Dodaj do ulubionych

Matura: trudny rozszerzony polski

04.05.07, 14:30
Sprostujcie końcówkę: już PAP podała właściwą wersję: jedynie tego głupka z
komóra wyrzucono, reszta pisała!
Obserwuj wątek
    • Gość: * Re: głupki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:48
      "Nie wiem, czego spodziewali się uczniowie wybierający maturę na poziomie rozszerzonym, skoro uznali ją za tak trudną. Trzeba pamiętać, że to poziom, który decyduje o przyjęciach na humanistyczne studia wyższe" - No ciekawe, ja chcialbym sie dostac na geografie do Wrocka, a tam sie liczy polski rozszerzony :| Wiec jestem ciekawy czy geografia to studia humanistyczne...
    • Gość: HIPOLIT Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:56
      Błąd. III cz Dziadów była a nie II!
    • Gość: aq Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.ib.tcz.pl 04.05.07, 15:07
      III czesci Dziadow, a nie II - blad w artykule!
    • Gość: Amy Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.it-net.pl 04.05.07, 15:13
      Wcale nie był taki trudny...jasne, najpierw byłam w szoku że dali lektury
      których nikt w szkole nie omawiał (i chyba ich nawet na liście lektur nie ma)
      ale w zasadzie to nie było takie strasznie trudne. Tekst "Pani Bovary" był
      możliwy ale nad Schulzem jednak trochę posiedziałam żeby zrozumieć o co wogóle
      mu chodzi, niektóre zdanie były strasznie trudne do zrozumienia.

Nie wie ktoś gdzie może być klucz do wypracowania?
      • Gość: Phoenix Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:24
        Przecież na rozszerzeniu nie dostaniesz lektur! To sa zupełnie obce teksty,
        ewentualnie mo żesz dostać fragment do porównania z tekstem z poza kanonu lektur.
        • Gość: Amy Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.it-net.pl 04.05.07, 15:34
          Gość portalu: Phoenix napisał(a):

> Przecież na rozszerzeniu nie dostaniesz lektur! To sa zupełnie obce teksty,
          > ewentualnie mo żesz dostać fragment do porównania z tekstem z poza kanonu
          lektur

Ale na próbnej na rozszerzonym był do porównania fragment "Potopu" i tekst
          Białoszewskiego (inna sprawa że to czy Białoszewski będzie omawiany w klasie
          zależy od polonisty). To są lektury! A "Pani Bovary" i Brunona Schulza napewno
          nikt nie omawiał...
          • Gość: maturzystkas Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: 83.14.165.* 04.05.07, 18:34
            Bruno Schulz był omawiany(przynajmniej w mojej szkole, oczywiscie nie byl to
            ten fragment, ale przynajmniej zostalismy zapoznani z realizmem magicznym. Nie
            wyobrazam sobie pracy bez odwolania do tworczosci Schulza
          • Gość: iza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.CNet2.Gawex.PL 05.05.07, 23:08
            W mojej szkole omawialismy akurat Pania Bovary i tekst Brunona ale tylko Sklepy Cynamonowe.
      • Gość: gość Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: 213.25.176.* 09.05.07, 23:33
        Na poziomie rozszerzonym z j.polskiego jedno jest pewne: NIE BEDZIE TEKSTÓW Z
        KANONU LEKTUR! Teksty, które omawia się na zajęciach, mogą pojawic się na
        poziomie podstawowym. A klucz masz na cke.edu.pl . Miłej lektury :)
    • Gość: Dominika Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:32
      matura była "zryta". niech to Giertych zda! próbna matura rozszerzona była o
      wiele łatwiejsza niż prawdziwa, a Panie Dyrektorze Komisji Egzaminacyjnej
      chciałabym zobaczyc punkty, które Pan by zdobył lub raczej NIE zdobył:)
      Zawsze nam mówiono, że będą lektury a nie książki z kosmosu. Zapewne są one
      bardzo wartościowe, ale nie znane nam nigdy dotąd.
      Pragnę zauważyć, iż to nie mały procent maturzystów mówi o zbyt wydumanych
      tematach z języka polskiego na poziomie rozszerzonym, tylko większość z nich.
      myślę, że widac mój talent pisarski, który niestety przez Was nie zostanie
      odkryty! a moja niemała wiedza została stłamszona w zarodku!
      życze miłej pracy, podliczania punktów.
      • Gość: Puciaq Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.attu.pl 04.05.07, 16:12
        Popieram! Byłem w klasie humanistycznej 3 lata. Na próbnej miałem może nie dużo,
        ale jednak 64 %. Teraz nie wiem czy nawet tyle ubiję z rozszerzenia. Moim
        zdaniem ten sposób interpretacji jest trochę dziwny, ale poczekajmy na klucz=/
        Jak dla mnie ta dzisiejsza matura nie była łatwa...
        • Gość: kajka Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:52
          ja mialam 88 % i fajnie bylo jak bym miala na prawdziwej tez z 80 %.. no ale nie
          patrz na klucz bo sie nie mam zamiaru denerwowac:D
          • Gość: Kamilchen Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.07, 16:59
            Ja zdawałem również rozszerzoną. Kiedy zobaczyłem to przykładowe wypracowanie
            to gęba mi opadła. Treść tej pracy pasuje na jakąś pracę doktorancką a połowę
            sformułowań zobaczyłem pierwszy raz na oczy. Mam nadzieję, że jakoś
            będzie...może ubiję 15 pkt. Matura próbna a dzisiejsza to niebo i ziemia.
            Eksperci z ministerstwa chyba przesadzili. W moich oczach litość i trwoga.
      • Gość: spinoza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:10
        "> myślę, że widac mój talent pisarski, który niestety przez Was nie zostanie
        > odkryty! a moja niemała wiedza została stłamszona w zarodku"

widocznie nie miałas, ani wiedzy, ani talentu skoro nie dałaś rady. Ja chodzę
        do liceum profilowanego a napisałem wypracownie prawie tak jak w odpowiedziach.

Pozdrawiam
        • Gość: ktośtam Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:39

widocznie spinoza jesteś jednym z tych wytresowanych ministerialnych piesków, a
          całe trzy lata w LO spedziłaś na uczeniu się "jak wstrzelić się w klucz". Każdy
          człowiek jest inny każdy widzi co innego w danym tekście, tym bardziej jeśli nie
          był on omawiany na lekcjach polskiego. Pozdrawiam i życzę wysokich wyników.
          • Gość: spinoza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:16
            A Ty widocznie nie umiesz czytac, post wyżej jest napisane, że chodze do LP, i
            nie mam pojecia o kluczach, nie przeczytałem połowy lektur. Bo po co? przeciez
            to oczywiste, że na roszeroznej nie ma lektur. Jesli tego nie wiedziałes to
            masz wielki problem. Pozatym nie jestem kobietą, ale widocznie Ty nie wiesz
            nawet kto to był Spinoza, wiec chyba mierzyłes za wysoko wybierając
            rozszerzenie.
    • Gość: EDyta Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.i24h.pl 04.05.07, 17:16
      no mi nie poszło.... ;/ patrząc na odpowiedzi, boje się ogłoszenia wyników...
      większości pytań nie rozumiałam... mogłam zdawać poziom podstawowy... :(
    • Gość: alia Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:23
      Czytam i własnym oczom nie wierzę. Trudna matura?! Jak dla mnie to była matura-
      marzenie, szczególnie własnie pierwszy temat o obrazie prowincji u Flauberta i
      Schulza. Czytanie ze zrozumieniem?? Również bardzo przyjemne. Wszystko okaże
      się, gdy zobaczę wyniki, ale przeprowadzając autoanalizę na podstawie tego, co
      wywiesili na stronie OKE sądzę, że powyżej 80% będzie. Oczywiście cały mój
      powyższy wywód był tylko subiektywnym podejściem do tematu:)
      • Gość: EDyta Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.i24h.pl 04.05.07, 17:27
        No to chyba jesteś prawdziwym geniuszem... pozazdrościć... :/
        • Gość: anka Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:36
          przerabialismy 'pania bovary' na polskim, i w sumie to mnie uratowalo,bo cos
          tam kojarzylam. ale tak czy siak uwazam,ze rozszerzony poziom byl naprawde
          trudny, ni mowiac juz o czytaniu ze zrozumieniem..:/
          • Gość: thomas Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.chello.pl 04.05.07, 17:45
            Ja uwazam, że rozszerzony był naprawdę trudny...Ktoś napisał, że mamy się nie
            spodziewac lektur na poziomie rozszerzonym?! A takie lektury jak Cudzoziemka,
            Trans-atlantyk, Proces, SKLEPY CYNAMONOWE (a nie jakaś Republika!) i inne to
            niby co? To są przecież lektury z poziomu rozszerzonego! I faktycznie, można nie
            znac wszystkich utworów, ale przynajmniej jeden z 2, które się porównuje
            powinien byc znany...Próbna była tylko zamysleniem oczu...bo Potop jest lekturą
            z poziomu podstawowego!!! Ale jak mamy takiego ministra to było do przewidzenia,
            że dostaniemy coś z ,,małymi ojczyznami" (co za ironia)...Jak mając taki wybór
            lektur i innych utworów (bo wierszy nie było!) można było wybrac Schulza,
            którego śmierc jest porównywana do śmierci psa?!
            Pozd;)
            • Gość: brawo romciu Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:02
              ilosc maturzystow ktorzy twierdza ze matura rozszerzona byla trudna ( zeby nie
              uzywac wulgarnych slow) swiadczy sama za siebie. uwazam ze nie chodzac na polski
              przez 3 lata i nie czytajac wszystkich lektur, ktore przeczytalam moglabym
              napisac to samo- czyli co to za sprawdzanie wiedzy. jaki minister taka matura-
              nic dodac nic ujac. probna byla w porownaniu z ta banalna- skoro bez
              przygotowania na rozszerzeniu mozna bylo miec 70%... chcialabym zobaczyc
              wypociny tych, ktorzy ulozyli tak kretynski zestaw! goraco pozdrawiam komisje w
              imieniu liceum z opola!
    • Gość: Olga/ IV LO Lublin Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:22
      Byłam zaskoczona, ponieważ rozumienie tekstu czytanego- to, co zwykle punktacje
      mi podwyższało- było wg mnie dużo trudniejsze od tematów wypracowań... Pisałam
      2. temat (z tego co zauważyłam raczej rzadziej wybierany) i jego interpretacja
      nie sprawiła mi większych problemów, tym bardziej, że opierała się na utworze,
      który jest dobrze znany i omawiany sto tysięcy razy...
    • Gość: ws Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.net.autocom.pl 04.05.07, 18:44
      Bezwzględnie uważam, że zdanie Karla Kraussa, zmarłęgo w 1936 roku, należało
      podac z datą pierwodruku, podany tu rok 1986 myli piszącego, odwołuje go do
      zupełnie innych, współczesnych już realiów.
    • Gość: kaszel Przesadzili! IP: 217.98.71.* 04.05.07, 19:27
      Zadnego z tych utworów nie przerabialem na jezyku polskim, a jestem w klasie
      humanistycznej i cieszylem sie, ze bede przygotowany z lektur wykraczajacych
      ponad konon lektur podstawowych.
      Jestem bardzo wkur.. , bo probna byla bardzo spoko i szedlem calkiem pewnie z
      wynikiem 78% na główną, teraz nie wiem czy bede miec 50%.
      Chce zginąć :)
      • Gość: żelek Wytłumaczcie mi IP: *.chello.pl 04.05.07, 19:31
        Mam do was pytanie. Czy jeśli mamy teksty na maturze z wybranych lektur (albo i
        nie lektur) to musimy się wykazać ich znajomością czy jedynie umiejętnością
        porównania tych dwóch tekstów pod różnymi względami (stylistyczne itd.)?
    • tampopo Matura: trudny rozszerzony polski 04.05.07, 19:37
      chodzi chyba o poemat rozyckiego a nie wiersz. "dwanascie stacji" nasladuje
      dowcipnie mickiewiczowskiego "pana tadeusza". i bez przesady z tym "wysokim
      poziomem". zdawalam mature bardzo dawno bo ponad 25 lat temu i jakos mi sie nie
      wydaje, zeby tegoroczny rozszerzony program byl nie do przejscia dla
      prawdziwego humanisty czyli kogos kto naprawde interesuje sie tematem...
      • Gość: jejejes Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.fema.krakow.pl 05.05.07, 19:29
        wiersz rozyckiego byl bardzo fajny i powiem szczeze ze wciagnal mnie hehehe,
        tylko jezeli chodzi o wiersz wspolczesny na maturze to problem jest z kluczem,
        mam nadzieje ze jest dosc elastyczny, bo ciezko domyslic sie czego pragna
        egzaminatorzy
      • Gość: elfra Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.CNet.Gawex.PL 07.05.07, 23:45
        Ja zdawalam 33 lata temu, te lektury w ogóle ne byly w kanonie, a mimo to na
        obecne tematy potrafiłabym spokojnie odpowiedzieć. Myślę, ze brak umiejetnosci
        dokonywania analizy tekstów nie jest spowodowana nieznajomością lektory, ale
        brakiem umiejętnosci samodzielnego myślenia. Do tego przyczynily sie wg mnie
        wlasnie takie testy.
    • Gość: maturzystka Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.such.nat.hnet.pl 04.05.07, 19:52
      wy chyba sobie zartujecie
      to mialo byc trudne?!
      TRUDNE??
      a co dla was jest proste, skoro wystarczylo porownac jedynie 2 utwory!

i cieszcie sie ze nie bylo lektur bo skoro to bylo TRUDNE to wiekszosc z was
      mialaby wyzerowana prace za brak znajomosci tekstu
      ot.
      • Gość: spinoza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:15
        ludzie, matura rozszerzona nie była taka trudna. Owszem - tekst z czytania ze
        zrozumieniem do bani, pierwszy temat beznadziejny i trudny, natomiast drugi -
        banalny. Daliscie sie nabrac jak zawsze, baliscie sie czegos co nawet wyglądem
        rpzypomina wiersz, pewnie tego nawet nie czytaliscie, a szkoda bo interesujace
        było i całkiem łatwe.
        • Gość: thomas Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.chello.pl 04.05.07, 20:58
          Wiecie...jak tam czytam niektóre komentarze to mi żal robi pewnych osób...Te
          tematy były trudne! Jeżeli ktoś mówi, że były łatwie i wystarczy porównac 2
          teksty to może najwyższa pora sięgnac do biografii Schulza i jego twórczości.
          Już sam fakt, że był przyjacielem Kafki wiele mówi...Praca, w której należy się
          ograniczyc do dwóch, wyciągniętych z kontekstó, fragmentów jest subiektywna,
          schematyczna i właściwie nagradza osoby, które mają wąskie pole popisu swoim,
          jak to ktoś napisał, ,,intelektem"...Ja chodziłem do klasy z rozszzerzonym
          polskim i przerabialiśmu lektury z pozimu wyższego, ale z Schulza były tylko
          Sklepy cynamonowe! I gratuluję opinii, że podstawowa była łatwiejsza...taki
          komentarz mówi wiele o jego autorze - jeżeli przdwiośnie i granica czy dziady są
          trudniejsze od schulza to życze powodzenia z takim skrzywionym myśleniem...
          Powodzenia na pozostałych maturach!!!
          Pozd;)
    • Gość: stefka Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:57
      egzamin nie odbył sie wczoraj tylko dzis o godzinie 9.00 :)
      • Gość: spinoza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:02
        dla mnie to jest prosta sprawa, jak to było dla Ciebie trudne to powinnienes
        pisac podstawe. śmiesze są wasze żale, że tego nie było w "spisie" spisy,
        spisy, spisy, programy, dobre szkoły, rozszerzone klasy. Co z tego - nie
        napiszesz tego jak sie tym nie interesujesz, a skoro sie tym nie interesujesz
        to znaczy, że nie jesteś humanistą. wiec po co pisac rozszerzenie?
        • Gość: thomas Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.chello.pl 04.05.07, 22:19
          Do ,,spinozy"...
          To może mi powiesz, dlaczego miałem pisac podstawe skoro o tematach dowiedziałem
          się dzisiaj?! Patrząc na wcześniejsze lata można zauważyc, ze zawsze było coś,
          co się przerabiało...to niby dalczego miałem sądzic, ze dostane coś, czego nie
          miałem na lekcji?! Jest wyznaczona specjalna lista lektur z poziomu
          rozszerzonego! I rozsmieszaja mnie komentarze, w których piszecie, że trzeba się
          interesowac polskim! Przeciez niektorym jest on potrzebny tylko do rekrutacji!!!
          I nie każdy kto pisał rozszerzoną musi isc na dziennikarstwo! Wnioski wyciagnij
          sam/sama
          Pozd;)
          • Gość: spinoza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:10
            nie wiem, ja miałem świadomość i powtarzano mi to cały czas, że bedzie coś
            czego wogóle nie było. Wiedziałem, że jedno bedzie prawodopodnie związane z
            jakaś lekturą, ale drugi temat musi być z czegoś czego nie było. Tak było na
            próbnej. Jeden z potopu, drugi z szymborskiej
          • Gość: iza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.CNet2.Gawex.PL 05.05.07, 23:45
            masz racje, ja jestem osoba ktora sie interesuje literatura i przeczytalam stosy ksiazek, napewno wszystkie lektury z obowiazujacych i na rozszerzenie i na podstawe, dodatkowo pisze bardzo duzo, redaguje gazetki, pisze artykuly, recenzje, niegdy nie mialam problemow z wypracowaniami, a jednak uwazam ze rozszerzenie bylo trudne i to bardzo, zdecydowanie wedlug mojego zdania temat nr 2 byl fajniejszy, ale pisanie wypracowan wedlug okreslonego wzoru uwazam za dyskryminacje....to nie jest zadne pole do popisu, to jest zalozenie klapek na oczy. Sadze ze tematy wypracowan byly wmiare, ale za to te pytania do tekstu, zreszta bardzo fajnego tekstu, byly conajmniej na bardzo wysokim poziomie intelektualnym, ale to tylko moje zdanie.
    • Gość: Wawa Czewa Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:11
      to kolejna porażka ministerstwa edukacji i pana Romana Giertycha. To co nam dali
      na poziomie rozszerzonym to jest proreklamowanie niesystematycznej pracy i nie
      czytania obowiązujących lektur szkolnych. Równie dobrze mogłem w ogóle nie
      chodzic przez 3 lata do liceum , nie czytać wszystkich ksiażek plus streszczeń i
      tak samo bym napisał. Dodam że pisałem "dwa obrazy prowincji"
      • Gość: Andzrejek Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:59
        hej sluchajcie matora byla totalnie banalna. Pisialem rozszerzona. Roman
        nareszcie zrobil arkusze na pozimie godnego polskiego ucznia. a nie to co probna
        taka latwizna byla ze nawet rzem nie pisal bo bylo ponizej mojej godnosci.
        • Gość: zią Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:03
          a ja z was wszystkich ziomale brechtam. mialem tematy przed matura i typowo
          napisalem se prace w domciu. buehehe
          • Gość: madeline Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:20
            Roman, kocham Cie ohhh yeah:D tematy nie dosc ze wy..e w kosmos to tacy
            agenci wynajeci do pisania wzorow ze glowa mala:D .urwa gratuluje wszystkim
            "rozszerzencom" a jeszcze bardziej osobom odpowiedzialnym za tworzenie arkuszy
            yeah yeah Roman ty who you yeah bunny so fuckin big kiss for
            everyone:D
        • Gość: orto Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 23:45
          Poniżej godności to jest motora i rzem...
          A może jest matura na rozszerzonym dla dyslektyków? Skoro tak, to
          przepraszam...
          • Gość: Zdajacy Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 00:07
            Dziwi was poziom trudnosci tematow na poziomie rozszerzonym? To ja dziwie sie
            WAM, drodzy humanisci, ktorzy nie umiejac poprawnie sklecic paru zdan na forum
            internetowym wybieraja poziom, ktory juz z zalozenia przeznaczony jest dla osob
            ZAINTERESOWANYCH przedmiotem. Argument sugerujacy rzekomy wybor przedmiotow w
            celach wylacznie rekrutacyjnych jest chybiony, poniewaz nie trafia w sedno.
            Jesli bowiem nie interesujesz sie czyms, co jest wymagane na danym kierunku
            studiow, to w jakim celu go podejmujesz? Lekcje polskiego mialy natomiast na
            celu nauczenie nas umiejetnosci analizy i interpretacji roznorakich tekstow.
            Matura to nie test na prawo jazdy, nie wystarczy "wykuc" pytan na pamiec. Czy
            czytajac w jakims pismie tekst literacki usprawiedliwialibyscie jego
            niezrozumienie brakiem omowienia tegoz w klasie? Jesli tak, to radze zastanowic
            sie nad priorytetami zyciowymi i w ogole aksjologia swego postepowania.
            Pozdrowienia.
            • Gość: hazaja Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: 80.55.239.* 05.05.07, 00:39
              Kurcze, ciekawa jestem jak mi poszło. Pisałam temat drugi i może nie jestem
              zadowolona, ale też się nie załamuję. W sumie to nie wiem na ile trafię z
              kluczem. A i w tekście nie mieliśmy odszukiwać nawiązań do PT tylko wyjaśnić ich
              rolę. Możliwe że źle zrobiłam że nie wzięłam obrazu prowincji bo to był banalny
              temat, prawie jak ten na próbnej o obrazach wojny... Mimo wszystko zobaczymy.
              Jeżeli wszyscy napiszą kiepsko to tym lepiej, łatwiej będzie mi się dostać na
              wymarzone studia :P Przecież z zeszłych roczników nie ma znowu tak wielu ludzi
              startujących :P

eee tam, takie moje rozważania na temat matury...

Ciekawa jestem czy dostanę punkty za to, że pisałam o braku matki w PT i w
              poemacie Różyckiego - w świecie zniszczonym przez cywilizację, gdzie tylko
              Babcia utrzymuje stary porządek, który się nie odrodzi.

Ej,a pisaliście o tym że Bohater jest everymanem? I czy mieliście jakieś
              nawiązania interteksualne ? Oczywiście oprócz PT... Bo ja tylko napisałamo
              nawiązaniu do tradycji romantycznej (fantastyczny opis z tymi wodnikami w rzece)...

I na pewno będą punktować narratora (że się zmienia) bo takie rzeczy zawsze się
              punktuje :P No i ta inwokacja...
              Ale nie napisałam o eksklamacjach, apostrofie do miasta i pewnie jeszcze
              milionie rzeczy... W sumie to żałuję że nie było trochę więcej czasu...

Ach, wyżyłam się. Teraz już z nikim nie gadam o polskim :P Koniec :P
              • Gość: aaaaga Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:27
                do HAZAJA:

Poemat to liryka, nie narrator a podmiot liryczny zamiast punktu- błąd rzeczowy

Ale faktycznie dość głupio nie napisałam o gatunkowym nawiazaniu do romantyzmu.
            • Gość: Iza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: 195.117.179.* 05.05.07, 10:43
              "aksjologia (...) postępowania"- taki twór językowy nie istnieje.
              • Gość: tez iza Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.CNet2.Gawex.PL 05.05.07, 23:55
                No wlasnie mialam zwrocic na to uwage, ale widze ze juz mnie uprzedzilas :) Nie ma to jak zablysnac w towarzystwie.
            • Gość: Dominika Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:00
              też byłam na humanistycznym kierunku i uwazam, że jestem dobra z języka
              polskiego, zawsze sobie radziłam. myślkę że praca z tekstem była do przejścia,
              ale wypracowanie gorzej. nastawiłam się na podobny poziom jak na próbnej. po
              jaką cholerę dali takie banały, jak teraz na prawdziwej maturze dowalają
              książki z poza kanonu lektur?? zgodziłabym się ze wszystkim, gdyby na próbnej
              nie daliby nam szkolnych lektur i wiersza. gdyby dano nam próbną maturę na
              podobnym poziomie do prawdziwej, to być może zastanowiłabym się nad podstawową
              lub teżw inny sposób przygotowywałabym się do tej matury. Uważam że CKE i
              Giertychus zawalili.
              Gratuluję tym, którym super poszło. wiem, że jednym bardziej temat podszedł
              innym (jak np. mi) -mniej. Ile nas maturzysów, tyle zdań, jednak ja uważam i
              wiem, że nie jestem w mniejszości, że matura była źle zrobiona i tyle. Dałam z
              siebie wszystko, ale trudno pisać jak sie nie zna ani jednego utworu...
              Ktoś tam wcześniej pisał, że 25 lat temu zdawał maturę. Brawo!!! Chciałabym
              zobaczyć jak by teraz ją zdał. Jest ogromna różnica między starą a nową maturą.
              5 godzin pisać jedno wypracowanie a 3 godziny wypracowanie i pracę z tekstem??
              wypracowanie zaledwie zdążyłam musnąć...
              Nieznoszę jak ktoś się tak mądrzy, chwalić się jest łatwo.
              Pozdrawiam.
              • Gość: aga Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: 195.117.179.* 05.05.07, 22:42
                na pewno jestes dobra z polskiego? czy tylko Twoja klawiatura jest złośliwa?
            • Gość: monkeyman Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:24
              brawo - rozumiesz sens matury! Pozdrawiam, życzę powodzenia. Również na
              studiach, bo z taką głową dostaniesz się na pewno.
    • Gość: Forne Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 07:28
      racje ma dyrektor OKE
    • Gość: Paul86 Ale bubel!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:10
      jestem w szoku co oni z tej-i tak dziwacznej-matury zrobili!! Ktoś ma oblać
      maturę tylko dlatego bo jest AMBITNIEJSZY od kogoś innego i przystępuje do
      poziomu rozszerzonego?! Przecież 30% na poziomie podstawowym to całkiem co
      innego niż na rozszerzonym!!
      Chcieliście Giertychów no to macie :-/
    • rozumni_szalem Trudne??? Z której strony? 05.05.07, 11:00
      Nie uważam, że matura z rozszerzenia była trudna. Kiedy wyszłam z koleżankami z sali, zaczęłyśmy piszczeć, bo uważałyśmy, że tak dobrze nam poszło. Wybrałam 1. temat, podobnie jak większosć moich koleżanek. Byłyśmy zdziwione, że nie było jakiegoś wiersza, bo na to sie nastawiałyśmy. Byłam w klasie humanistyczno - artystycznej i też przerabiałam rzeczy ponad program, a tych dzieł akurat nie miałam. Ale co z tego? Przecież idąc na maturę rozszerzoną trzeba być przygotowanym na to, że z tekstem, nad którym będę pracować, stykam sie po raz pierwszy. Nie wiem, czemu ktokolwiek miałby się martwić tematami, jakie były na rozszerzeniu. Ktoś dobrze przygotowany potrafi sobie poradzić z każdym tekstem. Myśle, że mi poszło bardzo dobrze. Nie jestem z jakiegoś renomowanego liceum, ale z takiego o raczej nienajlepszej opini. Ale uczyła mnie świetna polonistka (moje bóstwo), z tego, co wiem, najlepsza polonistka w moim mieście.
      Ale ludzie! Słuchajcie! Pamietajcie, że czasem na rozszerzonej dostaje sie punkty za takie bzdury, że aż głowa boli. 11% pisało rozszerzenie. To naprawdę niewiele wg. mnie. A to znaczy chyba tylko o tym, że pisali je ci naprawdę dobrzy. No nie ma bata, żeby zdobyć mniej niż 50%!!! Nie szalejcie jeszcze. Poczekajcie do wyników.
      • Gość: charles1234 Re: Trudne??? Z której strony? IP: *.autocom.pl 06.05.07, 01:01
        pewnie jakby zrobili trudniejsza probna duzo ludzi zrezygnowaloby z
        rozszerzonej. Za rok pewnie bedzie mniej niz 10% po tych doswiadczeniach. ja sam
        zdawalem podstawowa i nie zgadzam sie z teza, ze tyle samo by sie umialo wogole
        nie chodzac do szkoly przez 3 lata, albo robiac profil podstawowy. ja szczerze
        mowiac w zyciu nie slyszalem o ty autorach, wybieram sie na farmacje i na
        szczescie nie musze sie meczyc z czyms o czym nigdy nie slyszalem.
      • Gość: pat Re: Trudne??? Z której strony? IP: *.nsm.pl 06.05.07, 21:09
        "zaczęłyśmy piszczeć, bo uważałyśmy, że tak
        dobrze nam poszło"

jeśli na maturze pisałaś takim językiem jak tu, to raczej nie masz powodów do
        pisku...
    • Gość: Aleksandra trudny? bez przesady IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.05.07, 11:56
      Wydaje mi się, że przesadzacie. Tekst o dziennikarstwie nie był jakiś przesadnie trudny, fakt, że trzeba było się na nim skupić, ale to przecież nic specjalnego - jeżeli ktoś miał prolemy ze zrozumieniem, to chyba nie wróży to najlepiej jego karierze sttudenta. Jeżeli chodzi o temat wypracowania, to przecież nikt nie powiedział, że materiałem będą lektury, prawda? Chyba każdy kto zdecydował się na rozszerzony polski ma jakieś zacięcie humanistyczne (oczywiście poza przypadkami, kiedy przedmiot ten brany jest pod uwagę przy rekrutacji zupełnie od czapy, jak np na geografię, o czym już ktoś pisał), a więc nawet jeśli nie czytał tego konkretnego opowiadania Schulza, to jego twórczość nie powinna mu być całkiem obca. To samo tyczy się "Madame Bovary" - jest to na tyle znane i ważne dla historii literatury dzieło, że nie wyobrażam sobie żeby zdając rozszerzony polski nie mieć o nim pojęcia. Zresztą, pod każdym tekstem umieszczono dla podpowiedzi rok, w którym ozstało napisane! A do tekstu z drugiego tematu dodatkowo krótką notkę o autorze!

Tematy moim zdaniem były całkiem przyjemne :) Co innego oczywiście trafić w klucz...
      A zresztą, nie ma się co denerwować, zaczekajmy na wyniki :) W zeszłym roku właściwie wszyscy moi znajomi byli nimi zaskoczeni - pozytywnie!
      • Gość: k. Re: trudny? bez przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:01
        Czy ktoś może wie jak DOKŁADNIE sprawdzane są arkusze przez komisje
        egzaminacyjne?
    • Gość: kaimil Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:24
      no ciekawe jaki dadza angielski roaszrzony!
    • Gość: ezman Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:25
      pani bovary?! no to ladnie ladnie.dobrze ze nie pani brovary
    • Gość: gwiazdeczka Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.jutra.pl 05.05.07, 16:36
      Poziom rozszerzony był trudny i żałuję, że poświęciłam czas na powtórki, bo nic
      praktycznie z materiału szkolnego się nie pojawiło.Matura próbna w porównaniu
      do prawdziwej to był pikuś.Uważam,iż matura nie sprawdza naszych umiejętności
      tylko predyspozycje do trafiania w myśli egzaminatorów zgodnych z ich
      kluczem.Za przykład mogą posłużyć wypowiedzi na temat poematu uczniów
      nauczycieli i samego autora.
      • Gość: irytacja irytacja!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:06
        po co bylo sie uczyc?po co bylo chodzic do szkoly? taka matura to ruletka i
        absolutnie nie sprawdza wiedzy; zaluje ze czytalam lektury i tyle sie uczylam,
        pewnie wypadlam tak samo jak osoby, ktore nie maja o nich pojecia. Matura nie
        sprawdza wiedzy tylko poziom korkow, bo zadna szkola nie jest w stanie do niej
        przygotowac. Teksty na poziomie olimpiady...
        • Gość: Iwona Re: irytacja!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.07, 19:19
          Tekst o dziennikarstwie był bardzo w porządku, ale pytania do niego - zupełnie
          durne (niektóre). Fragmenty też były proste - to niewątpliwie. Ktoś pisał, że ma
          problem ze zrozumieniem Schulza, co trochę mnie zdziwiło - w prozie Schulza
          można znaleźć bardziej skomplikowane fragmenty. Aczkolwiek poziomy matury
          próbnej i właściwej są troszkę nieporównywalne. I w tym jest problem. Wszyscy
          nastawiali się na to, co już znają, dlatego napuszone komentarze w stylu: "po co
          się pchałeś na rozszerzenie?" możnaby chociaż zachować dla siebie.
          A co do rekrutacji, to rozszerzony polski jest potrzebny jest potrzebny na
          różnego rodzaju kierunki, na które nie trzeba się "polskim" interesować, a po
          prostu poprawnie się wysławiać i potrafić pisać w tym języku.
          Uważam też, że nowa matura jest bardzo ograniczająca dla osób, które naprawdę
          mają coś do powiedzenia. Nie jest banalna, a schematyczna - a to jest róznica. I
          to zasadnicza...
        • Gość: mum. Re: irytacja!!! IP: *.autocom.pl 08.05.07, 17:56
          ech, co Ty wiesz o olimpiadzie... :-)
    • Gość: mil Matura: trudny rozszerzony polski IP: 195.117.179.* 05.05.07, 22:58
      Nie ma co się podniecać i przechwalać: łatwy-trudny. Zdarza się,że tych
      pewniaków genialnych egzaminator wyzeruje, a ci, którym się wydaje,że polegli,
      ocaleją. Poczekajcie na świadectwa. Matura na poziomie rozszerzonym ma
      sprawdzać umiejętności-przede wszystkim. To jest założenie z poprzednich lat,
      wynikające z faktu,że z wiedzy i lektur uczniowie już zostali sprawdzeni na
      poziomie podstawowym. Ktoś, niestety, zapomniał,że w tym roku nie mają sznsy
      się tą wiedzą wykazać, ponieważ z oszczędności i w pośpiechu zafundowano
      uczniom maturę w formie karykaturalnej-szczególnie jeśli idzie o kryteria
      oceniania (jeśli zostaną te same).Niuansów jest wiele, ale nie czas i miejsce.
      Dla mnie to sprawa do Strasburga, a przynajmniej do Trybunału.
    • Gość: iza Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.CNet2.Gawex.PL 05.05.07, 23:00
      rowniez uwazam ze rozszerzenie bylo bardzo trudne, tekst byl zrozumialy jednak sformulowane pytania raczej wygladaly jak konwersacja dwoch profesorow i do jasnej ciasnej co to jest to spoleczenstwo informacyjne?????????????????
    • Gość: ef Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.ghnet.pl 06.05.07, 08:49
      przestańcie z tymi maturami
      przestańcie robić z tego życiowe wydarzenie
      teraz matura nic nie znaczy
      nawet gamoń nie umiejący pisać i cztać zdał maturę w jakimś trybie 3 letnim w
      centrum kształcenia i ma to samo w rozumieniu prawa
      i wielkie mecyje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka