Dodaj do ulubionych

Śluby wyjazdowe

22.07.12, 12:23
Właśnie oglądam piękne zdjęcia ze ślubu na Santorini i tak się zastanawiam czemu śluby i wesela wyjazdowe są u nas tak mało popularne. Problem jest nawet kiedy Młodzi chcą zrobić ślub nad morzem czy w górach. Jak myślicie, wynika to z naszej tradycji? Czy może dlatego, że u nas są tak duże wesela?
Obserwuj wątek
    • mojemieszkanie24 Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 12:27
      1. duże wesela
      2. brak pieniędzy na zorganizowanie wesela za granicą + oplacenie lotu gościom
      3. z jeżeli chodzi o gory i morze to zmienna pogoda moim zdaniem ma na to duzy wpływ. Mi na przykład podobają się wesela i sluby na świezym powietrzu no ale w Polsce zapomnij...
    • apsik87 Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 15:18
      a może z braku kasy?przeciez to jakas dziecinna fanaberia brać slub za granica...to jeden dzien a ludzie wydaja na niego makabrycznie duze pieniadze...oplaca sie?moim zdaniem nie-ale kazdy robi slub tak jak mu się marzy
      • zia86 Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 16:22
        Dziecinna fanaberia? No nie wiem, mamy tutaj kilka PM, które miały wyjazdowe śluby i sobie chwalą.
        Oczywiście na taki ślub jedzie się we dwójkę albo z najbliższymi. Myślę, że standardowa kwota ślubna spokojnie wystarczyłaby na zorganizowanie takiego ślubu w jakimś pięknym zakątku Europy, z 20-30 najbliższymi osobami. smile
      • apolonija Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 16:31
        Dziecinne fanaberie to pani w innych wątkach wszystkim funduje, a ślub za granicą to może po prostu spełnienie marzenia. Jak kogoś stać, rodzinie i znajomym odpowiada - to czemu nie?

Aczkolwiek kiedyś zagadałam cos z rodzinką o takich ślubach i byli zdziwieni, że takie coś w ogóle ma czasem miejsce. Dla nich jak wesele to tylko tradycyjne :]. Ja myślę, że u nas jeszcze nie zarabiamy tyle, aby stało się to powszechne, ale zapewne moda na zagraniczne śluby niedługo i do PL zawita. Fajnym pomysłem imho jest zabrać tylko kilka najblizszych osób na taki zagraniczny ślub w fajne miejsce i zafundować kilka dni wspólnego pobytu tam, zamiast wydawać kupę kasy na wielkie weselicho tutaj.
        • niwius Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 17:04
          Może i fajny pomysł, ale niektórzy po prostu lubią sobie potańczyć, pojeść, spotkać się i wrócić do siebie. Dziwne i infantylne jest dla mnie niezrozumienie tego.
          • apolonija Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 17:17
            Czy napisałam gdzieś, że czegoś takiego nie rozumiem??
            Napisałam natomiast, że ślub za granicą jest fajny, jeśli wszystkim uczestniczącym w nim taka forma odpowiada.
            • niwius Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 17:35
              A to wybacz - źle Cię zrozumiałam. Ostatnio coraz częściej widzę (a raczej czytam) o takim "nierozumiejącym" podejściu.
    • bukfa Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 17:34
      Moze tez dlatego ze wg. polskiej tradycji to para mloda musi oplacac loty, hotele, itp., wiec malo kogo na to stac. Ja mieszkam w USA gdzie takie sluby sa bardzo popularne, ale to goscie oplacaja transport i zakwaterowanie, a mlodzi placa za samo wesele.
    • yavanna84 Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 17:44
      Hmm... IMO dlatego, że w Polsce są dość duże rodziny i śluby średnio na 100 osób. Wycieczka zagraniczna dla takiego tłumu kosztuje fortunę. Sama impreza na osobę też zagranicą droższa niż w Polsce. A poza tym jakoś nie widzę swojej babci wpakowywanej do samolotu, żeby na kilka dni polecieć do Hiszpanii...
    • brown_aurelia Re: Śluby wyjazdowe 22.07.12, 18:14
      ja robię ślub wyjazdowy, tylko my i świadkowie.
      a po powrocie do PL uroczysty obiad dla rodziny, bez żadnych tańców i tradycyjnego wesela
    • carol_85 [...] 17.09.12, 13:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • gliceria Re: Śluby wyjazdowe 17.09.12, 23:01
      Powiem tak - jeśli za mnie zapłacą, to spoko. A jeśli ja mam płacić za taką wycieczkę, to dziękuję bardzo.
      • gliceria Re: Śluby wyjazdowe 17.09.12, 23:06
        O matko, w sumie nie wiem na co odpowiedziałam wyżej big_grin

A odpowiadając już na Twojego posta (wink):
        - Finanse. Jakby ludzie u nas zarabiali mnóstwo pieniędzy, to pewnie organizowaliby śluby wyjazdowe.
        - Kultura. Wg mnie ludzie na zachodzie dużo częściej podróżują. Ot, chociażby słynni niemieccy turyści. Ja jakoś nie wyobrażam sobie mojej babci lecącej samolotem na mój ślub.
        - Liczba gości. U nas są raczej dość spore wesela, chyba ciężko zaprosić 100 osób na ślub wyjazdowy.
        - Społeczeństwo. Taka "polska mentalność" i "Łoj, a co ludzie powiedzą?" wink
    • e-esti [...] 20.09.12, 14:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 83kimi Re: Śluby wyjazdowe 20.09.12, 15:46
      Myślę, że jedną z kwestii są pieniądze, taki ślub kosztuje dużo, a do tego wiele osób ma w rodzinie starsze i chore osoby, dla których taka podróż byłaby bardzo męcząca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka