Dodaj do ulubionych

Kobierzyńska autobus

10.10.05, 14:50
a co myślicie o takiej trasie:
img299.imageshack.us/img299/1274/klinysalwator3tj.jpg
Połączenie Kliny, Kobierzyńska, Kapelanka, Zielińskiego, Most Zwierzyniecki, pętla Salwator (wtedy 1,2,6) ewentualnie pętla pod Cracovia.
Obserwuj wątek
    • oryginal Re: Kobierzyńska autobus 10.10.05, 14:52
      Zawsze to jakieś rozwiązanie :)
      • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 10.10.05, 15:05
        pytanie czy wg was jest lepsze od Grunwaldzkiego?
        na pewno o tyle lepsze, że wreszcie jakoś sensownie i szybko będzie się można dostać do Starych Dębnik, w okolice Kopca, czy ogólnie Zwierzyniec.
        Odchodzi nam dublowanie się tras (mimo wszystko na Monte Cassino troszkę tego jeździ).
        No i Cracovia to już centrum, więc dla wielu odpadła by przesiadka.

Ale sam nie jestem pewny ;~
    • savoie detah race? 10.10.05, 15:01
      Jak Majchrowski uruchomi osiedle socjalne, przejazd tej trasy po 22:00 będzie
      można zaliczyć do sportów extremalnych
    • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 10.10.05, 16:09
      Chciałem się nawet spotkać z jakimś radnym w tej sprawie, ale kurcze mają taką mało przyjemną porę spotkań wtorek 15-17, panie Przewodniczący,
      nie lepiej 17-19
      • obozow-y Re: Kobierzyńska autobus 10.10.05, 16:57
        Moim skromnym zdaniem, taka trasa nie zastąpi połączenia np. z Rondem
        Grunwaldzkim. Taka linia byłaby dobra jako dodatkowa, lecz chyba mało ludzi by
        nią jeździło. Połączenie przecinające się z Alejami umożliwia przejazd z jedną
        przesiadką z wielu kierunków (Prądnik, Krowodrza, Centrum itd.). Wydaje mi się
        że jedna przesiadka jest do przyjęcia, a dwie to już wyprawa - zwłaszcza w
        weekendy. A co do trasy tramwajowej na Kapelance - przecież można po prostu
        zmniejszyć ilość tramwajów (część ludzi jeździłoby bezpośrednim autobusem na
        kierunku Kobierzyńskiej).
        A tak na marginesie to MPK ma jakieś dziwne pomysły - np. jeśli się widzi chyba
        z 8 tramwajów jeżdżących w tej chwili Wadowicką to coś człowieka trafia - jak
        oni mogą mówić o ekonomii?
        • gilarski Re: Kobierzyńska autobus 10.10.05, 18:12
          Według przyjętej ostatnio "Polityki transportowej Miasta" w mieście ma być
          kładziony nacisk na rozwój sieci tramwajowej z redukcją podobno droższych i
          mniej ekologicznych autobusów. Do czasu szybkiego tramwaju do Kampusu (min 2-3
          lata) niestety grozi nam WIELKI KOREK od Ruczaju do Ronda Grunwaldzkiego. Moze
          po remoncie Monte Cassino, Kapelani i Brozka przez jakiś czas jeszcze będzie
          można wytrzymać, obawiam się jednak, że w zwiazku z rosnąca gwałtownie liczbą
          mieszkańców tzw. "Nowego Ruczaju", liczba studentów dojeżdżających na Kampus
          oraz ogólnym zwiekszeniem liczby samochodów grozi nam paraliz komunikacyjny.
          Może nowa linia autobusowa z kampusu do Mistrzejowic chwilowo poprawi sytuację,
          ale jedno jest pewne bez szybkiej realizacji tzw. "szybkiego tramwaju" bedzie
          duzy problem.
          MG
          • obozow-y Re: Kobierzyńska autobus 11.10.05, 01:13
            Wydaje mi się więc, że autobus, który umożliwi łatwy dojazd z Kobierzyńskiej
            gdzieś bliżej niż do Łagiewnik (np. do Ronda Grunwaldzkiego) poprawi sytuację z
            korkami, bo w jednym autobusie jedzie kilkadziesiąt osób, a z tego może być np.
            20% osób, które przesiadły się z samochodu.
            No ale jeśli "Polityka transportowa Miasta" zakłada rozwój tramwajów,
            mieszkańcy osiedli przy Kobierzyńskiej nie mieliby chyba nic przeciwko
            puszczeniu tramwaju Kobierzyńską.
          • ruczaj.x Zmiany postulowane przez Stowarzyszenie 11.10.05, 09:49
            > mniej ekologicznych autobusów. Do czasu szybkiego tramwaju do Kampusu (min 2-3
            > lata) niestety grozi nam WIELKI KOREK od Ruczaju do Ronda Grunwaldzkiego.
            Przerażające troszkę, ale tym bardziej potwierdza, że trzeba poważnie pomyśleć o usprawnieniu komunikacji miejskiej, tak żeby ludzie woleli skorzystać z autobusu.

Jak dla nas dwie najważniejsze zmiany, o które na pewno warto powalczyć to:
            - przedłużenie trasy jednego z autobusów przejeżdżających przez Kobierzyńską (106,116,166) w okolice centrum, ewentualnie ronda Grunwaldzkiego.
            - przedłużenie trasy autobusu 124 do Osiedla Europejskiego (tj. 3 przystanki dalej) tak żeby swoim zasięgiem objął również Nowy Ruczaj
            Zmiany tak naprawdę niezbyt kosztowne, ale o wielkim znaczeniu dla ludzi.
            W tym drugim przypadku istniała by konieczność wykonania przejścia/ścieżki pomiędzy ulicami Kobierzyńską i Chmieleniec (gdzieś w okolicach parku).
            Wiem, że MPK tłumaczy, że pętla pod OE nie pomieści już 124, być może warto zastanowić się nad skróceniem trasy autobusu 194 (do przystanku Ruczaj), wtedy problem sam się rozwiąże.

pozdrawiam serdecznie
      • gilarski Re: Kobierzyńska autobus 10.10.05, 18:03
        1.Te godziny były ustalone jeszcze w poprzedniej kadencji, nie chciałem robić
        rewolucji, ale i tak mozemy się spotkac po 17. W każdy wtorek ma posiedzenie
        Zarząd dzielnicy od godz. 16.30 często siedzimy do 19 i później prosze może
        wcześniej dac znać.
        2. z autobusami macie rację jest ich stanowczo za mało (sam codziennie jeżdżę
        autobusami ostatni jest tragicznie - wiadomo początek roku akademickiego i te
        remonty), ale rozmowy z MPK i ZdiK są naprawdę trudne. Często, gdy wnioskujemy
        o dodatkowe kursy żąda się od nas zgody na redukcję na innej linii, aby "się
        zbilansowało". Wiadomo nie jest to mozliwe, bo wszędzie brakuje.
        3. Nieoficjalnie wiceprezes MPK poinformował mnie że od listopada zostanie
        uruchomiona linia z Kampusu przez Łagiewniki i Nowohucką do Mistrzejowic.
        Zobaczymy czy się to potwierdzi.
        4. Mamy w radzie 2 specjalistów zajmujących się komunikacją zbiorową to wasz
        radny W. Kurzejowski (pracuje w jednostce nadzorującej transport zbiorowy) oraz
        P. Kącki (reprezentant os. Kliny_Zacisze pracuje w ZDik). Myślę, że jest szansa
        przynajmniej na merytoryczną dyskusję lub może coś więcej.
        pozdrawiam i zapraszam MG
        • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 10.10.05, 18:51
          witam,

1. No dobrze, ale to, że ta godzina ustalona została jeszcze za poprzedniej kadencji o niczym nie świadczy. Fakt jestem faktem, że
          o wiele więcej ludzi pofatygowało by się do was, jeśli tylko miałoby taką możliwość, np. ja swoją pracę mogę opuścić najwcześniej
          o 17, i cóż...
          dla dyżurującego radnego to żaden problem, precież ten obowiązek wypada raz na 4 miesiące (!).
          To tak moim skromnym zdaniem.

No dobrze byłoby coś jednak wymyślić. 178 ruszy po remoncie Brożka, ale na Kampsu, więc po raz kolejny Kobierzyńska i Kliny pozostają bez bezpośredniego połączenia do centrum.

pozdrawiam serdecznie
          • jarko1 Tu potrzebna jest pomoc rady naszej dzielnicy 11.10.05, 10:53
            Witam wszystkich
            Uważam również, że sprawa komunikacji miejskiej w naszej dzielnicy wymaga
            zmiany. Rozumiem, że pewnym priorytetem jest Campus, i tam kursuje
            większość "dalekobieżnych" linii i w przyszłości tramwaj. Natomiast w okolice
            Kobierzyńskiej w których następuje duży wzrost liczby mieszkańców, system
            komunikacji wymaga jak najszybszej przebudowy.
            Problemem naszej okolicy jest zarówno:
            - kursowanie dotychczasowych linii (ogromny tłok, długi czas na przesiadki,
            szczególnie poza szczytem)
            - brak bezpośredniej linii. Myślę, że linia z Klinów do Cracovii (lub chociaż
            ronda Grunwaldzkiego), w dużym stopniu pomogła.

Kilka miesiecy temu interweniowaliśmy w MPK (pani rzecznik, p. Pająk z Zarządu)
            oraz w ZDiK. Jest duża szansa na poprawę komunikacji, lecz tu jest potrzeba
            wspólnego działania z Radą Dzielnicy.

• ruczaj.x Re: Tu potrzebna jest pomoc rady naszej dzielnicy 11.10.05, 11:28
              hej!

Jak ci się podoba drugi pomysł, 124 do OE (przy ewentualnym skróceniem 194)? Częstotliwość 124 jest dwukrotnie większa, więc powinno znacznie poprawić sytuacje.

Walczymy? Ja tym razem nie odpuszcze, dość tego olewania Ruczaju!

pozdrawiam
            • oryginal Re: Tu potrzebna jest pomoc rady naszej dzielnicy 11.10.05, 11:41
              Linia w kierunku Cracovii jest również o tyle dobra, że pozwala dostać się w
              okolice centrum, omijając korki.
              • ruczaj.x Re: Tu potrzebna jest pomoc rady naszej dzielnicy 11.10.05, 12:22
                to w sumie główny cel takiego przebiegu, a więc wykorzystanie potencjału mostu Zwierzynieckiego
            • jarko1 Spotkanie ? 11.10.05, 11:49
              Witam!

Myślę, że jest wiele dobrych pomysłów. Trzeba umówić się na spotkanie z Radą
              naszej dzielnicy i przeprowadzić konkretne rozmowy.
              Fakt jest jeden. Komunikacja w naszym rejonie nie odpowiada rzeczywistym
              potrzebom.
              Myślę, że warto i trzeba postarać się o dobre rozwiązania. Walczymy!:)
              pozdrawiam
              Jarko
              • ruczaj.x Re: Spotkanie ? 11.10.05, 12:32
                Spotkanie! :)

dam znać co i jak
    • obozowa58a Re: Kobierzyńska autobus 11.10.05, 11:42
      Mnie się taka trasa BARDZO podoba (dowozi całą naszą czeladkę dokładnie tam,
      gdzie trzeba), choć widzę już problem z porannym postojem w korku na moście i
      na Ks. Józefa.

Zasadniczo, pomysł przedłużenia tras 124 lub 128 też wydaje mi się sensowny,
      ale wciąż nie załatwia to kwestii dojazdu do centrum z okolic ul.
      Obozowej/Skośnej.

Wiem, że jestem monotematyczny, ale czy w ogóle rozpatrywany był wariant trasy
      okrężnej?
      • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 11.10.05, 12:26
        mówisz o puszczeniu autobusu przez Lubostroń?
        • obozowa58a Re: Kobierzyńska autobus 11.10.05, 16:18
          W zasadzie... czemu nie, ale tam jest wąsko. Myślałem o puszczeniu 124
          Kobierzyńską, Zawiłą i Grota do pętli przy Kampusie...

Tak trochę naokoło, ale rozwiązuje problem pętli, obsługuje całą Kobierzyńską i
          nie utrudnia życia ludziom, którzy chcą dotrzeć na "stary" Ruczaj.

t
      • jarko1 Re: Kobierzyńska autobus 11.10.05, 13:40
        Trzeba by się spotkać w szerszym gronie i razem z Radą dzielnicy podjąc
        konretne kroki. Sprawa jest do wygrania.
        pozdrawiam
        Jarko
        • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 13.10.05, 12:43
          hej,

Sprawa wygląda tak, za tydzień w środę spotyka się Komisja Gospodarki Komunalnej pod przewodnictwem Wojciecha Kurzajowskiego (nasz radny), nie znam dokładnie godziny (dowiem się w poniedziałek), ale można by wtedy porozmawiać o sprawie autobusu.

[Dodatkowo zgłosiliśmy wniosek w sprawie stworzenia ścieżki/chodnika łączącego ulice Kobierzyńską i Chmieleniec oraz podjęcie starań w sprawie utworzenia poczty w okolicy nowych osiedli na Ruczaju.]

pozdrawiam
          • jarko1 Re: Kobierzyńska autobus 14.10.05, 17:03
            Ruczaj. Dzięki za informacje, jak będziesz dokładnie wiedział to daj znać.
            Pozdrawiam
    • jarko1 tel do ZDiK 11.10.05, 17:01
      Jeżeli ktoś chciałby osobiście zainterweniować w sprawie komunikacji miejskiej
      w naszej okolicy (np bezpośrednie połączenie do centrum) podaję telefon do ZDiK:
      Dział Zarządzania Transportem Zbiorowym tel: 616 75 29
    • xrtdgene Re: Kobierzyńska autobus 11.10.05, 19:17
      w skotnikach wyremontowali niedawno pętle autobusową , można do niej
      zaproponować pociągnięcie jakiejś lini , gdyby koło OE nie miesciły sie autobusy .
      pozdrawiam
    • amb25 Re: Kobierzyńska autobus 12.10.05, 08:56
      mnie wydaje się sensowniejsze np. częsciowe " przełożenie trasy" np. 114 żeby
      jechała Kobierzyńską przez Rondo Grunwaldzie i dalej tak jak jedzie (ma np.
      przystane w okolicy Długiej) niż robienie trasy wg mapki. Z tamtąd jednak
      wszędzie daleko. Jesli mam się przesiadać kilometr za Cracowią to mogę to
      zrobić równie dobrze w Łagiwenikach albo pod tesco. Daltego uważam, że
      zakończenie tej trasy w miejscu pokazanym na mapce nie ma większego sensu.
      Jednak częsciej jeździ się do centrum niż w okolice Dębnika czy Zwierzyńca.
      • ruczaj.x Re: Kobierzyńska autobus 12.10.05, 10:09
        wiem, że pomysł nie jest idealny, chodziło głównie o ominięcie korków, i ominięcie dublowania linii na MC

Chciałem się spotkać z radnymi, ale wcześniej znać opinie chociaż kilku z was :)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka