aida808 06.02.06, 11:35 Hej, czy ktoś ma w ogóle pojęcie gdzie mogę kupić migdały w lukrze (te, które daje się gościom w ramach podziękowań) i ile kosztują?? Czy znacie może jakąś stronę internetową, przez którą moge je zamówić?? Mam totalną pustkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardzuna Re: migdały w lukrze 06.02.06, 11:47 Jak to "daje się"? Byłam na jednym ślubie, na którym się dawało, a byl to ślub polsko-włoski. To jakiś obcy zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 06.02.06, 11:51 No obcy...ale fajny - podobami się - najlepsze są miny gości jak zobaczą na talerzu malutkie pudełeczko...aż im ręce drżą...) Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: migdały w lukrze 06.02.06, 12:08 No dobra, ale robienie sobie stresa bo muszą być migdały w lukrze to jakieś nieporozumienie. Nic nei musi być, można kupić coś innego albo w ogóle nie kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
aida808 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 12:19 Po pierwsze: nie robie sobie "stresa", a po drugie: poprostu się pytam, bo to chyba odpowiednie forum, a po trzecie jeżeli zadałam konkretne pytanie to oczekuję konkretnej odpowiedzi a nie krytyki! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: migdały w lukrze 06.02.06, 21:32 aida808 napisała: > Po pierwsze: nie robie sobie "stresa", A właśnie dokładnie na "stresa" to wyglądało, z twierdzeniami o totalnej pustce. Ale nie czepiam się a po drugie: poprostu się pytam, bo to > chyba odpowiednie forum, a po trzecie jeżeli zadałam konkretne pytanie to > oczekuję konkretnej odpowiedzi a nie krytyki! Pozdrawiam Tak to bywa, że odpowiedzi nie są na forach zgodne z naszymi oczekiwaniami Poczytaj sobie więcej wątków, a sama się przekonasz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tullipanna Re: migdały w lukrze 07.02.06, 17:12 "...aż im ręce drżą...)" z pewnoscia... ze strachu ze to wszytsko co dostana do jedzenia przez cala noc. Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 06.02.06, 11:49 Ja też się tym interesowałam bo moi goście dostana prezenciki...z tym, że nie dostana migdałów w lukrze (bo są b.drogie, kurcze...) ale po malutkiej czekoladce w pudełeczku albo orzeszki pistacjowe...zobaczę jeszcze... ja zamawiam na www.hartwoods.pl(mają migdały w polewie czekoladowej ale nie pamiętam po ile) Odpowiedz Link Zgłoś
aida808 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 12:28 dzięki mhania...widzę ze nie jestem sama w sprawianiu przyjemności swoim gościomdzięki za adres stronki! Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 06.02.06, 13:14 proszę bardzo Ja juz parokrotnie spotkałam się w Polsce ze zwyczajem dawania prezencików - chociaż zdaję sobie sprawę że gdzieś na tzw. "zadupiu"(bez obrazy) jest to nowy zwyczaj...ale wydaje mi się, że b. fajny Odpowiedz Link Zgłoś
an20 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 12:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=26349534&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: migdały w lukrze 06.02.06, 13:06 rzeczywiście pomysł fajny, nie spotkałam tego wprawdzie nigdzie, ale może i u siebie coś takiego zrobimy tato ma agencje reklamową, może nam zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
monisia333 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 13:11 Aida808 wspaniały pomysł!!!! Byłam na wselu na którym goście otrzymali takie woreczki z migdałami. Większość nie wiedziała po co i co to, ale bardzo miłe to było. Teraz ja myśle o tym, zeby u siebie na weselu coś takiego zrobić. Jak uda mi się wygrzebać info z ofertą to prześlę Ci. Z tego co pamiętam, to w ilości 5 szt (bo daje się nieparzysta ilość) koszt było ok 12 zł za paczuszkę. Ale trzymam kciuki za realizacje pomysłu a jeśli w międzyczasie znajdziesz jakies info gdzie i za ile można kupić, to daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 06.02.06, 13:19 to dość drogo - ja za jedno pudedełeczko (w środku wyściełane piórkami , z karteczką z podziękowaniem dla gości) zapłacę 3.90... Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: migdały w lukrze 07.02.06, 14:00 > Większość nie wiedziała po co i co to, ale bardzo miłe to > > było. Teraz ja myśle o tym, zeby u siebie na weselu coś takiego zrobić. nic oddać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 07.02.06, 14:34 kiedyś też nie wszyscy wiedzieli do czego służy samochód...podobno też byli tacy, którzy uciekali z krzykiem na jego widok...)) Odpowiedz Link Zgłoś
tullipanna Re: migdały w lukrze 07.02.06, 16:43 tyle ze w wypadku samochodu na szczescie okazalo sie ze do czegos jednak sluzy... chociaz moze takie migdaly tez maja swoje zastosowanie, np sluza do snobowania na forum Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 07.02.06, 16:50 nie którzy pewnie (szczególnie z tych biedniejszych rejonów Polski) surfowanie po inrternecie i forach ślubnych też uważają za śluzę do snobowania... Odpowiedz Link Zgłoś
tullipanna Re: migdały w lukrze 07.02.06, 16:59 rozumiem ze ty jestes z tego bogatszego regionu polski, gdzie fora slubne uwaza sie za grupe wsparcia w byciu trendy (trendy? tak sie teraz mowi w tych bogatszych regionach?) Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 07.02.06, 17:03 tak i zarabiam 200 baniek miesięcznie...oczywiście dolarów...oj raczej franków szwajcarskich Odpowiedz Link Zgłoś
majka733 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 14:04 witaj. Moi goście też dostaną migdały. Podaję stronę: www.akcesoriaslubne.pl/oferta/prezenty Pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aida808 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 14:22 dzieki za adresy stronek)) bardzo mi to pomogło! Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: migdały w lukrze 06.02.06, 15:35 a mi się ten link nie otwiera www.akcesoriaslubne.pl/oferta/prezenty Odpowiedz Link Zgłoś
majka733 Re: migdały w lukrze 07.02.06, 13:20 spróbuj samo www.akcesoriaslubne.pl dalej juz znajdziesz. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczyca1 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 14:11 jakie ładne.wczesniej zastanawiałm nei zastanawiałam sie nad ty.nawet dop głowy mi nie przyszło.a teraz pojawiła sie mysl.jak starczy mi pieniedzy tzn.wyrobie sie ze wszystkim to tez kupie taki prezencik.mysle o tych pudełeczkach z czekoladka.bardzo elegamckie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczyca1 Re: migdały w lukrze 06.02.06, 14:13 (przepraszam za literówki,ale juz uciekam z pracy do domku....) Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 06.02.06, 15:25 Takie pudełeczka super wyglądają na stole - widziałam je też ułożone w kształcie tortu (takie trzy warstwy) - genialna sprawa. A migdały nie koniecznie - ja np.nie cierpię migdałów i włożę w nie właśnie czekoladkę albo 5 jakichś pierdółek jedzeniowych A najbardziej podobają mi się te piórka w środku) Odpowiedz Link Zgłoś
nuluska Re: migdały w lukrze 07.02.06, 11:47 Mam pytanie odnośnie tych migdałów w lukrze. Kiedyś je jadłam tzn. próbowałam ale były strasznie twarde prawie nie do pogryzienia. Czy tak jest zawsze czy tylko te na które trafiłam były takie? I jeszcze jedno: taką paczuszkę daje się każdemu gościowi z osobna czy np. małżeństwu jedną? Dzięki za odp. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 07.02.06, 11:53 migdały w lukrze są nie dobre...to taki raczej "symboliczny" prezencik Ja chyba zdecyduję się na czekoladkę w pudełeczku (lub 5 jakichś kolorowych cukiereczków) Pudełeczko dostaje każdy.Przynajmniej u mnie tak będzie Odpowiedz Link Zgłoś
miss_migotka Re: migdały w lukrze 07.02.06, 12:25 ja też się zastanawiałam i wymyśliłam że sama zrobię Sakiewki uszyję, z organzy albo z tiulu, kokardki jakieś ładne kupię, migdałki powrzucam i przywiążę karteczkę z nazwiskiem gościa z jednej strony i podziękowaniem z drugiej. i przy okazji mam z głowy robienie wizytówek :o) tylko jeszcze nie wiem jak się do tego zabrać no i.... gdzie kupić migdałki (nie można jakoś na wagę tego kupić?) czekoladki też fajny pomysł ale boję się że mi "popłyną" - wesele latem a sala bez klimatyzacji Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: migdały w lukrze 07.02.06, 12:52 migotka a nie popruje się ten materiał jak go będziesz ciąć? nie będzie się 'siąpił'? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_migotka Re: migdały w lukrze 07.02.06, 13:15 justm, jeszcze się dokładnie nie zastanawiałam jak to zrobię - na razie mam tylko taki wielki mglisty plan )) Ale myśle że o ile organza na pewno będzie się siąpiła - dlatego trzeba by ją pewnie jakąś lamówką poobszywać co z kolei wymaga za dużo roboty, tiul nie powinien - dlatego raczej w tym kierunku bym się skłaniała. Ale szczerze mówiąc kompletnie się nie znam na szyciu więc musi to być jak najprostsza konstrukcja Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: migdały w lukrze 07.02.06, 13:44 to jak już wymyślisz, to się podziel pomyslem cod o strony to wpadłam na to Odpowiedz Link Zgłoś
cannella Re: migdały w lukrze 08.02.06, 18:41 Migotko, popytaj wśród znajomych i znajomych znajomych, czy ktoś przypadkiem nie wybiera się do Włoch. Ponieważ lukrowane migdały to włoska tradycja, w każdej włoskiej cukierni sprzedają je na kilogramy i w dowolnych kolorach. Cena 1 kg to 10-12 euro. W moim przypadku 2 kg wystarczyły na 80 upominków i jeszcze zostało, żeby po prostu częstować gości. Radzę nie rezygnować z tych lukrowanych, bo biała czekolada ma jednak "inny odcień bieli", a poza tym rzeczywiście może popłynąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: migdały w lukrze 08.02.06, 18:50 słuchajcie...zostawcie w spokoju te migdały w lukrze...to nie żaden mus chyba...przecież można je zastąpić zupełnie czym innym - cukierkami, orzeszkami - ja chyba będę miała czekoladkę Mon Cheri(nie wiem czy dobrze napisałam) w pudełeczku i w środku owiniętą celofanem...fajnie to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
cannella Re: migdały w lukrze 08.02.06, 20:07 No faktycznie, żaden mus. Od migdałów poczynając, a na całej imprezie weselnej kończąc. Jak dla mnie, nie ma znaczenia, czy w tych woreczkach będą lukrowane migdały, czy krówki ciągutki. Zdaję sobie jednak sprawę, że dla kogoś może być ważne zrealizowanie poszczególnych punktów programu tak, jak to sobie zaplanował, bez uciekania się środków zastępczych, nawet jeśli jakiś punkt innym wydaje się tak nieistotny, jak niektórym tutaj te migdały. Odpowiedz Link Zgłoś
tullipanna Re: migdały w lukrze 07.02.06, 17:00 ja dawalbym dwa na pare, przynajmniej beda mieli sie czym rzucac jak wesele bedzie nudne Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: migdały w lukrze 07.02.06, 12:37 Ja miałam na weselu, przy każdym talezyku leżał tiulowy woreczek z bilecikiem na którym była data naszego slubu i nasze imiona. Niestety migdały w Polsce są strasznie drogie. Można je kupić np. w Galerii Mokotów na stoisku z pięknymi słodkościami - nie pamietam jak się nazywa albi w delikatesach Piotr i Paweł. Mieliśmy mozliwosc że kupiono nam je we Francji - koszt pół kg opakowania to jakieś 6 Euro. Na 60 osób potrzebowąłam kilograma - w woreczku było 7 migdałów. Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: migdały w lukrze 07.02.06, 12:43 A już sobie przypomniałam nazwę tego stanowiska: Patchi Odpowiedz Link Zgłoś
zaba772 Re: migdały w lukrze 07.02.06, 15:48 Ja ostatnio tez stwierdzilam, ze zrobie to sama...a w sumie bardzo duzy wklad bedzie miala moja mamaOrganze juz kupilam, migdaly w bialym lukrze mozna kupic w sklepach Wedlowskich, no i klopot z glowyNie dajmy sie zwariowac, trzeba pochodzic, poszukac i wszystko sie znajdzie i da sie zaoszczedzic przede wszystkim...Zycze powodzenia dziewczyny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: migdały w lukrze 07.02.06, 15:53 a namiary na sklepy z takimi materiałami dacie? bo ja to prosta dziewczyna z pragi jestem Odpowiedz Link Zgłoś
miss_migotka Re: migdały w lukrze 07.02.06, 16:38 no ja niestety w drugiego krańca Polski... ale myślę że w każdym sklepie z materiałami dostaniesz białą organzę albo tiul. a mogłabyś napisać jak tą organzę będziesz obszywać żeby się nie pruła? bo ja im więcej o tym myśle tym bardziej jestem przekonana do tiulu... jeżeli dostanę taki z małymi "oczkami" to po prostu go powycinam w kółeczka, wsadzę migdałki, zawiąże tasiemką (np. w kolorze serwetek), przyczepię karteczki i po krzyku myślę że jeden weekend wystarczy na cały proces produkcyjny justm, najlepiej leć do sklepu, kup materiału (hmmmm, tylko ile?) i próbuj próbuj aż dojdziesz do tego co chcesz. i na pewno nie wyjdzie Cię to po 5zł od sakiewki (co po przemnożeniu przez liczbę gości było nie było daje pokaźną sumkę) powodzenia i napisz jak coś wymodzisz Odpowiedz Link Zgłoś
zaba772 Re: migdały w lukrze 07.02.06, 20:27 Ja organze kupilam za 25zl metr i 2,8 dluga, z tego wyjdzie jakies 70 woreczkow, wliczajac kilka nieudanych i tak mysle ze wystarczyJesli nie zawsze mozna dokupic! Organzy wbrew pozorom nie szyje sie az tak ciezko! Wystarczy nowa, super ostra igla i skupienie przy tym co sie robi Na pewno damy sobie rade!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mimblaa Re: migdały w lukrze 07.02.06, 21:51 hej, no zawsze możesz wyciąć własne i poporcjować ))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ktozajalzyzyrafe Re: migdały w lukrze 08.02.06, 16:46 hej, ja mialam swoj slub w sierpniu i przy skladaniu zyczen, dawalismy gosciom takie woreczki z migdalkami migdaly byly w bialej czekoladzie z cynamonem - pyyyszne woreczki zrobilam sama z tiulu i do kazdego tasiemka przywiazalam karteczke z wydrukowanym podziekowaniem za przybycie w sumie zrobilam ok. 200 takich prezencikow, po 5 migdalow w kazdym, zuzylam do tego 4 kilo tych migdalkow (kilogram kosztuje 44 zl) i kilka metrow materialu, ale wszyscy bardzoo sobie chwalili ten pomysl - wartoo bylo Odpowiedz Link Zgłoś
nefree Re: migdały w lukrze 22.05.06, 09:34 Witam, osoby zainteresowane migdalami zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ancaa Re: migdały w lukrze 22.05.06, 11:10 Witaj. Prosisz o kontakt osoby zainteresowane kupnem migdałów. Czyżbyś je sprowadzała? Jeżeli tak, to w jakiej cenie za kg i z jakiego kraju? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś