Dodaj do ulubionych

Nowe hipermarkety k. IKEI/Przebudow ROndaO.Katynia

16.12.05, 11:48
Watek ten zamieszczony byl na Komunikacja/Inwestycje ale mysle, ze i tutejsi
forumowicze wypowiedza sie na temat.
Wlasnie wczoraj ogladalem program na TVP 3 i z programu wynika, ze korzystne
zmiany zostaly przygotowane przez p.Jaskiewicz z UMK. Mianowicie zostal
zmieniony plan zagospodarowania z roku 1994, dzieki czemu tereny, ktore
poprzednio mialy byc przeznaczone pod zabudowe domow jednorodzinnych zostaly
zmienione na tereny pod zabudowe sklepami wielkoformatowymi.
Po to miedzy innymi planowane jest przebudowanie ronda Ofiar Katynia z budowa
tunelu i estakady wlacznie, gdyz ruch jaki zostanie wygenerowany skutecznie
zablokowalby caly ruch samochodowy w tej czesci miasta.
Nie chciailbym byc w skorze mieszkancow, ktorzy za ciezkie pieniadze
pokupowali dzialki wzdluz ulicy Chelmonskiego, ale rowniez w skorze tych
urzedasow i radnych, ktorzy na takie zmiany pozwolili.
Obserwuj wątek
    • helenka17 pitu-pitu 16.12.05, 18:03
      Szanowny Panie Nowakowski,

coś Panu koledzy naopowiadali, ale nieuważnie Pan słuchał i stąd całe
      zamieszanie. Ja także oglądałam ten program (pogrom?), a wyciągnęłam inne
      wnioski. Np takie, że prowadząca ten program red. Renata Lisowska jest
      zwyczajnie głupia i nieprzygotowana. Nie pierwszy raz zresztą.
      Plan z r. 1994 nie obowiązuje już od r. 2003. Co to więc znaczy, że p.
      Jaśkiewicz go zmieniła? I co to znaczy,że ona jest z UMK?
      Teraz jest - czy wtedy była, jak zmieniała?
      1. Magdalena Jaśkiewicz, bo o nią, jak rozumiem chodzi, jest wybitnym i
      nieprzekupnym urbanistą z wieloletnią praktyką. Stąd też jest powszechnie
      znienawidzona przez przekrętasów wszelkiej maści.
      2. Jest współautorką PLANU MIEJSCOWEGO, który sam nic nie zmienia, bo musi
      najpierw stać się uchwałą Rady Miasta, podpisaną następnie przez Prezydenta
      Miasta.
      3. Plan miejscowy sporządziła ZANIM została pracownikiem Magistratu (patrz pkt
      pierwszy). To (tak sobie myślę)Pracownikiem Magistratu została między innymi
      dlatego , że zna się na sporządzaniu planów miejscowych. Tym sposobem jej
      miejsca nie zajmuje jakiś durnowaty przekupny gamoń w rodzaju Radnego Kimszala,
      albo Radnego Wodaświęconakradzionastarszympaniom. Dzieki temu szefem następnego
      wydziału w Prześwietnym Magistracie jest ktoś, kto się zna na tym, co robi. Bo
      na czym np zna się szefowa Wydziału Strategii i Rozwoju - to wszyscy wiedzą -
      ale nikt się nie przyzna. Podobno zna się na tym dobrze.
      4. Jeżeli ktoś posiada grunty przeznaczone pod cokolwiek, to byle jaki
      HiperIKEA market musi najpierw od niego te grunty kupić. KU-PIĆ. Grunty pod
      zabudowę komercyjną są drogie, droższe, niż pod domki jednorodzinne.Dlatego są
      droższe, że w efekcie końcowym dają NIECO większy dochód, niż domki
      jednorodzinne. Hm?
      5. Plan miejscowy przewiduje drogi, zieleń, kawałek jakiegoś placu, zachowane
      muszą być odległości, dojazdy muszą być odpowiedniej szerokości. Jeśli
      właścicielom działek pod domki starcza wyobraźni tylko na to, żeby mieszkać w
      wiosce z gościńcem, to może niech się przeniosą gdzieś dalej? Projektowanie
      miasta to jest wiedza, a nie publiczne wrzaski nt. tego kto co uważa. Proszęto
      przekazać swoim kolegom - Panie Nowakowski.
      6. Przebudowa Ronda planowana jest także i z innych przyczyn, a tunel tak czy
      tak sfinansuje podmiot, do którego ten tunel prowadzi (vide Auchan i Mikołów).
      Proszę nie opowiadać bajek: to rondo jest przecież głównym wjazdem od Katowic i
      Śląska, ruch na autostradzie się wzmaga i bez sklepów, rondo zaraz
      się "zatka".Już się zatyka, kiedy Ślązacy przyjeżdżają rano do pracy. Vis a vis
      IKEA ma powstać nowa ulica prowadząca do Radzikowskiego, bo przecież
      Radzikowskiego nie ma połączenia z Conrada. To także powiększy ruch. A jaki to
      ma związek ze sklepami? Żaden.
      7. Jeśli Pan - Panie Nowakowski - zna się lepiej na administrowaniu miastem,
      niż wymienieni przez Pana "Urzędasi", albo lepiej niż radni, których przecież
      sam Pan wybrał, to proszę się przyjąć do roboty do Magistratu (zaraz się
      poprawi), albo zmienić preferencje wyborcze. Następni radni NA PEWNO będą
      lepsi.
      H.
      • Gość: jnowakowski Re: pitu-pitu IP: *.netcontrol.pl 17.12.05, 01:18
        Od razu na wstepie zadam pytanie, czy Pani tu wystepuje jako osoba prywatna czy
        reprezentuje czyjes interesy? Ja zwrocilem sie do forumowiczow o wyrazenie
        zdania, bo temat ten lezy mi bardzo na sercu - mieszkam niedaleko Opolskiej i
        wizja jeszcze bardziej wzmozonego ruchu na juz i tak zatloczonym ciagu ulicy
        Opolskiej nie bardzo mi sie usmiecha. Ale po kolei.

> coś Panu koledzy naopowiadali

Przede wszystkim, jakich kolegow ma Pani na mysli? W ktorym momencie cos
        wspominalem o kolegach?

> Np takie, że prowadząca ten program red. Renata Lisowska jest zwyczajnie
        >głupia i nieprzygotowana

Ja odnioslem wrazenie zupelnie odwrotnie - widac punkt widzenia zalezy od
        punktu siedzenia.

> Plan z r. 1994 nie obowiązuje już od r. 2003. Co to więc znaczy, że p.
        > Jaśkiewicz go zmieniła? I co to znaczy,że ona jest z UMK?

Plan zmieniono w 2000 a nie w 2003. Grunty natomist kupili inwestorzy w 1997.
        Czyzby cos wiedzieli? Ale dlaczego zmieniono ten plan - program nie udzielil
        odpowiedzi, pozostalo wciaz wiele domyslow, choc ja mam swoje wytlumaczenie, na
        razie zachowam je dla siebie.

> Przebudowa Ronda planowana jest także i z innych przyczyn, a tunel tak czy
        > tak sfinansuje podmiot, do którego ten tunel prowadzi.
        > Proszę nie opowiadać bajek: to rondo jest przecież głównym wjazdem od Katowic

Tunel nie ma prowadzic do zadnego podmiotu, tylko ma zostac przekopany w ciagu
        trasy Conrada-Radzikowskiego, to po pierwsze.
        Po drugie, ruch na Rondzie znacznie odciazony zostalby poprzez wybudowanie
        polnocno-zachodniego i polnocno-wschodniego obejcia autostradowego, to ostatnie
        z jakichs przyczyn nie bedzie budowane w najblizszym czasie - tak wynikalo z
        programu. Wiec to nie sa zadne bajki, jak Pani sugeruje, ale suche fakty. Rondo
        musi zostac przebudowane by obsluzyc wzmozony ruch do planowaych hipermarketow.

> IKEA ma powstać nowa ulica prowadząca do Radzikowskiego, bo przecież
        > Radzikowskiego nie ma połączenia z Conrada. To także powiększy ruch. A jaki to
        > ma związek ze sklepami? Żaden.

Droga ta bedzie przede wszystkim biegla wzdluz budowanych obecnie blokow przy
        salonie Subaru (dawny Renault), ulica rownolegla do Fiszera, niestety nie
        pamietam nazwy. A ze sklepami ma taki zwiazek, ze bedzie niewatpliwie zapchana,
        zwlaszcza w soboty i niedziele - zobaczycie; ja sam czesto widze jak samochodzy
        probujac nieco skrocic sobie stanie w korku na Opolskiej, zamiast objezdzac
        rondo, aby dostac sie np. do BZWBK, biora Fiszera pod prad!!!(jest to waska
        ulica jednokierunkowa biegnaca od Conrada do Radzikowskiego)

> Jeśli Pan - Panie Nowakowski - zna się lepiej na administrowaniu miastem,
        > niż wymienieni przez Pana "Urzędasi", albo lepiej niż radni, których przecież
        > sam Pan wybrał, to proszę się przyjąć do roboty do Magistratu (zaraz się
        > poprawi), albo zmienić preferencje wyborcze. Następni radni NA PEWNO będą
        > lepsi.

Niegdzie w poscie nie napisalem, ze znam sie lepiej na administrowaniu, za
        propozycje dziekuje, mam juz prace, nie skorzystam. Wyrazilem swoja opinie,
        proszac rowniez o zamieszczenie dyskutantow swego zdania na ten temat.
        To ze urzedasy sa "niekompetentne" w krakowskim magiastracie, pisano w wielu
        watkach na tym forum - akurat ja niczego nie sugeruje. Wyrazam sie pogardliwie
        o nich (o was?), bo wiem skadinad, jak wiele pieniedzy podatnika marnotrawi sie
        na utrzymaywanie tej calej bandy.
        • helenka17 Re: pitu-pitu 17.12.05, 23:46
          Gość portalu: jnowakowski napisał(a):

> Od razu na wstepie zadam pytanie, czy Pani tu wystepuje jako osoba prywatna
          czy
          >
          > reprezentuje czyjes interesy?

Wielce Szanowny Panie Nowakowski
          Jesli zadałby Pan sobie trud przejrzenia aktywności obywatelskiej Helenki na
          forum, to nie składał by Pan tak mało eleganckich supozycji, które nazywa Pan
          jednocześnie pytaniami. Pytanie to pytanie. Róznica do ustalenia w Wikipedii,
          albo encyklopedii prawa. Polecam.

Ja zwrocilem sie do forumowiczow o wyrazenie
          > zdania, bo temat ten lezy mi bardzo na sercu - mieszkam niedaleko Opolskiej i
          > wizja jeszcze bardziej wzmozonego ruchu na juz i tak zatloczonym ciagu ulicy
          > Opolskiej nie bardzo mi sie usmiecha. Ale po kolei.

O wyrażenie zdania to się Pan teraz zwraca, kiedy już się przycięło pazurki w
          szufladce. Ale to od tego trzeba było zacząć, a nie od napaści personalnych

>
          > > coś Panu koledzy naopowiadali
          >
          > Przede wszystkim, jakich kolegow ma Pani na mysli? W ktorym momencie cos
          > wspominalem o kolegach?

To tylko domniemanie, nie wiem dokładnie, jakich kolegów mam na mysli, a to,że
          Pan o nich nie wspomniał nie oznacza jeszcze, że ich nie ma. Jedni ludzie
          niezwykle często pozyskują niesprawdzone informacje od drugich. To miałam na
          myśli pisząc o kolegach. A lektura Pańskiego listu wskazuje aż nadto wyraźnie,
          że posługuje się Pan informacjami niesprawdzonymi.
          >
          > > Np takie, że prowadząca ten program red. Renata Lisowska jest zwyczajnie
          > >głupia i nieprzygotowana
          >
          > Ja odnioslem wrazenie zupelnie odwrotnie - widac punkt widzenia zalezy od
          > punktu siedzenia.

To kategoryczne stwierdzenie oznacza jedynie, że ja siedzę w innym miejscu. Ja
          nie przypuszczam tego, że Pani Renata Lisowska jest zwyczajnie głupia i nie
          [przygotowana. Ja to zwyczajnie wiem. Ona bardzi często jest nieprzygotowana, a
          prowadzący ustawiają ją, kładąc jej do ucha to, co w danym momencie trzeba. Ewa
          Drzyzga prowadząca "rozmowy w toku" (TVN) ma sztab takich podpowiadaczy.
          Dyskusje merytoryczne o przygotowaniu red. Lisowskiej proponowałabym odłozyć do
          czasu, gdy już posiądzie Pan niezbędną wiedzę nt działania TV Kraków - oraz TV
          w ogólności.
          >
          > > Plan z r. 1994 nie obowiązuje już od r. 2003. Co to więc znaczy, że p.
          > > Jaśkiewicz go zmieniła? I co to znaczy,że ona jest z UMK?
          >
          > Plan zmieniono w 2000 a nie w 2003

Czytać uwaznie - nie jest złym przyzwyczajeniem. Ja napisałam, że plan
          obowiązywał do 2003. OGÓLNY PLAN. Czy Pan, Wielce Szanowny Panie Nowakowski,
          wie, co to jest plan ogólny? Zmiany w Planie Ogólnym w postaci wniosków o
          zmianę planu muszą tak, czy tak przybrać formę uchwały Rady Miasta.
          Zainteresowani mogli takie wnioski składać. Regulują to stosowne ustawy. A
          gdzie odpowiedź na Pańskie rewelacje nt p. Magdaleny Jaśkiewicz? Zacukało się
          na widok zwierciadełka?

. Grunty natomist kupili inwestorzy w 1997.
          > Czyzby cos wiedzieli? Ale dlaczego zmieniono ten plan - program nie udzielil
          > odpowiedzi, pozostalo wciaz wiele domyslow, choc ja mam swoje wytlumaczenie,
          na razie zachowam je dla siebie.

Z prawdziwą przykrością pragnę Pana poinformowac, że omijanie informacji,
          których Panu za darmo udzielam nie jest pozyteczne. Dowiedziałby się Pan na
          przykład, że właściciele gruntów pod domki jednorodzinne nie mogli kupić
          gruntów na tym terenie, gdzie ma stanąć Auchan, a jeśli je tam posiadali, to
          sieci sklepowe zapłacą KAŻDĄ CENĘ za ich odkupienie. To gdzie tu strata? Plan
          został zmieniony, BO ZEZWALAŁO NA TO PRAWO. Nie jest to jedyny plan zmieniony w
          Krakowie.
          >
          > > Przebudowa Ronda planowana jest także i z innych przyczyn, a tunel tak czy
          > > tak sfinansuje podmiot, do którego ten tunel prowadzi.
          > > Proszę nie opowiadać bajek: to rondo jest przecież głównym wjazdem od Kat
          > owic

Tunel nie ma prowadzic do zadnego podmiotu, tylko ma zostac przekopany w ciagu
          > trasy Conrada-Radzikowskiego, to po pierwsze.

Panie Nowakowski, na wszelki wypadek proszę przejrzeć plany raz jeszcze.
          Zapoznanie się ze źródłami finansowania tej inwestycji także by Panu nie
          zaszkodziło. Niezręcznie mi jest ośmieszać Pana publicznie.

> Po drugie, ruch na Rondzie znacznie odciazony zostalby poprzez wybudowanie
          > polnocno-zachodniego i polnocno-wschodniego obejcia autostradowego, to
          ostatnie z jakichs przyczyn nie bedzie budowane w najblizszym czasie - tak
          wynikalo z programu. Wiec to nie sa zadne bajki, jak Pani sugeruje, ale suche
          fakty. Rondo musi zostac przebudowane by obsluzyc wzmozony ruch do planowaych
          hipermarketow.

Taaak? A ILE Pańskim zdaniem jest planowanych tych hipermarketów? I czy
          klientela do nich jest może ściągana na siłę? A co to znaczy, że obejście nie
          będzie budowane Z JAKICHŚ PRZYCZYN? No zwyczajnie nie ma na nie pieniędzy. Inną
          też rolępełni ulul Conrada i Opolska, bo komunikuje między sobą części miasta,
          a inną - obwodnica, bo skupia ruch tranzytowy. Vide obwodnica południowa. Jak
          na krytyka, to nie wie Pan nazbyt wiele.Ponadto Conrada-fizyków-Jasnogórska-
          Radzikowskiego to inwestycja MIEJSKA, a obwodnica - nie. Z racji nikłego
          przygotowania musiałabym wydłużać ten akapit bez miary.
          >
          >Ma powstać nowa ulica prowadząca do Radzikowskiego, bo przecież
          > > Radzikowskiego nie ma połączenia z Conrada. To także powiększy ruch. A ja
          > ki to ma związek ze sklepami? Żaden.
          >
          > Droga ta bedzie przede wszystkim biegla wzdluz budowanych obecnie blokow przy
          > salonie Subaru (dawny Renault), ulica rownolegla do Fiszera, niestety nie
          > pamietam nazwy. A ze sklepami ma taki zwiazek, ze bedzie niewatpliwie
          zapchana, zwlaszcza w soboty i niedziele - zobaczycie; ja sam czesto widze jak
          samochody probujac nieco skrocic sobie stanie w korku na Opolskiej, zamiast
          objezdzac rondo, aby dostac sie np. do BZWBK, biora Fiszera pod prad!!!(jest to
          waska ulica jednokierunkowa biegnaca od Conrada do Radzikowskiego)

Wspomogę nieco Pańską pamięc, ta ulica ma się nazywać - jak narazie -
          Nowosłowicza. Korek na Opolskiej, o którym Pan wspomina powstaje właśnie
          dlatego, że skrzyzowanie przy Makro jest mało przepustowe. Tłok na nim
          powstający ma swoje korzenie głównie w ogromnej liczbie sprowadzonych do Polski
          samochodów, a nie wyłącznie w aktywności sklepów. Jednopoziomowe skrzyżowanie
          przy wjeździe do miasta o milionowej liczbie ludności (Kraków & co.)to polska
          specjalność. Nie polecam.
          >
          > > Jeśli Pan - Panie Nowakowski - zna się lepiej na administrowaniu miastem,>
          > > niż wymienieni przez Pana "Urzędasi", albo lepiej niż radni, których prze
          > cież sam Pan wybrał, to proszę się przyjąć do roboty do Magistratu (zaraz się
          > > poprawi), albo zmienić preferencje wyborcze. Następni radni NA PEWNO będą
          lepsi.
          >
          > Niegdzie w poscie nie napisalem, ze znam sie lepiej na administrowaniu, za
          > propozycje dziekuje, mam juz prace, nie skorzystam. Wyrazilem swoja opinie,
          > proszac rowniez o zamieszczenie dyskutantow swego zdania na ten temat.
          > To ze urzedasy sa "niekompetentne" w krakowskim magiastracie, pisano w wielu
          > watkach na tym forum - akurat ja niczego nie sugeruje. Wyrazam sie
          pogardliwie o nich (o was?), bo wiem skadinad, jak wiele pieniedzy podatnika
          marnotrawi sie na utrzymaywanie tej calej bandy.

Bardzo zajmujące. Kieruje Panem najwyraźniej żądza posiadania ruchomego celu. Z
          faktu, ze o czymś pisano wiele razy nie wynika jeszcze prawda. Proszę więc z
          łaski swojej przytoczyć jakieś poważniejsze argumenty w tej sprawie. Oczywiście
          odnośnie do pracy wspomnianych przez Pana służb. Ale k o n k r e t n i e.
          Druga już Pańska próba wcielenia mnie w szeregi magistrackich urzędników bardzo
          mnie rozbawiła. Wiadomości podobne do moich można
        • helenka17 Re: pitu-pitu 17.12.05, 23:52
          cd. ...pozyskać w dwa tygodnie, nie musi się w tym celu być koniecznie
          pracownikem Magistratu - jak to się Panu najwyraźniej wydaje.
          • Gość: Aga Mardimex IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 19.12.05, 07:49
            mysle o kupnie mieszkania od firmy Mardimex ktora buduje prz ulicy
            Chelmonskiego. Czy warto inwestowac w tej okolicy?
            • Gość: jn Re: Mardimex IP: *.netcontrol.pl 19.12.05, 21:40
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=409&w=23976348&a=33724211
    • helenka17 Re: Nowe hipermarkety k. IKEI/Przebudow ROndaO.Ka 20.12.05, 16:16
      Halo! Panie Nowakowski? Gdzie się Pan zgubił razem ze swoimi niewczesnymi
      aluzjami i podejrzeniami?
      Mam nadzieję, że nie przytrafiło się Panu nic złego?
      H.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka