tres_jolie 22.11.06, 16:11 Właśnie jak to jest? 2 rodziny oddalone od siebie 500km. Czy nocleg na wesele załatwia się indywidualnie czy rodzina 'u której jest wesele?' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:12 Ja myślę, że grezcznie jest gościom zapłacić za nocleg. Jeśli nie możecie sobie na to pozwolić, to chociaż im zrobić rezerwację i wynegocjować niższą cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
tres_jolie Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:19 Wiesz dopiero wszystko przed nami. Ale ostatnio tak coś rozmawialiśmy. Cała rodzina Mojego Ukochanego jest min 500km od Nas. I nie wiem jak to zrobić. Przecież nie powiemy :Ciociu wujku płaćcie za siebie. Tak naprawdę to wzorsty wesela wzrosłyby o połowę Myśleliśmy, że jedna rodzina zapłaci za swoich gości, a druga za swoich. Ale u mnie jest mało osób, które mieszkają daleko. Po za tym jak zacząć ten temat przy rodzicach na spotkaniu zapoznawczym ... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:23 My mieliśmy 55 osób i połowa nocowała na nasz koszt. Słono kosztowało, ale nie było innego wyjścia.Płaciliśmy po 120 pln za pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
tres_jolie Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:32 To i tak niedużo. Jak patrzyliśmy kiedyś na ceny to taki średniej klasy pokój kosztuje ok 250pln. I to tak skromnie licząc. Mieszkam w jednym z największych miast w Polsce i szczerze mówiąc nie będziemy mieli większego wyboru jeśli chodzi o hotele. Liczymy po cichu, że może zrobimy tak jak Ty zasugerowałaś. Rezerwacja hotelu i negocjacje o niższą cenę ze względu na dużą ilość gości. Na razie to wszsytko przed Nami, ale jak oboje myślimy o tym to nas ciarki przechodzą. Bo tak naprawdę samo zapraszanie gości to będzie wyprawa z doskonale opanowaną logistyką Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:36 Kochana, ja te 120 pln płaciłam w Warszawie Normalna cena była 2 razy wyższa, ale na wesele spokojnie wynegocjujesz niską Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:39 agnrek napisała: > Kochana, ja te 120 pln płaciłam w Warszawie Normalna cena była 2 razy > wyższa, ale na wesele spokojnie wynegocjujesz niską Ja mieszkam w mały misteczku- na dolnym slasku, i z ceny 170 pln utargowałam na 110 pln;P Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:40 Noooo, to ja widzę, że dobry interes w 3* hotelu zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:42 Pewnie Panu/i sie spodobałas i wcale sie nie dziwie;P Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:44 Nie, tylko wzięliśmy prawie cały hotel, bo mały był. Niby 3*, ale na obrzeżu miasta. A nasi goście właśnie koło niego jechali, więc stało się w ogóle super dobrze. I kościół po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:29 Powiem od razu, ze dyskusja na temat noclegu to "never ending story". Ostatnio, tez byl taki watek. Jesli nie musisz sie za bardzo liczyc z wydatkami, to zaplac na nocleg. Jesli jednak musisz (wiekszosc z nas musi) to 1.pytanie jest ile tych osob bedzie. Jesli np. 10-15 to da sie to przebolec, ja musialabym przenocowac wszystkich (70 osob), wiec nie ma mowy, zebym za to zaplacila. Robie wiec tak - noclegu nie finansuje, ale pomoge w zalatwieniu, tak zeby bylo blisko i niedrogo. Odpowiedz Link Zgłoś
tres_jolie Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:33 Trzeba się liczyć z wydatkami. No jasne! A nie obrazili się na Ciebie, że im nie zasponsorujesz spania? Są już tego świadomi? Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:37 Nam w lipcu tego roku nasza rodzina nie zapłaciła noclegu ( a my im w czerwcu opłaciliśmy). Było ich stać, ale zrobili jak zrobili. Sami sobie zamówiliśmy i zapłaciliśmy, nie robiliśmy z tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:40 Jesli ktos sie ma obrazic, to moze nie przyjezdzac, mowie powaznie. Uwazam, ze bycie zaproszonym na slub i wesele to zaszczyt dla goscia. Dlatego tez zapraszam osoby dla mnie wazne (liczba ich zalezy w duzej mierze od wielkosci rodziny, a moja jest mini), a nie przyjaciol i znajomych krolika. Sama bylam na weselach, na ktore jechalam 1000 km i nocleg organizowalam we wlasnym zakresie. Bawilam sie swietnie i ani mi na mysl nie przyszlo sie obrazac. Wiekszosc moich gosci to Niemcy, i oni na pewno sie o to nie obraza. Odpowiedz Link Zgłoś
pati_m Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 16:56 Zgadzam się z agnrek - myślę, że grzecznie jest zapewnić gościom nocleg i zapłacić za niego. My też mieliśmy sporą część gości (ponad połowę!), przyjeżdżających z odleglości ponad 400 km. Szukaliśmy takiego miejsca, żeby było ładnie i żeby na miejscu była możliwość noclegu (i to niedrogo!). I mieliśmy wesele w ślicznym pałacyku, w którym mieści się Ośrodek Szkolno- Wychowawczy - i za noclegi (co prawda w internacie, a nie w hotelu) zapłaciliśmy po 15 zł od osoby za noc Zatem - da się, uszy do góry! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 13:19 Tym bardziej, że noclegi nie muszą być w tym samym miejscu co wesele, jeśli jest drogo. Wnjamnij Pana Kazia z busem, żeby wahadłowo gości woził z wesela do hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
dodkax Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 17:41 My mamy tą samą zagwostkę . Ponieważ mąż pochodzi z południa Polski, toteż praktycznie calutką rodzinę ma w tamtejszych stronach. Moja jest głównie w centrum. Pomimo faktu, że za cały ślub i przyjęcie sami zamierzamy opłacić, będziemy musieli również pokryć koszty noclegów. W przeciwnym wypadku rodzina męża jeszcze nie przyjedzie, jak moja ciotka już się pewien czas temu zapytała słysząc, że w miejscu przyjęcia nie ma hotelu: "ale rozumiem, że taksówki będą?". Tych kosztów jednak na siebie nie weźmiemy . Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 17:45 dodkax napisała: >jak moja ciotka już się pewien czas temu zapytała > słysząc, że w miejscu przyjęcia nie ma hotelu: "ale rozumiem, że taksówki >będą? ".Tych kosztów jednak na siebie nie weźmiemy . ???. Dla mnie takie zachowanie jest niedopomyslenia. Tak samo jak obgaywanie stroju innych gosci, jedzenia na przyjeciu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 27.11.06, 11:59 mayagaramond napisała: > dodkax napisała: > > >jak moja ciotka już się pewien czas temu zapytała > > słysząc, że w miejscu przyjęcia nie ma hotelu: "ale rozumiem, że taksówki > >będą? ".Tych kosztów jednak na siebie nie weźmiemy . > > > ???. Dla mnie takie zachowanie jest niedopomyslenia. Tak samo jak obgaywanie > stroju innych gosci, jedzenia na przyjeciu itp. > pytanie jak najbardziej na miejscu, szczególnie dla starszych osób, które nigdy nie zamawiały taxi przez telefon tylko chodziły na postój. może ciotce wcale nie chodziło o zapłacenie za taksówkę tylko o ich dostępność Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 28.11.06, 17:08 kasia-k napisała: > pytanie jak najbardziej na miejscu, szczególnie dla starszych osób, które >nigdy nie zamawiały taxi przez telefon tylko chodziły na postój. > może ciotce wcale nie chodziło o zapłacenie za taksówkę tylko o ich dostępność bo to wlasnie wynika ze stwierdzenia "tych kosztow na siebie nie wezmiemy"? Odpowiedz Link Zgłoś
tres_jolie Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 17:51 Ha! A u Nas jest na odwrót, tzn ja z południa Przed Nami jeszcze dużo czasu, ale planu już konkretne.. Mam nadzieję, że u Nas jakoś się to rozejdzie łagodnie. Jak koleżanka mi powiedziała,że płaciła 250pln od osoby to się lekko podłamałam. Bo tak naprawdę to jest 500pln od osoby Odpowiedz Link Zgłoś
abkasia Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 17:48 Moja rodzina rowniez mieszka 500 km od miejsca, gdzie odbywal sie slub(WROclaw) Miejsca nclegowe wynajmowalismy wszystkim gosciom, ktorzy nie mieszkali we wroclawiu w domu studenckim. pokoje byly 2 osobowe z lazienkami, odnowione i kosztowaly 35 zl od osoby. A co do dzielenia sie kosztami, to dzielilismy sie z mezem po polowie. Odpowiedz Link Zgłoś
tres_jolie Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 17:52 Abkasia a nie było komentarzy że to dom studencki? Odpowiedz Link Zgłoś
eve26 Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 22.11.06, 20:06 We wroclawiu zamawialam noclegi w hotelu lothus na wita stwosza i byly komentarze niektorych ze niski standart, przyjecie bylo w rynku wiec chcialam blisko hotel placilam okolo 85/osobe, cena wynegocjowana, ale w duzym miescie nie jest latwo. Odpowiedz Link Zgłoś
abkasia Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 12:16 Nie no co ty. Nikt nie mial pretensji, wszyscy byli zadowoleni, przynajmniej tak mowili. Bywalam na wielu weselach i w niektorych nocleg byl duzo gorszy i nikt sie nbie skarzyl. Ja mysle ze pokoje powinne byc czyste i lazienka jesli to mozliwe w pokoju, zeby goscie mogli sie przygotowac w miare swobodnie do uroczystosci.A ten Akademik w ktorym mieszkali nasi goscie byl po remoncie, z nowymi meblami. Goscie mieli wynajete cale pietro wiec bylo wesolo. A studentow jeszcze nie bylo bo to byla polowa wrzesnia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.e Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 10:20 Moi Goscie przyjadą z południa, ponad 400 km - 45 osób, dla WSZYSTKICH opłacamy nocleg, w tym samym hotelu, w którym mamy przyjecie (okolice W-wy, nad zalewem Zegrzyńskim). Nie wyobrażam sobie żeby przywieźć Gości i kazać im płacić za noclegi! Ceny, przy takiej liczbie gości można spokojnie negocjować, nie zawszeą to duże rabaty ale są. Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 11:24 Moi goscie maja do przejechania od 1.000 do 2.500 km wiec logiczne, ze placimy za noclegi, nie tylko jedna noc, ale caly tydzien,wynajmujemy 4 trzypokojowe apartamenty. Wynajmujemy je wsrod znajomych narzyczonego. Mojej rodzinie tez bedzie przyjemniej niz w hotelu. Cena za nocleg w najgorszym hotelu w tym miescie to 65 euro, wiec gdybym miala za hotel placic to 10.000 euro bym wydala. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 11:55 U mnie sytuacja wyglada tak: nasze rodynne miasta oddalone są od siebie 250km. Zdecydowaliśmy, że nie robimy wesela, tylko przyjęcie poślubne (takie parogodzinne). Wątpię, żeby jedna rodzina z danej miejscowości przyjechała na kilka godzin do drugiej tyle kilometrów (to strasznei męczące, a już o kosztach nie wspomnę). Nie chcemy też ,,zmuszać'' do tego naszych dziadków, bo to starsi i schorowani ludzie (a baaaardzo nam zależy na ich obecności). Postanowiliśmy, że zrobimy 2 śluby (cywilny i kościelny) i każdy w innej miejscowości oraz 2 przyjątka (bardzo skromne) takie bardziej symboliczne. Tym samym problem z noclegami będzie praktycznie rozwiązany, bo na obu ślubach będziemy tylko my, nasi rodzice i rodzeństwo (reszta osób będzie tylko na 1 ślubie). Gdybyśmy mieli jednak robić całą imprezę w jednej miejscowości, to z mojej rodziny do jego miejscowości przyjechałoby tylko około 30 osób (rodzeństwo moich rodziców i moje kuzynostwo), ale gdyby to wszystko miało się odbywać u mnie, to musielibyśmy liczyć sie z dużo większymi kosztami (jego Najbliższa rodzina to ,,tylko'' 50 osób...). Nie wyobrażam sobie więc, zebyśmy mieli płacić za noclegi dla takiej ilości osób zakładając, że jeden nocleg to koszt około 100zl (czyli za noclegi 5000?). W takim wypadku tym biedniejszym pozostaje internat, bursa czy akademik, co moim zdaniem nie jest najgorszym rozwiązaniem (ceny kilkukrotnie niższe), bo przecież chodzi o to, żeby mieli się gdzie przespać i nie jechali po nocy, a nie o to, żeby żyć wg. zasady ,,zastaw się, a postaw się''. Chyba, że tylko ja tak uważam... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejkakubusia Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 12:13 Nocleg załatwiają obie rodziny tj. pana i panny młodej,dzieląc koszt na pół,a nie obicążając kosztem rodzinę, w której miejscowości akurat się ono odbywa.Najlepiej zamówić miejsca tam,gdzie sala weselna-będzie duża zniżka,a gościom będzie wygodnie odświeżyć się po podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
anabia Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 13:13 hej Ja miałam też gości z daleko opłaciłam hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Odległość 500km_jak z noclegiem? 23.11.06, 13:25 Coś Wam podpowiem praktycznego, jeśli będziecie załatwiać noclegi dla gości. Koniecznie zapewnijcie możliwość melodwania się w hotelu od 11-12.00 w dniu ślubu! I fajnie jest przygotować kartkę z instrukcją: 1. gdzie jest kościoł, 2. gdzie jest nocleg i kiedy przyjechać i wyjechać, 3. czy czeka jakiś transport, 4. o której jest śniadanie w niedzielę. My to wysyłaliśmy wraz z zaproszeniem, goście byli baaaardzo zadowoleni. Przyjeżdżali od 12.00 do hotelu, mieli do 18.15 czas, potem wsiadali do autobusu pod hotelem, jechali do kościoła i z kościoła autobusem na wesele. Na ostatnim weselu kuzyna mój teść nie został poinformowany, że są noclegi. Wsiadł w koszulce i spodenkach do samochodu (upał!) i przejechał 150 km. Zatrzymał się w lesie 15 km przed miastem, przebrał w garnitur. Wstyd, prawda? Państwo młodzi się nie popisali. Odpowiedz Link Zgłoś
diplomatica zagranica 23.11.06, 15:19 poniewaz nie bardzo moglismy sie dogadac co do miejscowosci (5 h intercity miedzy miastami) ostatecznie wymyslelismy zagranice paradoksalnie, nocleg za osobe bedzie ok. 80 zl za dobe - albo jeszcze mniej (bo jeszcze nie ustalilismy ceny ostatecznej) bo tak to bylby problem gdzie, co z zakwaterowaniem i nie byloby latwo wykrecic sie od wiekszej liczby gosciow... Odpowiedz Link Zgłoś
jamno1 gospodarstwo agroturystyczne 23.11.06, 16:54 oboje mieszkamy teraz 400 km od mojego domu rodzinnego, gdzie bedzie slub i wesele, a dom rodzinny Młodego jest oddalony 150 km od mojego. Dlatego najlepszym dla nas wyjsciem jest gosp. agroturystyczne. Za 2 noclegi bez jedzenia zaplacimy jakies 15 zł od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
diplomatica Re: gospodarstwo agroturystyczne 23.11.06, 19:23 tez o tym myslalam i wymyslilam gospodarstwo agroturystyczne w Szkocji... najpierw mialo byc w hiszpanii, ale taniej ze wzgledu na bilety lotnicze wyszlo w szkocji... Odpowiedz Link Zgłoś