Dodaj do ulubionych

Cena sakramentu

IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 28.11.04, 02:50
Ile was kosztował / kosztuje / będzie kosztować sakrament małżeństwa?
Słyszałam różne takie historie, że jeśli się nie da 1000 zł, to trzeba sobie
szukać innej parafii... Słyszałam też, że istnieją księża / zakonnicy, którzy
rzeczywiście biorą "co łaska", nie wskazując przy tym cennika łask.

Jak to było / jest w waszym przypadku?
Obserwuj wątek
    • Gość: justyna Re: Cena sakramentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 12:06
      U nas było co łaska,słyszeliśmy,że w naszej parafii daje się średnio ok.300zł.My daliśmy 250; 50 na wystrój kościoła(było w tym dniu 5 ślubów,więc się składaliśmy)i 100 organista czyli 400zł nas kosztował cały śłub z oprawą.
    • reirei Re: Cena sakramentu 28.11.04, 13:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=13230980&a=13230980
      wyszukiwarka nie gryzie wink
      pozdrawiam
    • dafni Re: Cena sakramentu 28.11.04, 14:00
      My będziemy płacili ok. 500 zł, może trochę mniej, bo nie skorzystamy z usług
      kościelnego organisty.
    • Gość: maya Re: Cena sakramentu IP: 217.153.180.* 29.11.04, 12:14
      Sakrament nie kosztuje nic.
      My nie placilismy.
    • Gość: kasia Re: Cena sakramentu IP: 195.94.206.* 29.11.04, 12:17
      w kościele św. Anny na starym mieście jest co łaska, tylko przy zapisach jest
      obowiązkowa kaucja 100 zł.
      • Gość: Bianka Re: Cena sakramentu IP: *.ekoenergia.com.pl 30.11.04, 14:57
        No juz przestancie ciagle pisac o tych tysiacach co trzeba ksiedzu zaplacic, bo
        mnie to rozwala. Moze gdzies sie zdarzylo w jakims luksusowym kosciele, ale
        wszyscy sie podniecili i jada na ksiezy. My sie spotkalismy z bardzo ludzkim i
        zyczliwym podejsciem, nigdzie nie wymieniono nam ceny, a odwiedzilismy kilka
        kosciolow, ktore nam sie podobaly. Ostatecznie w tym ktory wybralismy
        powiedziano nam, ze to jest co laska i to naprawde co laska i nie mamy sie
        przejmowac. Dalismy 150 zl, bo mielismy swoich ksiezy i swoja oprawe muzyczna.
        Siostra za sliczny wystroj kosciola dostala 50 zl razem od nas i innej pary, a
        byly piekne kwiaty na oltarzu (ktore i tak kosciol zamawial na niedziele) i
        biale kwiateczki w lawkach. Takze ja mam bardzo mile wspomnienia.
        • Gość: Justyś Re: Cena sakramentu IP: *.inteligo.com.pl 30.11.04, 18:17
          Ja nie brałam ślubu w luksusowym kościele, ale jak dawalismy na zapowiedzi, to,
          co sobie przygotowalismy sugerując się informacjami od znajomych okazało się za
          małą kwotą. Ksiądz nie wiedział, co robić, bo nie mieliśmy przy sobie więcej, w
          końcu zanotował sobie, że dopłacimy, jak będziemny płacić za sam ślub. I żeby
          nie było już niespodzianek - powiedział ksiądz - to u nas ślub kosztuje tyle i
          tyle. Żebyście wiedzieli, jak będziecie przychodzić następnym razem...smile)
          Ale myślę, że to zależy po prostu od osoby, na którą traficie..
    • Gość: BEATA Re: Cena sakramentu IP: 195.116.241.* 03.12.04, 15:55
      W Chorzowie ksiądz nie owija w bawełnę tylko kasuje 600 do tego około 200 za
      kwiaty, jeżeli chce się mieć ustrojony kościół i rozwinięty dywan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka