliskie, i też trzeba zgody ofiary, zwłaszcza, że (jak sądzę) jest pełnoletnia. Sam się zetknąłem z takim problemem - matka nie chciała zgłosić zawiadomienia przeciw synowi, który ją okładał "w wolnych chwilach" ...
        Problemem jest - co zrobić, gdy takiej współpracy ze strony ofiary nie ma?
        • adam.eu Re: niebieska linia 25.10.10, 20:42
          Nie wiem, nie słyszałem od nikogo jak to działa ale próbowałbym niebieskiej linii szczególnie jakby ofiara bała się sama zgłosić policji czy innym organom.

Informacje na stronie
          www.niebieskalinia.pl/
          • brebankowe Re: niebieska linia 25.10.10, 21:07
            Ogromna część maltretowanych ludzi tak kobiet jak i mężczyzn, nie mówiąc o dzieciach nie chce, nie umie, nie może zgłosić sprawy organom ścigania.
            Lecz to nie upoważnia społeczeństwa do zamykania ślepi na ten problem.
            Wiesz, że ktoś kogoś leje to nie myśl wiele tylko zawiadom - to Twój obowiązek.
            Nie zawiadomisz - popełniasz przestępstwo.
    • kasiac-e1975 Re: Ojciec mojej znajomej znęca się nad nią 12.11.10, 20:55
      W każdym Ośrodku Pomocy Społecznej pracują osoby, które zajmują się osobami dotkniętymi przemocą jak i sprawcami przemocy.
      Napisz w jakim rejonie mieszka ta osoba-wystarczy ulica to napisze Ci gdzie można się zgłosić lub zadzwonić po poradę.
      To nic nie kosztuje a może pracownik socjalny delikatnie porozmawia z tą osobą. To jest trudne ale nie niemożliwe. Warto próbować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka