a1ma Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 12:12 Kość słoniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
julia_roberts Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 12:12 kosc sloniowa Odpowiedz Link Zgłoś
justeczka1 Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 12:12 kosc sloniowa Odpowiedz Link Zgłoś
kasiad50 Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 12:13 To i ja napiszę kość słoniowa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 12:13 Kość słoniowa - mój tata miał Trabanta w tym kolorze Odpowiedz Link Zgłoś
julia_roberts Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 12:15 Myślę że juz nie masz watpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
ala-81 Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 12:19 dzięki tylko dlaczego panie w sklepach z tkanimami próbują mi wmówić, że ivory, śmietanka i szampan to jest ecru?? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 zależy 21.03.07, 12:23 tak jak z tym ecru - sprzedawcy i producenci mają różną wrażliwość na kolory moje ivory to za Chiny nie kość słoniowa, bo ona ma odcień ciepły, a moje ivory to taka złamana neutralna biel Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: zależy 21.03.07, 12:26 Ecru to taka nazwa-śmietnik, wszystko co niektórzy pod to podciągają - od lekko złamanej bieli po stricte beżowy beż Odpowiedz Link Zgłoś
lunaa2 Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 13:02 ivory - tzw. biel naturalna (nie ejst to taka ostra biel) Odpowiedz Link Zgłoś
ala-81 Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 13:09 ostrą biel to ja nazywam efektem vizira Odpowiedz Link Zgłoś
madnessa Kość słoniowa - jaki to kolor??? 21.03.07, 13:12 Cyt:"Kość słoniowa - Znana róznież jako Skorupka Jajka albo Światło Świecy. Niektóre suknie w kolorze kości słoniowej mają żółte półtony przez co wyglądają „kremowo” na fotografiach. Jest często utożsamiany z ecru." Cytat ze strony: www.horm.biz/styl-i-uroda/twoja-suknia/jaki-kolor-sukni-slubnej.html Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 21.03.07, 23:37 no w tlumaczeniu to jest kosc sloniowa, ale w rzeczywistosci i do tego w modzie slubnej (jak sie domyslam ta nazwa oznacza to co w Pl ecru (jezeli chodzi o kolor sukienki) Odpowiedz Link Zgłoś
little-jo Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 22.03.07, 01:23 siog napisała: > no w tlumaczeniu to jest kosc sloniowa, ale w rzeczywistosci i do tego w modzie > slubnej (jak sie domyslam ta nazwa oznacza to co w Pl ecru (jezeli chodzi o > kolor sukienki) A właśnie, że nie. Mierzyłam suknie w kolorze ivory, ecru, szampan i każdy był inny. Ivory jest najjaśniejszy i ciepły, ecru ciemniejszy i bardziej żółty. Sprzedawczyni bardzo fachowo mi to wyjaśniła polecając właśnie ivory. Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 22.03.07, 09:35 zalezy w jakim kraju mierzylas. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 22.03.07, 09:39 Suknie hiszpańskie (koncern Pronovias) nie mają odcienia ecru, jest biały, ivory, a później szampan i inne złote Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 22.03.07, 09:44 no wreszcie ktos napisal ja pisze z perspektywy irlandzkiej wiec w sklepach z sukniami slubnymi tutaj w gogole nie wystepuje termin ecru. jest white i ivory, czyli tutaj pod ten termin wchodzi te wszystkie suknie okreslane w Pl ecru. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 22.03.07, 10:13 Nazwa "ecru" w Polsce to pozostałość po wieloletniej modzie na suknie francuskie, które teraz są wypierane przez hiszpańskie i amerykańskie.. Ponieważ język hiszpański nie jest u nas popularny, salony dostają wzorniki z angielskimi nazwami i o ile przetłumaczenie nazw "white" czy "champagne" nie ma problemów, o tyle z "ivory" jak widać są Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: ivory - jak ten kolor nazywa się po polsku?? 22.03.07, 10:16 kosc sloniowa Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś