Dodaj do ulubionych

Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne

17.04.11, 11:22
zbudować połączenie przez Piastkowską z Cichym Kącikiem i tędy puścić część ruchu tramwajowego z Karmelickiej,
a drugie połączenie z tego miejsca na północ ponad torami kolejowymi lub tunelem i dalej krowoderskich zuchów do pętli na Górce !
Obserwuj wątek
    • Gość: @@@ Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 11:42
      autobus 502,522 przedłużyć aż do Huty Sendzimira (jeden przestanek dalej). Obecnie autobusy końcowy przystanek mają na Placu Centralnym. Tramwaj nr 4 puścić niskopodłogowe. Osoby niepełnosprawne na wózkach inwalidzkich mieszkające na os. Hutniczym, Szkolnym, Stalowym, Willowym, Zielonym nie mają możliwości dostania się do centrum Krakowa.
      • Gość: kILLER Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.ghnet.pl 17.04.11, 20:08
        To znajdź mi "fachowcu" tabor niskopodłogowy adekwatny do potoków pasażerskich na linii 4. A co do osiedli które wymieniłeś to rozumiem ze autobusy niskopodłogowe przypadkiem tam nie jeżdżą?? Komunikacja to nie tylko tramwaje.
        • Gość: @@@ Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 13:29
          autobusy niskopodłogowe tam nie jeżdżą !!!. Wymieniam 152 kończy bieg przy Al. Przyjaźni. 502, 522 kończy bieg jak było pisane na Placu Centralnym. Owszem sa inne autobusy niskopodłogowe, ale nie jadą do centrum Krakowa.
          • Gość: kILLER Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.ghnet.pl 18.04.11, 14:26
            Czyli Politechnika lub Dworzec PKP to już nie centrum?? Bo tam dojeżdża np.501. Wiem niestety ze niektórzy zyją w przekonaniu z lat 50 ubiegłego wieku ze centrum to planty i to co pośrodku.
            Ale niestety Kraków się rozwija tak jak i jego CENTRUM.
            • eminey Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne 18.04.11, 14:50
              Tak, cale szczescie, ze ten apartheid dotyczy tylko tramwajow - i kilka niskopodlogowych autobusow do Huty jezdzi.
              Ale co tam...niech sie Huta cieszy, ze tam w ogole cos dojezdza. W koncu tam nie ludzie zyja, a trolle....
            • Gość: @@@ Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 16:02
              A cóż tak człowieku uparłeś się polemizować z osobą która zna z autopsji przypadek - dorosła osoba na wózku która potrzebuje pomocy pod każdym osoby drugiej a ta druga osoba pchająca wózek również jest inwalidą o kulach. Chodzi tylko o to aby 502,522 przedłuzyć o jeden przystanek i miały końcowy przystanek jak 99% innych autobusów pod Hutą Sendzimira. Tylko tyle.
      • Gość: Arew Gość portalu: @@@ napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.11, 17:24
        > autobus 502,522 przedłużyć aż do Huty Sendzimira (jeden przestanek dalej). Obec
        > nie autobusy końcowy przystanek mają na Placu Centralnym. Tramwaj nr 4 puścić n
        > iskopodłogowe. Osoby niepełnosprawne na wózkach inwalidzkich mieszkające na os
        > . Hutniczym, Szkolnym, Stalowym, Willowym, Zielonym nie mają możliwości dostani
        > a się do centrum Krakowa.
        To sie zdecyduj z tymi autobusami, do Huty czyli 3 przystanek dalej, czy jeden przystanek dalej czyli tak samo na plac Centralny (tam gdzie przystanek ma 501), straszna mi zmiana, tyle samo do przejscia, czy moze 2 przystanek dalej czyli na Strudze (tylko, ze tam nie ma miejsca na zeby autobus sie zatrzymywal).
        Co do puszczenia na lini nr 4 tramwaji niskopodlogowych, to musze Cie zmartwic, ale nastapil to najwczesniej w 2017 jak dobrze pojdzie i jak zaczna modernizowac trase rondo mogilskie-rondo czyzynskie-os. kolorowe-plac centralny-al. Jana Pawła II-Kombinat-Wzg. Krzeslawickie, a to nienastpi za szybko.
    • Gość: non_nom Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.aster.pl 17.04.11, 11:43
      zbudować metro łączące wszystkie osiedla, tak na oko 15 linii by wystarczyło ;)
      • Gość: @@@ Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 11:52
        najlepiej ironizować ??? !!!! prawda???. Wejdź w skórę osoby na wózku i być skazanym całe życie na osobę drugą. Jeśli teraz Ciebie to nie dotyczy, to być może w przyszłości będzie dotyczyć a wylejesz więcej łez niż ty używasz wody do kąpieli.
        • Gość: non_nom Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.aster.pl 17.04.11, 11:53
          mój komentarz był odpowiedzią na komentarz big_gadu. po co od razu te nerwy? spokojnie
          • Gość: @@@ Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 11:58
            na mój post dałeś/aś "re" czyli odpowiedź.
            • Gość: non_nom Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.aster.pl 17.04.11, 12:00
              to niech się Pan/Pani nauczy czytać to forum. nasze posty są na tym samym poziomie, tzn, że są odpowiedzią na ten sam post
    • Gość: nieskomunikowany Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 11:56
      O tak, przydałoby mi się 210 i 230 na Ojcowskiej, od lat ciężko się stąd wydostać MPK. 118 jeździ pusta, bo i tak nikt na nią nie liczy. W końcu jej geneza to dowożenie dzieci do szkoły i ich odbiór, nie więcej.
      • Gość: joankb Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 12:45
        I dla tego 118-tkę trzeba wzmocnić, a nie likwidować. Zamiana na linię aglomeracyjną? Co 1,5 godziny?
        Połączenie tylko z Bronowicami, skąd dojazd do Centrum i na południe Krakowa jest dużo dłuższy?
        120 już dziś nie spełnia swojej roli - poranne korki na Łokietka są olbrzymie, a rozkład jazdy idiotyczny. Powoli też zaczyna jeździć pusta.
        Komunikację w Bronowicach Wielkich psuje się od lat. 118 za czasów kursów do Nowego Kleparza jeździła zapchana do granic możliwości. !7-18 minut i niemal Centrum, z możliwością przesiadki w każdym kierunku.
        Nie mam pretensji o przeniesienie końcówki na Krowodrzę, przy zapchanej Prądnickiej ma to sens.
        Zresztą - i przez Krowodrzę dalsze połączenia są niezłe.
        Jak mi tę linię zabiorą, przesiądę się do auta, jeżdżenie krajoznawcze po Krakowie (Bronowice Wielkie - Bronowice Małe - Osiedla przy Radzikowskiego - Krowodrza Górka), dookoła Wojtek dla mnie sensu nie ma.
        Podstawą komunikacji na peryferyjnych osiedlach jest szybkie, proste, niezawodne, punktualne połączenie z dużymi węzłami przesiadkowymi. Kosztem częstotliwości, bo pasażerów mniej.
        Punktualne i niezawodne - bo jak autobus jest co godzinę, to po 20 minutach idzie się jednak po auto. Nigdy nie wiadomo - przyjedzie, nie przyjedzie, spóźni się jeszcze bardzie, wypadł w ogóle?
        Szybkie, bo przy tak małej w sumie odległości od Centrum godzinna jazda nikogo nie urządza. Hulajnoga jest szybsza, a auto wygodniejsze. I nie za to płacimy.
        Kto nie mieszka na peryferiach, a w najlepszych komunikacyjnie rejonach niech się może nie wypowiada i nie spycha innych do komunikacyjnego getta?

