Dodaj do ulubionych

Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra...

IP: *.exnor.eu 22.07.12, 03:45
PIERWSZY!
Obserwuj wątek
    • Gość: Czytelnik Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.centertel.pl 22.07.12, 08:59
      Jak dla mnie to ten Tapas Bar jest strzałem w dziesiątke. Byłem tam w weekend i będę wracał bo mają świetne wina a do tego smaczną kuchnię. Znam hiszpańskie tapas bary ( mieszkałem w Madrycie 1,5 roku) i wiem, że naprawdę się starają im dorównać. TortIlla española jest cudowna, Paella z owocami morza to mistrzostwo świata (powracają wspomnienia z hiszpanii). Bardzo cieszę się się, że powstał taki lokal bo innych z serii "galaretka, tatar i zagrycha jest cała masa". Dla mnie najlepszym odzwierciedleniem jakości tego miejsca jest fakt, że hiszpanie których tam spotkałem wyszli zadowoleni ( a możecie mi wierzyć to wbrew pozorom naród dość wybredny). Mam nadzieje, że będzie więcej takich miejsc bo jest tanio, smacznie i inaczej.
      • Gość: Administrator Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 11:22
        UWAGA ! Wpis sponsorowany przez Tapas Bar.
      • Gość: idom Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 14:04
        Kurcze, nie wiem ile zarabiasz, ale nie jest w ogóle tanio, a wielkość przekąsek w kontekście ceny jest jeszcze mniej korzystna. Jakby to jeszcze smaczne było, to traktowałbym wizytę tam, jako zachciankę, bo jednak smak kusi. Niestety to jest przeciętne. Nie jest może definitywnie złe, ale jednak nic specjalnego. A szkoda, bo faktycznie nic tego typu teraz nie ma i momentami, zaraz po otworzeniu to la fuente na kazimierzu nie było złe.
      • a-thomek Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 14:40
        Ha, ha, ha.
        Naprawdę myślisz, "Czytelniku", że nikt się nie domyśli, że twój wpis jest wpisem interesownym?
      • jamesonwhiskey Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 16:08
        wezzzzzzzzz
        ja wiem ze zainwestowaliscie jakas kase i chcecie na tym barze zarabiac
        ale nalezalo by zaczac od serwowania dobrego jedzenia

aella z owocami morza to mistrz
        > ostwo świata (powracają wspomnienia z hiszpanii). Bardzo c

z owocami morza to jest taki problem ze to artykul szybkopsujacy sie
        wiec osoagniecie mistrzostwa swiata jest lekko nie wykonalne
      • Gość: lapolaca Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: 195.150.156.* 23.07.12, 11:36
        Ja z kolei w Madrycie mieszkałam lat 4, więc z obawą podchodzę do pomysłu prowadzenia tapas baru przez "firmę" która z tego co doczytałam w artykule, ma już kilka innych lokali w innym stylu... niestety nie wygląda to bardzo autentycznie (w przeciwieństwie np. do Alebriche o którym to lokalu też tu była mowa, i jest to kuchnia meksykańska w której gotują Meksykanie:), sądzę że z prawdziwą kuchnią hiszpańską może mieć to niewiele wspólnego... szkoda :(
    • Gość: mhm Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: 31.187.0.* 22.07.12, 09:28
      Niestety zgadzam się z opinią, co do eko baru, brakuje dobrego kucharza!
      ale jest potencjał ; )
    • Gość: krakowianka Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.centertel.pl 22.07.12, 10:06
      Nareszcie Tapas Bar !!!!! Zachęcona zaproszeniem na facebooku byłam u nich na otwarciu i jestem zachwycona. Jedzenie smaczne, wystrój świetny (regał z winem robi spore wrażenie), obsługa miła i na dodatek mówi po hiszpańsku. Tapasy są genialne- tanie i takie w sam raz. Dla mnie to idealne miejsce aby napić się wina, spotkać z przyjaciółmi i zakosztować dań z hiszpanii. Widziałam na otwarciu Pania Dominikę Makłowicz która przechadzała sie po lokalu w fartuchu kuchennym więc chyba jest autorką tych pyszności- gratulacje.
      • Gość: Administrator Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 11:22
        UWAGA ! Wpis sponsorowany przez Tapas Bar..
      • oldtime Można chociaż skorzystać z innego IP 22.07.12, 12:26
        robiąc sobie tani PR pod miażdżącym artykułem.
        • kissmygrass Re: Można chociaż skorzystać z innego IP 22.07.12, 12:28
          oldtime napisał:

> robiąc sobie tani PR pod miażdżącym artykułem.

Chyba jeszcze nie przerabiali lekcji, że przynosi to zupełnie przeciwny efekt ;)
      • a-thomek Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 14:44
        Gość portalu: krakowianka napisał(a):

> Nareszcie Tapas Bar !!!!! Zachęcona zaproszeniem na facebooku byłam u nich na o
        > twarciu i jestem zachwycona. Jedzenie smaczne, wystrój świetny (regał z winem r
        > obi spore wrażenie), obsługa miła i na dodatek mówi po hiszpańsku. Tapasy są ge
        > nialne- tanie i takie w sam raz. Dla mnie to idealne miejsce aby napić się wina
        > , spotkać z przyjaciółmi i zakosztować dań z hiszpanii. Widziałam na otwarciu P
        > ania Dominikę Makłowicz która przechadzała sie po lokalu w fartuchu kuchennym w
        > ięc chyba jest autorką tych pyszności- gratulacje.

Kolejny wpis osoby, myślącej, że ludzie są naiwni i głupi, i się nabiorą.
      • jamesonwhiskey Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 16:10
        zmien chociaz IP lamusie bo co ci nie idzie
      • marslaw1 Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 16:51
        Gość portalu: krakowianka napisał(a)
        Smacznego!

> Nareszcie Tapas Bar !!!!! Zachęcona zaproszeniem na facebooku byłam u nich na o
        > twarciu i jestem zachwycona. Jedzenie smaczne, wystrój świetny (regał z winem r
        > obi spore wrażenie), obsługa miła i na dodatek mówi po hiszpańsku. Tapasy są ge
        > nialne- tanie i takie w sam raz. Dla mnie to idealne miejsce aby napić się wina
        > , spotkać z przyjaciółmi i zakosztować dań z hiszpanii. Widziałam na otwarciu P
        > ania Dominikę Makłowicz która przechadzała sie po lokalu w fartuchu kuchennym w
        > ięc chyba jest autorką tych pyszności- gratulacje.
      • gnom_opluwacz Gnom Dobra Rada 22.07.12, 22:29
        Następnym razem albo zmieniajcie IP, albo je jakoś maskujcie, albo poświęćcie chwilę na założenie stałego nicka.
    • Gość: mih Tapas Bar IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 12:56
      Podzielam zdanie Pana Wojciecha co do Tapas Baru. Zajrzałem bo zajęli miejsce okropnego "Dookoła świata" które gotowało z resztek. Wystrój nienachalny. Część obsługi nachalna (może to próba odwzorowania temperamentu śródziemnomorskich restauratorów-gospodarzy). Zupa czosnkowa z chorizo bez czosnku i bez chorizo. Owoce morza nie pierwszej świeżości. Pasta z bakłażana bez smaku, humus suchy. Podobno recenzent kulinarny przychodzi do lokalu dwa razy żeby wyrobić ostateczną opinię, ale zrozumiem Nowickiego jeśli nie wróci...
    • filakia Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... 22.07.12, 12:59
      No cóż, bary ekologiczne mają to do siebie, że nie używają wzmacniaczy smaku ani innych paści, do których jesteśmy tak przyzwyczajeni, więc siłą rzeczy niektóre potrawy mogą nie smakować lub wydawać się niedoprawione... No ale jeśli ktoś nie umie gotować, to już większy problem. A miejsca wegetariańskie, aby przyciągnąć mięsożerców, muszą naprawdę zachwycić smakami.
      • kissmygrass Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 14:07
        filakia napisała:

> No cóż, bary ekologiczne mają to do siebie, że nie używają wzmacniaczy smaku an
        > i innych paści, do których jesteśmy tak przyzwyczajeni, więc siłą rzeczy niektó
        > re potrawy mogą nie smakować lub wydawać się niedoprawione...

Bary ekologiczne wychodzą z błędnego założenia, że ideologia to wzmacniacz smaku. Lista przypraw na gotowcach się nie kończy (a takie założenia chyba królują w takich miejscach).
        • a-thomek Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 14:52
          Otóż to.
          Dobre gotowanie nie potrzebuje żadnych wzmacniaczy. Wzmacniaczy potrzebuje kiepskie gotowanie na słabej jakości składnikach.
      • Gość: Idiom Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 14:10
        Co prawda to prawda. Fajnie jest skupić się na meritum jedzenia, czyli jakości składników i unikaniu chemii, ale nie można zapomnieć o smaku. Ja raz na jakiś czas lubię orkisz i cieciorkę, ale wydaje mi się, że w przypadku 'zdrowych' tortilli można poszukać czegoś 'więcej', bo też takie zestawienie jest o tyle oczywiste, co niestety na dłuższą metę nie zawsze wzmaga apetyt.

Urocze nazwy bloga ze stopki :)
      • aarvedui Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 15:54
        filakia napisała:

>A miejsca wegetariańskie, aby przyciągnąć mięsożerców, muszą naprawdę zachwycić smakami.

nie. to jest zła taktyka. taki typowy mięsożerca i tak wybierze schabowego z ziemniakami, ponieważ z natury jest prymitywem kulinarnym. musi być dużo i tanio i mięso.
        "bo przecież warzywami się nie najesz", jak mawia typowy amator schaboszczaka.

w kuchni wege po prostu trzeba gotować normalnie, "domowo" powiedział bym.
        zioła trzeba kupić lub posadzić, samodzielnie poszatkować świeże do potrawy, korzenie samemu wymieszać. zastosować różne oleje - a to lnianego kapnąć, a to sezamowego, a to oliwy, a to dyniowego czy orzechowego.
        nie wolno iść na skróty, trzeba posiadać zwyczajną wiedzę kulinarno-domową jaką miały pewnie nasze prababcie.

nawet wege-staropolska by się udała - bo dzięki Ormianom Rzeczypospolita miała wbród cynamonu, goździków, gałki, pieprzu - wszystkiego, i to jeszcze kiedy dla francuzików szczytem przyprawy była cebula i nawet dyplomaci pod koniec XVII wieku marudzili, że w Polsce wszystko za bardzo przyprawione i niedobre bo za dużo pieprzu i korzeni.

Spółdzielni opartej na tzw kooperacji brakuje po prostu szefa kuchni albo chociaż dobrej ogarniętej gospodyni.
        Hipsterstwem braków w kuchni się nie nadrobi, a szafirowe gacie nie dodają +20 do skilla "gotowanie".
      • jop Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 22:58
        Whoa, przyprawy też nie są wege? Czego to się człowiek z internetów nie dowie.
    • gaissa Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... 22.07.12, 13:26
      Na tapasy warto zajrzeć na Urzędniczą, do Egona - rewelacyjny hummus, doskonałe baba ganoush, całkiem fajne gazpacho.
      • salsadura Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 14:19
        To w "Egonie" teraz takie rzeczy się dzieją ;)?Trzeba będzie zajrzeć przy okazji!
    • Gość: podkoscielny Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 14:30
      Mam pytanie. Czy w Krakowie jest miejsce, gdzie można zjeść dobre churrosy? Zachwycałem się nimi podczas wizyty w Hiszpanii i wydawało mi się, że knajpka z churrosami i dobrą kawą byłaby strzałem w dziesiątkę w Krakowie.
      • aarvedui Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 22.07.12, 15:43
        churros ? hehe

u nas nawet złamanego langosza nie znajdziesz, a dobrego tym bardziej - a to przecież najbardziej popularna uliczna zakąska naszych dobrych sąsiadów
        • blu_tomek Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 23.07.12, 13:26
          w którym miejscu graniczymy z Węgrami?
          • aarvedui Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 23.07.12, 19:42
            blu_tomek napisał:

> w którym miejscu graniczymy z Węgrami?

tradycyjnym i kulturowym. cesarskim, królewskim i wcześniej.
          • pandoraxxx Najpierw wiedza, potem czepialstwo 23.07.12, 20:06
            A w którym z Hiszpanią?? Bo poprzedni wpisowicz o churros (mlask, malsk) pytał...

A z brathankami to nie dość, że kulturowo i historycznie, to i na Słowacji langos (czyt. langosz) jest serwowany, a zatem graniczym z langosem, jak najbardziej.

Dodatkowo odnajdziemy go w Austrii, Czechach i Rumunii. Langose są także popularne w Chorwacji, gdzie nazywane są langoš oraz w Serbii - languš.
            • Gość: hmm Re: Najpierw wiedza, potem czepialstwo IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 21:59
              Langosa jadłem w Zakopanem - w budce kupiony od autentycznych brathanek.
              Strasznie tłuste to...
              • pandoraxxx Re: Najpierw wiedza, potem czepialstwo 23.07.12, 22:32
                ooo, czyli można :) to ja poprosim w Krakowie... tuste, to fakt, ale dobre z sosnem czosnkowym ... no i raz na 2-3 miechy nic by się nie stało, takie tustości przekąsić
    • Gość: Tomek Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 20:49
      Ekologiczny bar Spółdzielnia założyli wrogowie wegetarian, którzy chcą wszystkich wegetarian otruc. Jedzenie kompletnie bez pomysłu, bez przypraw i smaku, zimne, przygotowywane wiele godzin wcześniej. Na pytanie jakie curry zostało użyte do warzyw panienki zrobiły kwadratowe oczka. Placki z warzyw odgrzewane kilkakrotnie, zesmazone na podeszwe. "Ekologiczne lokalne piwa" to np Haineken. Żołądek boli mnie po tym eksperymencie już drugi dzień. Na szczęście dla wszystkich ten lokal nie ma szans na przetrwanie.
      • Gość: mhm Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: 31.187.0.* 23.07.12, 08:57
        Mysle, ze wlasciciee powinni udac się do baru GLONOJAD - przy placu matejki, i do KARMY, NA KRUPNICZĄ,dwa najlepsze lokale w krakowie, pod względem eko..

spółdzielnia niestety nie ma dobrego kucharza..
        • Gość: Ifirty Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: *.1.20.195.pp.com.pl 23.07.12, 09:25
          Glonojad trochę za bardzo kojarzy mi się z greenwayem, ale dawno tam byłem. Karma faktycznie jest fajna i ciekawa daniowo.
          • pandoraxxx Karma = bemarowa ciapa 23.07.12, 20:12
            Karma?! No sorrrrry, rozmiękłe i rozciapane od przetrzymywania w bemarze potrawy... Niedosmażone placki z dyni, etc. Zdecydowanie wiele tu brakuje do smacznej i zachęcającej vege-kuchni.
    • Gość: jacus Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.77.classcom.pl 23.07.12, 09:36
      dowożą do domu?
      • nick_othem Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 23.07.12, 10:10
        i wsadzają do gęby
      • Gość: Iga Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 00:47
        chili&cynamon dowozi do domu
    • Gość: m. Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: 94.42.241.* 23.07.12, 09:52
      Mógł Pan wstrzymać się z recenzowaniem Spółdzielni już pierwszego dnia. Naprawdę. Nie zgadzałam się nigdy z opiniami, że jest Pan stronniczy, ale zaczynam mieć wrażenie, że tu chodzi o jakiś osobisty uraz wobec wegetarian i wege jedzenia. Zamierzam tam na przekór Panu iść i się samej przekonać.
    • Gość: jacus Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.77.classcom.pl 23.07.12, 15:22
      to knajpa siostry makłowicza a ten cały nowicki jest wrogiem bobka
      poza tym łże jak pies i pisze recenzje pod zamówienie
      chwalił pod niebiosa yelow doga a tam syf i drożyzna
      • Gość: klsa mam podobnie IP: *.krdc.pl 23.07.12, 16:56
        odczucie i nie dziwię się nowickiemu, że zazdrości bobkowi
      • Gość: m. Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa IP: 94.42.241.* 23.07.12, 18:27
        Czy Makłowicz mieszka w Krakowie jeszcze? Fajnie byłoby jakby pisał recenzje. On je mięso, ale nie krytykuje wege miejsc za samo istnienie
    • Gość: Aga Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.play-internet.pl 24.07.12, 15:08
      Absolutnie zgadzam sie z autorem jeśli chodzi o Tapas Bar. Z prawdziwymi tapas ma wspólną tylko nazwe. Tortilla była najgorsza jaką w życiu jadłam: sucha, wielkie kawałki ziemniaków, po prostu ohyda. Kucharz nie ma pojecia o kuchni hiszpańskiej. Piwo z lemoniada któe miało przypominac clare też nie zdało egzaminu. To była pierwsza i ostatnia wizyta w tym barze.SZCZERZE ODRADZAM.
    • Gość: Andrzej Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 14:06
      Jadłem w Ekologicznym Barze Spółdzielnia wrapa i mi smakowało.
    • iga_mama Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa ra... 07.08.12, 21:37
      Co do Spółdzielni - zgadzam się z Panem Nowickim co do jakości dań, dodam jeszcze od siebie że w lokalu były brudne stoły, a to mnie odstrasza najbardziej. Jest naprawdę spory wybór knajp ze zdrowym jedzeniem na Kazimierzu, jak chociażby pobliskie Momo czy Chili&Cynamon. Cafe Młynek też nie polecam - drogo, niesmacznie i same zapychacze.
      • klymenystra Re: Ekologiczny Bar Spółdzielnia, Tapas Bar. Dwa 14.09.12, 09:13
        Byłam tam dwa razy - bardzo mi smakowało. Wrap był dobrze przyprawiony, samosy przepyszne, idealne, do tego lemoniada jak trzeba. W knajpie było czysto, za to obsługa trochę powolna, ale dało się przeżyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka