Dodaj do ulubionych

Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy

IP: *.ghnet.pl 26.12.12, 16:41
gdy studenci byli w mieście te normy były przekroczone wielokrotnie - SAMOCHODY W CENTRUM MIASTA, TAKIEGO JAK KRAKÓW to wielki problem !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.home.aster.pl 26.12.12, 16:52
      Znowu jakiś niedoinformowany idiota zabiera się za pisanie artykułów. Co mają samochody do stężenia pyłów? Od miesięcy monitoruję stężenie pyłów PM 10 oraz PM 2,5 i zauważyłem, że najwyższe jest zazwyczaj w nocy (w ciągu ostatnich tygodni często 6-7-krotnie wyższe niż dopuszczalne), kiedy samochodów nie ma. Samochody mogą się co najwyżej przyczyniać do emisji dwutlenku azotu, który akurat przez większość czasu jest w normie. Problemem nie jest ruch samochodów, tylko ignorancja mieszkańców, którzy nie zważając na innych palą czym popadnie, a jak już straż ich przyłapie to dostają 100-200 zł mandatu i palą dalej.
      No ale najlepiej zwalić wszystko na kierowców i zrobić z miasta skansen.
      • Gość: gosc1 Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 03:36
        Nieładnie kogoś od idiotów wyzywać, nie wszyscy mogą i muszą się znać, kolego... myślę, że stare diesle mogą coś emitować więcej, niż NOx-y... ale zgoda, że palenie czym popadnie to zgroza... Ale czy możesz się podzielić opinią, czy kolega Mittal (Nowa Huta) i inne duże źródła mają wg ciebie coś wspólnego z sytuacją? A co z emitorami ze Śląska i Zagłębia? Np Huta Katowice, Koksownia Przyjaźń?
        • Gość: Gość Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.home.aster.pl 29.12.12, 20:31
          Racja, nieładnie, ale ręce mi już opadają jak widzę poziom tych pismaków z GW. Szczerze, to nie mam danych nt emisji z Huty i Śląska, ale nie sądzę, żeby pyły wędrowały tak daleko w ilościach tak dużych. Wiem natomiast to, że monitorując stężenie pyłów z ostatnich miesięcy widzę wyraźne tendencje: stężenie wzrasta zdecydowanie wraz ze spadkiem temperatury poniżej zera, szczególnie w nocy, co prawdopodobnie wynika z odpalania pieców. Wczoraj (28.12.2012) po raz pierwszy od kilku tygodni stężenie było w normie prawie cały dzień (mimo dużego natężenia ruchu samochodów).Wynikło to z wyższej temperatury, opadów deszczu i wiatru. Dziś natomiast (29.12.2012 godz. 20:00) stężenie PM 10 siedmiokrotnie (336 ug) przekracza normę, a PM 2,5 dziesięciokrotnie (259 ug)!!! A samochodów na ulicach tyhle co kot napłakał
      • Gość: MW Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 10:28
        "Głównym źródłem pyłu PM10 i PM2.5 w powietrzu w europejskich miastach jest emisja z ruchu drogowego, szczególnie z pojazdów z silnikami wysokoprężnymi." www.airqualitynow.eu/pl/pollution_home.php
    • Gość: EKOLOG Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 17:11
      Największe zanieczyszczenie emituje spalanie śmieci i węgla w domowych paleniskach,kontrole straży miejskiej nic nie dają,rzadko pobierany jest popiół do analizy,mandaty jeśli są to symboliczne. Jedynym rozwiązaniem jest podjęcie uchwały przez Radę Miasta na CAŁKOWITY ZAKAZ UŻYWANIA OTWARTYCH PALENISK. W XXI w.kto mieszka w cywilizowanym mieście powinien wybrać do ogrzewania: gaz,Łęg,prąd (dwa ostatnie może mniej ekonomicznie). W kapitaliźmie, niestety kogo nie stać to sprzedaje lokum (najczęściej stara chałupa (vide np Bronowice) i migruje wewnętrznie na wieś gdzie spokojnie pali plastikiem,oponami czy zebranym chrustem w lesie. Na jego miejsce do starej chałupy wprowadzają się C,i których stać i zależy Im na zdrowiu najbliższych (szczególnie chorujących nieustannie dzieci) ,robią remont montują ekologiczny kocioł kondensacyjny i cieszą się że żyją w lepszym powietrzu . Truciciele powinni zniknąć z Krakowa.
      • Gość: gość Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.home.aster.pl 26.12.12, 17:22
        Dokładnie tak
        • Gość: smok Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: 89.187.239.* 26.12.12, 20:02
          Nooo,rewelacyjna wiadomość!!! Informator pewnie przyjechał do Krakowa wczoraj i zaraz wziął się do roboty.
          Brawo.Gazetka prezentuje coraz wyższy poziom.Jeszcze niedawno takie rewelacje głoszono w maglu.
      • saqigar A co ci taki zakaz da? 26.12.12, 17:48
        Co prawda nie mam danych, ale szacuje, ze otwartych palenisk w Krakowie jest niewiele. Malo kto robi teraz kominki bez wkladu.
        • Gość: EKOLOG Re: A co ci taki zakaz da? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 18:28
          Otwarte paleniska to dla mnie stare , węglowe piece, w Bronowicach wśród bloków 11 piętrowych są domki, z których kominów leci brązowo-fioletowy dym prosto w okna sąsiadów, na sąsiedniej ulicy domków jednorodzinnych dwie zakały smrodzą tak, że nie da się wyjść, smród przenika do mieszkań. W Kronice krakowskiej był program o trucicielach z Bronowic, wypowiadali się oficjele, szef Straży Miejskiej i stwierdzali niemożność interwenci jeżeli właściciel zasłania się umową na wywóz śmieci, i dopiero jeden z radnych Dzielnicy zwrócił uwaqę, że Ustawa o ochronie środowiska pozwala na wejście do budynku, pobranie wraz z inspektorami wydziału środowiska popiołu do analizy i po ekspertyzie nałożenie mandatu.problemem jest oprócz śmieci dramatyczna jakość spalanego węgla i dlatego po likwidacji lokalnych kotłowni pora na likwidację kominów trucicieli.
      • Gość: gośc1 Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 03:39
        Rozumiem rewolucyjny zapał, ale w Nowej Hucie nie ma pieców węglowych a na balkonie mam czarny pył cały rok, czy to nie sugeruje, że stare diesle MPK itp są przyczyną????
    • Gość: gościu Ale nie tylko Kraków truje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 17:23
      Trują przede wszystkim podkrakowskie miejscowości, chociaż lepszym określeniem byłoby nazwanie ich wiochami. Wiadomo, że w Krakowie też jest masę starych chałup i kamienic, gdzie pali się w piecu, ale na wsiach takich domów jest 100%. Tylko skuteczne kontrole i wysokie mandaty mogą w szybki sposób poprawić jakość powietrza. No i apele do mieszkańców. Może księża na kazaniach coś by o tym powiedzieli, to dotarłoby to do większości społeczeństwa, które nie czyta lokalnych gazet, a tym bardziej wyborczej.
      • saqigar Kolejny kolek, ... 26.12.12, 17:56
        dla ktorego wyjazd busem 10km za Krakow, to wycieczka zycia. Polska wies wyglada troche inaczej, niz ci sie wydaje. Nadal sa miejsca, gdzie jest mnostwo piecow weglowych (pewnie glownie dzieki polityce energetycznej naszego panstwa, a w szczegolnosci lobbingu PISu i PSLu), ale 100%? Gdzie to widziales? Zreszta popatrz na mapy zapylenia, to raczej okoliczne wsie cierpia przez Krakow.
        BTW - ostatnio GW donosila o 30tys. piecow weglowych w KRK.
        • Gość: ? Re: Kolejny kolek, ... IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 19:34
          Sakwigar, jakaś obsesja nt/ Pis i PSL ?

Może to się da leczyć ?
          • Gość: irys Re: Kolejny kolek, ... IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 21:01
            Nie ma się co oburzać - takie są fakty. Winę za obecną sytuację energetyczną ponosi PiS i PSL.
    • Gość: fng trzeba bylo tym sie zajac 10 lat temu a nie budowa IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 19:10
      c za panstwowa kase stadiony dla milionerów.
    • Gość: xx Gaz 3zł/m3, tona węgla prawie 1000 IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 19:31
      to co się dziwicie, że ludzie palą czym popadnie?

Było masowe wymienianie pieców węglowych na piece opalane olejem - i było dobrze dopóki jakiś idiota nie stwierdził, że ludzie zamiast olejem palić w piecach to leją go do aut - więc dopieprzyli takimi podatkami, że w ogóle przestało się opłacać i ludzie wymienili
      ' z powrotem.'

Teraz boją się, że gaz masakryczne podrożeje więc nie wymieniają pieców. A piec na węgiel spali wszystko.

Proste.
    • Gość: mateusz Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 20:17
      Na wymianę piecy nie ma forsy,ale na sylwestra są..
    • Gość: mini Skad te dane? IP: *.pul.tke.pl 26.12.12, 21:05
      Skad w Agorze maja dane o dzisiejszym dwukrotnym przekroczeniu norm stezenia pylow, skoro wg danych Wojewodzkiego Inspektoratu Ochrony Srodowiska wartosc sredniodobowa PM10 dla Al. Krasinskiego to 147 ug/m3, dla Nowej Huty - 156 ug/m3. Dopuszczalne stezenie dobowe: 50 ug/m3, czyli stezenia poprzekraczane dzis 3 razy. Nie 2! Nauczcie sie liczyc, a potem bierzcie za pisanie.

monitoring.krakow.pios.gov.pl/iseo/
    • Gość: mini Al. Krasinskiego - norma przekroczona x 4,5 IP: *.pul.tke.pl 26.12.12, 21:23
      Ciekawe, czy w Agorze zauwazyli, ze w 1. dzien swiat norma PM10 na Al. Krasinskiego przekroczona byla prawie 4,5 razy (223 ug/m3) - wartosc sredniodobowa. A jesli zauwazyli, to dlaczego o tym ani mru mru...
    • cbk-kbc Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy 26.12.12, 23:02
      Trzydzieści lat temu i wcześniej całe Śródmieście opalały piece węglowe. Kotłownie osiedlowe - koks. Kotłownie w pojedynczych kamienicach, tych młodszych, koks. Dymiła pracująca pełną parą Huta Lenina. Kopciły Solwaj i Skawina. Przez Dworzec Główny jeździły pociągi towarowe napędzane parowozami, czyli znowu dym. Aha, kuchnie wyposażone były w kuchenne piece węglowe, oczywiście w śródmieściu. Dziś mam uwierzyć, że wszystkiemu winne piece węglowe?! Ile ich zostało? Spójrzcie na dachy i policzcie z ilu kominów leci dym, a potem sprawdźcie czy spalanie węgla daje taki skład produktów jak obecne w powietrzu pyły.
      • Gość: gosc Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 03:32
        WIesz, kiedyś było gorzej, u mnie w N.Hucie na balkonie był siwy pył... teraz też jest źle, pyłu jest mniej, jest czarny, ale jest.... Wydaje mi się, że to pył z Mittala, który nocami oszczędza na prądzie i wyłącza elektrofiltry a poza tym z komunikacji miejskiej i starych diesli... Pewnie coś tam z pieców węglowych... no i z Zagłębia, z huty Katowice i z koksowni Przyjaźń...
    • Gość: może Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 23:59
      Może trzeci raz normy nie zostaną już przekroczone?
    • Gość: Kranczo Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 14:06
      Problemu smogu nie rozwiąże się poprzez działania związane z transportem samochodowym. Głównym źródłem pyłów i benzo(a)piernu są piece domowe. Miasto nie ma pomysłu co z tym zrobić. Wymieniać piece trzeba - pytanie jak długo ten proces ma trwać. Przy obecnej polityce miasta to trwać kilkadziesiąt lub kilkaset lat. Dodatkowo miasto nie ma pomysłu co zrobić z nowymi źródłami niskiej emisji - a takich jest coraz więcej w Krakowie. Nie ma pomysłu na rozwiązanie problemu!
      • Gość: jml13060 Re: Normy stężenia pyłów przekroczone dwa razy IP: *.ip.netia.com.pl 02.01.13, 10:56
        " Głównym źródłem pyłów i benzo(a)piernu są piece domowe. " Skąd ta wiedza ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka