Dodaj do ulubionych

Dobry adres. Wraca moda na Stary Kraków

07.10.12, 18:19
A czy czasem nie powstał "apartamentowiec Liwa" przy Miodowej 33 na działce po trzech starych kamienicach, które za "symboliczną złotówkę" otrzymała Fundacja Nissenbaumów w ramach budowy osrodka kultury zydowskiej ?
Na tyłach najstarszego cmentarza żydowskiego w Polsce - dlatego NIKT i NIC nie mogło zostać tam wybudowane bez zgody gminy żydowskiej no, i oczywiście, kompetentnych władz miasta, konserwatora zabytków itd itp.
Ale, widać, siła przekonywania środków finansowych rodziny Likusów spowodowała, że Fundacja a także gmina żydowska, konserwator zabytków pozwoliła na odejście od surowych warunków...
I tak mamy tzw. apartamentowiec, rodzina Likusów zadowolona, Fundacja ustaysfakcjonowana.
I tak powinny współżyc ze soba Narody...
Obserwuj wątek
    • Gość: dah Dobry adres. Wraca moda na Stary Kraków IP: *.netsystemkrakow.pl 08.10.12, 18:08
      Hajok, daj jeszcze jakąś fotę z ultra. Najlepiej uwiecznioną chwilę, w której myślisz o seksie.
      • Gość: edek z satelity srodmiescie krakowa ? chyba was poj€balo IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.12, 07:43
        nie ma gdzie zaparkowac nie ma zieleni nie ma jak dojechac, wyjechac nie ma placow zabaw dla dzieci, hordy pijanych turystow, studentow, dresow i mafia a w sklepach wszystko +5 do 50% drożej niż 5 km od srodmiescia

dziekuje, nie jestem frajerem
        • xelene Re: srodmiescie krakowa ? chyba was poj€bal 09.10.12, 07:57
          to chyba jak czlowiek sra pieniedzmi , bo normalnyc czlowiek mieszkajacy w centrum krakowa to przezywa tam koszmar.Wysokie ceny zakupow ,bo konkurencja mala .czesto niska jakos produktow ( bo wlasciciel kupil za duzo i lezy , ale spoko myte )
          Chordy turystow , syn co jakis czas wyskakuje z kurtki ktora mu wlasnie kupilismy , najwieksza narkomania w szkolach.W sumie sam raj.
          • flamengista nie kwestionuję 09.10.12, 09:01
            tej relacji, ale sam trend opisany w artykule możliwy.

Gdy widzę megakorki wiodące z miasta w stronę północną (29 listopada-warszawska), czy południową (zakopiańska), zastanawiam się co myślą sobie ci nieszczęśnicy, którzy oczekiwali sielskiego życia na wsi w okolicach Węgrzc czy Mogilan. Przecież oni codziennie tracą minimum 1,5 godziny na dojazdy + 1 tys. zł na paliwo miesięcznie.

Ten owczy pęd za miasto, do domku na wsi lub większego mieszkania na obrzeżach musiał się kiedyś skończyć. Kraków to nie USA, tu nie ma takich dróg by bezproblemowo i szybko dostać się do pracy w mieście.

Mieszkanie w ścisłym centrum to faktycznie problem z parkowaniem, hałas i mnóstwo turystów - ale dalsze centrum ma sens. Czyli Krowodrza, Bronowice, Grzegórzki a nawet Olsza.
            • Gość: gośćgość Dalsze centrum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 09:52
              To już jego ostatnie podrygi. Wciskanie na każdym większym trawniku kolejnego bloku ni w pięść ni w oko na Ugorku, Krowodrzy, Olszy itd powoduje żze za parę lat nie będą się nadawać do życia tak samo jak centrum. Między innymi dlatego, że pozwala się deweloperom zakładać pseudotrawniki na dachach jako rzekomą powierzchnię zieloną, która pożyje góra rok, nikt z niej nie skorzysta (czasem nawet mieszkańcy nie wiedzą, że zamiast placu zabaw czy skweru mają garść ziemi i trawę na dachu). Dzięki tak sprytnemu, dobrze opłaconemu twórcy przepisów i urzędnikowi, możemy śmiało wyprowadzać się z Krakowa, bo to miasto nie jest dla ludzi. Beton, beton, beton. Niedługo Kraków będzie zarabiał już wyłącznie na wódzie, kur.ach i ćpunach, bo nikt po nic innego tu nie przyjedzie. Brzydota tego miasta poza obrębem Plant powoduje odruch wymiotny. Jak długo da się jechać na tym, co zrobił Kazimierz Wielki i Austriacy?
          • Gość: karmelka26 Re: srodmiescie krakowa ? chyba was poj€bal IP: *.connectic.pl 09.10.12, 12:42
            Nie zgadzam się z ta opinią. Przez lata mieszkałam w Krowodrzy - rejon Kijowskiej/Kazimierza Wlk - czyli nie ścisłe centrum ale od Rynku dzieliło mnie piszo 15/20 min. Ostatnio wyprowadziłam się pod miasto i muszę powiedzieć, że zdecydowanie wygodniej mieszkało się tam.
            - W pobliżu miejsca spacerowe (alejki Młynówki Królewskiej) a w okolicy 3 nowoczesne place zabaw dla dzieci, do Parku Jordana i na błonia ok. 20 min. piszo,
            - w pobliży kilkanaście placówek przedszkolnych i szkolnych (publicznych, prywatnych etc. ) co kto woli,
            - dojazd do Rynku komunikacją miejską zajmuje ok 5 min. a reszta miasta tez jest nieźle skomunikowana - samochod byl mi potrzebny w weekendy na wypad za miasto jak mialam ochotę,
            - Pod domem wydzielony parking dla mieszkańców i owszem problemy z parkingiem pojawiają się ale jest lepiej niz wcześniej było, choć problemy z parkingiem są wszędzie obecnie, bo na nowych osiedlach tez sie o tym nie mysli,
            - W poblizu miałam przychodnie zdrowia publiczne i prywatne, punkty diagnostyki laboratoryjnej etc. co przy dziecku sie przydaje,
            - Zakupy: 500m od domu lokalny bazarek, dobrej jakości mięso oraz całodobowy sklep jak o czyms zapomnialam.

Wygoda zycia w tym miejscu zamieszkania byla o niebo wyzsza w kazdym razie. Ponadto wbrew pozorom fakt ze to nie bylo scisle centrum Krakowa powodował ze nie mialam problemow z turystami, tramwajami i nocnym zyciem. Wiec wiele zalezy od tego gdzie się w miescie mieszka. Teraz mieszkam pod miastem i dojazdy, brak infrastruktury dla dzieci jest duzo bardziej dotkliwy. Oczywiscie jak ktos mieszka przy Karmelickiej, czy na Starym Miescie to faktycznie ceny i zycie sa dosc uciazliwe ale w koncu miasto to nie tylko to co za Plantami. Ja zycie w miescie sobie w kazdym razie bardzo chwaliłam i troche za nim tęsknię, bo miałam duzo wygodniej niz obecnie.
    • Gość: marszałek K Cieszę się, że IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.12, 00:35
      nie potrzebuję do niczego wazeliny, bo p. red. zużył zapasy z całego miasta na nabliższe 2 miesiące
      Niech żyją nam deweloperzy, co Kraków ocalą od ruin!
    • Gość: fsd Dobry adres. Wraca moda na Stary Kraków IP: *.krdc.pl 09.10.12, 00:55
      jakie nasłonecznienie? większość okien u likusów na miodowej jest skierowana na północ
    • Gość: wenge Re: Dobry adres. Wraca moda na Stary Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 02:06
      Przy Miodowej 33 - 3 kamienice?
      Tam istniała tylko jedna kamienica!
      Fundacja Nissenbaumów faktycznie otrzymała w latach 90 za "przysłowiową złotówkę" 3 kamienice. Tylko jedna była przy Miodowej 33, druga słynie ze sławnej nadbudowy hotelu przy Szerokiej, trzeciej lokalizacji nie znam. Fundacja ślicznie ogrodziła skwerek na Szerokiej i na tym skończyła się jej "medialność". Natomiast dwie znane lokalizacje sprzedała, losy trzeciej są mi nieznane. Wszystkie sprzedała zapewne z zyskiem, a te dwie napewno i to trudno wyobrażić sobie z ilukrotnym zyskiem.
      Żyd potrafi !!!
    • Gość: z_L znudzony arch. Latkiem IP: *.ghnet.pl 09.10.12, 08:18
      Gdyby pan Latek nie niszczyl miejskich placow (np. Bohaterow Getta), to moze ludzie ludziom zyloby sie lepiej (przyjamniej w okolicy wspomnianego placu). Po co te chore krzesla????
    • Gość: Janek Dobry adres. Wraca moda na Stary Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 09:46
      Ktos tu madrze zauwazyl-pisane pod bogartych,nadetych naiwnych.
      Nie dla madrych takie drogie w smrodzie ,ciasnocie miejskiej ale w zadeciu-ja wyzej niz...
    • Gość: molti ale kryptoreklama.. obserwuję rynek tych IP: 204.27.196.* 09.10.12, 09:48
      pseudoapartamentów krakowskich w centrum od pewnego czasu tj. około 3 kwartałów (około 6 lokalizacji) i jest totalny zastój - wogóle się nie sprzedaje. Przyczyny powszechnie znane - ceny oderwane od realnej wartości jakie może wynosić takie lokum w tego typu mieście jak KRK . Za 8-10 tysięcy to w Warszawie można w centrum kupić, a gdzie Rzym a gdzie Krym.. (chodzi oczywiśce o rynek nieruchomości). Dodatkowo standard tych budynków uchodzący tutaj rzekomo za podwyższony, tam jest już uznawany jako popularny .. Więc nie dziwne, że ludzie których stać na podobne mieszkania mają w nosie taką ofertę lokalnych deweloperów, którym wciąż się wydaje.. Moje zdanie - spokojnie 2-3 lata i będzie z czego wybierać, jeszcze taniej - rynek dostosuje się do siły nabywczej (tak jak działo się we wszystkich innych krajach)..
    • Gość: Niemcy na rowerach Jak na płatne ogłoszenie o sprzedaży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.12, 10:44
      to inwestorzy się tak bardzo nie wykosztowali...
    • aarvedui reklamowy psychobełkot 09.10.12, 12:03
      reklamowy psychobełkot, tak z rana, w sam raz na papkę dla lemingów, czy też "nowych mieszczan" (WTF?) lansowanych przez gazetkę na potrzeby jej reklamodawców...

centrum obecnie jest lepsze, bo bezładne upychanie "apartamentów" w standardzie deweloperskim (a`la wielka pyta) w dzielnicach dalej od centrum - totalnie zagraciło te dzielnice i zmienia warunki życia w kierunku slumsów.
      obrzeża już zasrano, teraz czas nasr... w centrum, choć tu trudniej, i łapówki muszą być większe.

wysranie apartamentowej kupy przy Miodowej to tylko jeden z niewielu przykładów, jak działa system ludzko-finansowych naczyń połączonych w mieście Krakówku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka