Dodaj do ulubionych

pokoje dla gości

09.07.04, 12:42
mały problemsmilerezerwujemy pokoje dla dalszej -podkreślam- dalszej rodziny
przyjeżdzającej na słub i wesele i teraz tak:czy my płacimy za te pokoje czy
oni? kolezanki już po mówią że oni bo to jakby nie nasz problem gdzie odeśpią
wesele ale ja mam wątpliwości...
Obserwuj wątek
    • xkropka Re: pokoje dla gości 09.07.04, 12:44
      Zdecydowanie za pokoje dla gości płacą organizatorzy wesela.
    • aniaw77 Re: pokoje dla gości 09.07.04, 13:04
      Sa bardzo różne zdania na ten temat.
      My też będziemy rezerwowali pokoje dla gości, ale nie będziemy płacili za
      pokoje.
      Sami organizujemy całe wesele i nie starczy nam kaski,aby zapłacic za pokoje.
      Na szczęście mamy wyrozumiałych gości i nie ma z tym problemu a najdroższy
      pokój kosztuje 80zł.
      Tym, którzy są trochę biedniejsi to oddajemy nasze mieszkanko i tam będą
      nocowali i część lokujemy u moich Rodziców na działce.

My mówiliśmy wszystkim uczciwie, że na pokoje nie mamy kasy.

Pozdrawiam
    • misia1111 Re: pokoje dla gości 09.07.04, 13:26
      Wiesz, goscie ktorzy przyjada na Wasz slub takze ponosza pewne koszty jak nowe
      kiecki, garnitury, kwiaty, prezenty itp. Wydaje mi sie wiec, ze obarczanie ich
      oplatami za nocleg to zbyt duzo. Mozesz skladajac zaproszenie najwyzej
      nadmienic, ze musicie zarezerwowac i oplacic pokoje a rodzina przeciez zna
      wasza sytuacje majatkowa, i jesli ktos sie poczuje to sam zaplaci albo to
      zaproponuje, badz uwzgledni to w ilosci pieniedzy, ktorymi Was obdaruje.
      A jesli ktos tego nie zrobi, to znaczy ze albo sie nie poczuwa, albo mu szkoda
      wylozyc te pieniadze (z roznych wzgledow), albo ich po prostu nie ma, a jesli
      jestescie majetni to pomysli ze nie zbiedniejecie smile.
      Rodzina rodzina, znajomi znajomymi ale z doswiadczenia wiem, ze wielu ludzi
      kalkuluje wydatki na wesele, i jesli ktos ma trudna sytuacje to dodatkowa
      oplata za pokoj moze spowodowac ze "z przykroscia musze odmowic, poniewaz ....."
    • Gość: aga Re: pokoje dla gości IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 09.07.04, 14:10
      ja uważam że jeżeli zapraszacie gości, którzy muszą przyjechać z dalszych stron
      to nie zależnie czy to rodzina czy przyjaciele powinno się im za nocleg
      zapłacić - tak wypada - tak samo jak płacilibyście np. za transport gości
      niezmotoryzowanych z kościoła czy UCS na miejsce wesela, przyjęcia.
      (Chyba że przy zapraszaniu umówicie się inaczej - że na przykład oni sami
      zechcą zorganizować sobie "spanie")

I tak jak poprzedniczka myślę że Ci którzy będą się poczuwać dołożą po prostu
      więcej do prezentu, ale mimo wszystko wydaje mi się że nie można gości postawić
      w sytuacji "fajnie że byliście a teraz róbcie co chcecie". Dobre maniery
      nakazują gościem zająć się od początku do końca, nie zależnie czy to ślub czy
      inna uroczystość.
      pozdrawiam
    • Gość: G. Re: pokoje dla gości IP: *.sg.fr.studentenwohnheim-bw.de 11.07.04, 13:54
      W Niemczech goscie sami placa za pokoje czy transport z kosciola na przyjecie.
      Nie wiem, czy to dobrze czy nie, ale chyba tylko w Polsce mamy taka
      goscinnosc...
    • Gość: soledad4 Re: pokoje dla gości IP: 80.48.74.* 11.07.04, 14:21
      Mój narzeczony jest Amerykaninem i w Stanach każdy gość płaci za swój nocleg.
      Na naszym weselu w Polsce będzie tak samo. Rodzina nie jest biedna i stać ich,
      żeby za siebie zapłacić a dla nas z kolei byłby to ogromny wydatek, żeby
      zapłacić za noclegi dla 60 osób. Swoją drogą zwyczaj płacenia za noclegi gości
      jest chyba tylko w Polsce (zastaw się a postaw się).
      • aliceparis Re: pokoje dla gości 12.07.04, 09:23
        Z tym polskim zwyczajem to chyba racja. Ja biore slub z Francuzem i do glowy by
        mi nie przyszlo, zeby placic za nocleg kogokolwiek. W sierpniu tez jedziemy na
        slub do Francji i placimy sami za bilety, noclegi itp.

Jak ktos jest zaproszony na wesele to jego wybor czy chce na nie przyjechac,
        czy tez zorganizowac sobie gratisowa wycieczke. A tlumaczenie, ze musi sobie
        cos kupic do ubrania? Matko, chyba ludzie cos w szafach maja, nie? Jak chca
        sobie specjalnie kupowac kreacje, to tez ich sprawa. A chyba sami wiedza ile
        trzeba wydac na wesele i nie beda chyba oczekiwac, ze mlodzi beda jeszcze
        fundowac im noclegi.
    • Gość: agusia Re: pokoje dla gości IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.04, 09:41
      Ja biore slub w Niemczech i rozwiazujemy ten problem w ten sposob: niemieccy
      goscie rezerwuja i placa sobie noclegi sami (stac ich na to), natomiast Polacy
      beda zakwaterowani u znajomych a mlodsi wezma spiwory i sie zobaczy. Mysle, ze
      to dobre zowiazanie, poniewaz, niezaleznie juz od tego czy polscy gosci sie
      obraza czy tez nie, nie stac ich byloby na podroz ponad 1000 km a potem jeszcze
      placenie noclegow od 100 euro za pokoj dwuosobowy. Co kraj to obyczaj -
      znajomya na weselu w Irlandii dostala tylko cos do jedzenia a juz napoje
      musiala sma oplacic, o hotelu, dojezdzie i ciuchach juz nie mowiac. My, Polacy
      jestesmy bardzo goscinni, ale czasem warto pomyslec o sobie i powiedziec - "nie
      stac mnie" zamiast nabrac kroedytow na wesele a potem je latami splacac.
      Myslenie "co ludzie powiedza" nie oplaca sie, bo i tak cos powiedza! Pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka