Dodaj do ulubionych

VAT w budownictwie

15.02.07, 18:11
Mam taką prośbę. To jest link do artykułu o zmianach VAT-u.
www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/252,0,223228.html?p=md
Mam prośbę do osób, które znają się na prawie, bądź na poratkach.
Z artykułu wynika, ze od 1 stycznia 2008 VAT na mieszkania rośnie z 7 na 22%.
I teraz nie wiem jak to rozumieć. Czy my, którzy płacimy za mieszkania według
stawki 7% ale na podstawie umowy przedwstępnej, po wprowadzeniu VAT-u 22% i w
sytuacji gdyby stało się tak że włąściwą umowę będziemy podpisywali w 2008r.,
będziemy zmuszeni do wyrównania VAT-u do obowiązującego wg umowy właściwej,
czy to co zapłaciliśmy wg podatku 7% zostanie uznane. To jest ważne pytanie,
ponieważ gdybyśmy musieli płacić VAT wg nowej stawki, to w naszym najwyższym
interesie jest ciśnięcie Proinsu i zmuszenie ich do zakończenia robót i
odbiorów oraz podpisania właściwej umowy sprzedaży do końca 2007r.

Nie chcę straszyć, po prostu proszę o opinię, nie chcąc sie obudzić z ręka w
nocniku w styczniu 2008r.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • to.ma.sz Re: VAT w budownictwie 15.02.07, 18:37
      Nie jestem prawnkiem, ale slyszalem juz z kilku roznych zrodel ze deweloper nie
      ma prawa domagac sie dopłaty jesli cała kwota została wpłacona przed datą
      zmiany stawki VAT. W przypadku gdy po tej dacie została np. jedna rata do
      wplacenia to tylko ta jedna rata jest liczona ze zmienioną stawka VAT. Na ile
      to jest prawda to sie okaze...
      • to.ma.sz Re: VAT w budownictwie 15.02.07, 19:08
        No, znalazlem cos pocieszającego!
        W umowie przedwstepnej jest nastepujacy zapis (skroty zrobilem zeby bylo
        bardziej przejrzyscie):
        "W wypadku (...) zmiany stawki podatku VAT, (...) W OKRESIE POMIĘDZY DATĄ
        ZAWARCIA NINIEJSZEJ UMOWY, A WPŁATĄ CAŁEJ CENY SPRZEDAŻY, cena przedmiotu umowy
        ulegnie odpowiedniej zmianie, a strona zobowiązująca się kupić, zobowiązuje się
        tę różnicę dopłacić..."
        Dla mnie wynika z tego jednoznacznie, że jesli sie wplaci cala kwote przed
        zmianą stawki VAT to już nie powinno byc problemu. Bo inaczej prawo działałoby
        wstecz.

Pozdrawiam
        Tomasz
        • gosc83 Re: VAT w budownictwie 15.02.07, 19:10
          raczej nie moga wymagac kasy za cos co juz bylo. Tak jak napisal to.ma.sz prawo
          dzialalo by wstecz a NIE MOZE !!
          • gosc83 Re: VAT w budownictwie 15.02.07, 20:00
            dzwonilam do kolegi - prawnika, ktory stwierdzil iz VAT zostanie podniesiony w
            drodze ustawy a jak wiadomo wejscie ustawy w zycie poprzedzaja przepisy
            wykonawcze dotyczace tej ustawy tzn rozporzadzenie dotyczace ustawy, ktore
            wchodzi w zycie z dniem ogloszenia w dzienniku ustaw badz po 14 dniach od dnia
            ogloszenia w dzienniku ustaw badz terminem pozniejszym jednak scisle okreslonym
            w rozporzadzeniu. Ponad to osoba ktorej przepis dotyczy a podjela czynnosci
            prawne przed wejsciem nowej ustawy w zycie moze kontynuowac dalsze czynnosci
            zgodnie z nowymi przepisami lecz wylacznie w przypadku jesli nowe przepisy sa
            dla niej korzystniejsze

Z tego co zrozumialam cena powinna zostac bez zmian. Badzmy takiej mysli !!
            • dopanamariana Re: VAT w budownictwie 15.02.07, 20:13
              Wszystko to prawda, prócz jednej rzeczy (dla nas akurat nieistotnej): przepisy
              wykonawcze (czyli zwyczajowo rozporządzenia) stanowione są na podstawie ustawy,
              którą precyzują. Niemożliwym jest zatem, by przepisy wykonawcze poprzedzały
              wejście w życie ustawy. W państwie prawa, sytuacją pożądaną jest taka, gdy nowe
              regulacje ustawowe i przepisy wykonawcze do tychże wchodzą w życie równocześnie.
              W Najjaśniejszej Rzeczypospolitej przepisy ustawy czekają na doprecyzowanie latami.
              • gosc83 Re: VAT w budownictwie 15.02.07, 20:17
                Zgadza sie - rozporzadzenie wprowadza w zycie ustawe(blad jezykowy) :)
                • dopanamariana Re: VAT w budownictwie 15.02.07, 21:32
                  :)
    • dopanamariana Dobre rokowania co do stawki VAT-u w budownictwie 30.03.07, 11:15
      Wierzę, iż temat nie będzie się nas tyczył, gdyż 1 stycznia 2008 każdy z nas
      będzie leczył kaca we własnym domu - po imprezie sylwestrowej, połączonej
      zapewnie nierzadko z "parapetówką" :)

Niemniej pocieszające, że "gdyby jednak...":

biznes.onet.pl/5,1402068,prasa.html

Pozdrowienia!
      • to.ma.sz Re: Dobre rokowania co do stawki VAT-u w budownic 30.03.07, 12:33
        Witam,

Nie przypuszczam żeby zmiana stawki VAT mogła w nas uderzyć. Z kilku powodów:
        Po pierwsze: sprawa definicji budownictwa społecznego, o której mowa w linku
        zamieszczonym powyżej przez dopanamariana.
        Po drugie: zapisy w umowach mowią wyraźnie że cena mieszkania zmieni sie tylko
        wtedy jesli zmiana stawki VAT nastąpi przed wpłaceniem całej kwoty.
        Po trzecie: nadzieja umiera ostatnia :)

Ale co do tych parapetówek w Sylwestra to jestem dosc sceptycznie nastawiony -
        jesli nawet Proins dotrzyma terminu i odda nam mieszkania przed koncem roku to
        trzeba je bedzie jeszcze urzadzic - zrobic podlogi, pomalowac sciany, urzadzic
        kuchnie, łazienki itp. A to troche potrwa.
        Mieszkam teraz na przeciwko świeżo wybudowanego 4-pietrowego bloku, co prawda
        nie jest to blok Proins-u ale miałem możliwość obserwować jak przebiegają
        kolejne etapy pracy, która nawiasem mowiac posuwala sie dosc szybko. Otóż w
        okresie lipec-sierpień 2006 zamknięto stan surowy. Od września trwały prace
        przy instalacjach i wykonczeniu budynku. Z tego co wiem, mieszkancy dostali
        klucze dopiero w tym miesiacu (marzec 2007) i teraz sie urządzają: malują,
        kładą podłogi itp. Więc obawiam się że te nasze parapetówki w najlepszym
        wypadku wypadną gdzieś w lutym lub marcu przyszlego roku.
        Ale akurat cierpliwosci zdażylismy sie juz chyba nauczyc czekajac na nasze
        mieszkania :)

Pozdrawiam
        Tomasz
        • dopanamariana Czasami lepiej wcześniej niż później :))) 30.03.07, 13:16
          Bo okazać się może, że kolejne malowanie by się przydało... :)))
          • to.ma.sz Re: W sumie racja :) 30.03.07, 13:46
            Faktycznie, parapetówkę można zrobić nawet na betonowej wylewce.. :)
          • st.lazarius Re: Czasami lepiej wcześniej niż później :))) 04.08.07, 20:27
            Witam! Czy ktoś z Państwa nowych lokatorów etapu III na Obozowej ma świeże
            informacje co do stawki Vat - u jaki ma być od 1 stycznia 2008r. , czy zmiana ta
            jest pewna ? A ponadto bardzo proszę o udzielenie przez Państwa informacji , czy
            w Waszych umowach przedwstępnych też są zapisy ,że ewentualna dopłata z powodu
            podwyżki VAT-u dotyczy kwoty za całe mieszkanie , nawet zapłaconej do końca
            grudnia 2007 r., czy tylko części kwoty niezapłaconej do tego terminu , czy też
            w ogóle nie macie Państwo tego rodzaju klauzul w swych umowach przedwstępnych ?
            • to.ma.sz Re: Czasami lepiej wcześniej niż później :))) 05.08.07, 22:20
              Witam,
              O ile wiem, od 1 stycznia 2008 faktycznie ma wzrosnąć VAT na mieszkania (z 7%
              do 22%) ale zmiana ta będzie dotyczyła tylko mieszkan o powierzchni powyzej 120
              m kw.
              Jesli natomiast chodzi o zapisy w umowach przedstwepnych - jest o tym mowa
              kilka postów wyzej.
              Pozdrawiam
              • st.lazarius Re: Czasami lepiej wcześniej niż później :))) 06.08.07, 22:05
                Witam! Serdeczne dzięki za odpowiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka