Gość: Staś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:11 W czerwcy stane na slubnym kobiercu, a nadal nie mam bierzmowania. Znacie jakas miejsce gdzie mozna to szybko i sprawnie zalatwic??? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minerwamcg Re: Ratunku!!! Bierzmowanie 10.01.05, 02:03 Pewnie, że można. Ale po pierwsze nie piszesz, skąd jesteś - więc jak można Ci doradzić, dokąd się udać? W każdym mieście jest inaczej. W większych miastach są kościoły, w których prowadzi się przygotowanie do chrztu, pierwszej komunii i bierzmowania dla dorosłych. Po drugie zaś - bierzmowanie NIE JEST do ślubu konieczne. Wiem z pewnego źródła (ks. Wacław Oszajca SI) - niestety, wiem także, że wielu księży traktuje bierzmowanie jako warunek sine qua non. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Ratunku!!! Bierzmowanie IP: 213.17.168.* 10.01.05, 08:19 Jeśli jesteś z W-wy to bierzmowanie możesz zrobić w 1 miesiąc w kościele św. Krzyża na krakowskim Przedmieściu. Ja tam chodziłąm 8 spotkań po 45 min., dwa razy w tygodniu, krótki ustny egzamin z najważniejszym modlitw i przykazań. Ksiądź prowadżacy SUPER!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka1980 Re: Ratunku!!! Bierzmowanie 10.01.05, 13:18 A gdzie w Warszawie można przystąpić do Komunii św. dla dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: Ratunku!!! Bierzmowanie 10.01.05, 14:42 Bierzmowania nie potrzeba do ślubu kościelnego, też myśleliśmy że to konieczne, ale na pierwszym spotkaniu ksiądź nas uświadomił, że muszą jakoś 'przymusić' ludzi do przyjęcia tego sakramentu, dlatego straszą, że nie dadzą ślubu. Mój ojciec brał ślub kościelny i jest chrzestnym dwójki dzieci i nie ma bierzmowania Odpowiedz Link Zgłoś