olenka_a 22.01.07, 14:24 Podczas nauk przedmałżeńskich? Czy np.miesiąc przed ślubem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuczi24 Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 14:31 My jesteśmy umówieni z księdzem na jutro,a śłub mamy 17 marca.Zaznaczam,że nie odbyliśmy jeszcze nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
listek_a Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 14:40 Ok. trzy miesiące przed ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_na_wydaniu Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 18:35 My byliśmy u księdza na 3 miesiące i 1 tydzień przed ślubem, czyli całkiem niedawno i spisaliśmy tylko pierwszą część protokołu. Drugą część będziemy spisywać pod koniec lutego.Nie wiem czy tak jest zawsze, czy po prostu ksiądz nie miał dla nas czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 18:39 My spisalismy ok 2 tyg temu, slub 28.04. Odpowiedz Link Zgłoś
kassiekk Re: kiedy spisuje się protokół? 24.01.07, 22:29 my spisywalismy 12 stycznia a slub mamy 26 maja i od razu w mojej parafii ksiadz wywiesil zapowiedzi. Mysle ze wystarczy 3 miesiace przed slubem spisac zeby zdazyli zapowiedzi wywiesic. jeszcze musimy isc tylko raz ze swiadkami i z dokumentem z usc i doniesc zaswiadczenie z nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-822 Re: kiedy spisuje się protokół? 24.01.07, 22:44 My bedziemy spisywac w maju, a slub 14 lipca dokumenty ktore trzeba ze soba zabrac m.in. zaswiadczenie z USC wazne jest 3 miesiace dlatego ksiadz nam powiedzial ze wczesniej nie warto przychodzic na spisanie protokolu. Poza tym bedziemy juz wtedy po naukach (mamy je w marcu) Aga Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kiedy spisuje się protokół? 25.01.07, 09:42 > eszcze musimy isc tylko raz ze swiadkami a po co swiadkowie? Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 gioseppe 25.01.07, 09:44 swiadkowie musza chyba przedłożyc swoje dowody, ale jak ja swiadkowalam, to kolezanka powiedziala, ze nie mam czasu przyjechac i ona podala moj adres itp. i nie musialam sie stawiac. Natomiast moja swiadkowa jest z innego miasta i musi miec pozwolenie od swojego proboszcza, ze moze swiadkowac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: kiedy spisuje się protokół? 25.01.07, 09:55 1. część formalną - nazwiska, adresy, daty chrztu (trzeba już przynieść akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu wystawiony nie wczesniej niż 6 miesićy przed dniem ślubu) - nie wcześniej niż 6 miesięcy przed slubem; zasadniczo to spotkanie jest jednoznaczne ze zgłoszeniem zamiaru zawarcia małżeństwa, co należy zrobić min. 3 miesiące przed planowana uroczystością (to nie następuje automatycznie w momencie zarezerwowania terminu) 2. część o przeszkodach, etyce - w ciągu przech miesięcy przed slubem - bo tyle jest ważny papier z USC, stwierdzający że nie ma prawnego problemu do zawarcia tego małżeństwa 3. nauki to zazwyczaj osobna sprawa - ksiądz musi zobaczyć świadectwo przed slubem, wystarczy pewnie tydzień przed jak omawiacie z nim przebieg uroczystości; ja nauki zrobiłam więcej niż pół roku przed spisaniem części formalnej i jest spoko Odpowiedz Link Zgłoś