Dodaj do ulubionych

Kobierzyńska autobus

16.05.05, 10:47
Witajcie, dawno nie robiliśmy żadnej akcji mailowej :)

Co byście powiedzieli na zmotywowanie MPK do zajęcia się bezpośrednią komunikacją z osiedli przy Kobierzyńskiej do Centrum (albo conajmniej Grunwaldzkiego).

Jeśli leży wam na sercu ta sprawa piszcie proszę listy ze swoimi propozycjami na adres:
rozklady@mpk.krakow.pl
[czas trwania 16 maja do 1 czerwca]

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 16.05.05, 11:02
      Od mnie już poszedł, zobaczymy jaką mamy skuteczność? :)
      • ruczaj.x dostałem... tzw. odpowiedź 18.05.05, 12:33
        "Uprzejmie informujemy, że nie ma możliwości zapewnienia bezpośredniego dojazdu z każdego osiedla do okolic Rynku Głównego. Jadąc natomiast autobusami linii 106, 116, 166, 206 z ul. Kobierzyńskiej można na przystanku "Ruczaj I" przesiąść się na linie 114, 124, 128, 194, 424... "

brawo!
        Nie liczyłem na referat, ale takiej odpowiedzi raczej sie nie spodziewałem :)

zresztą najlepsze jest na końcu:
        "Powyzsza odpowiedź jest opinią autora. W celu uzyskania oficjalnego stanowiska firmy należy zwrócić sie do Zarządu MPK SA."

czyli równie dobrze mogę zapytać się mojej ciotki co też ona o tym sądzi,
        łapki opadają :D
        • ruczaj.x Re: dostałem... tzw. odpowiedź 18.05.05, 13:18
          Fascynuje mnie problem równego traktowania obywateli...
          Dwie części tego samego osiedla:
          - jedna ma bezpośrednie połączenie, teoretyczny klient może sobie kupić bilet miesięczny na jedną linie (czy jednorazowy).
          - druga musi korzystać z przesiadek i płacić znacznie więcej za usługę gorszej jakości.
          ot PARADOX :D

Wracając jednak do tematu, fascynuje mnie, że kierowcy busów mimo, że nie mają dofinansowania potrafią zapewnić sensowny dostęp do
          centrum mieszkańcom Skawiny oraz okolic ul. Kobierzyńskiej.
          Ciekawe jak oni to robią, nie?
        • modra1 Re: dostałem... tzw. odpowiedź 18.05.05, 13:26
          No nie - to naprawdę irytujące, jeszcze o tym "rynku głównym". Mnie kiedyś
          napisali że "istnieje możliwość dogodnego kontyuowania podróży". Nawiasem
          mówiąć MPK nie zapewnia żadnego połącznia z rynkiem więc mogli sobie darować,
          bo brzmi to trochę kpiarsko. Zwróć uwagę, że wszystkie wymienione przez nich
          linie jadą przez Grota Roweckiego.
          Myślę, jak ugryźć całą sprawę, bo w końcy MPK jest dla nas, a nie my dla nich.
          To my, mieszkańcy porzeujemy takiego połączenie i to bynajmniej nie z rynkiem
          glównym. Chyba nie ma w Krakowi żadnej takiej ulicy, żeby WSZYSTKIE linie
          czyli pięć) miały tę samą trasę ( oczywiście w stronę centrum), i to jeszcze
          taką krótką i wcale nie najwygodniejszą dla mieszkańców. Może im powiedzieć, że
          w końcu tu nie chodzi o jedno osiedle, i niech wezmą pod uwagę fakt, że
          tutejsza młodzież MUSI dojeżdżać do szkół ( bo w okolicy nic nie ma), rodzice
          MUSZą zawozić dzieciaki do przedszkoli ( wiadomo - w okolicy nie ma miejsc).
          Wkurza mnie ten protekcjonalizm i pisanie o rynku głównym, bo wygląda to tak,
          jakby to była nasza fanberia.
          To co piszemy do zarządu? - ale to już chyba jako stowarzyszenie, a nie
          indywidualnie
          • ruczaj.x Re: dostałem... tzw. odpowiedź 18.05.05, 13:46
            hej Modra :)

zgadzam się
            Napisałem w swoim imieniu, poszedł też list w imieniu Stowarzyszenia
            Kurcze zaczynam się nakręcać tą sprawą, czas zrobić porządek! ;D
            piszcie, proszę

pozdra
        • ania.ruczaj Re: dostałem... tzw. odpowiedź 18.05.05, 13:47
          hmm, no tak trudno się spodziewać konkretniejszej odpowiedzi.

Ciekawe tylko czy odpisująca osoba próbowała pokonać tą trasę w godzinach
          szczytu, bo to nie jest takie proste. Już wejscie do autobusu na Torfowej
          graniczy z cudem, a autobusy z Bobrzyńskiego mimo, że są przegubowe też puste
          nie jeżdżą.
          Busy też są oblężone.

I tak zapomnieli napisać, że jak się komuś nie podoba jazda autobusaemi to może
          w Łagiewnikach przesiąść się na tramwaje.
    • obozow-y Re: Kobierzyńska autobus 16.05.05, 16:42
      Myślę że to dobry pomysł :)
      I już wysłałem maila...

Kto następny?
      • aksonm Re: Kobierzyńska autobus 16.05.05, 19:37
        mozna sprobowac. Pomysl dobry.
        • lidiakd Re: Kobierzyńska autobus 17.05.05, 08:49
          Ja tez juz napisalam:)
    • amb25 Re: Kobierzyńska autobus 17.05.05, 08:52
      ja też wysłałam wczoraj.
    • janosik47 Re: Kobierzyńska autobus 17.05.05, 21:09
      wyslalem, nawet dwa :)
    • terraincognita8 Re: Kobierzyńska autobus 18.05.05, 09:54
      poszło! :)
      • terraincognita8 Re: Kobierzyńska autobus 18.05.05, 14:39
        Mam identyczną odpowiedź, jest też coś o tramwajach z Łagiewnik. Siuper ta MPK!
        • amb25 Re: Kobierzyńska autobus 18.05.05, 15:16
          dostałam wsłowo w słowo taką sama. Odpisałam na odpowiedź.
    • przemkowa.b Re: Kobierzyńska autobus 18.05.05, 15:42
      Beton. Wstrętny beton.
      Ale jak ktoś napisał kiedyś na Forum o Komunikacji, MPK chodzi o to, żeby
      kasowaćduyżo biletów i często się przesiadać..."dogodne kontynuowanie podróży",
      przecież to absurd.
      Ile jest autobusów zmierzających do Centrum (jeśli nie do Dworca, to
      przynajmniej do N.Kleparza), z innych dzielnic, nie rozumiem dlaczego oni tak
      skazują ten Ruczaj.
      Przecież nikt z Was nie będzie biegał przez lasy i pola ku Bobrzyńskiego.
      Może przynajmniej dałoby się wymusić zwi,ększenie częstotliwości tych "szóstek"
      albo puszczenie większych wozów?
      Albo skierowanie chociaż jednej "szóstki" może nie do centrum ale do
      Grunwaldzkiego albo placu Getta? Zawsze to coś...
      Pozdr. i trzymam kciuki.
      • zenek1233 Re: Kobierzyńska autobus 20.05.05, 09:52
        niestety nie jest to w gestii mpk, ale miasta. W zwiazku z tym najlepiej pisac
        do rady dzielnicy, czy innego miejskiego potworka ;) Życzę powodzenia w walce.
        • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 20.05.05, 10:32
          po prostu bosko...
          Radni dzielnicowi twierdzą, że kilkukrotnie słali monity, MPK umywa ręcę...
          No to przepraszam do kogo mamy się zwrócić??
          • pinkdotr Re: Kobierzyńska autobus 20.05.05, 12:12
            ruczaj.x napisał:

> po prostu bosko...
            > Radni dzielnicowi twierdzą, że kilkukrotnie słali monity, MPK umywa ręcę...
            > No to przepraszam do kogo mamy się zwrócić??

Oto jest pytanie. Zaczynam dochodzić do przekonania, że Rada Dzielnicy i MPK
            wspierają się w obronie przed zrobieniem czegokolwiek stosując wzajemną
            spychologię. Ćwiczyłem to, gdy próbowałem zawalczyć o przedłużenie 124/128 do
            os. Europejskiego w godzinach i dniach, gdy nie kursuje 194.

Było dokładnie to samo: MPK twierdziło, że nowe kursy/zmiany tras mogą
            wprowadzić na wniosek Rady, Rada twierdziła, że MPK odmawia z powodu braku
            taboru albo wozokilometrów.

Nie wiem, czy czasem wszystko nie rozbija się o te wozokilometry, za które
            płaci MPK miasto (miasto, czyli kto?). Czy czasem z tego nie wynika, że gnębić
            nie należy ani MPK ani Rady Dzielnicy tylko może Radę Miasta?

Teoretycznie można napisać to samo do kilku stron, ale wtedy odpowiedzialność
            sama się rozmyje i każdy będzie mógł się wykręcić twierdząc, że decyzja leży w
            kompetencjach jednego z pozostałych adresatów.

A wszystko to po to, żeby lepiej służyć obywatelom miasta...

pozdrowionka

pinkdotR
    • jarko1 Re: Kobierzyńska autobus 31.05.05, 17:53
      Ja też wysłałem:). Porosiłem Panią Rzecznik, o spotkanie z osobą która decyduje
      o rozwoju sieci komunikacyjnej MPK z mieszkańcami. Miłe rozmowy z Panią
      rzecznik oraz Panem PAjąkiem z zarządu, na ten właśnie temat prowadziłem od
      października.
      Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
      Ps. mysle ze jak się wszyscy wezmiemy do sprawa jest do ruszenia
      • obozow-y Re: Kobierzyńska autobus 31.05.05, 18:26
        Ja też rozmawiałem telefonicznie z jakimś panem z MPK który zajmuje się m.in.
        kwestią nowych tras. Pan skierował mnie do Zarządu Dróg i Komunikacji, w
        związku z brakiem pętli w rejonie zakończenia ul. Kobierzyńskiej. Wydaje mi się
        jednak że przy odpowiednim nacisku MPK jest coś w stanie wymyśleć, chociażby
        przejściowego (np. linia jeżdżąca dookoła przez Kobierzyńską, Zawiłą i Grota).
        • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus - 116 - może inaczej?? 31.05.05, 19:14
          > Ja też rozmawiałem telefonicznie z jakimś panem z MPK który zajmuje się m.in.
          > kwestią nowych tras. Pan skierował mnie do Zarządu Dróg i Komunikacji, w
          > związku z brakiem pętli w rejonie zakończenia ul. Kobierzyńskiej. Wydaje mi > się

Taka trasa wydaje się mało prawdopodobna, ja cały czas upatrywałbym szanse w pętli Kliny Zacisze. Przy Borkowskiej Wawel-Service dosyć mocno rozbudowuje swoje osiedle, ostatnio sprzedał miastu kilkadziesiąd mieszkań. Rejon ma wręcz tragiczne połączenie z centrum... więc wydłużenie trasy 116 do centrum wydaje się mieć sporo sensu.
          W wersji minimalnej do Grunwaldzkiego, optymalnie nieco bliżej centrum.

Może ktoś z was ma inną konkretną propozycje, spróbujmy opracować jeden plan i mocno go poprzyjmy!
          Musi być jakiś sposób, to tylko kwestia determinacji i wiary w sukces,
          jak zawsze w życiu :D
    • jarko1 Re: Kobierzyńska autobus 01.06.05, 14:16
      Najnowsze wieści w tej sprawie. Właśnie rozmawiałem z Zakładem Dróg i
      Komunikacji a konkretenie Działem Zarządzania Transportem Zbiorowym (tel. 616
      75 29), który jest odpowiedzialny za Transport Zbiorowy w Krakowie.
      Generalnie są otwarci na rozmowy, Pani przyznała mi rację, że model transportu
      przy takiej dużej liczbie mieszkańców w rejonie Kobierzyńskiej, nie jest już
      wystarczający. Są gotowi do rozmowy z nami.
      Natomiast problemem są jak zwykle pieniądze, które muszą przeznaczyć na
      przedłużenie linii czy zmiany przebiegu linii(np. do pętli pod Cracovią czy
      choćby ronda Grunwaldzkiego). Ale skoro przecież płacimy podatki miastu, a jest
      nas bardzo dużo to czemu nie możemy ich wydawać zgodnie z rzeczywistymi
      potrzebami.
      Co nam Pani doradziła:
      1. Wysłać pismo do ZDiK Dział Zarządzania Transportu Zbiorowego
      Równolegle możemy wysłać pismo do wyższej instancji czyli Wydziału Gospodarki
      Komunalnej.
      2. Umówić się z nimi na rozmowy
      Myślę, że w między czasie również możemy cisnąć MPK w tej sprawie.

Mam prośbę, aby ktoś kto może wystosować pismo w imieniu Stowarzyszenia,
      wystosował takie pismo, pod którym badzo chętnie się podpiszę.
      pozdrawiam
      jarko
      • ruczaj.x do dzieła! 01.06.05, 15:16
        witam, witam

Pętla pod Cracovią, genialne, o tym nie pomyślałem. No to mamy całkiem zgrabną koncepcje :)

Pismo możemy wystosować, nie ma problemu... tylko trzeba wcześniej je stworzyć, co być powiedział na spotkanie dzisiaj o 18-20 ewentualnie jutro... i napisanie ze mną czegoś takiego. Z tego co czytam dosyć mocno siedzisz w temacie.

MPK były przyciśnie... biedny pan odpisywacz, aż przestał odpisywać (no przynajmniej na moje pisemka).

Poważnie myśle na temat zebrania podpisów mieszkańców okolic Kobierzyńskiej... (to można by załatwić, przez wynajęcie jakiejś osoby, żeby stała w godzinach szczytu na przystanku przy Torfowej, a później Bułgarskiej i ewentualnie Kliny-Zacisze).

pozdrawiam serdecznie i liczę na szybki kontakt
        • jarko1 Re: do dzieła! 02.06.05, 12:12
          Witaj ruczaj.x i wszyscy zainteresowani poprawą komunikacji w rejonie
          Kobierzyńskiej!

Proponuję zatem dzisiaj tj czwartek 2.06 najpierw dokonać wizji lokalnej
          przykładowo na przystanku Torfowa w stronę miasta np. o 19.00. Wtedy możemy
          ustalić koncepcję o którą będziemy walczyć i dzisiaj możemy spróbować napisać
          to pismo.
          Zapraszamy więc dzisiaj wszystkich zainteresowanych porawą komunikacji w naszym
          rejonie!
          Bardzo proszę o potwierdzenie czy miejsce i godzina spotkania są OK dziś przed
          17.00. (W pracy jestem do ok.17.00-17.30, a niestety w domu nie mam internetu:
          (
          pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia wieczorem
          Jarko
          • ruczaj.x Re: do dzieła! 02.06.05, 14:43
            wizja lokalna, ciekawe :)

oki, tak na poważnie... spotkajmy się o 19 w Starych Koniach

pozdra
            • jarko1 Re: do dzieła! 02.06.05, 15:22
              Ok. Mogą być "Stare Konie" 19.00
              J
    • jarko1 Re: Kobierzyńska autobus 03.06.05, 11:20
      Ruczaj.x

Na maila przesłałem Ci dokładny adres urzędu.
      • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 03.06.05, 15:20
        dzięki
    • ruczaj.x Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 06.06.05, 15:46
      W odpowiedzi na przesłane przez Pana za pośrednictwem poczty elektronicznej uprzejmie informuję:
                  Problem obsługi komunikacyjnej ulicy Kobierzyńskiej jest trochę bardziej skomplikowany niż na pierwszy rzut oka może się wydawać. Autobusy kursujące ww. ulicą są rzeczywiście mocno napełnione w godzinach szczytowych jednakże tylko na odcinku Łagiewniki – Kobierzyńska. Zarówno linie 116 czy 166 i 206 po przejechaniu Kobierzyńskiej pustoszeją znacząco. Dotyczy to także linii 106 która do obsługi samych Skotnik mogłaby kursować znacznie rzadziej. Podstawową kwestią jaka musi zostać rozwiązana to wybudowanie pętli nawrotowej przed skrzyżowaniem z ulicą Zawiłą, która pozwoli na częstsze kursowanie do Łagiewnik zwłaszcza w szczytach obsługując właśnie zabudowania na Kobierzyńskiej. Powszechna rozbudowa osiedli w tym rejonie nie idzie w parze niestety z budową infrastruktury dla transportu miejskiego, co jest bezpośrednią przyczyną obecnego stanu rzeczy. Powyższe problemy (brak odpowiedniej pętli nawrotowej)poruszyć należy zatem u organizatorów komunikacji w mieście czyli w ZDiK oraz WGKiOŚ.
                  Wprowadzenie numeru linii 424 nie jest faktycznie wprowadzeniem nowej linii w kierunku Ruczaju a jedynie wydzieleniem części kursów z linii 124 z uwagi na zmianę trasy przy końcówce na Wieczystej (kursy przez Meissnera).
                  Obecnie nie jest przewidywane uruchomienie bezpośredniej linii do śródmieścia z okolic Kobierzyńskiej. Sprawne przemieszczanie się w tym kierunku umożliwiają linie autobusowe 106,116,166 i 206 do Łagiewnik a następnie liniami tramwajowymi 8,10,11 przez Podgórze lub 18,19,22 przez Kapelankę i Most Grunwaldzki.

Poważaniem,
      Marcin Pająk

- "Niniejsze stanowisko jest stanowiskiem osoby odpowiadającej. W przypadku gdy udzielona odpowiedź jest nie zadawalająca, proszę o oficjalne wystąpienie do MPK S.A. w przedmiotowej sprawie" –
      • ruczaj.x Re: Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 06.06.05, 15:51
        Nie żeby mnie to satyfakcjonowało, ale ktoś wreszcie pokazał jak rozwiązać ten problem, no i na pewno nieco poważniejsze podejście do tematu.

Zobaczymy co na to ZDiK.
      • pinkdotr Re: Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 06.06.05, 16:19
        Ruczaj, napisz w odpowiedzi, że nie jest potrzebna pętla przy zbiegu
        Kobierzyńskiej/Zawiłej tylko należy zwiększyć częstotliwość kursowania linii
        116 na Kliny. Tam jest niedostateczna komunikacja. Wtedy mogliby zredukować
        kursy do Skotnik skoro jest za dużo. Podejrzewam, że 106 nie jest popularne na
        dalszej trasie, gdyż jeśli ktoś nie jest zdesperowany, to nie jedzie ze Skotnik
        tą linią, która robi ogromne koło.

Wg mnie idealnie powinno być tak, żeby 116 (lub jakaś dodatkowa linia) jeździła
        b. często na Kliny Kobierzyńską i najlepiej w drugą stronę do Mostu
        Grunwaldzkiego lub Cracovii a Skotniki powinny być obsłużone mini autobusami
        (właśnie MPK takie kupuje) jeżdżącymi najkrótszą drogą, czyli przez ul.
        Mochnaniec, Bunscha i Bobrzyńskiego do pętli na Ruczaju. Taka trasa
        wystarczyłaby, gdyż z Ruczaju są już 4 linie do centrum, autobus (nawet gdyby
        był tylko 1 pojazd) mógłby jeździć często i poprawiłby przy okazji nędzną
        częstotliwość komunikacji dla os. Europejskiego i Chmieleńca.

pozdrowionka

pinkdotR
        • ruczaj.x Re: Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 06.06.05, 17:14
          no widzę, że dochodzimy do coraz ciekawszych wniosków (w pozytywnym sensie:)

Jestem jak najbardziej za, tyle, że z panem odpisywaczem (z MPK) chyba nie ma za bardzo co dyskutować, natomiast pisemko do ZDiKu
          (również z twoją propozycją)... właśnie się 'smaruje'... [w tym tyg. zamierzam to wyśłać poleconym]

Tak po zastanowieniu, to co pisze człowiek z MPK czyli pętla na Kobierzyńskiej (przed Zawiła!??) to chyba raczej nie możliwe, bo
          niby gdzie?
          Chyba jedynie przy ul. Lubostroń, swoją drogą to mogłoby być ciekawe, jeśli pętla byłaby nieco głębiej (na wysokości gruntów
          komunalnych) od
          razu można by obsłużyć Szwai (od biedy nawet OE i Chmieleniec).

jeszcze jakieś pomysły dla ZDiK? :D
      • obozow-y Re: Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 06.06.05, 17:54
        Odpowiedź którą dostałeś, pokrywa się z tym co mówił mi w rozmowie
        telefonicznej (dość długiej) jakiś pan zajmujący się chyba nowymi liniami w MPK
        do którego mnie przełączono. Niestety, nie byłem jeszcze dostatecznie
        przygotowany do takiej merytorycznej dyskusji, bo nie znałem trasy linii 116
        która jak napisałeś prowadzi również przez nowo budowane osiedla na Klinach i
        jest to całkiem blisko Kobierzyna. To że w tym przypadku linia ta jest mało
        obciążona na odcinku Kobierzyńska - Kliny jest zrozumiałe, gdyż nieopłacalna
        jest jazda z Klinów na Łagiewniki przez Kobierzyńską, skoro dwa autobusy jadą
        krótszą trasą w kierunku Zakopiańskiej. Wydaje mi się niestety że argumentacja
        o braku pętli jest typową próbą odbicia piłeczki, gdyż wiadomo że ZDiK powie że
        pętla autobusowa jest w planach - kiedyś, ale sprawa jest b. trudna, nie ma
        pieniędzy, miasto musi wykupić działki itd. Pan w rozmowie rozmawiał wyłącznie
        o autobusach gdzieś do Skotnik czy jeszcze dalej, zapominając że istnieje pętla
        w dużym rozbudowującym się osiedlu w Klinach jedynie dwa przystanki dalej.
        Wynika z tego że należy właśnie proponować trasy na Kliny (może wspólnie
        z "Kliniarzami") i może będzie szansa na zmianę planów MPK w tym rejonie...
        • ruczaj.x Re: Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 06.06.05, 18:50
          116... a i owszem... tylko czy to osiedle jest wystarczająco duże na taki autobus.

Jak dla mnie 'hitem' była by pętla przy ul. Lubostroń, skoro mają tam działki komunalne nic prostszego jak zrobić pętle autobusową (nie jest to chyba zbyt duży koszt). Zwłaszcza, że planują tam budowę dużego przeszkola, a jak znam życie za jakiś również i szkoły (gdzieś ją muszą postawić, skoro samo OE ma mieć 2 tys. mieszkań, a do tego jeszcze Chmieleniec, 'Panoramy', Maki i inne 'projektowane dopiero wynalazki').

Pytanie tylko na ile realna jest budowa pętli w tamtym rejonie.
          • amb25 Re: Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 08.06.05, 08:47
            co do szkoły - na pewno byłby by potrzebna. Tylko miasto stoi na stanowisku,
            że "liczba dzieci uczęszczjących do szkół nie wzrośnie znacząca w rejonie
            Ruczaju" i te które są nalezy po prostu lepiej wykorzystać.
            Chyba, że im się coś zmieniło.
            ale w rozsądek ekipy Majchrowskiego to ja nie weirzę...
            • obozow-y Ale nas robią w balona... 09.06.05, 09:19
              Czy ten tekst: "liczba dzieci uczęszczjących do szkół nie wzrośnie znacząca w
              rejonie Ruczaju" to autentyczne, czy sobie jaja robisz?
              Chyba do wyborów samorządowych nic się już nie zdziała...
              • amb25 Re: Ale nas robią w balona... 09.06.05, 15:19
                autentyczne, albo z któregos pisemka z urzędu, albo z prognozy demograficznej.
                W każdym razie tekst jest prawie oryginalny (zapadł mi w pamięć).
                • ruczaj.x Re: Ale nas robią w balona... 09.06.05, 15:36
                  pisemko od prezydenta (a może bardziej propaganda)...

Gdzie można je znaleźć, ANO NA STRONIE GŁÓWNEJ RADY DZIELNICY 8 :D

www.dzielnica8.krakow.pl/
                  (ramka z prawej strony)
      • jarko1 Re: Ta odpowiedz ma już troszkę więcej sensu... 07.06.05, 14:20
        Witajcie

Zebrało się więc kilka, dobrych pomysłów, czas sformułować pisemko i podjąć z
        ZDiK negocjacje.
        pozdrawiam
        j

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka