Dodaj do ulubionych

kiedy spisuje się protokół?

22.01.07, 14:24
Podczas nauk przedmałżeńskich? Czy np.miesiąc przed ślubem?
Obserwuj wątek
    • czuczi24 Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 14:31
      My jesteśmy umówieni z księdzem na jutro,a śłub mamy 17 marca.Zaznaczam,że nie
      odbyliśmy jeszcze nauk.
    • listek_a Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 14:40
      Ok. trzy miesiące przed ślubem.
      • panna_na_wydaniu Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 18:35
        My byliśmy u księdza na 3 miesiące i 1 tydzień przed ślubem, czyli całkiem
        niedawno i spisaliśmy tylko pierwszą część protokołu. Drugą część będziemy
        spisywać pod koniec lutego.Nie wiem czy tak jest zawsze, czy po prostu ksiądz
        nie miał dla nas czasu.
        • martyna1985 Re: kiedy spisuje się protokół? 22.01.07, 18:39
          My spisalismy ok 2 tyg temu, slub 28.04.
          • kassiekk Re: kiedy spisuje się protokół? 24.01.07, 22:29
            my spisywalismy 12 stycznia a slub mamy 26 maja i od razu w mojej parafii
            ksiadz wywiesil zapowiedzi. Mysle ze wystarczy 3 miesiace przed slubem spisac
            zeby zdazyli zapowiedzi wywiesic. jeszcze musimy isc tylko raz ze swiadkami i z
            dokumentem z usc i doniesc zaswiadczenie z nauk.
            • kwiatek-822 Re: kiedy spisuje się protokół? 24.01.07, 22:44
              My bedziemy spisywac w maju, a slub 14 lipca
              dokumenty ktore trzeba ze soba zabrac m.in. zaswiadczenie z USC wazne jest 3
              miesiace dlatego ksiadz nam powiedzial ze wczesniej nie warto przychodzic na
              spisanie protokolu. Poza tym bedziemy juz wtedy po naukach (mamy je w marcu)
              Aga
            • gioseppe Re: kiedy spisuje się protokół? 25.01.07, 09:42
              > eszcze musimy isc tylko raz ze swiadkami

a po co swiadkowie?
              • martyna1985 gioseppe 25.01.07, 09:44
                swiadkowie musza chyba przedłożyc swoje dowody, ale jak ja swiadkowalam, to
                kolezanka powiedziala, ze nie mam czasu przyjechac i ona podala moj adres itp.
                i nie musialam sie stawiac. Natomiast moja swiadkowa jest z innego miasta i
                musi miec pozwolenie od swojego proboszcza, ze moze swiadkowac. pozdrawiam smile
    • bystra_26 Re: kiedy spisuje się protokół? 25.01.07, 09:55
      1. część formalną - nazwiska, adresy, daty chrztu (trzeba już przynieść akt
      chrztu z adnotacją o bierzmowaniu wystawiony nie wczesniej niż 6 miesićy przed
      dniem ślubu) - nie wcześniej niż 6 miesięcy przed slubem; zasadniczo to
      spotkanie jest jednoznaczne ze zgłoszeniem zamiaru zawarcia małżeństwa, co
      należy zrobić min. 3 miesiące przed planowana uroczystością (to nie następuje
      automatycznie w momencie zarezerwowania terminu)

2. część o przeszkodach, etyce - w ciągu przech miesięcy przed slubem - bo tyle
      jest ważny papier z USC, stwierdzający że nie ma prawnego problemu do zawarcia
      tego małżeństwa

3. nauki to zazwyczaj osobna sprawa - ksiądz musi zobaczyć świadectwo przed
      slubem, wystarczy pewnie tydzień przed jak omawiacie z nim przebieg
      uroczystości; ja nauki zrobiłam więcej niż pół roku przed spisaniem części
      formalnej i jest spoko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka