Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! Bierzmowanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:11
W czerwcy stane na slubnym kobiercu, a nadal nie mam bierzmowania.
Znacie jakas miejsce gdzie mozna to szybko i sprawnie zalatwic???
dzieki
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Ratunku!!! Bierzmowanie 10.01.05, 02:03
      Pewnie, że można. Ale po pierwsze nie piszesz, skąd jesteś - więc jak można Ci
      doradzić, dokąd się udać? W każdym mieście jest inaczej. W większych miastach
      są kościoły, w których prowadzi się przygotowanie do chrztu, pierwszej komunii
      i bierzmowania dla dorosłych. Po drugie zaś - bierzmowanie NIE JEST do ślubu
      konieczne. Wiem z pewnego źródła (ks. Wacław Oszajca SI) - niestety, wiem
      także, że wielu księży traktuje bierzmowanie jako warunek sine qua non.
      • Gość: Agnieszka Re: Ratunku!!! Bierzmowanie IP: 213.17.168.* 10.01.05, 08:19
        Jeśli jesteś z W-wy to bierzmowanie możesz zrobić w 1 miesiąc w kościele św.
        Krzyża na krakowskim Przedmieściu. Ja tam chodziłąm 8 spotkań po 45 min., dwa
        razy w tygodniu, krótki ustny egzamin z najważniejszym modlitw i przykazań.
        Ksiądź prowadżacy SUPER!!!!
        • kuleczka1980 Re: Ratunku!!! Bierzmowanie 10.01.05, 13:18
          A gdzie w Warszawie można przystąpić do Komunii św. dla dorosłych?
          • naise Re: Ratunku!!! Bierzmowanie 10.01.05, 14:42
            Bierzmowania nie potrzeba do ślubu kościelnego, też myśleliśmy że to konieczne,
            ale na pierwszym spotkaniu ksiądź nas uświadomił, że muszą jakoś 'przymusić'
            ludzi do przyjęcia tego sakramentu, dlatego straszą, że nie dadzą ślubu. Mój
            ojciec brał ślub kościelny i jest chrzestnym dwójki dzieci i nie ma bierzmowania smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka