Dodaj do ulubionych

pytanie do mieszkancow OE

22.03.06, 09:11
Witam,

Mam pytanie do was mieskzancow OE. zamierzam kupic mieskzanie na OE 66m2? czy ktos kto ma podobne jest w stanie mi powiedziec ile kosztuje czynsz plus media??? jak to wychodzi na miesiac??? co jest opomiarowane?

i drugie pytanie w jakich granicach waha sie wykonczenie mieszkania tj panele, sciany, flizy w lazience, wanna itp, kuchnia z zabudowa.

bede wdzieczna... czekam na wsyztskie cenne rady i wskazowki

Anka
Obserwuj wątek
    • e-nick Re: pytanie do mieszkancow OE 22.03.06, 10:21
      Witaj Ania !
      Mam 67 m , 3 pokoje , mieszkamy w 3 osoby . Opomiarowane są wszystkie media ,
      czyli ciepla/zimna woda , co . Na dzien dzisiejszy koszty placone do
      administracji to 460 zł , w tym są rownież śmieci 2xochrona i inne koszty
      zwiazane z miejscem w garażu . Dodatkowo płacę energię elektryczną 80 zl i
      oczywiście kablówkę i telefon , ale to już jest zależne od tego jaki masz
      pakiet/abonament . Co do kosztów wykończenia , to sa one zależne od standartu
      wykończenia i cen . U mnie meble ze sprzetem w zabudowie do kuchni wyszły 30
      tys. Można zrobić taniej , a można i drożej :). Koszty wykończenia mieszkania
      to kolejne 30-35 tys. - materiały , robocizna , przeróbki elektryczne i
      hydrauliczne . Do tego możesz sobie dodać ze dwie szafy w zabudowie /kolejne 5-
      6 tys./ itd. Troszkę to kosztuje , niestety .
      pozdrawiam :)))
      • owlas Re: pytanie do mieszkancow OE 22.03.06, 10:29
        Mieszkanie 66 m2, 3 osby.
        Wszystkie oplaty 350 zl (nie wylaczam ogrzewania, zeby zaoszczedzic :) )
        + 60 zl prad.
        Wykonczenie kuchni 18 tys (w tym AGD)
        Laziena + ubikacja + parkiet + plytki w kuchni i przedpokoju + malowanie - 22
        tys
        Ale jak zwykle nie ma gornej granicy jesli chodzi o wykonczenie...
        • chieftain Re: pytanie do mieszkancow OE 22.03.06, 10:41
          Co do standardu wykończenia to nie wchodż w koszty np nie rób gładzi na
          ścianach bo to nie ma sensu. Budynki osiadają a ściany pękają. Pomaluj to co
          masz a z większymi inwestycjami poczekaj. U mnie płytki w łazience są całe ale
          są takie mieszkania,gdzie popękały...Czekam z niecierpliwością aż wszystkie
          pęknięcia się ujawnią i będzie można zrobić porzadny remont.
          pozdr.
          • e-nick Re: pytanie do mieszkancow OE 22.03.06, 10:49
            Ja robiłam gładzie i w sumie to tak samo mi popękały ściany jak i u tych co nie
            robili ;). Co prawda poszlam w koszty , ale nie wyobrażam sobie kładzenia
            gładzi w ramach gruntownego remontu - strasznie się kurzy . Jak sobie pomyślę o
            poprawkach , to mi skóra cierpnie , choć nie mam tego znowu tak dużo , a i
            płytki się ostały nie popękane . Z tego co pamiętam to sama robocizna wyszła
            cos ok. 3 tys. Warto było bo ściany są śliczne i nie ma porownania z tymi ,
            które zastałam .
    • kropka995 Re: pytanie do mieszkancow OE 22.03.06, 11:15
      Mieszkanie 66,5 m2, koszty na 3 osoby to 340,00 PLN + prad 55,00 na miesiac i
      musze przyznac ze nie nalezymi do oszczednych osob. Ponadto koszt wykonczenia
      mieszkania z kompletnym umeblowaniem i tzw. dekoracją, wymiana drzwi
      wewnetrznych, gladzie, wygluszanie scian itd. + robocizna to niestety ok. 100
      tys. PLN. Ale wykonczyc mozna znacznie taniej, kwestia upodobań i portfela.
      • maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 22.03.06, 21:57
        powiedzmy (a raczej napiszmy) to tak : ponizej 30 kPLN ne zejdzesz, ozcywiscie
        gornej granicy nie ma, ale inwestowac 100 kPLN w wykonczenie mieszkania na OE
        uwazam za lekkie przegiecie...
        • chieftain Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 09:46
          Może mają złote krany i marmurowe kibelki ;)))?
          • maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 09:52
            niewykluczam :) tylko kto pozniej zechce kupic takie mieszkanie (no chyba ze sie
            zamierza w nim az do smierci) z podwieszanymi sufitkami, luczkami zamiast drzwi,
            marmurowymi kibelkami, gipsowymi przepierzeniami etc, etc
            • chieftain Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 10:00
              No cóż nazwa zobowiązuje. To przecież osiedle EUROPEJSKIE a więc stawiamy na
              EUROPEJSKIE ceny wykończenia. 30 tys. to dobre dla szaraczków my MUSIMY być
              lepsi.
              pozdr. od szaraczka.
              • chieftain Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 10:06
                chieftain napisał:

> No cóż nazwa zobowiązuje. To przecież osiedle EUROPEJSKIE a więc stawiamy na
                > EUROPEJSKIE ceny wykończenia. 30 tys. to dobre dla szaraczków my MUSIMY być
                > lepsi.
                > pozdr. od szaraczka.
                A tak na poważnie to 30 tys. jest rozsądną kwotą przeznaczoną na wykończenie.
                I dalej się będę upierać abyś przemyślała czy warto ładować kupę kasy w coś co
                i tak będziesz musiała remontować w niedługim czasie (zniwelowanie szkód
                powstałych na skutek osiadania budynku).
                pozdr.
                • pawel-news pekniecia. 23.03.06, 10:13
                  btw. czy te budynki przestana kiedykolwiek "osiadac"?
                  cos mi sie wydaje ze pracowac beda caly czas wiec pekniecia tez beda raczej
                  caly czas powstawac ...
                  • chieftain Re: pekniecia. 23.03.06, 10:20
                    Budynki "pracują" cały czas ale najwięcej i najszybciej będą się ujawniać
                    pęknięcia przez pierwsze 2-3 lata (mam nadzieję).
                    pozr.
                    • maximus_t1 Re: pekniecia. 23.03.06, 10:28
                      tak sie nasmiewalem z mieszkancow OE sledzacych pekniecia w nieszkaniach, a u
                      mnie w tydzien po wprowadzeniu sie do Barcelony pojawilo sie wrecz horrendalne
                      pekniecie od sufitu do podlogi w salonie i na rownoleglej scianie w kuchni.
                      przyznam ze troche mnie to wkurza ;) pomalowalem najtansza farba jaka byla
                      dostepna (nie wyglada wcale zle), i tez mam nadzieje ze za 2-3 lata ujawnia sie
                      wszystie i bedzie mozna porzadnie wygladzic i nalozyc jakas dobra farbe.
                      musialbym chyba szaleju sie najesc zeby w "osiadajace" mieszkanie inwestowac 100
                      kPLN !
                      • chieftain Re: pekniecia. 23.03.06, 10:41
                        Witamy w klubie. Pierwsze koty za płoty. A swoją drogą jak to jest , że w
                        momencie oddania mieszkania jest wszystko ok. a póżniej...
                        Ja nie patrzę na ściany za często aby się nie denerwować. No chyba, że drzwi do
                        dziecinnego wypadną razem z futryną ( oby nie).
                        pozdr.
                        • maximus_t1 Re: pekniecia. 23.03.06, 10:50
                          :)
              • maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 10:11
                ba, na OE nie ma miejsca dla szaraczkow. tu wszyscy sa piekni, mlodzi,
                wyksztalceni i bogaci..
                • wtv Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 11:22
                  pomyłka, nie wszyscy są piękni :-))

• maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 11:26
                    niemozliwe, na razie widzialem samych pieknych :)
                    • han_ia Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 13:36
                      A w lusterko zaglądałeś?
                    • agacu Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 14:32
                      jak mi sie podoba ten watek :)
                      a w ogóle to mi się wydaje, ze w realu maximus jest bardzo miłym człowiekiem i
                      nikt by nie rozpoznał ż eto TEN maximus :)
                      • maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 15:23
                        han_ia : zagladalem.ja tez jestem piekny.inaczej nie moglbym mieszkac na OE ;)
                        agacu : musze Cie zawiesc niestety :( w realu jestem jeszcze bardziej
                        kontrowersyjny niz na forum. do tego stopnia iz liczne grono moich znajomych
                        otwarcie dzieli sie na :..(tu nalezy wstawic moje nazwisko)fobow i ...(tu nalezy
                        wstawic moje nazwisko)filow.oczywiscie granica poniedzy dwoma grupami stale sie
                        przesuwa :)
                • godfather1979 Re: pytanie do mieszkancow OE 23.08.06, 11:44
                  A i ponad wszystko skromni.
                  Skromność jest bowiem cechą dominującą u ludzi pięknych, młodych,
                  wykształconych i bogatych jak my :)
                  Pozdr z Barcelony
    • geoanja Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 23:18
      hejka...

o losie ale wywolalam ciekawa dyskusje;) wlasnie dzisiaj z moim narzeczonym podpisalismy umowe rezerwacyjna na mieszkanie w Pradze:) dzieki wszystkim za cenne uwagi... a te sciany pekajace to jakos tak strasznie brzmia... a moi znajomi maja sie wprowadzic do Barcelony...
      nastepny tydzien to uzyskanie kredytu...

Anka
      • maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 23:20
        nie martw sie pekajacymi scianami, jest wiele innych "atrakcji" na OE...
    • geoanja Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 23:26
      o rany ale szybka riposta....
      maximus napisz jakie to aktrakcje na OE bo jeszcze nie wplacilismy 5 tys za rezerwacje;) hehe bedzie czas na wycofanie sie jakby co;)
      • maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 23.03.06, 23:33
        najwieksza atrakcja tego osiedla sa jego mili i uprzejmi mieszkancy. mieszkam
        dopiero tydzien w Barcelonie...
        • chieftain Re: pytanie do mieszkancow OE 24.03.06, 10:00
          Geoanja: poczytaj inne wątki np: pierwsze noce w balceronie..
          pozdr.
          • maximus_t1 Re: pytanie do mieszkancow OE 24.03.06, 10:13
            otoz to !
    • atom34 Re: pytanie do mieszkancow OE 26.03.06, 12:18
      Witaj
      Budynek Paryż - oplaty z podwojna ochrona 390 + prad ok 50,kablowka + internet
      160. Wykonczenie: kuchnia ok 40 tys ze sprzetem, przerobki ok 2 tys, sciany
      sufity z materialem ok 5 tys, lazienka ok 15 tys, podlogi ok 5 tys...Troszke
      przeinwestowane ale ogoleni ok

pozdrawiam
      Atom
    • godfather1979 Re: pytanie do mieszkancow OE 21.08.06, 12:30
      drugie pytanie..
      kuchnia, łazienka (z połączeniem wcześniej oddzielnego WC), podłogi,
      malowanie... jak dotąd trochę ponad 40k PLN. Bez dziadostwa, ale również bez
      zbytniej ekstrawagancji.

Pozdrawiam

------------
      Barcelona Rulezz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka