Gość: jełop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.12, 09:32 Ludzie zrozumcie, nikt nie da wam nic za darmo. Nie ma rady, trzeba sobie na wszystko samemu zapracować. Tylko wtedy unikniecie oszustwa i często bolesnego rozczarowania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pasjonatx Podobnie z firemkami oferującymi pracę w domu 06.09.12, 12:36 Zanim jednak otrzymasz oszukańczą propozycję pracy w domu via internet to musisz wysłać sms-y,płatne sms-y. Zdesperowani ludzie,którzy szukają pracy już na pewno padli ofiarą tych cwaniaków. Tym cwaniakom też warto się przyjrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Podobnie z firemkami oferującymi pracę w domu 06.09.12, 13:48 > Tym cwaniakom też warto się przyjrzeć. I będzie tak jak tu: "mała szkodliwość", bo go okradli na 60 zł, wg lewicy kradzież do 250 zł to nie kradzież (lewica walczy o 1000). "O zapłatę w pierwszej kolejności upomni się operator sieci ich telefonów komórkowych" Żadnej kradzieży jeszcze nie było! Do kradzieży dojdzie gdy operator ukradnie pieniądze na rzecz złodzieja! Dlaczego więc operatorzy nie odpowiadają za tę kradzież? Tu już będzie grubo ponad 250 zł, a kradzież oczywista, operator powinien wstrzymać się z przekazaniem pieniędzy złodziejowi, jeśli nie chce to jest współwinny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Podobnie z firemkami oferującymi pracę w domu IP: *.devs.futuro.pl 02.11.12, 13:46 to jest oszustwo, inny paragraf niż kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo 06.09.12, 12:59 Ale to nie było za darmo, a za SMSa i za udział w ankiecie (koszt to mój czas). Nie brałam udziału, ale wszyscy psioczą na biorących udział a nikt nie psioczy na oferujących to. Trzeba troche spojrzeć z różnych punktów widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo 06.09.12, 13:11 bon na paliwo o wartosci 250 pln, za 2 smsy po 3 zl, i krotka ankietke 'smakuje mi wasze paliwo'... hmm. seems legit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goli Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 13:18 A wiesz ile firmy placa ankieterom za wypelnianie ankiet? Czasem nawet po kilkadziesiat zlotych od jednej. Wiem, bo kiedys znajoma pracowala w ten sposob, to miesiecznie wyciagala kilka tysiecy. Bylo to co prawda kilka lat temu, ale podejrzewam, ze dzis jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo IP: *.home.aster.pl 06.09.12, 13:25 Kilkadziesiąt złotych to chyba za szczegółową ankietę ze ściśle określoną grupą ankietowanych. I to wciąż kilkadziesiąt a nie 250zł. Naiwność ludzka nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo 06.09.12, 13:43 Firma ta, zarejestrowana w Nikozji, pobierala oplate za SMSa w wysokosci ok 30 zl, zas podawala falszywie cene 0.62 zl. Co pewien czas zadali nowego potwierdzenia SMSem, wiec niektorzy zaplacili 60 zl i wiecej. Pod wplywem skutecznego szantazu zwrocili temu i owemu skradzione pieniadze. W Polsce szanse dopdaniecia oszustow sa nikle, bowiem publika oskarza natychmiast Tuska lub rozwadnia sprawe walkujac rozne uboczne tematy. Zas UOKiK nie raczy podac konkretnych adresow do reklamacji, skarg w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo 06.09.12, 13:40 To juz wiemy kto klika w obrazki 'polub nasza strone, pierwsze 20 tys osob dostanie iPhone 4s za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
komercjuszek Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo 06.09.12, 13:39 baba_za_kolkiem napisała: > Ale to nie było za darmo, a za SMSa i za udział w ankiecie (koszt to mój czas). > Nie brałam udziału, ale wszyscy psioczą na biorących udział a nikt nie psioczy > na oferujących to. Trzeba troche spojrzeć z różnych punktów widzenia. Nie tylko za kółkiem ale i w sieci :-o Wszystkie ankiety, konkursy czy diabli wiedzą co w internecie, gdzie za zameldowanie się trzeba płacić nawet w formie SMS-a, nieznane akcje wymagające podania danych osobowych, wszystko to z definicji śmierdzi i to już z daleka. Gdyby się wreszcie Polacy nauczyli tak traktować większość z internetowych "ofert", w stosunkowo krótkim czasie takie oferty znikną w oparach Nirwany. Ale to się nie uda. Polak, jak wiadomo potrafi... dać zrobić się w internecie w wała, i to ciągle od nowa. Współczuję, ale z drugiej strony głupich nie sieją, sami się rodzą, Internet to nie uniwersytet, tu trzeba myśleć surfując. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bony 06.09.12, 13:12 Gość portalu: jełop napisał(a): > Ludzie zrozumcie, nikt nie da wam nic za darmo. Nie ma rady, trzeba sobie na wszystko samemu zapracować. Tylko wtedy unikniecie oszustwa i często bolesnego rozczarowania. Zdarzają się akcje typu, kto pierwszy ten lepszy, pojedyncze bonusy, zniżki za np. polubienie strony itd. oczywiście są mniejsze. Ale tutaj bardziej chodzi o karę, o jej wysokość i nieuchronność. Bo jak widać bo wielu przykładach (a ile jest niewykrytych, ile osób się nie zgłasza?) ludziom opłaca się oszukiwać, do tego korupcja wymiaru sprawiedliwości lub jak piszą ludzie, że pracują tam ludzie niedouczeni, niekompetentni którzy mają wszystko gdzieś. Gdyby kara była odpowiednio wysoka, nieuchronna, dotkliwa to pewnie spadłaby ilość ludzi zainteresowanych takimi przestępstwami/oszustwami. Szybki proces, utrata majątku przez oszusta jak dom, mieszkanie, samochód, sprzęt AGD, RTV, oszczędności - i jeśli w ciągu np. 3/5 lat przed popełnieniem danego czynu (a nie wykryciem go), przepisał dom na żonę, matkę i one nie będą wstanie wykazać, że również miały wkład finansowy (czysty) w zakup domu to "niestety" dla nich go tracą. Np. 2011 przepisanie domu na osobę X, 2012 przestępstwo - wkład osoby X w kupno domu = 0% Dom na licytację. Jeśli X wykaże, że dołożyła np. 20% to dostaje tyle po licytacji. No cóż jak się wiążesz z oszustem, złodziejem, bandziorem to też poniesiesz konsekwencje... Do tego takie osoby powinny trafić nie do hotelu, ale jakoś odczuć, że są w więzieniu, pracować od 6 do 18 np. przerzucać gruz z jednego miejsca w drugie, tak żeby poczuły że teraz nie są w ośrodku wypoczynkowym i że nie czeka na nich po wyjściu dom i oszczędności zapisane na rodzinkę. Ale jak można bać się wymiaru sprawiedliwości w Polsce ? Jeśli masz kasę, znajomości, stać cię na znanego adwokata (jak to Gowin powiedział w sprawie Plichty - że, nazwisko zrobiło hmm wrażenie na prowincji ?!) to nawet jeśli dostaniesz wyrok to w zawieszeniu, a w razie czego na pewno po wyjściu czeka cię wygodne życie bo w pudle się nie będziesz przemęczał, a majątku nikt ci nie odbierze, choćby pochodził z przestępstwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
radwy Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo 06.09.12, 13:21 Wydaje mi się, że z miesiąc temu na Wybiórczej były reklamy tego pseudo shella, przypadkowo nawet na nią kliknąłem, dlatego pamiętam, że na nią wszedłem. Wyraźnie było napisane że talonów jest kilka albo jeden, a wysyłając smsa oczywiście płatnego bierzesz udział w losowaniu. Dlatego zrezygnowałem z tej szopki. Trzeba czytać, a nie łudzić się że dostaniesz za friko bak benzyny. Co 15 minut rodzi się frajer... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnet Re: Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bo IP: *.tel.tkb.net.pl 06.09.12, 13:35 Zgadza się, serwis pisze o oszustach, a zapomina, że sam umieszcza ich reklamy. Dlatego ludzie się tak nabierają. Odpowiedz Link Zgłoś
cacum Dałem się nabrać. Kto jeszcze? 06.09.12, 13:49 Proszę o sensowne pomysły na odzyskanie wyłudzonych pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptr Re: Dałem się nabrać. Kto jeszcze? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.12, 14:28 Pieniędzy nie odzyskasz, i potraktuj to zdarzenie jako nauczkę na przyszłość: paliwo kosztuje, nikt Ci go nie da za darmo, chcesz płacić mniej za paliwo to poczytaj sobie o ekonomicznej jeździe no i nie używaj auta np. na wyprawę do sklepu, do którego możesz w 15-20 minut dojść pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmiechawka Re: Dałem się nabrać. Kto jeszcze? IP: *.ip.netia.com.pl 06.09.12, 14:44 Zapytaj prawdziwego Shella czy nie odkupią tych ankiet co wypełnialiście. buahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Kombinator-klient Amber Gold? 06.09.12, 13:49 "Pan Piotr z Krakowa, przeglądając na początku sierpnia popularne portale internetowe, zobaczył w dziale ogłoszeń ofertę otrzymania bonu na paliwo o wartości 250 zł. Warunkiem było wypełnienie ankiety dotyczącej stacji benzynowych Shell (ogłoszeniodawca podawał się za przedstawiciela tej firmy) oraz aktywowanie oferty SMS-em" 1. więc od razu - zgodnie z prawem - odstąpił od udziału w czymś, co nosi znamiona oszustwa, prawda? ;>>> ", który miał kosztować 3 zł brutto" 2. Więc od razu sprawdził w cenniku, który ma od operatora, cenę takiego SMSa, prawda? ;>>> "Tę samą ofertę umieszczono na stronie internetowej łudząco przypominającej stronę Shella." 3. Ale to nie była strona Shella, co rzetelnie i sumiennie sprawdził pan, chcący dostać ćwierć tysiąca zł za 3 minuty pisania? ;>>> "przysłano mi odpowiedź, że mam wysłać jeszcze kolejną. Tak też zrobiłem" 4. Oczywiście - bezmyślnie, prawda? ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bony IP: *.4web.pl 06.09.12, 14:15 "Niestety, okazało się, że my jej nie organizowaliśmy." <- co to za konstrukcja? Odpowiedz Link Zgłoś
eldemon Kolejne internetowe oszustwo. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.12, 14:20 Mogę się założyć, że 95% oszukanych to odmóżdżone lemingi. Oni łykają wszystko jak pelikany. Uwierzyli w cuda Tuska, to i tu uwierzyli oszustom! Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Kolejne internetowe oszustwo. !!!!!!!!!!!!!!! 06.09.12, 14:29 predzej uwierzyli w 3 miliony mieszkan i odnowe moralna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptr Re: Kolejne internetowe oszustwo. !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.12, 14:30 A ja mogę się założyć, że 95% oszukanych to ludzie wierzący w sztuczne mgły, spiski masońskie i w to, że pieniądze "od państwa" są nieskończone (i absolutnie bez związku z wysokością podatków). Odpowiedz Link Zgłoś
cacum Re: Kolejne internetowe oszustwo. !!!!!!!!!!!!!!! 06.09.12, 15:19 załóż się, przegrasz ze mną. UWażaj, żeby Ciebie kiedyś nie oszukano. Każdego można podejść. Wystarczy chwila słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Naród jednak jest durny. 06.09.12, 14:24 Dajecie się doić czarnym, emerytki w sanatoriach kupują garnki po kilka tysięcy złotych,kolejni naiwniacy ulegają mamieniu ofertami telewizji cyfrowych, Pobieraczek.pl ma się dobrze a Amber Gold i jego szef obłowił się na kolejnych naiwniakach. A z drugiej strony zgraja sku.rwysynków polaczków gotowych orżnąć każdego i na każdą sumę.I biznes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Naród jednak jest durny. 02.11.12, 15:28 murzyni sprzedają te garnki w sanatoriach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagubiony To wina Tuska czy Kaczyńskiego? IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.12, 14:26 Bo nie załapałem przesłania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 14:27 i co teraz policja zrobi ,pewnie nic bo bank nr konta nie moze podac a jak poda to na bezrobotnego firma ip poda ale po 90 dniach a oni już uciekna Odpowiedz Link Zgłoś
lala1949 Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bony 06.09.12, 16:15 dlaczego ludzie są tak naiwni? Odpowiedz Link Zgłoś
kobra1956 Kolejne internetowe oszustwo. Nabierali na bony 07.09.12, 04:47 Parę razy też mnie w życiu nacięli.Na szczęście nie na dużą kasę.....Teraz jak chcę skorzystać z jakiejś "promocji" to mam w domu telefon na kartę na którym jest 5-6 zł i wiele razy już odrzucono mi wysłanie sms-a bo mam mało środków na koncie.Wtedy wiem że to oszustwo i po problemie..Złodzieje i oszuści mogą mnie w tyłek pocałować... Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.1954 Operator = paser 07.09.12, 10:13 Nie ukruci się złodziejstwa internetowego, jeżeli nie pociągnie się do odpowiedzialności operatorów telefonii komórkowej. Klasyczny przykład paserstwa, tj. podmiotu żywiązego się przestępstwem wyłudzenia. Urząd Ochrony komsumenta winien dążyć do zmiany prawa, tak by operator był zobowiązany do informowania o rzeczywstym koszcie "niezwyczajnego" (poza minimalną stawką operatora) SMS-a, połączenia przed realizacją usługi. Bez takiego powiadomienia wliczanie takich połączeń do faktury winno być zabronione. Zawieranie umów przez oeratora na oszukańcze usługi winno być karane milionowymi karami. Z miejsca byłby porządek. Jako współwinny oszukania klienta operator musi wyrównać szkodę. Jeżeli nie będzie takiej linii postępowania to walka z oszustwami internetowymi będzie Donkiszoterią. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Operator = paser 02.11.12, 19:13 bzdury gadasz, stary. operator ma odpowiadać za to, że na czyjejś stronie jest podana nieprawdziwa cena smsa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek1506 Re: Operator = paser IP: *.30.209.231.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.03.13, 13:42 Klucze od twojej chaty Kto posiada ?, komu udostępniasz adres i Nr swojego Konta, Kto grasuje w sieci PLUSA,PLEYA, ERY , KOLESIE Odpowiedz Link Zgłoś