• eminey Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne 17.04.11, 15:49
          Pewna zgoda, ZWLASZCZA z ostatnim zdaniem...
    • Gość: @@@ Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 12:01
      Jeżeli rozkład jazdy PKP układają pasażerowie, myślę, że wpisy forumowiczów Krakowskie MPK weźmie również pod uwagę (mam nadzieję, że tak będzie).I oby tak było.
      • Gość: Sprawiedliwy Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 13:22
        Rozkłady układa MPK, ale ZIKiT je akceptuje, lecz w ogóle nie zaglądając do nich... Taka komunikacja. Ale popieram autora listu. Niech wzmocnią tam gdzie to naprawdę potrzebne. "5", "9" i "14" to są linie bardzo obciążone, które kilka lat temu jeździły co 10 min. A po cięciach zrobiono taką "12" dla waćpanów...
    • Gość: Elche Zlikwidować komunikację miejską IP: *.play-internet.pl 17.04.11, 12:31
      a pieniądze przeznaczyć na głodne dzieci.
      • Gość: gość portalu Re: Zlikwidować komunikację miejską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 12:37
        ... a pieniądze przeznaczyć na głodne dzieci tych,którzy rozpaczliwie będą brać kredyty na samochód? :D
    • anteas Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne 17.04.11, 12:44
      Zlikwidować MPK, wszystkie problemy z nim zwązane rozwiążą się w tedy same.
    • Gość: a Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.ds3.agh.edu.pl 17.04.11, 13:00
      linia 501. w godzinacch szczytu czesto ludzie nie daja rady sie wtloczyc do autobusu. dac ja co 10 min zamiast 15 w godzinach szczytu...
    • Gość: KJ Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 13:02
      "- wzmocnienie linii 14 w szczycie porannym i popołudniowym do co 10 min"

14 jeździła co 10 minut, ale jacyś macherzy z ZIKiT uznali że wystarczy jak z Mistrzejowic ruszy co 20 minut, a wzmocni się ją 41 ja Dąbia do Bronowic. I tak zrobiono. A na pierwsze letnie wakacje po tej zmianie zawieszono 41, a potem "zapomniano" jej odwiesić. Zapewne całkowicie przypadkiem. I tak to po cichu z 14 jako linii głównej ZIKiT zrobił linię uzupełniającą.
      • matt.cobosco Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne 17.04.11, 14:21
        Kolejny fragment akcji Gazety Wyborczej Kraków z cyklu "Jak dopieprzyć Majchrowskiemu". odcinek 2765 nosi tytuł: "zlikwidować linię tramwajową 12" (bo wskrzesił ją Majchrowski przed wyborami). Czekam w napięciu na kolejny odcinek.
        • eminey Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne 17.04.11, 15:49
          A gdzie tam jego wina - przeciez on nic nie moze :(

W biezanowie co jakis czas wybucha awantura o 304 i 502, a na drugim koncu Krakowa tramwaje woza powietrze.
          Dobrze, powiedzmy, ze 12 przed wyborami to przypadek...to moze teraz ci, ktorzy maja wladze z niej skorzystaja i zrobia porzadek. Czy znow "nie da sie" ?
      • Gość: Agape Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: 80.54.117.* 17.04.11, 14:53
        no i niech ktoś przywróci 173 tak jak jeździła przed jej zmianą na Bronowice, niech znów jeździ przez Stachowicza
        • Gość: Krakowiak Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 16:07
          Popieram wszystko co napisał autor. 12 to pustak. Marnotrawstwo pieniędzy, a wszystkie linie jadące przez al. Pokoju napchane po dach!! Wzmocnić 14, 5 i 9!!!! Dodam, że dawniej jeździły co 10 min i w wyniku rzekomych oszczędności pocięto je.
          • Gość: olo Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.ksi-system.net 17.04.11, 18:35
            przynajmniej jeden tramwaj w którym da się usiąść.
            • matt.cobosco Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne 17.04.11, 18:40
              Jesteś rozpuszczony jak dziadowski bicz! Zaraz się dowiesz, że jeśli chcesz siedzieć w czasie jazdy (bo to przecież ekstra luksus), to powinieneś jeździć taksówką;)
            • Gość: kILLER Re: Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.ghnet.pl 17.04.11, 20:12
              Nawet na rowerze i rolkach jeździć, nie mówiąc o grze w piłkę.
    • Gość: 118 Listy. Zlikwidować linię 12, wzmocnić inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 21:38
      ALE PRZYZNAJCIE, ŻE 118 POWINNA POWSTAĆ. W ZASTĘPSTWIE ZA LINIĘ 12. To będzie lepsze połaczenie.
      • Gość: prawie_bezrobotny Re: ogłosić i policzyć IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 07:12
        Co pewien czas dają się zauważyć rachmistrze. Głównie w tramwajach i poza godzinami szczytu. Poza tym bywają z reguły luźniejsze od autobusów i łatwiej rozłożyć zeszyt z rubrykami.
        Moja propozycja jest prosta i zapewne nieraz już ktoś ją podsuwał: ogłosić, że będzie badanie na wszystkich liniach przez 2 tygodnie, a po dwu miesiącach przerwy ponownie - tak, żeby urlopowicze też mogli wziąć w tym udział. Ale przede wszystkim, żeby ludzie już zniechęceni czy zawiedzeni mogli wykazać swoje zainteresowanie, możliwość czy potrzebę korzystania. Także ci, którzy jeżdżą autami, ale chętnie by się przesiedli na masową komunikację, gdyby była dostępna i w miarę dogodna.
        Podejrzewam jednak, że problem nie leży w badaniach, które mogliby przeprowadzić studenci w ramach praktyk, a nawet uczniowie, lecz tam gdzie zawsze, czyli w grupach nacisku oraz układach. A na to żadne badania nie pomogą. Zrobi się i do szafy. Na dół, żeby było miejsce na nowe wyniki.
        • eminey Re: ogłosić i policzyć 18.04.11, 14:33
          Nie bardzo rozumiem, po co cos oglaszac.
          Przeprowadzenie badan w kilka losowych dni, glownie w godzinach szczytu, powinno dac wyniki bardziej odpowiadajace rzeczywistosci.

Badania istotnie robia studenci...ale nie wiem dlaczego w rakach praktyk. Praktykowania czego?
          Za badania sie placi - a koszty ponosi zlecajacy, czyli ZIKiT albo MPK. Oczywiscie wyniki sa opracowane i odsylane...tylko czy jest sens dowodzic, ze pusta linia nikt nie jezdzi?

Wiara w to, ze na wyniki badan, wplywaja uklady no jest w najlepszym razie niepowazna.
          Oczywiscie likwidacja kursow czy linii spotyka sie z oporem tych, ktorzy z nich korzystaja.
          Pytanie tylko, czy to grupka kilku awanturnikow, ktorzy probuja innych przekrzyczec (patrz matt.cobosco) czy istotnie znaczaca grupa osob, dla ktorych do polaczenie jest jedyna racjonalna mozliwoscia dojazdu.
          • matt.cobosco Re: ogłosić i policzyć 18.04.11, 20:25
            Ja to na razie widzę to tak: jeden człowiek napisał list do GW z postulatem zlikwidowania 12. GW ochoczo mu ten list wydrukowała (bo politycznie był jej na rękę). Kilka dni później wydrukowała list drugiej osoby (a może tej samej, kto wie?) podobnej treści. Czyli mamy dwie osoby plus Emineya (a może Eminey to autor jednego z listów do GW?), którzy głośno domagają się likwidacji 12 i robią hałas, ale odwracają kota ogonem, twierdząc, że to ci, którzy chcieliby 12 zostawić to awanturnicy.
            A 12 - chyba im na przekór - coraz pełniejsza:))) Jechałem w czwartek po 16 między Basztową a Politechniką i na całej tej trasie było cały czas dobrze ponad 50 osób. Pod Galerią sporo ludzi wysiadło (jakieś dwie koleżanki się żegnały i jedna mówiła do drugiej, że tu jej się dobrze przesiadać na Łokietka, czyli chyba na 130 szła). W piątek po 16 jechałem do Kauflanda na Bratysławską. Na Kamiennej wsiadł cały tramwaj ludzi, którzy przesiedli się z 7 czy 51. Znowu się okazuje, że medialny świat kreowany przez GW to sztuczny świat.
            • Gość: Nie12 Re: ogłosić i policzyć IP: *.1and1.pl 18.04.11, 22:47
              "Czyli mamy dwie osoby plus Emineya (a może Eminey to autor jednego z listów do GW?), którzy głośno domagają się likwidacji 12"

Wyniki ankiety:
              Zlikwidować (192)
              Zostawić (30)

192 = 3?
              • matt.cobosco Re: ogłosić i policzyć 18.04.11, 23:09
                Już 31 za:) (nie widziałem, że tu jest jakaś ankieta)
                14% dla których ta linia jest ważna - kupa ludzi. Reszta zagłosuje na nie, bo nie korzysta. Doskonale to rozumiem, bo też głosowałbym na nie w przypadku linii, z których nie korzystam.
                • eminey Re: ogłosić i policzyć 19.04.11, 09:47
                  "A 12 - chyba im na przekór - coraz pełniejsza:))) Jechałem w czwartek po 16 między Basztową a Politechniką i na całej tej trasie było cały czas dobrze ponad 50 osób. Pod Galerią sporo ludzi wysiadło (jakieś dwie koleżanki się żegnały i jedna mówiła do drugiej, że tu jej się dobrze przesiadać na Łokietka, czyli chyba na 130 szła). W piątek po 16 jechałem do Kauflanda na Bratysławską. Na Kamiennej wsiadł cały tramwaj ludzi, którzy przesiedli się z 7 czy 51. Znowu się okazuje, że medialny świat kreowany przez GW to sztuczny świat. "

Tak, a w tle staly dzieci i spiewaly, ze wujek Stalin jest kochany i rozdaje cukierki :)
                  Mogles jeszcze wrzucic zdjecie z podpisem: "pasazerowie ochoczo przesiadaja sie z/do 12" :)

14%?
                  Dla mnie to jest 31 osob z ponad milionowej aglomeracji. No przykro mi, ale 14% mieszkancow to nawet na tej trasie nie mieszka - a nawet kilku mieszkancow Krowodrzy przeciw.

Wiekszosc z tych, ktorzy nie korzysta nie zaglosuje - bo stwierdzi, ze nie wie, albo co ich to. Dlatego w tej ankiecie tak malo glosow.
                  Gdyby jednak dac ankiete...no np: zlikwidowac 12 czy zmniejszyc liczbe kursow 50 albo 4 proporcje bylyby diametralnie inne...a taka ankieta mialaby sens.

Dla mnie osoby takie jak matt.cobosco sa skrajnie bezczelnie. Nie dosc, ze w omawianym rejonie jest komunikacja, w calym miescie, to jeszcze utrzymywac puste sklady chca.
                  Moze - proporcjonalnie do liczby mieszkancow - zmienic komunikacje na krowodrzy na taka, jak jest w innych dzielnicach, chociaz na chwile.
                  Byc moze to nauczy czesc osob pewnego zrozumienia, ze Krakow, to nie tylko ich podworko, ale duze miasto, w ktorym kazdy chce jechac do pracy/szkoly czy na zakupy...
                  • matt.cobosco Re: ogłosić i policzyć 19.04.11, 13:06
                    eminey napisał:
                    - Tak, a w tle staly dzieci i spiewaly, ze wujek Stalin jest kochany i rozdaje cukierki :) Mogles jeszcze wrzucic zdjecie z podpisem: "pasazerowie ochoczo przesiadaja sie z/do 12" :)

Matko, ale dziecinada. Jeśli rzeczywistość nie odpowiada twoim wyobrażeniom, to tym gorzej dla rzeczywistości, jak rozumiem?

- 14%? Dla mnie to jest 31 osob z ponad milionowej aglomeracji. No przykro mi, ale 14%
                    mieszkancow to nawet na tej trasie nie mieszka

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale to jest właśnie argument PRZECIW twoim twierdzeniom. Skoro 14% mieszkańców nawet na trasie tej linii nie mieszka, a mimo to jest ona dla nich ważna, to świadczy to raczej o tym, że ta linia obsługuje więcej mieszkańców niż mieszkanów mieszkających bezpośrednio przy jej trasie.

- Wiekszosc z tych, ktorzy nie korzysta nie zaglosuje - bo stwierdzi, ze nie wie, albo co ich to. Dlatego w tej ankiecie tak malo glosow. Gdyby jednak dac ankiete...no np: zlikwidowac 12 czy zmniejszyc liczbe kursow 50 albo 4 proporcje bylyby diametralnie inne...a taka ankieta mialaby sens.

Tu się zgadzam. Na pewno, gdyby zapytać np. o 4, 13 czy 50 albo autobusy 139 lub 164, to liczba zwolenników tych linii byłaby wyższa, bo te linie jeżdżą przez całe miasto.
                    Ale gdybyś np. zapytał mieszkanców Borku Fałęckiego "czy zlikwidować linię 137 i środki z jej likwidacji przeznaczyć na wzmocnienie komunikacji w okolicach Borku", to jak sądzisz, jakiej by udzielili odpowiedzi? To, że 137 jest bardzo potrzebna w innej części Krakowa zapewne równo by im "powiewało", gdyby poczuli okazję do poprawienia komunikacji we własnym rejonie.

- Dla mnie osoby takie jak matt.cobosco sa skrajnie bezczelnie.

Jasne. Jak ktoś nie zgadza się z twoimi wizjami świata, to najlepiej od razu nazwać go "bezczelnym" (a wysuwane rzeczowe argumenty kontra nazywać "pyskówką"). Nie ośmieszaj się więcej chłopie.
                    • eminey Re: ogłosić i policzyć 19.04.11, 17:47
                      > Matko, ale dziecinada. Jeśli rzeczywistość nie odpowiada twoim wyobrażeniom, to
                      > tym gorzej dla rzeczywistości, jak rozumiem?

Rzeczywistosc, to to, co napiszesz na forum?
                      Ciesze sie zatem, ze masz monopol na racje - korzystaj z tego madrze...

> Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale to jest właśnie argument PRZECIW twoim
                      > twierdzeniom. Skoro 14% mieszkańców nawet na trasie tej linii nie mieszka, a mi
                      > mo to jest ona dla nich ważna, to świadczy to raczej o tym, że ta linia obsługu
                      > je więcej mieszkańców niż mieszkanów mieszkających bezpośrednio przy jej trasie

Jakie 14% mieszkancow?
                      Jestes ohydnym manipulatorem! Ta ankieta nie odzwiedciedla w zadnen sposob preferencji mieszkancow Krakowa, ba, nie wiadomo nawet czy choc 1 Krakus glosowal.
                      Jesli tak wygladalo Twoje liczenie pasazerow autobusu...

> Tu się zgadzam. Na pewno, gdyby zapytać np. o 4, 13 czy 50 albo autobusy 139 lu
                      > b 164, to liczba zwolenników tych linii byłaby wyższa, bo te linie jeżdżą przez
                      > całe miasto.

Chociaz tyle udalo mi sie wyjasnic - ze wiecej osob korzysta z innych linii...ergo sa bardziej potrzebne.

> Ale gdybyś np. zapytał mieszkanców Borku Fałęckiego "czy zlikwidować linię 137
                      > i środki z jej likwidacji przeznaczyć na wzmocnienie komunikacji w okolicach Bo
                      > rku", to jak sądzisz, jakiej by udzielili odpowiedzi? To, że 137 jest bardzo po
                      > trzebna w innej części Krakowa zapewne równo by im "powiewało", gdyby poczuli o
                      > kazję do poprawienia komunikacji we własnym rejonie.

Tu niestety kolejna manipulacja.
                      Porownanie 12, ktora niemal jezdzi tylko w centrum, z peryferyjnym 137 rzeczywiscie zasadne. Ale i tak okazales laske, ze nie porownales z jakims autobusem z Kolobrzegu.

To pytanie juz padlo w innym temacie i nie dostalem odpowiedzi. Kto korzysta z linii 12? Oczywiscie pytam o tych, ktorzy nie maja zadnej alternatywy - bo dublowanie polaczen jest szlachetne, ale nieoplacalne.

> Jasne. Jak ktoś nie zgadza się z twoimi wizjami świata, to najlepiej od razu na
                      > zwać go "bezczelnym" (a wysuwane rzeczowe argumenty kontra nazywać "pyskówką").
                      > Nie ośmieszaj się więcej chłopie.

To ciekawe co piszesz, tylko dlaczego caly czas bronisz 12, a "bardzo potrzebna" 137 jest ucinana i milczysz?
                      No tak, pasazerowie 137 maja teraz lepiej, bo dojezdzaja na Krowodrze. Ten przywilej jest tak wielki, ze moze zmniejszyc liczbe kursow...bo autobusu juz sie bardziej nie da....
                      • matt.cobosco Re: ogłosić i policzyć 19.04.11, 19:31
                        Cała różnica zdań wynika chyba z naszego innego spojrzenia na 12. Ty widzisz ją jako linię jeżdżącą OD-DO, linię, która może być ważna _tylko_ dla mieszkańców Krowodrzy i Cichego Kącika i _tylko_ dla nich. Ja widzę 12 jako część całości, jako linię która dobrze służy jako linia przesiadkowa dla mieszkańców także innych części Krakowa i jako taka ta linia sprawdza się bardzo dobrze. Pytanie, czy jest to jedyna alternatywa przesiadkowa dostania się z punktu A do B można pewnie postawić w przypadku każdej linii i pewnie prawie zawsze odpowiedź na takie pytanie będzie brzmieć "nie, niejedyna".
                        • eminey Re: ogłosić i policzyć 20.04.11, 00:19
                          W przypadku kazdej? No no, Twoja znajomosc komunikacji zaskakuje mnie coraz bardziej :)

Ciesze sie, ze przyznajesz, ze linia 12 pokrywa sie w wiekszosci z innymi.
                          Stad wlasnie wyszedl argument o koniecznosci jej likwidacji.
                          Argument o tym, ze warto zostawic, bo czasem jednak ktos skorzysta - szlachetny - ale bezuzyteczny w kontekscie koniecznych ciec w komunikacji (nie ma pieniedzy)

Ciekaw jestem ile osob ma wykupiona karte na 12... ;)
          • Gość: prawie_bezrobotny Re: ogłosić i policzyć IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 21:40
            Do Emineya.
            1. Przecież napisałem wyraźnie. Chodzi - chyba - o to, żeby ludzie zniechęceni lub niezdecydowani dowiedzieli się, że oto podsuwa się im możliwość korzystania z dogodniejszej dla nich komunikacji miejskiej i żeby zagłosowali napychając do rozpęku przeładowane linie oraz dociążając niepełne. Po kilku dniach niewygodnego podróżowania otrzymają dodatkowe kursy dzięki obliczeniom i rozumowi kupieckiemu kierownictwa.
            2. Dlaczego studenci w ramach praktyk? Boć przecież są takie wydziały na szacownych uczelniach krakowskich, na których (wydziałach) studenci nie mają się gdzie podziać, żeby zaliczyć praktykę wymagającą liczenia. Nie mam nic przeciwko temu, by im płacić, lecz skoro i tak muszą praktykować, a komunikacja miejska biedna...
            3. To nie wiara ("że na wyniki badań wpływają układy"). Nic takiego zresztą nie napisałem, a w każdym razie nie miałem intencji. Dałem tylko wyraz przeświadczeniu, że badania sobie (będą leżeć na półce, jak zwykle, przykrywane następnymi), a tramwaje i autobusy będą jeździć jak jeżdżą, i tam, dokąd im każe "siła wyższa".
            4. Czyż nie jest tak?
            • eminey Re: ogłosić i policzyć 19.04.11, 09:54
              1. To moze byloby ciekawe...gdyby byly pieniadze.
              Miasta nie stac na utrzymanie OBECNEJ siatki polaczen...a jeszcze ma dojsc niedlugo tramwaj na Ruczaj.
              W tej sytuacji konieczne sa albo ciecia, albo podzyzki, albo i jedno i drugie...

2. Masz na mysli studentow np matematki?
              Wiem, ze poziom praktyk, jest w Polsce zaden, ale nie zanizajmy go jeszcze. Te pomiary mogloby robic 7 letnie dziecko, a Ty chcesz studentow wysylac...zeby w praktyce wykorzystali wiedze ze studiow? Ktora?
              Pisanie i liczenie?

Co do zaplaty, to za kazda prace zaplata obowiazuje...

3. Szczerze, to nie bardzo rozumiem. Jakis przyklad?

4. Do PS do 3?
              Komunikacja istotnie jest nieproporcjonalna, ale to wynik tego, ze zajmuja sie nia dyletanci, a czasem na kursy wiekszy wplyw ma polityka (vide 12) juz potoki pasazerskie.
              • Gość: prawie_bezrobotny Re: ogłosić i policzyć IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 06:41
                Do p. Eminey(a).
                W sumie kręcimy się w kółko, wokół nieporozumienia i nierozumienia się - vide p. 2), 3) i 4).
                Wypada więc skończyć bezpłodną wymianę zdań.
                Z całym szacunkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka