kingusia1974 16.07.06, 13:28 Pytanko do tych co robiątylko zdjęcia studyjne, ile robicie, ile ujęć i ile kopii, ile Was to kosztuje. Moze macie jakieś przemyslenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deczko Re: zdjęcia studyjne 20.07.06, 12:02 kingusia1974 napisała: > Pytanko do tych co robiątylko zdjęcia studyjne, ile robicie, ile ujęć i ile > kopii, ile Was to kosztuje. Moze macie jakieś przemyslenia? Po ostatnich, dosyc niemilych przezyc z fotografem zdjec studyjnych, napisze Ci co mysle. Jesli fotograf robi takie zdjecia aparatem cyfrowym, szukaj fotografa, ktory udostepni Ci zdjecia na plytce. Mozna takiego znalesc. Lepiej dolozyc wiecej, ale ma sie duzy wybor zdjec, a nie dwie, czy trzy pozy, a kazda poza to kilkadziesiat zlotych. Ostatnio bylam u fotografa gdzie poza kosztowala ponad 70. Nie wypowiem sie nad jakoscia zdjec, ale nad beznadziejnym, archaicznym podejsciem do klienta. Szukaj fotografow mlodych, ktorzy sa elastyczni i nie obce im sa nowinki techniczne. Najlepiej jak maja swoje wlasne studia i pozy sa w pakiecie. Bo jak idziesz do pierwszego lepszego fotografa, ktory robi zdjecia studyjne, to mozna sie niezle naciac, a to przeciez pamiatka na cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
aw122 Re: zdjęcia studyjne 20.07.06, 12:12 Witam , masz wiele racji w tym co piszesz. dobrze jest miec kogos mlodego z aparatem cyfrowym. Ja zdjecia studyjne bede robila w zakladzie z ktorego korzystali moi rodzice. To jest fotografia " U KWIATAKA" na starym Miscie w Warszawie. Sa to zdjecia bez zadnych fototapet , tandetnych kolumienek , Swieczek obrazów. Proste raczej portretowe. Robila tam zdjecia tez moja kolezanka chyba ze 3 lata temu. Musze powiedziec, ze sa super bo nie przeslodzone . Zrobiona bardzo fajna pamiatka. za cene 850 pln jest duzy album dla Mlodych (zdjecia bodajze formatu A4) + 2 albumy dla rodziców (zdjecia mniejsze 1/2 A4). Do tego bedziemy mieli robione zdjecia w plenerze i reportaz z wesela juz aparatem cyfrowym , ale to juz bedzie robił moj brat wiec nie ponosze praktycznie zadnych kosztów poza wywołaniem Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: zdjęcia studyjne 20.07.06, 12:28 aw122 napisała: > > Ja zdjecia studyjne bede robila w zakladzie z ktorego korzystali moi rodzice. > To jest fotografia " U KWIATAKA" na starym Miscie w Warszawie. Sa to zdjecia > bez zadnych fototapet , tandetnych kolumienek , Swieczek obrazów. Proste raczej > > portretowe. A sa one robione tradycyjnym aparatem, czy cyfrowym?! Ja, po tym nieprzyjemnym doswiadczeniu bede szukac, fotografow z podejsciem do klienta, ktorzy chca pomoc, znaja sie na obsudze photoshopa, zalezy im na kliencie i nie traktuja go jak wroga (pozostalosc po PRL), a do robienia zdjec podchodza profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aw122 Re: zdjęcia studyjne 20.07.06, 13:02 o ile wiem , to jest traducyjna aparta i niestety nie dostaniesz na płycie zdjec Chociaz z drugiej strony bedziemy mieli zdjecia dla siebie , dla rodziców, to chyba nie bede potrzebowała dla nikogo wiecej . Dla rodzicow chrzesnych i swiadkow, dziadkow zrobimy albumy ze zdjec weselnych i koscielnych. Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: zdjęcia studyjne 20.07.06, 14:27 aw122 napisała: > o ile wiem , to jest traducyjna aparta i niestety nie dostaniesz na płycie > zdjec Gdybym miala miec pozy robione tradycyjna metoda, to nie prosilabym o plytke chociaz przeciez negatyw mozna zeskanowac, ale to juz inna bajka. Chodzi mi o kwestie, ze czasami ludzie chca zobaczyc wszystkie fotki z sesji, a nie tylko te wybrane, co fotograf wydrukuje. Ostatnio mialam taka sytuacje, fotograf wprost sie wsciekl, jak poprosilismy o mozliwosc zobaczenia wszystkich zdjec z sesji w komputerze. Powiedzial, ze to niemozliwe. On te zdjecia ma, ale nam nie pokaze, mozemy zobaczyc tylko te wybrane przez niego i wydrukowane w formacie 9x13. Przeciez to bez sensu. Lepiej widac zdjecie w kompie, niz na takim malym kawalku papieru. To jest wlasnie archaiczne podejscie do klienta i brak logiki. Jak uczestniczylam w sesji slubnej jako swiadek (zdjecia pozowane), doslownie w piec minut po sesji, widzialam efekt w komputerze, nie musialam czekac 1,5 tygodnia na odbitki. Przeciez to cyfrowka, a nie tradycyjny sprzet... Dlatego wystrzegajmy sie salonow fotograficznych, bo nam blisko, lub chcemy zdjecia szybko i tanio. Choc w przypadku, ktory opisalam, o zaoszczedzeniu kasy, nie ma nawet mowy... Odpowiedz Link Zgłoś