Dodaj do ulubionych

=== Puste koperty ===

21.04.07, 14:44
Zwykłe chamstwo.

Wiadomo że nie każdego stać na kasę, albo prezent. Ale to już trzeba mieć
straszną słomę w butach żeby takie numery wywijać!

Odnośnie, co kto kupił w ramach prezentu, u nas taki się układa, że młodzi
zawsze prosili o pieniążki. Zawsze kupowaliśmy ładną kartkę dla młodych z
życzeniami i wkładaliśmy pieniążki do środka.
Obserwuj wątek
    • kasiaaaa24 Re: === Puste koperty === 21.04.07, 15:02
      My też będziemy prosić o pieniążki i nie wiem czy bardziej byłoby mi przykro,
      że dostałam pustą, czy byłabym zła, że ktoś z rodziny lub przyjaciół mógł mnie
      oszukać.
      • swinka-morska Re: === Puste koperty === 21.04.07, 22:10
        > My też będziemy prosić o pieniążki

Ja bym wolała dostać zwykłe pieniądze, a nie jakieś miniaturowe pieniążki.
        Nawet w NBP tego nie wymienią.
        • paulina.galli Re: === Puste koperty === 23.04.07, 18:03
          swinka-morska napisała:

> > My też będziemy prosić o pieniążki
          >
          >
          > Ja bym wolała dostać zwykłe pieniądze, a nie jakieś miniaturowe pieniążki.
          > Nawet w NBP tego nie wymienią.

SWINKA M!!! dzieki za Twoj post !!!
          w polsce srodkiem płatniczymn sa PIENIĄDZE!!!!
          anie jakies "pieniążki"
          kto to do cholery wymyslil?!??!?! wszedzie te "pieniążli"!
          nie wiem ale flaki mi sie wywracja jak słyzsze o "pieniążkach"smilesmilesmilesmile

a pomijajac drazliwa dla mnie kwestie - tez uwazam ze puste koperty to
          buractwo smile
    • alex996 Re: === Puste koperty === 21.04.07, 21:30
      Dobre smile)) Ale się uśmiałam smile)))
      • mapi9 Re: === Puste koperty === 21.04.07, 21:34
        Tak się naprawde zdarza?? wink))
        • epox123 Re: === Puste koperty === 21.04.07, 21:35
          czasami do środka koperty wkładają pocięte gazety
          • mapi9 Re: === Puste koperty === 21.04.07, 21:50
            No Nieeee to trzeba zaraz sprawdzać przy wręczaniu i wstydu narobić wink)
    • mike2005 Re: === Puste koperty === 23.04.07, 00:05
      Jak dla mnie puste koperty to szczyt buractwa. Nawet do tego, żeby biernie
      uczestniczyć w ceremonii ślubnej/weselu, trzeba dojrzeć.
    • vobi Re: === Puste koperty === 23.04.07, 09:35
      No coz, szczerze mowiac mam watpliwosci co jest wiekszym buractwem i chamstwem -
      dawanie pustej koperty czy nachalne dopominanie sie od gosci kasy i
      sprawdzanie kto ile dal.

Jestesmy wlasnie na swiezo po rozwiezieniu zaproszen - czesc zaproszonych
      patrzyla na nas jakbysmy dawali nam te zaproszenia tylko po to, zeby kasa
      sypneli. Inni (glownie Ci ubozsi) od razu zaczeli sie wykrecac ze chyba nie
      beda mogli przyjechac, bo cos tam. Probowalismy wytlumaczyc im, ze zapraszamy
      ich na slub i male przyjecie, nie potrzebujemy kasy, prezentow i czego tam
      jeszcze, wystarczy nam ich obecnosc, mile zyczenia i fajna zabawa. Ale nie
      wygladali na przekonanych. Kiedy czytam ciagle pojawiajace sie na tym forum
      dyskusje na temat kasy na prezent slubny, to zaczynam rozumiec reakcje
      zapraszanych gosci... i przykro mi jak cholera, ze nas tez zaliczyli do
      grona "slubnych pijawek" sad
      • kasiulkkaa Re: === Puste koperty === 23.04.07, 14:15
        Kiedy czytam ciagle pojawiajace sie na tym forum
        > dyskusje na temat kasy na prezent slubny, to zaczynam rozumiec reakcje
        > zapraszanych gosci...
        I naprawdę wierzysz, że cała Polska czyta to forum?

i przykro mi jak cholera, ze nas tez zaliczyli do
        > grona "slubnych pijawek" sad
        Obawiam się, ze nie tylko z powodu ewentualnego czytania forum mogli cię do
        tego grona zaliczyć.

• vobi do kasiulkaa 23.04.07, 14:28
          kasiulkkaa napisała:

> Kiedy czytam ciagle pojawiajace sie na tym forum
          > > dyskusje na temat kasy na prezent slubny, to zaczynam rozumiec reakcje
          > > zapraszanych gosci...
          > I naprawdę wierzysz, że cała Polska czyta to forum?

Sorry, chyba nie wyrazilam sie zbyt jasno. Nie, zakladam ze na to forum wchodza
          jedynie osoby w danym momencie zycia zainteresowane organizacja slubu i wesela.
          Pozniej temat staje sie nudny (wlasciwie juz w trakcie sie nudzi). Stad,
          czytanie tego forum daje poglad na pewne "trendy" panujace wsrod mlodych, m.in.
          na ich podejscie do kwestii prezentow. I wyglada na to, ze wielu (na pewno nie
          wszyscy, ale jak widac chocby w tym watku - zdecydowana wiekszosc) ze slubu
          robi kolekte.

> i przykro mi jak cholera, ze nas tez zaliczyli do
          > > grona "slubnych pijawek" sad
          > Obawiam się, ze nie tylko z powodu ewentualnego czytania forum mogli cię do
          > tego grona zaliczyć.

Rozumiem ze to miala byc blyskotliwa ironia, ale niestety nadinterpretacja
          mojego postu mocno stepila jej "ostrze"...
    • kotek.filemon Re: === Puste koperty === 23.04.07, 09:37
      Skoro większość młodych traktuje ślub i wesele jak kwestę publiczną, to i goście
      się dostosowują. Przy przepływie kasy zawsze znajdą się kombinatorzy.
    • a1ma nie wierzę... 23.04.07, 09:47
      Nie wierzę, zwyczajnie nie wierzę, że takie coś się zdarza.
      Przecież na wesele zaprasza się bliskich, którzy nam dobrze życzą!
      Poza tym zawsze słyszałam o historiach z trzeciej ręki, nigdy bezpośrednio...
      To chyba jednak urban legend uncertain
      • kingadaw Re: nie wierzę... 23.04.07, 10:09
        takie rzeczy naprawde sie zdarzają!!!
        • a1ma Re: nie wierzę... 23.04.07, 10:37
          Tobie się zdarzyły?
          • kingadaw Re: nie wierzę... 23.04.07, 10:41
            W mojej rodzinie był taki przypadek. Poza tym mam kilkoro znajomych, którzy
            siedzą w biznesie ślubnym (kucharkę, dwie kapele) którzy opowiadali mi o takich
            przypadkach.
            • a1ma Re: nie wierzę... 23.04.07, 10:48
              No właśnie - "opowiadają o takich przypadkach". Ja też mogę opowiadać, bo
              słyszę od Ciebie wink
              A nie uwierzę, póki nie zobaczę (oby nie!).
            • kasiulkkaa Re: nie wierzę... 23.04.07, 14:13
              Poza tym mam kilkoro znajomych, którzy
              > siedzą w biznesie ślubnym (kucharkę, dwie kapele) którzy opowiadali mi o
              takich
              > przypadkach.
              A przepraszam, to kucharka i dwie kapele asystowały przy otwieraniu kopert?
      • mada275 Re: nie wierzę... 23.04.07, 14:19
        Moja kuzynka znalazla sie w takiej sytuacji, dostala koperte z zyczeniami,
        podpisaną ...i tyle.Byłam, widzialam)
        • a1ma Re: nie wierzę... 23.04.07, 14:46

> dostala koperte z zyczeniami,
          > podpisaną ...i tyle.

I co w tym złego?
          Dostała życzenia, wiadomo od kogo...

Od kiedy to prezenty są obowiązkowe??
          • mada275 Re: nie wierzę... 24.04.07, 09:34
            No właśnie, od kiedy?)
    • ginny22 Re: === Puste koperty === 23.04.07, 10:36
      1. Nie PIENIĄŻKI!!! Pieniądze. Podobno jesteśmy dorośli.
      2. Też nie do końca wierzę, że takie chamstwo się zdarza. Zawsze lepiej włożyć
      do koperty 50 zł niż dać pustą.
    • memphis90 Re: === Puste koperty === 23.04.07, 14:07
      Ja nikogo nie zamierzam rozliczać z "wkładu". Jak kogos nie stać, to niech kupi
      mi kwiatek i życzenia, i też bedę zadowolona. Nie nastawiam się na osiągniecie
      jakichs konkretnych korzyści, ile dostanę, z tylu będę się cieszyć.
    • kasiulkkaa Re: === Puste koperty === 23.04.07, 14:12
      > Wiadomo że nie każdego stać na kasę, albo prezent. Ale to już trzeba mieć
      > straszną słomę w butach żeby takie numery wywijać!
      Wiadomo, że nie kazdego stac na zapłacenie za własne wesele, ale to już trzeba
      mieć straszną słomę w butach, żeby na zapas martwić się pustymi kopertami.
      Nawet nie chamstwo, tylko wysokich lotów buractwo.

Zawsze kupowaliśmy ładną kartkę dla młodych z
      > życzeniami i wkładaliśmy pieniążki do środka.
      I co? Masz nadzieję, ze twoi znajomi czytają to forum? Pieniażki wkładaliscie?
      Dorosli ludzie zazwyczaj pieniądze dają.
    • binkaa Re: === Puste koperty === 24.04.07, 09:52
      ja bylam na weselu gdzie młodzi jak dostawali kopertę sami podpisywali smile od
      razu przy wreczaniu
      smile)))))))))))))))
      • kotek.filemon Re: === Puste koperty === 24.04.07, 09:55
        binkaa napisała:

> ja bylam na weselu gdzie młodzi jak dostawali kopertę sami podpisywali smile od
        > razu przy wreczaniu
        > smile)))))))))))))))

Na takie dictum odwróciłbym się natychmiast na pięcie i wyszedł. U chamstwa nie
        zwykłem się bawić...
        • karska5 Re: === Puste koperty === 24.04.07, 11:41
          U nas na niecala setke gosci dostalismy jedna pusta koperte. Minelo juz troche czasu od tego zdarzenia i
          mam cicha nadzieje ze to przez pomylke sie stalo winkGlupio sie wtedy poczulam
        • ginny22 Re: === Puste koperty === 24.04.07, 14:48
          Masz rację. Podpisywanie otrzymanych kopert, buractwo niesłychane. A potem w
          domu będą sprawdzać, która ciocia bardziej ich kocha (czyt. więcej dała)?
          • zosiaczek25 Re: === Puste koperty === 24.04.07, 14:51
            Po co wogole podpisywac? Nie rozumiem. Nie mozna tak, jak zrobila to moja
            siostra na komunii swojego syna?- od razu po wreczeniu otwierac i glosno
            komentowac: "zobacz kochanie, od cioci Heni dostalismy tylko 50zl. Za to babcia
            Jozia dala nam tysiaczek".
            • ginny22 Re: === Puste koperty === 24.04.07, 14:53
              O matko, naprawdę??? To musiało być upiorne. Jak reagowali goście?
              • zosiaczek25 Re: === Puste koperty === 24.04.07, 14:59
                Byla tylko moja mama i dwie siostry ze swoimi rodzinami. Obciach totalny. Na
                szczescie wlozyly w koperte w normie... Ale niektorych siostra skomentowalal
                podobno z grymasem. Najgorsze bylo dla nich- dla gosci, ktorzy byli tylko
                najblizsza rodzina- to, ze pomagali siostrze w organizacji komunii- gotowali,
                sprzatali itp. A ona nie dosc, ze nie podziekowala, to jeszcze potem taka wioche
                odstawila.
            • vobi Re: === Puste koperty === 24.04.07, 15:48
              zosiaczek25 napisała:

> Po co wogole podpisywac? Nie rozumiem. Nie mozna tak, jak zrobila to moja
              > siostra na komunii swojego syna?- od razu po wreczeniu otwierac i glosno
              > komentowac: "zobacz kochanie, od cioci Heni dostalismy tylko 50zl. Za to
              babcia
              > Jozia dala nam tysiaczek".

Hehe, dobre!
              Cioci Heni damy wiec tylko herbatke i ciastko, a babci Jozi obiadek z deserem
    • lunciaczek Re: === Puste koperty === 24.04.07, 13:06
      Wydaje mi sie ze w tym poscie nie chodzi o to zeby cos dostac chodzi raczej o uczucie ze ktos w tak waznej chwili robi ci taka przykrosc...
      Koperta nie jest rownoznaczna z pieniedzmi, ja bym sie spodziewala kartki z zyczeniami smile) ale skoro ktos daje pusta koperte to juz yba chodzi o przekret w stylu "niech mysla ze cos tam jesty a i tak sie to nie wyda", ktos pisal nawet o pocietych gazetach... szkoda słow.
      Zrobila sie taka moda z tymi weselami i podarunkami ze nic tylko drzec jak sie dostaje zaproszenie... a szkoda!! bo nie chodzi o sterte prerzentow czy pieniedzy ale obecnosc bliskich...
      • memphis90 Re: === Puste koperty === 24.04.07, 15:44
        Przykrość - bo nie dał pieniędzy? "nie chodzi o sterte prerzentow czy pieniedzy
        ale obecnosc bliskich..." Twoje słowasmile
        • ginny22 Re: === Puste koperty === 24.04.07, 15:48
          Nie. Dlatego, że oszukuje - jeśli nie stać kogoś na prezent, daje kartkę z
          życzeniami, a nie pustą kopertę.
        • lunciaczek Re: === Puste koperty === 24.04.07, 16:08
          Przykrosc ze ktos robi cos naumyslnie... Witac czytasz piate przez dziesiate. Pisałam ze niewazne sa pieniadze a obecnosc bliskich Czemu w tej kopernie nie mialaby sie znalesc kartka z serdecznymi zyczeniami? Po co robic szopki. Takie czasy sa ze nie kazdego stac na prezent ale czemu komus robic przykrosc chcac byc "przebiegłym"? Czy tak trudno przyjsc bez prezentu ale za to byc z rodzina w tak waznym momencie?
          • ladylike_a Re: === Puste koperty === 24.04.07, 20:40
            Eeeehhh, mam nadzieję, że nam się to nie zdarzy, bo byłam słuchaczem relacji u
            bliskich osób, którzy zebrali parę kopert z pociętymi gazetami, albo starymi,
            nieważnymi już banknotami...

Faktycznie, nie miałabym nic przeciwko kartce z życzeniami bez wkładki z NBP.
            Wołałabym nawet zero koperty, za to szczere życzenia z buziakiem czy uściskiem
            dłoni, niż kombinatorów liczących na to, że się zgubią w tłoku, a tym samym -
            rzucającym cień podejrzenia na wszystkich gości, bo ktoś tę pustą dał, skoro
            taka się znalazła... Przykre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka