Dodaj do ulubionych

Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół?

IP: 195.150.66.* 29.02.12, 08:15
Kpina !! To nie jest tak w rzeczywistości jak pan Sabak to przedstawia, wygrał przetarg nie mając odpowiedniej liczby samochodów, a żaden kierowca nie chce zgodzić się na tak niską stawkę,benzyna drożeje ubezpieczenie samochodu też, koszty są wysokie, miasto jak zwykle oszczędza na najbiedniejszych, oczywiście też zaniedbało sprawdzenie czy rzeczywiście firma jest w stanie poradzić sobie z przewozem tylu dzieci.Teraz oczywiście dzwonią do starego przewoźnika, ale moim zdaniem słusznie nie wyrażają zgody na dalszą współprace, bez podpisania odpowiednich umów, ja tylko mam nadzieje że pan Dariusz D. który wszystkim tym koordynuje w urzędzie miasta poniesie konsekwencje i wyciągnie wnioski
Obserwuj wątek
    • Gość: henio Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 08:46
      Bardzo dobrze, że miasto liczy pieniądze - od tego jest.

Cała sprawa sugeruje jednak, że przetarg nie był dobrze przygotowany. Warunkiem dopuszczenia oferty do przetargu powinno być posiadanie odpowiedniej floty aut przystosowanych do przewozu niepełnosprawnych a zleceniobiorca (przewoźnik) powinien dostać od zleceniodawcy (miasta) kompletną i zweryfikowaną listę dzieci do przewiezienia.
      • Gość: toi tamto Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 09:49
        to weź se najtańszą firmę do remont mieszkania albo domu, zrobią ci taki gnój, ze się nie pozbierasz, moim zdaniem liczy się też jakość usług!!!!!!!
        • Gość: henio Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 10:21
          Uprzejmie proszę o ponowne przeczytanie mojego postu, tym razem ze zrozumieniem. Dobry przetarg to takim, w którym najpierw się definiuje kryteria jakości, a później wybiera się firmę, która te wymogi spełnia przy najniższej cenie.

Używając analogii do remontu domu, najpierw sprawdzam firmy remontujące, jaką mają historię, czy potrafią dobrze remontować, i odrzucam te, które może są najtańsze, ale w przeszłości spaprały remonty. Spośród pozostałych wybieram najtańszą firmę i jednocześnie tak formułuję umowę, że firma nie dostanie zapłaty - albo i zapłaci karę umowną - jak nie wywiąże się ze zobowiązań dotyczących jakości.
    • Gość: Niuniusia11111 Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.cdma.centertel.pl 29.02.12, 08:48
      Jak mozna ??????? Warszawska firma???? W Krakowie???????? A W ooooo N !!!!!!!! $ zl na dziecku oszczednosci zrobiliscie, a teraz macie co chcieliscie!!!!!!! Partner wroc!!!!!!!!!
    • Gość: marta Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: 94.100.245.* 29.02.12, 09:08
      Moje dziecko niestety znajduje sie w tej grupie "uszczęśliwionych przez miasto". W pierwszy dzień po ferriach dostałam informacje ze szkoły i namiary na nowego prtzewoźnika. Dzwoniłam od razu w poniedziałek, dostałam inny nr na krakowskie radio-taxi (pewnie podwykonawca), ale co z tego jak nic nie załatwiłam, Pani do której sie ddodzwoniłam nic w tej sprawie nie wiedziała, mieli oddzwonić we wtorek, cały dzień czekałam na telefon i nic. Dziś po tym artykule aż boje się dzwonić. A od jutra to chyba urlop bedę musiała wziąć...

Jakieś 4-5 lat temu też przetarg wygrała inne firma - przez pierwsze 3 tygodnie września dzieciaki nie miały dowozu... i ... wrócił Partner.

m
      • Gość: Marta Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: 94.100.245.* 29.02.12, 09:12
        miałam rację, że sie bałam - dzis po tel na krakowskie radio-taxi poinformowano nas, że oni sie ta sprawą nie zajmuja i od nich dostałam nr kom do Pana, do którego dzwonilam w poniedziałek.... A tej komórki nikt nie odbiera.
      • Gość: roki Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 09:51
        serdecznie ci współczuję, widzę ze miasto wspiera was jak może!
    • Gość: Krakus Pan Krzysztof Sabak IP: *.adm.agh.edu.pl 29.02.12, 09:22
      Pan Krzysztof Sabak "Przewóz osób" nie ma nawet strony internetowej...
      I co ciekawe w Warszawie też coś mąci z przewozem osób niepełnosprawnych. To co? Teraz będą te jego auta (o ile je ma) dymać pomiędzy Warszawą, a Krakowem???
    • Gość: iwa1245 Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 09:33
      Jestem w najwyższym stopniu oburzona postawą naszego Urzędu Miasta! Jak można było coś takiego zrobić najbiedniejszym z biednych, chorym dzieciom! Najlepiej żeby sobie leżały albo siedziały w domach i nie obciążały wam budżetu, prawda? Proponuję żebyście wynajęli im ciężarówkę , MOŻE WTEDY BĘDZIE JESZCZE TANIEJ! Doprawdy wstyd i hańba!!!!!!!! A poza tym co tu robi firma z Warszawy, może cała Warszawa nas przejmie a my Krakowianie pójdziemy z torbami, co????? Na razie z torbami poszły nasze chore dzieci!
    • Gość: Gwendolina Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 09:39
      To się już nie mieści w głowie, co się w tym Krakowie dzieje, zamykanie szkół, przedszkoli a teraz trzeba było jakąś szemraną firmę z Warszawy sprowadzić żeby tylko zaoszczędzić na chorych dzieciach! Naprawdę te 2 złote to było tak dużo żeby wozić dzieci troskliwie i tak jak się należy?????? Opłaca się wam to, naprawdę? Jak łatwo jest skrzywdzić bezbronnego a najsmutniejsze jest to jak to niektórym łatwo przychodzi! Gratuluję tego przetargu i żeby wam kością w gardle stanął!!!!!
    • Gość: pewna matka Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 09:40
      No super, czym się jeszcze pochwali nasz "aparat urzędniczy" w kwestii opieki nad dziećmi? I to chorymi? Tyle wam powiem, że to jest podłe świństwo!
    • Gość: Mewka3939393 Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.cdma.centertel.pl 29.02.12, 09:43
      To nieprawdopodobne ze nasze dzieci odpowiedza za to ze ktos w magistracie wzial w lape za to ze sprzedal przetarg warszawskiej firmie!!!!!!!! Czy wiecie co znaczy miec niepelnospawne dziecko???????????? Moze przyjdzcie do mnie na jeden dzien do domu, moze bedziecie miec inny poglad na ta sprawe????? SKANDAL!!!!!!!!!!
      • Gość: Pudliszek Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 29.02.12, 09:48
        Ja dostałam trzy numery, z którymi miałam się kontaktować w sprawie transportu. Jeden jest nieaktualny, pod drugim zgłasza się Pani z Radia Taxi, która o niczym nic nie wie..... co to za hece??? Do mnie oczywiście nikt nie raczył zadzwonić, ani w żaden sposób się skontaktować. PARTNER, wróć!!!
      • Gość: kicia Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 09:57
        masz rację to jest skandal, ale kto dziś liczy się z biednymi, chorymi. Piszecie o gruszkach? Nawet gruszki trzeba wozić odpowiednim transportem bo zbiją się w jedną masę i będą do wyrzucenia!
    • Gość: ola Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 09:46
      Masz rację , jakby urzędnicy ponosili jakąkolwiek odpowiedzialność za swoje decyzje to może by się trochę zaczęli zastanawiać i myśleć . Na razie mają wszystko w...wiadomym miejscu! Nawet nasze niepełnosprawne dzieci
    • Gość: matka Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: 80.50.125.* 29.02.12, 10:03
      Witam,
      Wczoraj kierowca odwożący dziecko poinformował mnie, że jeżdżą tylko do środy...nikt wcześniej nie pofatygował się żeby rodziców poinformować, dziś od 7 rano jestem na telefonie...p. Dariusz D. z Urzędu Miasta wydział edukacji odpowiadający za transport dzieciaków w sposób bardzo mało uprzejmy próbował zbyć mnie...zero konkretnych info, na moje pytania jakie kwalifikacje mają nowi kierowcy, jak wyobrażają sobie organizację tego skoro nikt póki co się nie skontaktował, jakie były wymogi dot. kierowców zadane w przetargu itp...wpadł prawie we wściekłość mówiąc , że w ogóle nie będzie ze mną rozmawiał...Odesłał mnie na jakieś strony www żeby sobie poszukała info...no i poszukałam...znalazłam...opis przetargu na stronach dziennika urzędowego wspólnoty europejskiej...zastanawiam się czy kierowcy z łapanki na gumtree , bo tak p. Sabak szuka pracowników bedą mieli uprawnienia do przewozy osób niepełnosprawnych cyt z przetargu: "Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usług objętych zamówieniem z należytą starannością, w szczególności do zapewnienia: - prawidłowej opieki przewożonym dzieciom uwzględniającej stopień i rodzaj ich niepełnosprawności, w tym wykonywania przewozów przez osoby posiadające wymagane uprawnienia do przewozu osób niepełnosprawnych,...Podczas realizacji usługi Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania poniższych zasad: - maksymalny czas upływający od momentu odebrania ucznia z domu do chwili rozpoczęcia zajęć - max. 1 godzina zegarowa, - czas oczekiwania ucznia na odebranie go z placówki po skończeniu zajęć - max. 1 godzina zegarowa"..dla zainteresowanych link:
      ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:57580-2012:TEXT:PL:HTML&src=0
      Przynajmniej w Zespole Ekonomiki Oświaty - mili i kulturalni ludzie (totalne przeciwieństwo p. Dariusza D z Urzędu Miasta), chyba widzą, że wtopili z tym przetargiem...ale przynajmniej schylają głowę i próbują problem jakoś rozwiązać...
      Ciekawe tylko kto za to wziął pieniądze i czy teraz za to odpowie...
      Pozdrawiam,
      • Gość: matka Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: 80.50.125.* 29.02.12, 10:08
        ;) no i jeszcze na wszelki wypadek do rmf zadzwoniłam ;)
    • Gość: mamunia87878 Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.cdma.centertel.pl 29.02.12, 10:23
      a teraz sytuacja jest taka ; ani pan Sabak ani Urzad Miasta nie odbiera telefonu!!!! Dziekujemy za odwage!!! Chowac glowe w piasek!!! To umiecie najlepiej!!!!!
    • Gość: wiktor Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 10:46
      Rozstrzygnęliście przetarg nie sprawdzając faceta, czy ma auta?????? No to są już jaja jak balony! A ja myślałem że tam w urzędzie naszego wspaniałego miasta pracują poważni ludzie! Jakbym miał niepełnosprawne dziecko to bym was porozwalał!
    • Gość: MK Do p. Olgi Szpunar IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 10:49
      Należałoby dokładnie sprawdzić wszelkie informacje przed podaniem ich w mediach. Mimo najszczerszych chęci nie mogę potwierdzić stwierdzenia z artykułu, że "Partner" działał bez zarzutu. Bo było ich sporo - począwszy od busów chyba w większości niedostosowanych do przewozu dzieci na wózkach w sposób bezpieczny (stare rzęchy bez odpowiedniego wyposażenia), poprzez niefrasobliwych kierowców (na szczęście nie wszystkich), którzy uważali za zbędne prawidłowe zabezpieczenie wózkersów na czas przewozu bo "przecież jeżdżą bezpiecznie i uważnie", poprzez zapominanie o konieczności odebrania ucznia czy to z domu czy ze szkoły, a skończywszy na totalnym braku przepływu informacji polegającym na tym, że np. bez powiadomienia rodzica dziecko bywało zabierane ze szkoły z ogromnym, czasem 2-godzinnym opóźnieniem.
      To są moje doświadczenia z "Partnerem" z trzech i pół roku, proszę więc nie brać w obronę tej fiirmy, bo jej usługi pozostawiały wiele do życzenia.
      • Gość: UWA Re: Do p. Olgi Szpunar IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 10:55
        uwaga, pan w Warszawy się pojawił na forum!
      • Gość: Emilia Re: Do p. Olgi Szpunar IP: *.multi-play.net.pl 29.02.12, 12:26
        Osoby nie mające w ogóle pojęcia o tym, jak wygląda komunikacja i transport w Krakowie, nie powinny się wypowiadać. Wydaje mi się, że dzieci nie są nakręcone jak zegarki, nie wychodzą zawsze punktualnie . Do mojej szkoły chodzi kilkoro uczniów, którzy czasem przetrzymują kierowców po 15-20 minut, bo muszą "pogadać", nie szanując czasu pracujących ludzi i innych dzieci,które czekają na transport. Jak pozniej taka taksówka ma dojechać punktualnie ?? A busy? jeśli urząd miasta oszczędza w taki sposób na bezpieczenstwie schorowanych dzieci (bo transportowane są takie o róznym stopniu niepełnosprawności), to już widzę jak UMK funduje nowe pojazdy. Póki co zafundował nam ciemności na ulicach przez późniejsze włączanie oświetleń ulic. BRAWO UMK.
        • Gość: aa Re: Do p. Olgi Szpunar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 12:39
          Ja też mam problem z transportem. Od 10 lat Firma Partner wozi moje dziecko do szkoły prawie 20 km. w jedną stronę. Jak do tej pory bez zarzutu. I nagle mam oddać swoje dziecko jakiejś nie znanej mi firmie? Nie wiem kto to jest? Dlaczego urzędnicy pozwolili na taki bałagan? Nikt z nowej firmy przewozowej nie skontaktował się ze mną do tej pory, dodzwonić się do nich też nie można, bo albo jest zajęte, albo nikt nie odbiera. Jak ja mam oddać syna pod opiekę komuś, kogo nie znam? Przyjedzie jutro taksówka pod dom? Albo i nie przyjedzie. Jak nikt syna nie zawiezie jutro do szkoły, to tylko on na tym straci. Nikt nie przemyślał tej decyzji, nikt z osób organizujących przetarg nie wie, że taka zmiana dla dzieci z autyzmem jest bardzo zła? ! ! Ciekawe kto i ile kasy wziął za ten przetarg? Kto jest odpowiedzialny za podjęcie tak głupiej decyzji? I dlaczego nie może zostać firma Partner, która sprawdziła się jako przewoźnik, bo gdyby tak nie było, nie woziliby naszych dzieci z powodzeniem od tylu lat.
          • Gość: Bezimienna Re: Do p. Olgi Szpunar IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 20:00
            "Nikt nie przemyślał tej decyzji, nikt z osób organizujących przetarg nie wie, że taka zmiana dla dzieci z autyzmem jest bardzo zła? ! !"

Utrafiasz tu w sedno sprawy, mój syn nie chce nawet słyszeć o jeżdżeniu do szkoły z kimkolwiek innym niż p. Kamil z Partnera
    • Gość: Jacek z Huty Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół?mają IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 10:49
      Czyli wyszło jak zwykle. może jednak przydałoby się wyjśc na ulice i zmieśc urzedników z magistratu. innego wyjścia nie widzę jak terapię szokową dla władz miasta i kraju. Jest to okropne jak w tym kraju traktuje się ludzi jak bydło. Czy nie znalezałoby zrobić wreszcie porzadku. Pokazać że to dzięki nam zwykłym ludziom próbujacym wiązac koniec z końcem tacy panowie urzędnicy zarabiają, mają pracę. tylko dlaczego mają nas w DUPIE ? Ostro ? ale inaczej się jż nie da.
    • Gość: Pudliszek Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 29.02.12, 11:14
      Ja byłam bardzo zadowolona z PARTNERA i z kierowcy z tej firmy, pana T.F, który zawoził moją córkę do przedszkola. Był bardzo punktualny, rzetelny, zawsze wcześniej dzwonił, żebym zdążyła ją na czas ubrać, miał bardzo życzliwy stosunek do niej i innych niepełnosprawnych dzieci, więc naprawdę zupełnie nie ma na co narzekać! A problemy organizacyjne? Jeśli się jakieś zdarzały, udawało się je rozwiązać w jednego, maksymalnie dwóch dni..... teraz to dopiero zamieszanie, bo transportu jak nie było, tak nie ma....
      • Gość: MK Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 11:49
        Oczywiście, że jak się ma jednego kierowcę można być w pełni zadowolonym. Ale nie, gdy każdego poranka ktoś inny po dziecko przyjeżdża, a nie wiadomo kto odbierze. Poza tym inaczej przedstawiają się sprawy, gdy dziecko jest sprawne ruchowo i wystarczy przypiąć je pasami na fotelu względnie podkładce/foteliku, a zupełnie inaczej, gdy trzeba poprzypinać wózkersa. No i dlatego opinie mogą się różnić.
    • Gość: Marcin Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.ceti.net.pl 29.02.12, 11:19
      To że nowa firma ma problem jest raczej winą starego przewoźnika który rzuca p. Sabakowi kłody pod nogi
      • Gość: Pudliszek Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 29.02.12, 11:28
        To dlaczego z firmą SABAK ani z nikim z UM nie da się w tej sprawie skontaktować???
      • Gość: wojciech Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.multi-play.net.pl 29.02.12, 12:32
        A to stary przewoźnik miał podać wszelkie poufne dane? MAsz czlowieku firmę? Daj mi jej dokumenty,specyfikacje i plan rozwoju, wskoczę na twoje miejsce .ty znajdz nowe zajecie. po co twoje doswiadczenie. zielone masy przeciez sie w koncu nauczą. przeciez tak mialoby to wyglądać wg ciebie,tak? dość żałosne podejscie do tematu, ile masz lat? ucz się, testy gimnazjalne za pasem.
    • Gość: niuniusia11111 Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.cdma.centertel.pl 29.02.12, 11:39
      A jakiez to klody panu Sabakowi rzuca firma Partner??? On jest odpowiedzialny za dowoz dzieci!! Wygral przetarg i ma sie wywiazac bo inaczej $#%$$^%&^%&%!!!!!!!!!!!!
      A partner dzialal bez zarzutu!!! I mam nadzieje ze bedzie tak nadal bo wspolpracy z inna firma sobie nie wyobrazam!!!
      P>S> Sabak spier............... do warszafki!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Pudliszek Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 29.02.12, 11:44
        Ja napisałam już do Pana Dariusza D. maila w sprawie jak najszybszego załatwienia tej sprawy. To na pewno nic nie pomoże, ale trzeba jakoś działać. Zastanawiam się nad zawiadomieniem innych mediów i interwencją u Pełnomocnika ds. osób Niepełnosprawnych UMK
        • Gość: aa Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 12:27
          Ja popieram w całości. Może "UWAGA" zainteresuje się tym faktem.
      • Gość: MK Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 11:52
        Bez zarzutu? Ha ha ha! Dobre sobie. Przeczytaj mój wcześniejszy wpis.
        • Gość: lukasz Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.play-internet.pl 29.02.12, 12:31
          moje dziecko jest wozone przez 2 kierowcow bo przeciez sa rozne plany lekcji zajecia terapetyczne... i nie mam z tym problemu pamietajmy ze oprocz naszego dziecka sa inne ktore tez sa chore
    • Gość: zibi Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.multi-play.net.pl 29.02.12, 12:30
      Żal tych dzieci a jeszcze bardziej idiotów z magistratu.Kto odpowie za ten
      bałagan? trzeba być lokalnym "patriotą" żeby wpuścić warszawska "firmę"
      do Krakowa .Urzędnik który pozbawia pracy mieszkańców swojego miasta
      to zwykły sabotażysta!.myślę że "czarne" charaktery z magistratu powinny odejść.
      Ps.
      Jeden wawiak juz się zadomowił w naszym mieście,temu to nie grozi.
    • Gość: wenge Winny widoczny jak na widelcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 12:34
      Nie dziwi fakt organizacji przetargu - wolny rynek aż prosi się o konkurencję, jedynie termin jest zabójczy oraz specyfikacja warunków. W tak specjalistycznej usłudze z góry wiadomo, że firma wcześniej realizująca usługę ma przewagę "logistyczną", zrównoważenie której wymaga czasu. Nie wierzę, że realizacja zadania przez dotychczasowego wykonawcę była tak "kolorowa". Jeśli pod kogokolwiek przetarg był "ustawiany", to pod dotychczasowego wykonawcę. Jednak nie to jest kłopotem, problem tkwi w niechlujności przygotowanego przetargu, a przede wszystkim w terminie realizacji. Nie czarujmy się, taka "usługa" wymaga udziału podmiotów zewnętrznych (przewoźnicy), bo nikt nie zorganizuje przewozów specjalistycznych dla 600 osób w kilka dni, pytanie tylko czy jest do tego odpowiednio przygotowany ( umowy przedwstępne, porozumienia, własna flota samochodowa),czy też oferta złożona została "na żywioł" z założeniem,że później się wszystko "poukłada". To powinny uwzględniać (i być badane) "warunki przetargu". Pomimo tego, że to duża kwota ( ok 3,6 mln zł w skali roku) to koszty też są ogromne, a przygotowania logistyczne jeszcze większe (szczególnie dla nowego oferenta) i zostawienie wykonawcy kilku dni na realizację zadania to nieporozumienie, na którym ucierpią niepełnosprawne dzieci. Skończy się zapewne "wpadką" wykonawcy i powrotem (przynajmniej do czasu roztrzygnięcia nowego przetargu) do poprzedniego wykonawcy i być może właśnie o to chodzi. Wszystko kosztem dzieci i nerwów ich rodziców.
      • Gość: Mama 70 Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.multi-play.net.pl 29.02.12, 12:44
        JA uważam, że ktoś z UMK usilnie chciał pozbyć się "starego" przewoźnika, robiąc miejsce "zaprzyjaźnionemu" czlowiekowi z Warszawy, z którym zapewne to zaplanował podczas darmowego wyjazdy zagranicznego w ramach rozpoczęcia przyjaźni krakowsko-warszawskiej. I przy zderzeniu z rzeczywistością okazało się, że gifty zabrane, a transportu nie będzie.
        Zgadzam się ze stwierdzeniem,że nie ma firm idealnych, ale moje dziecko jeździ z Partnerem kilka lat i wiem, że warunki pogodowe, spoznienia innych dzieci, a czasem ich rodziców powodują pośligi w transporcie. Ale w takich przypadkach po chwili proponują mi alternatywne rozwiązanie i wysyłają kolejny samochód. Trzymam kciuki za partnera, zaufalam im i powierzyłam moje dziecko. I oby dalej
        • Gość: koko Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 13:34
          masz rację, wydaje się, ze tak własnie było
      • Gość: aa Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 13:00
        Wszystko rozumiem, wolny rynek, konkurencja... Ale ta konkurencja, w tym przypadku z Warszawy, jest kompletnie nie przygotowana. Podobno szukają podwykonawcy w Krakowie, więc moim zdaniem to znaczy, że firma Pana S. w ogóle nie ma samochodów przystosowanych do tak specyficznego transportu. Czy taka firma nie powinna być sprawdzana przez miasto w trakcie przetargu? Wygląda to trochę tak, jakbym ja chciała startować w przetargu na przykładowo, najtaniej wyprodukowany cukier. Podaję najniższą cenę, wygrywam przetarg i dopiero wtedy szukam kogoś, kto mi ten cukier najtaniej wyprodukuje.Bo przecież nikt nie sprawdzi czy mogę ten cukier wyprodukować. Wydaje mi się, że Pan S. trochę się przeliczył. Stawki za transport dziecka są dość małe, Pan S. wygrywając przetarg, musiał dać jeszcze niższe. Czy wydaje mu się, że w Krakowie jest tania Chińska siła roboczą? Przecież wioząc takie dzieci, kierowca bierze na siebie dużą odpowiedzialność. No ale to u nas w Polsce - BEZCENNE. Straciły tylko nasze dzieci, i my - trochę nerwów. Tylko co to kogo obchodzi!!!! Liczy się kasa, wyścig szczurów, nic więcej.....
      • Gość: mc Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.uoks.uj.edu.pl 29.02.12, 13:02
        Zgadzam sie niemal w 100%. Chocby niewiadomo jak dobra bylaby firma, ktora wygrala przetarg, to zorganizowanie logistyczne tego wszystkiego w 8 dni jest po prostu bardzo trudne, jesli w ogole mozliwe. Takie przetargi powinno sie organizowac tak, aby umowa byla podpisywana np. na poczatku wakacji i bylo wystarczajaco duzo czasu na spokojne przygotowania. Nie znam firmy z Warszawy i troche nie podoba mi sie, jak po niej jezdzicie, bo tez jej nie znacie. Winny zdecydowanie jest UMK, a jesli ktos tu robil jakis przekret to wlasnie na rzecz Partnera. Nie trudno zauwazyc, ze w zaistnialej sytuacji (wykreowanej przez UMK) nie ma innej firmy, ktora moglaby realizowac ta usluge "od zaraz".
        • Gość: wojciech Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.multi-play.net.pl 29.02.12, 13:40
          Chyba naoglądałeś się za dużo filmów. Prrzekręt na rzecz PArtnera? nie wiem czy UMK nadstawialby tak głowę za jakąkolwiek firmę, ale na pewno jedyny przekręt jaki tu widzę, to na rzecz Wawy. Tylko problem w tym, że ów przekręt UMK nie wyszedł i świecą oczami, bo narażają niepełnosprawne dzieciaki na stres i niemożność dojechania do szkoły. Najwidoczniej jednak w Krakowie nie ma firm, które poza parnterem sobie poradzą z takim transportem.
        • Gość: wenge I o to chodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 15:40
          Wieszanie psów na nowym wykonawcy jest nieprzyzwoite - bo nie wiemy jakby się wywiązał z zadania, gdyby mu pozwolono przygotować się w rozsądnym przedziale czasowym. Prawdopodobnie rodzice byliby właściwie poinformowani i nie powstałoby takie zamieszanie, być może byłby lepszy od dotychczasowego,a być może nie sprawdziłby się - tego nie wie nikt. Na pewno jest to "kąsek" dla innych korporacji taksówkarskich i przewozowych . Powstają pytania - dlaczego organizuje się taki przetarg w środku roku szkolnego i z takimi terminami realizacji?
          Każda zmiana jest nowością i logiczny jest niepokój rodziców, tymbardziej, że chodzi o niepełnosprawne dzieci. Zadaniem UMK jednak jest zakupienie usługi po najbardziej korzystnej cenie - to zrealizował, ale "ten okres" organizacji i "czas" na realizację są z księżyca.
          Przekrętu tu ze strony nowego wykonawcy nie widzę ( inaczej różnica cenowa wynosiłaby 10 groszy) , a całość zadania w takim czasie faktycznie może wykonać tylko jedna firma- dotychczasowy usługodawca.
          • Gość: wojciech Re: I o to chodzi! IP: *.multi-play.net.pl 29.02.12, 15:56
            Ale tak to działa od lat. UMK daje listy w ostatnim momencie.Dotychczasowy przewoźnik musial sobie tez z tym dawać radę - z powodzeniem. Przetargi organizuje w czasie roku szkolnego. Tu podstawowym problemem nie jest to,że pojawiła się konkurencja.. Ważne jest, że przetarg dotyczący chorych dzieci wygrała firma bez zaplecza, bez struktur, bez szkoleń, samochodów, ale za to rosiewająca plotki na mieście, podające nieprawdziwe informacje. To jest właśnie skandal. I takiemu "komuś" rodzice mają powierzać swoje dzieci?? litości..
            • Gość: wenge Re: I o to chodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 01:10
              "Daje listy w ostatnim momencie" - właśnie tak, ale dotychczasowy przewoźnik je doskonale zna i logistycznie jest do tego przygotowany w sposób taki, że realizację zadania może zacząć choćby następnego dnia. Tak to działa od 10 lat . Krótkość terminu i ogłaszanie przetargu w czasie trwania roku szkolnego sprawia, że wygrać go może tylko jedna firma. Być może firma która wygrała przetarg niepoważnie podeszła do tematu, ale prawdziwa konkurencja właśnie ze względów narzuconych "warunków" wogóle się nie tyka tego tematu. Prowadzi to do monopolu 1 firmy, który nigdy nie jest korzystny. Możliwe, że zaistniałe zamieszanie zostało umyślnie sprowokowane, aby kolejny przetarg odbył się z końcem roku szkolnego i obejmował kolejny rok - daje to czas na przygotowanie się konkurencji do realizacji zadania.
        • Gość: Finka Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 19:14
          Przekręt na rzecz Partnera? Uzasadnij proszę. Człowieku, przecież Partner jak dotąd wygrywał przetargi dokładnie w takich samych warunkach. Miał tak samo mało czasu na organizację i jakoś zawsze się udawało. Przecież lista dzieci się zmienia, a plany lekcji tym bardziej. Nie da się zorganizować harmonogramu w nowym semestrze tylko dzięki doświadczeniu z poprzedniego. To zawsze był tytaniczny wysiłek logistyczny pani Barbary! Partner ma zaplecze, samochody, kierowców i logistykę, a firma warszawska myślała, że tu można jakąś prowizorkę odstawić. Jeśli nie mają doświadczenia i rozeznania rynku, na który chcą się wepchnąć, to po co się wpychają? A już poza wszystkim - moje dziecko jeździło jak dotąd z Partnerem i nie miałam do nich nigdy żadnych zastrzeżeń. Ufam im i tyle. Urzędowi Miasta za to coraz mniej!
          • Gość: wenge Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 02:13
            Jak lista dzieci i harmonogram "się zmienia" w ciągu semestru szkolnego? Czym różni się harmonogram z dzisiejszej środy od harmonogramu z środy poprzedniego tygodnia? Oprócz drobnych, bierzących zmian ( choroby, zmiany adresu itp) grafik jest taki sam. Na nowy rok czy semestr wykonawca ma czas ( wakacje, ferie) na ustalenie nowego grafiku, a i tak zna przynajmniej 80% potrzebnych do wykonania tras. Partner właśnie dlatego, że przetarg wykonywany jest w semestrze i realizacja zadania jest praktycznie z dnia na dzień, to ewentualna konkurencja choćby chciała nie jest w stanie temu sprostać.
            Pewno dlatego poważna konkurencja ( w Krakowie jest kilka dużych korporacji transportowych) tematu wogóle nie rusza.
            Nie mam nic przeciwko Partnerowi - jeśli dobrze wykonuje swą usługę, chwała mu za to i życzę mu jak najlepiej.
            Natomiast zadaniem UMK jest takie przygotowanie przetargu, aby potencjalni wykonawcy zadania byli wiarygodni , równecześnie dbając o stworzenie warunków (czas), aby każdy uczestnik mógł zadanie zrealizować. Równocześnie UMK powinien dbać o finansową stronę zamówienia - to są pieniądze podatników, dlatego powinien tak ogłaszać przetarg, aby oferentów było jak najwięcej. Stąd nietrafiony pomysł na ogłaszanie przetargu w trakcie roku szkolnego i takim krótkim terminem realizacji zadania.
            • Gość: Finka Re: Winny widoczny jak na widelcu IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 12:33
              Pisałam o NOWYM SEMESTRZE. Proszę uruchomić czytanie ze zrozumieniem.
              Jak już sam napisałeś - inne lokalne firmy się nie podejmują, a warszawska chciała. Jeśli poważnie myśli się o wejściu na jakiś rynek, należy go najpierw dobrze rozeznać, a nie improwizować. Ale mnie to nie obchodzi, mnie obchodzą dzieci.
    • maka2003 Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? 29.02.12, 12:47
      Właśnie dodzwoniłam sie do dyspozytora a firmy SABAK - pani poinformowała, że firma Sabak wycofała sie z umowy i jutro dzieci będzie woziła jak dotąd firma Partner.

ale sukces UM... :((
      • Gość: aa Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 13:02
        S U P E R !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Pudliszek Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 29.02.12, 13:13
          No i bardzo dobrze, mam nadzieję, że to nie plotka, że PARTNER ma wozić dzieci. Byłoby super!!!
          • Gość: aa Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 13:14
            JA TEŻ MAM NADZIEJĘ, ŻE TO NIE PLOTKA !!!
    • Gość: niuniusia11111 Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.cdma.centertel.pl 29.02.12, 13:25
      Bogu niech beda dzieki!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesli to prawda to poprostu cudownie!!!!!!!!
      Pani Basiu do uslyszenia!!!!!!! ;-))))))
    • Gość: matka polka Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.home.aster.pl 29.02.12, 14:12
      Czy bedzie nadal wozil Partner to sie okaze - wlasnie trwa zebranie w UMK a wlasciwie spotkanie pana Dariusza odpowiedzialnego za ta afere z panem Krzysie z Partnera. Firma Sabak rzeczywiscie zrezygnowala ale dopiero po mnostwie telefonow od rodzicoe i skargach - niestety tak sie konczy jak sie jest nieuczciwym klamca - i nie sa to slowa rzucone na wiatr, dzis zostalam poinformowana ze podwynajeli... Partnera. Po telefonie do pani Basi okazalo sie to zwyklym klamstwem, z nikim nie podpisywali umow na podwykonawstwo, firma Sabak rowniez nie skladala im takiej propozycji. Brak slow. Co do rzetelnosci Partnera - moje dziecko jezdzi z nimi od 7 lat i oby jezdzilo nadal bo nawet w przypadku problemow ( a te jak wiadomo sie zdarzaja ) firma stawala na wysokosci zadania i w przeciagu paru dni rozwiazywala probleml. Nic teraz, pozostaje czekac na wyniki zebrania.... O dodam tylko ze osobiscie uwazam ze osoba odpowiedzialna za wygranie firmy Sabak powinna zostac pocianieta do odpowiedzilnosci za prywate zeby nie uzyc mocniejszych slow....
    • Gość: matka Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: 80.50.125.* 29.02.12, 14:56
      ..przed momentem zadzwonił nasz "partnerowy" kierowca, że jutro zjawia się jak zawsze, jest oficjalna decyzja :)
      • Gość: Pudliszek Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 29.02.12, 15:19
        He, he, a do mnie napisał sam Pan Dariusz D, że Partner dalej dowozi dzieci (w odpowiedzi na mojego maila). Więc potwierdzam, że to oficjalne :)
    • Gość: zibi Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.multi-play.net.pl 29.02.12, 15:12
      A kto odwiezie warszawiaka do domu?.chętnie dołożę się do
      biletu.Noo chyba że w promocjii busikiem?! co?
      • Gość: ojciec Polak Re: Kto zawiezie niepełnosprawne dzieci do szkół? IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 15:57
        warszawce już podziękujemy, niech robią śmietnik na własnym podwórku.
        I łapy precz od naszych dzieci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka