Gość: borewicz IP: *.autocom.pl 11.08.08, 22:21 wywalic te cholerne rowerki z miasta !!!! niech se jezdza po wsiach a nie blokuja ruch w miescie jadac po jezdni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fX Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 22:22 Panie strażnik, pan się nauczy przepisów! Trzymanie kierownicy jedną ręką nie jest zabronione. Żenada na maksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Panie Żeczniku prasowy ! IP: *.chello.pl 11.08.08, 22:34 Panie Żeczniku A co to są "ścieżki rowerowe" może by się Pan zapoznał z Prawem o Ruchu Drogowym... Co do Pani Ałtoki to już straciłem nadzieję że jest to w stanie dokonać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Panie Żeczniku prasowy ! IP: *.chello.pl 11.08.08, 22:38 A z tą ręką na kierownicy /że niby jazda trzymając się jedną ręką kierownicy jest zabroniona chyba o to chodzi :-)/ to już rzeczywiście ODLOT Panie Żeczniku :-) PS. Jak Pan Żecznik sygnalizuje zamiar skrętu jadąc rowerem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kituś bajtuś Re: Panie Żeczniku prasowy ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 23:18 Ale się usmiałem czytając tekst."Straznicy nie zglaszają żadnych problemów,przynajmniej ja o tym nic nie wiem" no racja ,może więc warto sie dowiedzieć i zorientować a nalepiej samemu ruszyć cztery litery i zobaczyc.80 % samochodów parkowanych jest nieprawidłowo i bidusie nie mogą nic zrobić.Co za szczyt nieudolności nic tylko narzekanie i narzekanie ,że nic sie nie da zrobic.Kiedyś było 200 strazników i wszystko działało teraz widać chęci brakuje i umiejętności, zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
cjtr Re: Strażnik miejski o rowerzystach 12.08.08, 00:39 Nie powiedział, że jest zabronione tylko, że niebezpieczne i strażnik może Cię pouczyć. A ty czepiasz się szczegułów. Odpowiedz Link Zgłoś
cjtr Re: Strażnik miejski o rowerzystach 12.08.08, 00:42 Gość portalu: borewicz napisał(a): > wywalic te cholerne rowerki z miasta !!!! niech se jezdza po wsiach > a nie blokuja ruch w miescie jadac po jezdni Sam jesteś wieśniak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 07:13 Ściezki to prowadzą do lasu jak się komuś do szkoły chodzić nie chciało.A jak pojazd zaparkowany jest na drodze dla rowerów to wystarczy zamiast filozofowania wezwać pomoc drogową i usunąć samochód na koszt właściciela.Ciężkie prawda? Codziennie widzę jak straznicy stoją w centrum miasta i zatrzymują kierujacych którzy zagubili się w strefie, ale ani raz nie widziałem aby usuneli pojazd z drogi dla rowerów.Jest parę dróg dla rowerów a 400 strazników i też nic się nie da? Zamiast wozenia się samochodami wystarczy przejśc się piechotą a wszystko bedzie widać. Panie Rzecznik trzymaj się Pan krzesła "dwoma ręcoma" i jedź Pan do innych miast w Polsce i na świecie gdzie świetnie sobie radzą z takimi problemami.I pomysl nad tym że Straż Miejska jest po to aby rozwiazywać problemy a nie je piętrzyć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norma Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 07:18 "Z naszych doświadczeń wynika, że aż 80 proc. samochodów w Krakowie parkowanych jest nieprawidłowo! Jak mamy skutecznie rozwiązywać ten problem, kiedy jest nas zaledwie czterystu - mówi w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Marek Anioł, rzecznik Straży Miejskiej w Krakowie". Nawet w 400 można ten problem rozwiązać dość szybko - tylko trzeba działać konsekwentnie, a nie urządzać akcje! Idzie patrol przez plac Nowy i udaje, że nie widzi... zamiast zawołać kolegów z blokadami. Nie pomogą blokady - wywieźć wygodnickim autka na płatny parking, najlepiej w Myślenicach albo Kłaju. Inny przykład: przyjeżdża 2 strażników na interwencję i powodują wywiezienie samochodu, który uniemożliwia przejście chodnikiem, po czym odjeżdżają, chociaż na tej samej ulicy i sąsiednich tak zaparkowanych samochodów jest przynajmniej kilka. Albo 2 strżników w samochodzie pilnuje wąskiego kawałka chodnika, po którym prawie nikt nie chodzi, przy przychodni na Szwedzkiej przez kilka dni (co za marnotrawstwo sił i środków), po czym wszystko wraca do normy. Itd, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: *.171.139.226.crowley.pl 12.08.08, 08:31 Oczywiście. Konsekwencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja. Te 80% bierze się po prostu z poczucia bezkarności. Gdyby każdy blachosmrodziarz miał świadomość, że za parkowanie na drodze przeznaczonej dla rowerów jednośladowych grozi solidna finansowa kara to zastanowiłby się mocno zanim postawiłby tam swego rzęcha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nocny kierowca Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 07:26 Nocą nie widziałem, żeby Straż Miejska edukowała rowerzystów z powodu braku oświetlenia. A mijamy się często, ja, Panowie ze Straży Miejskiej i wspomniane rowerki. Oceniam, że 90% tak prowadzi swoje jednoślady i mam na myśli tylko te poruszające się po ulicach. Jeśli Ktoś powie mi, że tak nie jest, widać w nocy śpi a nie porusza sie po ulicach Krakowa. Edukacja następuje wtedy kiedy pijany rowerzysta wjeżdża tuż pod koła Straży Miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strażnik z Texasu Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: *.acn.airbites.pl 12.08.08, 07:42 Strażnicy z Woli Duchackiej to wjadą samochodem w krzaki tak jakby się chowali przed kimś na terenie parku krajobrazowego Bonarka i wyczekują fajrantu. Jak im zwróciłem uwagę to powiedzieli że pilnują pomnika martyrologi - tylko że z tych krzaków nie widać było tego pomnika tylko ich pizzę, którą konsumowali.Permanentnie traktują ten park jako swoją dziuplę na "nicnierobienie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strażnik z Texasu Straż miejska z Woli Duchackiej IP: *.acn.airbites.pl 12.08.08, 07:45 Strażnicy z Woli Duchackiej to wjadą samochodem w krzaki tak jakby się chowali przed kimś na terenie parku krajobrazowego Bonarka i wyczekują fajrantu. Jak im zwróciłem uwagę to powiedzieli że pilnują pomnika martyrologi - tylko że z tych krzaków nie widać było tego pomnika tylko ich pizzę, którą konsumowali.Permanentnie traktują ten park jako swoją dziuplę na "nicnierobienie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 08:20 bardzo łąskawy ten PAN STRAŻNIK. kiedy mój kolega jechał rano PUSTYM bulwarem wiślanym (nie było anni jednej osoby) i dla relaksu puścił kierownicę - został ukarany mandatem 50 zł - za powodowanie zagrożenia! pietruszka to nie stereotyp - to codzienność Straży Miejskiej. no, jeszcze czasem łapią uczniów na wagarach, taki jeden to się tym nawet szczycił i był dumny, że odwozi delikwentów do szkoły radiowozem. bardzo ambitny stróż prawa z niego był (pewnie nadal jest). zwykle patrolował okolice Rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.ver.airbites.pl 12.08.08, 09:05 Ta instytucja zwana Strażą Miejską powinna być zdelegalizowana, a etaty oddane policji, bo Ci nie boja się zwykle interweniować jak jest jakaś szarpanina na bulwarach wiślanych, na plantach. A co robi straż, ano pośpiesznie zaczyna się odwrót, tak jakby ich tam nigdy nie było. Co do blokowanych ścieżek rowerowych, no to niestety tak jest, choćby na ulicy Lubicz gdzie często zaparkowane są auta, do tego motocykliści jadą pod prąd. W obrębie starego miasta jeszcze gorzej, praktycznie wszędzie są jakieś auta zaparkowane i z tym to straż nie daje mandatu, za to w okolicach Barbakanu to uwielbiają wlepiać, ja rozumiem, że za przeproszeniem nie chce się ruszać dupy z auta ale od tego są, a jak się nie chce pracować to zwalniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wywalacz Re: Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.multi-play.net.pl 12.08.08, 09:16 a ja bym najchętniej wywalił takiego idiotę jak ty z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.ver.airbites.pl 12.08.08, 09:36 A co fakty podane przez moją osobę się nie zgadzają, z tonu twojej wypowiedzi wnioskuję, że pracujesz w Straży Miejskiej lub jesteś z nią w jakiś sposób związany, jednak powinieneś umieć popatrzeć realnie na to co się dzieje, a likwidację to się raczej nie musisz martwić, magistrat dużo zarabia więc jest ok, bezpieczeństwo mieszkańców się nie liczy jak i to by rowerzyści mogli korzystać ze swoich ścieżek przeznaczonych do jazdy, nie wiem czy widziałeś jak wygląda to w dużych miastach europejskich jak Londyn, Barcelona, bo tam jakoś sobie z tym potrafią poradzić, o krajach Beneluksu nie mówię bo tam to już działa to wzorowo, łącznie z cała infrastrukturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Re: Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 10:12 raczej trzeba wywalić takich kierowców jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
cbk-kbc Strażnik miejski o rowerzystach 12.08.08, 12:42 "Pomocą może być na przykład zwrócenie uwagi rowerzyście, że jedzie bez wymaganego oświetlenia. To może być odbierane jako czepianie się, ale przecież posiadanie światła przy rowerze może niekiedy uratować życie rowerzyście." Jeżeli rower jest pojazdem, a podobno jest, to zgodnie z obowiązującym prawem powinien być oświetlony zawsze. Uratować życie to jedno, a sumienie i wolność kierowcy, któremu przed maską teleportował się nieoświetlony rowerzysta to drugie. Zatem nie "pomocą", ale OBOWIĄZKIEM. No chyba że Straż Miejską obowiązuje jakiś inny, zmodyfikowany, dostosowany Kodeks Drogowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel pedalow Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.range81-157.btcentralplus.com 12.08.08, 12:47 Z lobby "przyjaciol pedalow" jest podstawowoy problem: sa doktrynerami i "inni" ich generalnie nie obchodza. Dopoki rower nie jest pojazdem z tablica rejestracyjna a rowerzysta kierujacym posiadajacym ubezpieczenie, pedalisci nie powinni byc wogole wpuszczani na drogi publiczne. To tak na wypadek, gdyby doktrynerzy zapomnieli, ze podobno wszyscy jestesmy rowni wobec prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.171.139.226.crowley.pl 12.08.08, 15:03 Tak się składa, że jest jednak inaczej niż w twoich chorych wydumanych wizjach. Rowerzysta jest pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego czy Ci się to podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Budować więcej parkingów ! IP: *.kolornet.pl 12.08.08, 13:13 ta sytuacja wynika z ich braku. Najlepiej pod rynkiem ze stacją metra obok. Odpowiedz Link Zgłoś
pastor pitolicie, panie Anioł 12.08.08, 13:18 piesi nie są przyzwyczajeni do ścieżek...akurat! po prostu mają je w głębokim poważaniu. i powiadam panu, panie rzecznik, jako że lubicie wystawiać mandaty - bo to i premia wyższa i przełożony pochwali - ustawcie się w pobliżu ścieżek. Na początek proponuję bulwary - w kwadrans natrzepiecie tyle kasy, że do końca dnia będziecie mogli leżeć na trawce. a i rowerzyści miast rzucać ch...m i k...ą na pieszych, wchodzących im bezczelnie pod koła, spokonjnie dojadą do domu. Czego i sobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: pitolicie, panie Anioł IP: *.171.139.226.crowley.pl 12.08.08, 15:01 Jakby było mało to mogę wskazać od ręki 10 innych miejsc na trzepanie kasy wśród których na pierwszym miejscu trasa obok AP i przejazd rowerowy przez ul. Podwale w pobliżu teatru Bagatela. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Re: pitolicie, panie Anioł 03.10.08, 14:53 Gość portalu: ko-yama napisał(a): > i przejazd rowerowy przez ul. Podwale > w pobliżu teatru Bagatela. W jakim mieście ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: pitolicie, panie Anioł IP: *.smpk.krakow.pl 09.10.09, 12:55 popieram pastora. straznicy przechadzają się po bulwarach(widzę ich codzień), wlepiają mandaty ludziom, którzy siedzą sobie spokojnie nad Wisłą i pija piwo nie powodując żadnego zagrożenia a piesi ze srającymi pieskami i małymi dziećmi(o zgrozo) przechadzają się po ścieżkach bez żadnych konsekwencji. to dobry pomysł, żeby tym razem zapolować na pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 16:00 Walka - kierowca, rowerzysta, pieszy, strażnik. A ja się pytam: kiedy wreszcie będą odpowiedniej wielkości parkingi i odpowiednia struktura komunikacyjna? Jeździć każdy może - ale czy powinien? Myślenie ma przyszłość. Aż nadto mamy durniów w polityce, dlatego zachowajmy zdrowy rozsądek i przepisy. Będzie łatwiej. Nie niszczmy się nawzajem durnym lekceważącym innych postępowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abe Re: Strażnik miejski o rowerzystach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 17:02 Dokładnie. Po co np. zbudowano Galerię Krakowską? Zwiększyła i tak za duży ruch w centrum i spowodowała, że parking nad peronami, gdzie kiedyś zawsze było dużo miejsca, jest często zapchany do granic możliwości. W miejscu Galerii powinien być m.in. duży parking dla tych, którzy z tej strony miasta dojeżdżają do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroslaw Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: 80.86.17.* 12.08.08, 20:33 koszty utrzymania az 400 straznikow sa nie adekwatne do gorzysci jakie maja mieszkancy Krakowa.cala ta formacja jest zupelnie bezuzyteczna dla mieszkacow miasta.nie sa w stanie przeciwstawic chuliganom i bandyta na ulicach miasta ,natomiast zalozyc blokade na kola chetnie wykonaja.a moja gazeta jeszcze podaja numer telefonu na ktory mozna dzwonic aby zawolac patrol do blokady .czy ten telefon jest takze uzyteczny gdy potrzebna obrona przed napadem ? moze moja gazeta zada publiczne pytanie czy oplaca sie skorka za wyprawke ?a moze pieniadze przekazac na rzecz komendy miejskiej policji i bedziemy mieli wieksza nadzieje ze bedzie wiekszy pozytek dla mieszkancow z dzialanosci policji niz calej tej strazy miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ketni Re: Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy 12.08.08, 21:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=82843622&a=83278982 Tak pomagają mieszkańcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ENDI Forum pełne cymbałków :) IP: *.devs.futuro.pl 13.08.08, 06:17 Ależ żenujące jest to forum gazety. Problemy z ortografią, jakieś żale na cały świat... Jak sobie poczytałem te wypociny, to tak sobie myślę, że połowa tu piszących w życiu nie spotkała się z problemami przez siebie komentowanymi, tylko tak pierdzielą, co im jakiś inny cymbałek powiedział... A podobno "Wyborcza " to gazeta inteligencji... Szpagatowej chyba...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurzatwarz Re: Forum pełne cymbałków :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 09:12 co do narzekania na cały świat - własnie potwierdziłaś/eś swoją teorię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurzatwarz wczoraj zostałam zwyzywana przez kobietę, której IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 09:10 zwróciłam uwagę, że idzie ścieżką rowerową (o mało jej nie przejechałam, bo akurat jak nadjeżdzałam, ona się "zatoczyła" w moją stronę - jechałam od strony jej pleców). Precz z pieszymy na ścieżkach rowerowych!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: *.ip.netia.com.pl 13.08.08, 16:02 jeżeli 80% aut parkuje nieprawidłowo to należałoby się zastanowić nad zmianą przepisów dotyczących parkowania miasto powinno być dla ludzi. Ograniczanie miejsc parkingowych bez zapewnienia żadnej alternatywy prowadzi do świadomego łamania przepisów ustalonych przez "nawiedzonych" radnych z których większość ma garaże i wydzielone miejsca parkingowe dla "VIP-ów" w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafs Strażnik mówi "proszę się zatrzymać"!!! IP: *.ds3.agh.edu.pl 13.08.08, 21:42 Dziś około godziny 19:30 wyszedłem na krótką przejażdżkę rowerową. Kierowałem się od pętli na Salwatorze w stronę Kopca Kościuszki. Przy cmentarzu zostałem nagle zatrzymany przez straż miejską wraz z dwójką innych rowerzystów nadjeżdżających z przeciwka. Usłyszałem zarzut niezastosowania się do znaku C-16("zakaz ruchu w obu kierunkach"). Panowie delikatnie mi wytłumaczyli, iż znajduję się na ciągu pieszym i że nie mam prawa się po nim poruszać. Kazali mi dalej prowadzić rower. Osobom niekojarzącym miejsca pragnę nadmienić, iż ten "ciąg pieszy" jest normalną jezdnią, po której dojeżdżają samochody do cmentarza... Panowie stwierdzili, iż w urzędzie miasta jest już wniosek o postawienie tabliczki i namalowanie pasa przez środek drogi. Oprócz tego wytłumaczyli skąd się tam wzięli - ponoć pojawiły się skargi ludzi spacerujących tym traktem, którzy mają już dość zjeżdżających z góry rowerów... Czy to był sen, czy absurdalna rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Strażnik mówi "proszę się zatrzymać"!!! IP: 82.160.205.* 15.08.08, 22:23 strażnik miał lizak ? - jeżeli nie to nie mógł Cie zatrzymać, co do tej ulicy to znam ją w pewnym momencie zmienia się w coś dziwnego ciężko nazwać to chodnikiem bo jeżdzi po tym ciufcia wycieczkowa, ale też nie jest ulicą - powyżej cmentarza, cóż jeżdzić trzeba :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merkur zaledwie 400 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 12:35 Spartan było 300 a dali rade powstrzymać armie!!! Ja sie pytam ilu by was musiało być żeby było wystarczająco - miejskie patałachy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm może was potrzeba 4000? IP: *.nat0.sta.nsm.pl 30.12.08, 14:16 wypisywać mandaty na 5000 zł to się kierowcy nauczą gdzie można parkować Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Promocja łamania przepisów... 26.05.09, 14:45 Wystarczy spojrzeć na zdjęcie do artykułu - przejeżdżanie przez przejście dla pieszych jest to naruszenie przepisów. Czyżby promocja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reksio 2 Strażnik miejski a rowerzyści i kierowcy IP: *.multi-play.net.pl 03.09.09, 10:06 Ja proszę straż miejską o upominanie i karanie rowerzystów którzy używają przedniego światła mrugającego ponieważ przednie światło musi być stałe proszę pomyśleć co by było gdyby tak wszyscy kierowcy pojazdów mrugali światłami była by niekończąca się liczba wypadków oko ludzkie nie znosi takich obciążeń , i poproszę o uniemożliwienie jazdy rowerem tunelem łączącym ul Gromadzką i Prokocimską tam nawet Quadami jeżdżą i bez świateł wystarczy stanąć na końcu tunelu i łapać sam jestem rowerzystą i przestrzegam przepisów i zasad Odpowiedz Link Zgłoś