Dodaj do ulubionych

menu weselne

11.12.06, 15:19
Witam wszystkich,
chciałabym się Was poradzić a pro pos menu weselnego. Co Waszym zdaniem
powinno znaleźć się na stole weslenym??My mamy wesele w Góralskiej Chacie i
zależałoby mi na daniach staropolskich, czyli bez tzw. "udziwnień" typu
szyjki rakowe w sosie porzeczkowym...smile

z góry dziękuję za rady
Obserwuj wątek
    • monitchka1 Re: menu weselne 11.12.06, 15:21
      U mnie na pewno nie będzie rosołu i kotleta schabowego na drugie. Jeśli robisz
      w takim miejscu, to mają na 100% swoje specjalności z takiej kuchni i to jest
      ciekawe i smaczne jedzonko.
      • agnrek Re: menu weselne 11.12.06, 15:23
        U mnie jednym z dań były polędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu. Polskie
        danie, ale nietypowe i fajne. Podaliśmy jeszcze piersi indyka z ryżem i
        fasolką szparagową. Też fajnie się zjadło smile
      • olalukasz Re: menu weselne 11.12.06, 15:24
        no właśnie powiem Ci, że w 10 zestwach, jakie mi przesłano nie znalazłam
        nic "staropolskiego" oprócz schabowego i rosołu, hehehe smile
        szyjki rakowe w sosie porzeczkowym -to jedna z potraw jakie serwują, ehhh
        • monitchka1 Re: menu weselne 11.12.06, 15:28
          Jeśli lubisz te potrawy to nie ma problemu. A szyjki rakowe może nie brzmi
          ciekawie i zachęcająco, ale i tak nikt nie musi znać nazwy potrawy a będzie ona
          smaczna.
    • justi54 Re: menu weselne 12.12.06, 11:00
      Podoba mi się jedzonko agnrek. Ale wyjściem jest utrzymanie menue w konwencji
      organizacji wesela. Dobrze też mieć coś tradycyjnego ale podanego w ciekawy
      sposób i oczywiście jakieś jedno niecodzienne danie (w smaku, wyglądzie) czym
      kompletnie zaskoczy się gości.
      • soleil08.09.2007 Re: menu weselne 12.12.06, 11:23
        hmmm... wydaje mi się ze do "Góralskiej Chaty" nie pasują te szyjki rakowe..

fajnie brzmią te plędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu.. kuchnia staropolska
        pasuje wszystkim i u mnie też właśnie taka będzie .. może poproś aby wysłali
        lub ułożyli dla Ciebie propozycje tylko z dań kuchni staropolskiej.. ja
        chciałabym aby u mnie był żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą w chlebie
        (taki jakby garneczek z pokrywką z chleba)

podaję też link pewnej restauracji "Karczma Rzym" gdzie jest najlepsze
        jedzonko... i w smaku i w wyglądzie jakie jadłąm gdziekolwiek,, i wybór też
        jest duży więc może wybierz sobie cos z ich menu które znjadziesz na tej
        stronie...

pozdrawiam i daj znać na forum czy podoba się tobei to menu

www.karczmarzym.com.pl/pl/index.html
        • soleil08.09.2007 Re: menu weselne 12.12.06, 11:29
          możesz także skopiować nazwy dań bo są bardzo zabawne...i jeżeli menu ma być
          podawane gościom do wyboru... to użyć nazwy tych dań.. aby było goście poczuli
          się " bardziej luzacko" niż przy tych szyjkach rakowych... a poza tym nie wiem
          jak można to zjeść...
          • suziliu do soleil08.09.2007 12.12.06, 11:33
            Jestes z bydgoszczy? Zastanawiałam się nad karczma rzym, ale za mało miejsca
            mają...
            • soleil08.09.2007 Re: do suziliu 12.12.06, 11:44
              do suziliu tak jestem z okolic bydgoszczy.. dokładnie z Nakła... karczma jest
              fajna tylko właśnie chodzi o miejsce... ja robię w sypniewie to jest w
              okolicach Sępólna KRaj. dlatego atm ponieważ jest tam taki pałącyk gdzie od
              razu będą nocować goście i ten nocelg jest niedrogi.. a rano wszyscy zejda na
              staropolskie śniadanko.. jak chcesz mogęw przesłąć link.. ja chccesz w takiej
              wersi ekskluzywnej to polecam Lubostroń kojarzysz... jak chcesz to moge napisać
              Tobei ajkei mają ceny i w Sypniewie i w Lubostroniu
              • suziliu Re: do suziliu 12.12.06, 12:03
                Ja ma wesele w Hotelu Pałac w Myślęcinku, koniecznie chciałam aby były miejsca
                noclegowe i mozliwość wyjscia na zewnatrz.. Także stąd wybór
          • olalukasz Re: menu weselne 12.12.06, 13:38
            spadłaś mi z nieba!!!!!!!!!!Bardzo mi się podoba menu smile))))))))))
      • agnrek Re: menu weselne 12.12.06, 12:03
        U mnie były fajne przystawki - pomidory z mozarellą, sałatka podobna do
        greckiej. Nie zgodziłam się na tradycyjną jarzynową, bo latem zaraz się robi
        żółta. Sama lubię fajne jedzenie, więc dlaczego nie podać tego na weselu?
    • aserath Re: menu weselne 12.12.06, 11:32
      co najmniej 2 sałatki - zawsze idą
      barszczyk i paszteciki - zawsze idą
      ciast nie za duzo - bo nie idą
      rosół - to lubi każdy smile
      • agnrek Re: menu weselne 12.12.06, 13:43
        Ja zamówiłam masę ciasta w cukierni i poszło jak woda, aż się zdziwiłam! Tort
        też cały. Była masa koktajlowych ciasteczek, masa owoców i wszystko zniknęło w
        mgnieniu oka! Ładnie wyglądało, super smakowało, więc się zjadło smile
    • fleurette Re: menu weselne 12.12.06, 14:40
      u mnie był tylko obiad weselny i było nastepujące menu:

zupa: grzybowa (ale kucharz robi absolutnmie rewelacyjną)
      drugie danie do wyboru:
      panga w pomidorach/polędwiczki w kurkach/polędwiczki w sosie rokpolowym
      do tego kopytka/pieczone ziemniaki/ziemniaki z wody plus oczywiscie bukiet surówek
      potem makowiec i cudowny tort (lekki śmietanowy z malinami, brzoskwiniami i kiwi).
      do picia z alkoholo wina tylko

menu nieco zimowe w charakterze (ślub 9.12.06) i naprawde wszystkim się podobało.
      • mayagaramond Re: menu weselne 12.12.06, 15:41
        Raki to nie zadna nowosc, tylko tradycyjne polskie jedzenie, wykwintne, ale nie
        nowomodne.

Z dan „goralskich” pamietam w domu schab po goralsku - wieprzowina duszona z
        kapusta kiszona, tylko to chyba nie na wesele...
        Tradycyjne polskie potrawy to ryby, grzyby, raczej wieprzowina niz wolowina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka