Dodaj do ulubionych

Dzieci - wątek poważny

01.08.06, 09:52
Co sądzicie o reklamie Instytutu Matki i Dziecka w mediach na temat
zastępowaniu posiadania dziecka dążeniem do posiadaniem dóbr materiałowych?

Moim zdaniem często jest tak, że zaślepienie tzw. "karierą" powoduje to, że
kobieta zaczyna starać się o pierwse dziecko w okolicach 35lat i niestety
często okazuje się, że to już za późno:( Biologii nie oszukasz.

Jak ktoś spotu nie widział znajdzie go na tej stronie:

www.press.pl/newsy/pokaz.php?id=5805
Obserwuj wątek
    • peteen Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:09
      jak dla mnie - zbyt wulgarny
      nie lubię nachalnej propagandy...
      • zbigniew74 Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:18
        peteen napisał:

> jak dla mnie - zbyt wulgarny
        > nie lubię nachalnej propagandy...

Środowiska feministyczne są oburzone.
        Oczywiście o wiele bardziej przemawia kampania "stop wariatom drogowym" z
        widokiem samotnej dziewczynki w pustym przedszkolu wieczorem i tekstem matki
        miałam ją odebrać z przedszkola myślałam że zdążę na żółtym. Ciarki mi
        przechodzą po plecach:(

A co to meritum to jak kiedy rodzić 25lat czy 35lat?
        • skks Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:22
          Nie rodzić!
          Bo się "przypadkowe" społeczeństwo będzie powiększać!
          A, że młodzież coraz mądrzejsza to i na PiS głosowac nie zechce i na wredną
          Platformę zagłosuje!
          Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar!
          • zbigniew74 Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:28
            skks napisał:

> Nie rodzić!
            > Bo się "przypadkowe" społeczeństwo będzie powiększać!
            > A, że młodzież coraz mądrzejsza to i na PiS głosowac nie zechce i na wredną
            > Platformę zagłosuje!
            > Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar! Edgar!
            >

No to zalęzy od rodziców co w genach dadzą:) Ale wnioski masz słuszne:)
            >
            >
    • morska_trawa Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:15
      znowu kolejny co ulega propagandzie
      ta reklama jest obrzydliwa i to po prostu skandal
      kto ci powiedzial, ze kobiety sie staraja o dziecko w wieku 35 lat? porozgladaj
      sie wokół i zobacz kto ma dzieci, a potem wypisuj te bzdury podsycane przez tych
      kretynów z lpr
      • zbigniew74 Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:20
        morska_trawa napisała:

> kto ci powiedzial, ze kobiety sie staraja o dziecko w wieku 35 lat?
        porozgladaj
        > sie wokół i zobacz kto ma dzieci.

Rozglądam się wokół i wśród moich znajomych i widzę, że jest bardzo różnie.
        Ale są też znajome co mają już po 30 i jeszcze czekają tylko nie wiadomo na co?
        • morska_trawa Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:23
          a co Ciebie to obchodzi? Masz swoje potomstwo? To sie nim zajmij... ludzie chyba
          maja za duzo wolnego czasu, że ciagle wtykaja nos w cudze sprawy
          • zbigniew74 Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:26
            morska_trawa napisała:

> a co Ciebie to obchodzi?

Ale co obchodzi?

> Masz swoje potomstwo? To sie nim zajmij... ludzie chyb
            > a
            > maja za duzo wolnego czasu, że ciagle wtykaja nos w cudze sprawy

Mam i się nimi zajmuję, ale skąd ten atak? I jakie wtykanie w cudze sprawy? Nie
            pytam się czy masz dzieci a Ty się pytasz więc kto wtyka nos w cudze sprawy?
            • morska_trawa Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:30
              Ale są też znajome co mają już po 30 i jeszcze czekają tylko nie wiadomo na co?

a niech sobie czekaja... wkurza mnie to ciagle oglądanie sie na innych i
              krytykowanie
              duch dulszczyzny wciąz żywy
              • zbigniew74 Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:33
                morska_trawa napisała:

> Ale są też znajome co mają już po 30 i jeszcze czekają tylko nie wiadomo na
                co?
                >
                > a niech sobie czekaja... wkurza mnie to ciagle oglądanie sie na innych i
                > krytykowanie
                > duch dulszczyzny wciąz żywy

Na razie to Ty mnie pytałaś o sferę prywatną (czy masz dzieci?). Więc coś o tym
                duchu wiesz:)

Wiesz gorzej, że nie zdają sobie sprawy, że mogą się niestety nie doczekać a
                potem juz za późno:(
                • morska_trawa Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:59
                  powiedziałam tylko, żebyś zajął się swoimi dziecmi jeśli je masz,Panie
                  Czepialski, a nie zajmował się cudzymi sprawami
    • mrug Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:23
      Dzieci to osobisty wybór każdego człowieka. Nie jest to żaden obowiązek, czy
      patriotyczna powinność, jak co poniektórzy sugerują. Reklama jest nachalna i
      wchodzi w bardzo intymną strefę, a związek dwóch ludzi sprowadza do rozpłodu.
      • zbigniew74 Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 10:30
        mrug napisał:

> Dzieci to osobisty wybór każdego człowieka. Nie jest to żaden obowiązek, czy
        > patriotyczna powinność, jak co poniektórzy sugerują. Reklama jest nachalna i
        > wchodzi w bardzo intymną strefę, a związek dwóch ludzi sprowadza do rozpłodu.

No oczywista, że to nie jest obowiązek czy powinność.
        A rozmowa na ten temat jest potrzebna czy nie?
      • ropusznik Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 11:31
        mrug napisał:

> Dzieci to osobisty wybór każdego człowieka.

no własnie. bo dzieci można na przykłąd wybitnie nie lubić.
    • bluetab70 Re: Dzieci - wątek poważny 01.08.06, 11:26
      reklama nie dość, że nachalna, to jeszcze jest dużym uproszczeniem.

A w temacie: nie zawsze jest to "zaślepienie karierą", częściej moim zdaniem o
      posiadaniu dziecka lub nie decydują inne kwestie, jak chociażby niedojrzałość
      do bycia rodzicem, brak stabilizacji materialnej w ogóle: sytuacja na rynku
      pracy nie zachęca, nie mówiąc już o sytuacji mieszkaniowej w naszym kraju. A
      gdzieś trzeba z dzieckiem mieszkać i za coś je utrzymać, prawda?
      Pomijam juz taką kwestię, że nie każdy musi mieć dziecko, żeby czuć się
      spełnionym człowiekiem.
    • swing zgadzam się z blue: 01.08.06, 12:36
      wielu młodych ludzi zwleka z decyzją nie z powodu wygórowanych potrzeb
      materialnych, ale realnej oceny własnych możliwości finansowych, socjalnych,
      zawodowych i organizacyjnych
      nie chodzi o niesatysfakcjonujące pobory, czy jeden pokój, ale zagrożenie
      utraty pracy, brak możliwości zapewnienia dziecku właściwej opieki w przypadku
      choroby i inne życiowe komplikacje
      spot posługuje się niewyszukanym uproszczeniem - bezdzietni są materialistami i
      karierowiczami - porażka... ale reklamówka ich oczywiście przekona, żeby
      zmienili swoją egoistyczną postawę :-P
      • zbigniew74 No pełna zgoda 01.08.06, 12:50
        Z tymi co planują, żeby mieć gdzie mieszkać i za co żyć. Chociaż moim zdaniem
        ten spot miał trafić nie do tych planujących tylko do tych odkładających. Czyli
        takich, których warunki materialne dawno pozwalają zaplanować dziecko a oni
        odkładają to nie ze względu na braki materialne tylko na jakieś wyższe plany
        (większe jeszcze większe mieszkanie:)

I zakładam, że chcą mieć dzieci ale później okazuje się że to trochę trdniejsze
        niż się wydawało i niestety zaczynają się problemy:(
        • bluetab70 Re: No pełna zgoda 01.08.06, 13:02
          zbigniew74 napisał:

> Chociaż moim zdaniem ten spot miał trafić nie do tych planujących tylko do
          tych odkładających. Czyli takich, których warunki materialne dawno pozwalają
          zaplanować dziecko a oni odkładają to nie ze względu na braki materialne tylko
          na jakieś wyższe plany

Zbigniew, ale tego ani my, ani IMiD nie wiemy: czy to są "odkładający", czy też
          może nieplanujący dzieci w ogóle?

Tak, jak pisałam wyżej: nie każdy musi chcieć mieć dziecko...

Taka reklama imho nigdy nie trafi, bo po pierwsze: jest wulgarnie nachalna, po
          drugie: ci "odkładający" to z reguły ludzie świadomi konsekwencji odkładania;
          po trzecie w końcu: decyzji o posiadaniu dziecka z reguły nie podejmuje się pod
          wpływem środków masowego przekazu.
          • ropusznik a tak swoją drogą.. 01.08.06, 13:10
            .. to myśle, ze w kwestii przyrostu naturalenego, dużo wieksze efekty
            przyniesie reklama durex play:>
            • mrug Re: a tak swoją drogą.. 01.08.06, 13:27
              20 złotych na jeden raz to chyba przerasta kieszenie naszych rodaków...;)
          • zbigniew74 Re: No pełna zgoda 01.08.06, 14:48
            bluetab70 napisała:

> drugie: ci "odkładający" to z reguły ludzie świadomi konsekwencji odkładania;

Niestety to nie zawsze prawda:(
            • Gość: Polka Re: No pełna zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:21
              ciekawe, kto mi doplaci do wychowywania kolejnych dzieci. mam jedno i po
              wychowawczym z trudem znalazlam prace. wiecej dzieci juz nie chce!!!

• boldhead ta reklama to zbytnie uproszczenie... 01.08.06, 23:14
      generalizacja. cos w tym jest ale nie do konca, ale tak naprawde ch... nam do
      tego czy ktos ma potomka czy nie.
      i instytutowi tez ch i lpr-u tez.
      • Gość: ewa Re: ta reklama to zbytnie uproszczenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:36
        no wlaśnie ,ch...ich to obchodzi.po cholerę sie tak mnożyc ,jak ktos nie chce
        miec dzieci-jego sprawa i nikomu wiecej ,chce miec jedno prosze bardzo ,7 -byle
        nie rosli patologiczni przestępcy-też dobrze.A najwiecej do gadania jak zwykle
        maja ci co maja w rzadzie :srednio jedno lub wcale dzieci ( lub tylko kota) lub
        tez ksieża i zakonnice ,swoja droga tak sobie mysle,dlaczego Giertych ma tak
        malo dzieci;p
        • czesiekkk Re: ta reklama to zbytnie uproszczenie... 01.08.06, 23:46
          Dziś o tej reklamie był materiał w Faktach na TVN.
          Jak dla mnie ta reklama jest dziwna, nie wiedziałem że w XXI w odkurzacz jest
          luksusem, który trzeba wypominać ludziom, jeszcze smutniejsze są zarobki w
          Polsce skoro trzeba na wspomniany odkurzacz tak długo oszczędzać, to co dopiero
          na dzieci. Co ciekawe był wykresik z którego wynikało, że jak w Polsce aborcja
          była legalna to było tak ok. 500 000 urodzeń, od kiedy świętobliwi zaczęli
          majstrować przy aborcji i antykoncepcji, zakazywać, karać kryminałem i pouczać
          to liczba urodzeń spadła tak do ok. 300 000. Cóż ludzie swój rozum mają. Co
          ciekawe już kilkanaście lat temu kiedy państwo zaczęło interesować się
          seksualnością obywateli, wspominano że taki zakaz i ustawianie obywatelom
          antykoncepcji pomoże utrzymać stopę urodzeń, jak widać nie udało się. Ustawami
          planowania rodziny się nie załatwi, reklamami również.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka