kiz-ia 22.02.10, 08:09 właśnie, zastanawiam sie czy Wy wybierając date ślubu kierujecie sie tym przesądem i co on tak właściwie znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nothing.at.all Re: literka R 22.02.10, 08:11 Jeśli maszs literkę R w nazwie miesiąca w którym bierzesz ślub to będzoesz miała szczęście w małżęństwie. Ja nie wierzę w przesądy. Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: literka R 22.02.10, 08:22 Nie kierujemy się, bo osoby biorące ślub kościelny nie wierzą w przesądy. A te biorące ślub cywilny też nie Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: literka R 22.02.10, 08:23 Aha, jest jeszcze wieeele innych ślubnych przesądów - nie należy w nie wierzyć, można jedynie je potraktować jako rodzaj zabawy, tradycji Odpowiedz Link Zgłoś
blue.bluebell Re: literka R 22.02.10, 08:28 Eee, z pamięci (poprawcie mnie) - to chyba wymyślili Rzymianie, albo przejęli od Etrusków. Chodziło o to, żeby dobrze wybrać miesiąc na zajście w ciążę - żeby dziecko przyszło na świat dobrą (dostatnią) porą, a nie na przednówku albo w jakieś deszcze czy coś. Ja brałam w listopadzie. Nie myślałam o tym przesądzie w ogóle. Później, jak się kto oburzał przypominałam, że listopad to np. w angielskim November czyli rrrr jak miło Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: literka R 22.02.10, 08:35 ja celowałam w czerwiec lub wrzesień, ale nie przez R. Po prostu podobają mi się te miesiące nie wierze w żaden przesąd Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: literka R 22.02.10, 08:46 wszystkie miesiące maja literkę r, tylko niektore w innych językach, jedynym miesiącem nie mającym literki r w zadnym jest maj ludzie wierzący w Boga nie wierzą w przesądy Odpowiedz Link Zgłoś
elia_martell Re: literka R 22.02.10, 19:22 W języku górnołużyckim maj to różownik Odpowiedz Link Zgłoś
kiz-ia Re: literka R 22.02.10, 08:59 dziekuje bardzo uspokoiliście mnie troche bo wybraliśmy miesiąć lipiec ... Odpowiedz Link Zgłoś
marissith Re: literka R 22.02.10, 09:16 a my w maju, w jakim języku by nie patrzeć R nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: literka R 22.02.10, 09:58 Ja tez mam lipiec. Do tego na szyji bede miala zakazane perly oraz nie zamierzam bawic sie w stawiania butow na oknie, cos niebieskiego, cos starego itp... to jakies glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: literka R 22.02.10, 10:10 kiz-ia napisała: > dziekuje bardzo uspokoiliście mnie troche bo wybraliśmy miesiąć > lipiec ... I uspokoiły Cię anonimowe internautki z forum o ślubach..? Masz 15 lat czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
kiz-ia Re: literka R 22.02.10, 10:27 nie nie mam 15 lat a uspokoiły mnie dlatego, że pisza co sami myślą a nie jak coniektórzy tutaj... tylko żeby kogos ocenic czy ma 15 lat czy nie, ja osobiście nie wierze w przesądy ale jest sporo ludzi którzy wierzą i nie chceiałabym mieć jakiejś niemiłej sytuacji a zaczerpnąc wiedzy na forum u aninimowych internautek to myslę ze było jak najbardziej trafne... wkońcu wiekszośc juz ma zaplanowane daty albo juz sa po ślubie Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: literka R 28.02.10, 20:36 Wydaje mi się, że dojrzała osoba - a takie teoretycznie powinny być wszystkie kobiety decydujące się na ślub... podkreślam: TEORETYCZNIE - nie powinna się kierować opinią obcych osób na temat PRZESĄDU, zwłaszcza jeśli bierze ślub kościelny. Jeśli zaś podejmujesz decyzje o dacie ślubu na podstawie opinii obcych osób o tym, że przesądy się nie sprawdzają, to raczej nie myślisz samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: literka R 24.02.10, 13:19 Nie chcę być niegrzeczna, ale chyba żartujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: literka R 24.02.10, 13:30 Z tym, że wybierając datę ślubu sugerujesz się tym, czy w nazwie miesiąca jest LITERKA R. Odpowiedz Link Zgłoś
kiz-ia Re: literka R 24.02.10, 13:34 jakbys przeczytała dobrze dokładnie to co napisałam wiedziałąbys, że nie kieruje sie chciałam tylko sie dowiedziec czy ktoś tak zrobił, wybiea miesiąc z przesądami Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: literka R 24.02.10, 14:03 Jednocześnie dalej napisałaś, że odetchnęłaś, bo wiele dziewczyn się tym nie sugeruje a Ty wybrałaś lipiec. Więc chyba jednak ma to dla Ciebie znaczenie Po prostu dziwi mnie, że jeszcze są ludzie, którzy wierzą w takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: literka R 28.02.10, 20:39 kiz-ia napisała: > jakbys przeczytała dobrze dokładnie to co napisałam wiedziałąbys, że > nie kieruje sie chciałam tylko sie dowiedziec czy ktoś tak zrobił, > wybiea miesiąc z przesądami Ale jakie to ma znaczenie, czy ktoś tak zrobił? Według statystyk dużo osób bierze ślub w miesiącach bez R, według statystyk 30% małżeństw się rozpada, ale nikt się jakoś nie dopatrzył korelacji miesiąca z rozwodem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiz-ia Re: literka R 01.03.10, 08:36 dla mnie osobiście nie ma to znaczenia , ale wrodzinie mam sporo osób takich które kieruja sie takimi przesądami, chciałąm zaczerpnąc opini innych, a sama jakbym kierowała sie takimi poglądami innych nie brała bym slubu w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: literka R 22.02.10, 10:08 forum.gazeta.pl/forum/w,619,103146050,103147021,Re_Najglupsze_przesady_slubne.html Chrześcijanin nie powinien być przesądny. Uważam się za chrześcijankę, więc mam te przesądy głęboko w zatokach nosowych. Moi Rodzice brali ślub w kwietniu, 26 lat temu. My planujemy maj. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: literka R 22.02.10, 10:13 Chcieliśmy w miesiącach letnich. Mam obronę pracy magisterskiej w czerwcu,więc ciężko było mi przewidzieć kiedy dokładnie ona będzie. Nie chciałabym wybierać pomiędzy obroną, a ślubem Padło na sierpień. R jest,ale to nie było zamierzone. Lubię sierpień. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: literka R 22.02.10, 10:08 My również w przesądy nie wierzymy i mamy lipiec. Odpowiedz Link Zgłoś
merda Re: literka R 22.02.10, 10:22 Robimy wszystko na przekor slubnym przesadom W jezyku,ktorym posluguje sie nacodzien,nazwa miesiaca, w ktorym bierzemy slub nie ma "r",po polsku ma.Czyli jak mam to niby interpretowac,polowe szczescia mi przyniesie ..? Eeee,co za glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
azjahavana Re: literka R 22.02.10, 14:19 Przepraszam ale rozwalają mnie takie pytania. Średniowiecze czy jak(?) Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: literka R 22.02.10, 14:25 no to juz jest jakies przegiecie i na to, to ja bym nie wpadla, nawiazujac do watku o tym tytule... Odpowiedz Link Zgłoś
lvivianka Re: literka R 22.02.10, 15:11 My tez sierpien, ale tylko i wylacznie przez to, ze uwazamy, ze w tym miesiacu jest najwieksza szansa "trafienia" w cieply i sloneczny dzien, a na pogodzie nam zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
nocarka Re: literka R 22.02.10, 16:24 My chcemy w maju Bo już ciepło, ale nie gorąco, a przesądami się nie kierujemy Odpowiedz Link Zgłoś
madziaq Re: literka R 22.02.10, 17:07 My mieliśmy w kwietniu. Miało być w maju, ale w końcu padło na ostatni weekend kwietnia, żeby potem trafić w długi weekend Przy okazji ucieszyliśmy przesądną częśc rodziny, bo niby to ślub w maju nieszczęście przynosi. Swoją droga jakby tak pilnować wszystkich przesądów, to chyba człowiek by nie dał rady z łóżka wstać, nie mówiąc o naszykowaniu się, dotarciu do kościoła/urzędu i przebrnięciu przez ślub i wesele Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: literka R 24.02.10, 11:37 my wybralismy sierpien bo lubimy ten miesiac. zawsze planujemy wtedy urlop. zdecydowanie wole sierpien od lipca bo zwykle jest bardziej pogodny. o literce R nie myslelismy w ogole Odpowiedz Link Zgłoś
diameh Re: literka R 24.02.10, 13:46 madziaq napisała >Przy okazji ucieszyliśmy przesądną częśc rodziny, bo niby to ślub w maju nieszczęście przynosi A my juz kilka miesiecy po slubie w maju i jakos tego nieszczescia nie widze I sie nie zanosi. Ale jak rodzina dowiedziala sie o slubie, to kazdy (naprawde kazdy!!!) pytal dlaczego miesiac bez literki 'r'. Odpowiedz Link Zgłoś
pincet_czy_dziewincet Re: literka R 24.02.10, 11:57 my nie wierzymy w takie przesądy. nasz ślub odbył się w miesiącu gdzie nie ma R. moi Rodzice 26 lat po ślubie- brali ślub w kwietniu Odpowiedz Link Zgłoś