Dodaj do ulubionych

Szkoły: ATUT i SIGMA

09.01.07, 13:09
Czy możecie podzielic się swoimi opiniami i doświadczeniami związanymi z tymi
szkołami ? Zastanawiam się nad wyborem, liczą na Wasze odpowiedzi.

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 11.01.07, 11:38
      mam syna w Atucie - jestesmy zadowoleni, tzn. syn uwielbia szkole, my mamy
      pewne uwagi ale generalnie tez jestesmy bardzo zadowoleni. Dzieci sa bardzo
      dopilnowane, panie przemile i zawsze pomocne. Szkola reaguje na propozycje
      rodzicow np. na zyczenie rodzicow wprowadzono zajecia z baletu, w-f na
      lodowisku, zmieniono firme cateringowa. Duzo jest zajec sportowych juz dla
      najmlodszych dzieci - karate, kosz, pilka halowa, taniec. Teraz doszly jeszcze
      lyzwy. Basen jest dodatkowo platny. Dzieci uczone sa wedlug obszernego i
      ciekawego programu (Ja, Ty, My Didasko) - naprawde jest co robic, ciagle sa
      jakies konkursy, materialy do przygotowania itp. Co m-c obowiazkowa lektura, co
      tydzien nieobowiazkowa :) dowolna, prezentowana przez dziecko na lekcji w
      klasie. Troche gorszy program z matematyki - ale moze moje uwagi wynikaja stad
      ze syn jest swietny i nic nie sprawia mu trudnosci z tego zakresu szkolnego.
      Duzo roznych kolek zainteresowan - syn chodzi na szachy, kolko przyrodnicze i
      teatralne. Jest jeszcze plastyczne, zrob to sam, spiewanki i moze cos jeszcze.
      Nasze uwagi dotycza takze sposobu oceniania - systemu superow - ale tu duzo
      zalezy od wychowawczyni. Jesli cos Cie jeszcze interesuje to pytaj - sama swego
      czasu poszukiwalam informacji o szkole i nic nie moglam znalezc w sieci. Sigme
      tez odwiedzalam (syn byl na dalekim miejscu na liscie do Atutu i nie
      wiedzielismy czy sie dostanie) - ale budynek zrobil na mnie przygnebiajace
      wrazenie, tragiczne odrapane lawki, nieszczelne okna i widok z nich bardzo
      ponury, no i najgorszy brak sali gimnastycznej.
      O jeszcze cos mi sie przypomnialo - swietny jest w Atucie informowania przez
      SMS doslownie o wszystkim - o wszystkich imprezach, zmianach, odwolanych
      kolkach, chorobie nauczycieli, propozycjach wyjazdow i zblizajacych sie
      terminach wplat, koniecznosci ubrania dziecka w stroj galowy itp. Szkola
      zorganizowala tez dla dzieci koncerty muzyczne polaczone z czyms w rodzaju
      wykladu - informacji o danym rodzaju muzyki czy instrumentach, bardzo ciekawe
      to jest i przystepnie przedstawiane.
      pozdrawiam i polecam

Aga
      • mikki12 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 12.01.07, 01:06
        Mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz Aniu, ze sie podlacze do watku, bo tez
        jestem zainteresowana.

Zgagusia, a powiedz, na czym polega ocena dziecka przez pedagoga czyli pierwszy
        etap rekrutacji? - chodzi mi o rekturacje do zerowki
        • ania2205 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 12.01.07, 10:15
          Absolutnie sie nie gniewam, ciesze sie ze wątek "żyje". Tez czekam na wszelakie
          wieści.
        • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 12.01.07, 12:27
          generalnie formalnosc - nie znam dziecka ktore by tego etapu nie przeszlo, o
          przyjeciu decyduje wiec przede wszystkim miejsce na liscie. Wiem ze chyba od
          ubieglego roku ocena dziecka jest prowadzona przez pedagoga, wczesniej byly to
          zajecia z pania psycholog, wiec to co opisze moze sie troche roznic od tego jak
          jest obecnie. Nie przyjmowane sa dzieci nadpobudliwe, przejawiajace zachowania
          agresywne czy z ADHD. I etap to spotkanie grupowe - zamkniete dla rodzicow wiec
          moje informacje co sie tam dzialo sa dosc skape ;). Wiem ze dzieci mialy
          najpierw zrobic swoja wizytowke, potem byly jakies wycinanki oraz zabawy w
          ktorych pani mowi np. dotknijcie czegos zimnego... a teraz czegos z plastiku...
          a teraz czegos twardego itd. Chodzi przede wszystkim o to zeby zobaczyc jak
          dziecko reaguje na polecenie, czy je rozumie i czy je wykonuje, jak pracuje w
          grupie. Potem umawia sie na spotkania indywidualne - dziecko przychodzi z
          rodzicem. Rodzic ma co stam opowiedziec o dziecku, generalnie jakie jest, czy
          sie czyms interesuje, jak sie najchetniej bawi i jak spedza wolny czas, jakie
          sa jego relacje z rowiesnikami i ew. rodzenstwem, takie tam. Takze czy dziecko
          w domu ma zapewnione miejsce do nauki i dostep do komputera (faktycznie
          niezbedne w tej szkole nawet dla najmlodszych!). Dziecko jest pytane m.in. czy
          wie jaka jest pora roku, dnia, jaki dzien. Dostaje taki rysunek z przerywanymi
          liniami, ma go obrysowac, opowiedziec co na nim jest, potem wyciac. Oceniana
          jest precyzja wykonania, tempo pracy i sposob wypowiedzi dziecka (czy mowi
          zdaniami zlozonymi, poprawnie gramatycznie). Na kolejnym obrazku dziecko mialo
          odpowiedziec na pytania co sie gdzie znajduje (czyli np. ze cos jest POD
          krzeslem albo Z PRAWEJ strony biurka, albo co jest NAD stolem itd.). Aha,
          obserwowany jest chwyt olowka czy jest prawidlowy. Ale to ze nie jest
          prawidlowy albo ze dziecko wolno pracuje lub ze nie umie dokonczyc szlaczka
          absolutnie go nie dyskwalifikuje ;) Po prostu jest to zapisywane w pozniejszych
          uwagach do wychowawczyni na co ma zwrocic uwage czy jak pomagac takiemu
          uczniowi :) Aha, na poczatku dziecko mialo sie przedstawic i powiedziec gdzie
          mieszka. Sa jakies proste zadania z matematyki, typu 2+2, mozna liczyc na
          palcach. Bylo takze ukladanie logicznej historyjki z obrazkow, tzn. dziecko
          musialo ulozyc te obrazki w jakiejs sensownej kolejnosci i powiedziec dlaczego
          tak. Byla jeszcze seria ok. 20 pytan z takiej ogolnej znajomosci otaczajacego
          swiata ;) np. jak sie nazywa drzewo na ktorym rosna żołędzie, jak sie nazywa
          mała żaba, kiedy dni są dłuższe - w zimie czy w lecie, gdyby dzis byla środa to
          jaki dzień byłby jutro itp. Określana jest lateralizacja dziecka. Trochę to
          chaotyczne ale tyle pamietam sprzed 2 lat. Nie przygotowujcie jakos specjalnie
          dziecka do tych spotkan. Lepsze wrazenie zrobi gdy bedzie spontaniczne, wazne
          jest jak dziecko naturalnie reaguje gdy spotyka sie z pytaniem/zadaniem ktorego
          nie potrafi wykonac czy z poleceniem ktorego nie rozumie - czy potrafi to
          otwarcie powiedziec, poprosic o powtorzenie czy stwierdzic ze nie pamieta...
          Aha, oba spotkania trwaja po ok. 1 godz.
          Jak cos jeszcze to pytajcie:)
          Aga
          • mikki12 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 12.01.07, 21:37
            Dzieki Zgagusia za wyczerujaca odpowiedz, ale mam jeszcze jedno pytanie.
            z jednej strony piszesz, ze Twoj syn byl na odleglym miejscu listy a z drugiej
            strony, ze spotkanie z psychologiem to formalnosc i ze decyduje miejsce na
            liscie, to znaczy, ze az tyle dzieci zostalo przyjetych, ze Twoj syn sie
            zalapal, czy jednak poprostu byl lepszy.
            Bardzo przepraszam, ze sie czepiam, nie zrozum mnie zle, nie chce Ci niczego
            wytykac. Chodzi mi tylko o to, czy faktycznie to tylko formalnosc, bo troche
            mnie to przeraza, ta walka juz od pierwszych chwil w szkole.
            Aha i jeszcze jedno, jak myslisz, czy stan zdrowia dziecka wplywa w jakis sposob
            na decyzje o przyjeciu. Moje dziecko ma astme, nie najciezszy stan, ale tez nie
            najlzejszy. Nie chodzi do przedszkola. W tym roku w koncu lekarka prowadzaca
            zezwolila na pójście do przedszkola, ale wlasnie skonczylismy edukacje (3
            miesiace - 7 ciezkich infekcji w tym 6 antybiotykow) i tym bardziej jestem
            przerazona, jak my to przezyjemy.
            • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 13.01.07, 08:55
              byl na odleglym miejscu na liscie ale kilka osob zrezygnowalo - i sie przesunal
              do przodu. Bardzo mnie zdziwilo ze rezygnowaly takze osoby juz po zakonczeniu
              rekrutacji, czyli rodzice dzieci juz przyjetych - traci sie wtedy wpisowe a to
              przeciez nie malo!
              Stan zdrowia nie ma znaczenia - moj syn ma 2 choroby przewlekle i orzeczona
              niepelnosprawnosc, szkoly publiczne odmawialy przyjecia go i odsylaly do szkoly
              integracyjnej...
              Ps. celem spotkania z psychologiem (czy pedagogiem) nie jest wybranie dzieci
              najlepszych tylko ewentualne wyeliminowanie dzieci...hmm...'odstajacych od
              normy' - zarowno tych nadpobudliwych jak i takich ktore nie byly w stanie
              przyswoic sobie minimum wiedzy dla okreslonego wieku.
              Ps. II
              moj syn tez prawie nie chodzil do przedszkola - bardzo duzo chorowal, lezal w
              szpitalach. W zerowce bral Ribomunyl i to mu bardzo pomoglo. Tak wiec nie martw
              sie na zapas, w szkole juz nie ma tylu chorych dzieci wiec nie ma tez od kogo
              sie zarazac i nawet chorowite dziecko calkiem niezle w szkole funkcjonuje :)
              Aga
        • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 13.01.07, 10:30
          to jest opisane czego szkoła wymaga od kandydata na ucznia:
          www.fem.org.pl/main.php?lang=pl&siteid=ATUT&site=dojrzalosc
          Aga
          • ania2205 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 15.01.07, 09:13
            A jak wyglada w szkole kwesta w-f u? Na stronie szkoły jest napisane ze zajęcia
            sa codziennie. Czy to aby nie za wiele? (tak na mój gust, nie wszystkie dzieci
            przepadają za w-f em)
            I jeszcze mam pytanko o wyżywienie. Jak to jest rozwiązane, czy jest stołówka?
            Ach, i jeszcze pytanko o świetlicę.Jest napisane na stronie ze do 17, czy tak to
            działa?

Pozdr.,
            Ania
            • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 15.01.07, 15:20
              w I klasie sa obowiazkowe 4 godz. w-fu tygodniowo, w tym 2 godz. sa laczone z
              druga klasa I i sa to gry i zabawy sportowe (teraz lyzwy). Czyli w sumie w-f
              jest 3 dni w tygodniu.
              Dzieci maja wydawane obiady w wydzielonej czesci na przeciwko glownego wejscia
              szkoly (jak wejdziesz do szkoly to zobaczysz) - kazdy rocznik jest zaprowadzany
              tam o okreslonej godzinie, tzn. nie ida wszystkie klasy razem ani nie jest tak
              ze dziecko idzie na obiad kiedy chce.
              Swietlica dziala do 17 - i dzieci sa tam naprawde pod dobra opieka, moga sie
              bawic, sa tez zorganizowane zajecia (np. robienie ozdob swiatecznych), mozna
              odrobic lekcje, mozna posluchac jak pani czyta.

Aga
              • mikki12 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 15.01.07, 20:06
                Dzieki Zgagusia, ze masz cierpliwosc. No to pytam dalej.
                Ile jest klas w jedny roczniku?
                Czy kazdy (obcy) moze wejsc do szkoly, a jedzenie jakie jest?
                I jak jest ulozony plan, codziennie na 8?
                • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 16.01.07, 17:21
                  w kazdym roczniku sa 2 klasy po 18 osob ale zerowka jest jedna i jest w niej
                  chyba 14 dzieci - dzieki temu co roku jest nabor i do I klasy i do zerowki.
                  Do szkoly wejsc mozna ale zaraz w drzwiach kazdy obcy jest pytany kto to i po
                  co :) Szkola jest niewielka, rodzicow jeszcze mniej niz dzieci (bo duzo jest
                  rodzenstwa) wiec z widzenia szybko sie wszyscy poznaja i obcy rzuca sie w oczy.
                  Jedzenie nie wiem jakie jest - przy poprzedniej firmie bylo niesmaczne i dzieci
                  nie chcialy jesc dlatego ja zmieniono i od styczna jest nowa firma cateringowa,
                  teraz juz jest ponoc dobre jedzenie.
                  Tak, codziennie jest na 8 - ale jesli chodzi o zerowke to tam nie ma jeszcze
                  takich okreslonych lekcji i chyba mozna dziecko pozniej przyprowadzac

Aga
                  • mikki12 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 18.01.07, 20:51
                    Zgagusiu, a moglabys jescze powiedziec, ile relanie wynosi miesieczny koszty tej
                    szkoly. Realny to znaczy, za co oprocz czesnego trzeba jeszcze obowiazkowo
                    zaplacic (i nieobowiazkowo tez)?
                    • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 19.01.07, 11:52
                      z oplat raczej obowiazkowych od poczatku roku (szkolnego) bylo 27,50- doplata
                      za koncerty muzyczne i 40zl-za dowozy na lodowisko. Nic wiecej 'obowiazkowego'
                      nie bylo ALE odbywaja sie wycieczki i wyjscia np. do teatru na ktore dziecko
                      teoretycznie nie musi isc ale wiadomo ze chce :) Nie jest to czesciej niz
                      srednio 1x w m-cu i jest to koszt rzedu 20-40zl. Koszt Bialej szkoly byl
                      niecale 500zl (5 dni w Korbielowie)l, mysle ze koszt Zielonej szkoly bedzie
                      podobny (teraz wyjazd nie doszedl do skutku z braku chetnych).

Aga
                    • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 19.01.07, 11:57
                      Aha, no i koszt podrecznikow i tzw. Gazetki dla I klasy to bylo ok. 180 zl +
                      ksiazki do jezykow (nie pamietam cen ale mozesz sobie sprawdzic Stardust i
                      TamTam)+ podrecznik do informatyki (niby ma wystarczyc do III kl.)

Aga
                      • mikki12 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 22.01.07, 21:02
                        No wlasnie a jezyki, jakie sa do wyboru i ile godzin jest przewidzianych.
                        Mam nadzieje, ze tu jeszcze zajrzysz, mam tylko czasami dostep do internetu.
                        Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje za to, ze chce Ci sie odpowiadac!
                        • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 23.01.07, 16:31
                          tutaj liczba godzin tygodniowo poszczegolnych zajec:
                          www.fem.org.pl/main.php?lang=pl&siteid=ATUT&site=progSP
                          w I klasie jest jedna godzina niemieckiego - troche malo, po pol roku nauki syn
                          zna kilkanascie slowek. Angielskiego 6 godz., w tym 1x zajecia z native
                          speakerem. Innych jezykow do wyboru nie ma.

Aga
                          • konradamama Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 29.01.07, 14:04
                            Dzieki serdeczne, Zgagusia!!
                            • konradamama Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 29.01.07, 14:25
                              Za szyko wcisnelam.
                              Chcialam podziękować, że chcialo ci sie tyle pisać. Zamierzalam zapisac syna do
                              zerowki przy szkole podstawowej panstwoej, ale po przeczytaniu wątku pomyslalam,
                              ze moze jednak prywatna (powiem szczerze, ze jakos nie myślałam o prywatnej
                              szkole, bo prywatne szkolnictwo, wprawdzie te na poziomie średnim i wyższym nie
                              kojarzy mi sie zbyt dobrze, bo pamiętam niezbyt dobre opinie o tych szkołach z
                              czasów liceum i studiów, no ale to bylo juz ładne pare lat temu, więc
                              pomyślałam, ze może teraz jest inaczej).
                              Ale jak dowiedzialam sie w Atucie, jak wcześnie ludzie zapisują swoje dzieci, to
                              my juz raczej nie mamy szans, taka długa jest lista.
                              A Twój synek na bardzo odległym miejscu był?
                              • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 29.01.07, 14:34
                                Do I klasy byl na ...nastym miejscu (nie pamietam dokladnie ktorym) ale kilka
                                osob sie nie zglosilo i ostatecznie byl 9 (przyjmowano 11 chlopcow). Ale rok
                                wczesniej do zerowki sie nie dostal mimo ze byl 4 na liscie! (wtedy bylo 10
                                rodzenstwa ktore ma pierwszenstwo).
                                A kiedy Twoj syn idzie do zerowki? Jesli lista juz jest dluga do moze do I
                                klasy go zapiszesz i sie załapie?

Aga
                                • konradamama Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 29.01.07, 15:15
                                  Idzie teraz we wrzesniu. Tak jak pisałam, nie myślałam o Atucie wcześniej.

Tez już o tym myślałam, żeby zapisać go teraz do I klasy.
                                  Rozumiem, że w ramach rekrutacji do I klasy tez jest ta rozmowa z psychologiem?
                                  • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 30.01.07, 17:03
                                    rekrutacja do I klasy wygladala tak samo jak ta opisana przeze mnie do zerowki -
                                    z takim dodatkiem ze kandydaci do I klasy dostawali tez do przeczytania krotki
                                    tekst.

Aga
    • ansa72 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 15.02.07, 11:08
      Cześć,
      mój mały chodzi do sigmy. Zaczynał od zerówki, teraz jest w I klasie. Jesteśmy
      zadowoleni. Sporo zajęć, opieka do 17, zajęcia sportowe codziennie, w tym basen
      (w cenie czesnego). Klasy małe, zielone szkoły, zimowiska i kolonie. Dwa języki
      obce, informatyka, z zajęć sportowych judo, mini tenis, tańce, gimnastyka
      korekcyjna no i basen. Psycholog i logopeda na miejscu. Pozdrawiam
    • sama_mama2 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 13.03.07, 11:55
      Słyszałam, że jeżeli chodzi o angielski w ATUCIE w klasach młodszych wiele
      zależy od tego na jakiego nauczyciela się trafi. U jednej pani jest dużo
      śpiewanek i malowanek, druga zaś jest bardzo wymagająca, ale ma o wiele lepsze
      efekty i zapał do pracy. Wiesz coś o tym?
      • zgagusia Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 13.03.07, 17:45
        wydaje mi sie ze w klasach 1-3 jest jedna pani od angielskiego + native speaker

Aga
        • sama_mama2 Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 13.03.07, 18:17
          Są dwie, na 100 %
          • sophija Re: Szkoły: ATUT i SIGMA 26.03.07, 16:43
            A ile wynosi czesne w Atucie, bo nigdzie nie mogę znaleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka