Dodaj do ulubionych

Pomóżcie! Ile soków???

08.03.08, 23:18
Może banalny jest mój problem, ale na prawdę nie wiem, ile mamy kupić soków na
wesele z poprawinami. Będzie ok 100 - 120 osób, do 22 soki są zapewniane w
menu weselnym. Ale ile kupić na resztę wesela i poprawiny??? Chcemy też kupić
napoje typu cola i jest ten sam problem - ile?
Będę wdzięczna za rady
Obserwuj wątek
    • kasiaaaa24 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 10:38
      U nas ślub w październiku (więc nie zbyt gorącym miesiącu), sami
      kupujemy wszystkie napoje i tak: przewidujemy po 2,5 litra napojów
      na osobę, w tym 2 litry soku i 0,5 litra wody nie gazowanej. Coli i
      innych gazowanych napojów nie będzie. Dodatkowo do woli kawa i
      herbata. Jeśli będzie sporo dzieci, to doliczyłabym na każde dziecko
      dodatkowy litr, bo w sumie dzieci ciągle piją.
      • travka1 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 11:54
        a alkoholu pt "wodka" tez nie bedzie? wiesz nie kazdy lubi popijac
        sokiem a bardzo duzo osob popija wlasnie ową coląsmile) przemysl...bo
        sporo osob moze byc rozczarowanych.Chyba,ze na bank wiesz ,ze
        wszyscy goscie nie pija ale w to nie wierzesmile
        • kasiaaaa24 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 14:36
          Chyba ludzie wytrzymają jak przez 10 godzin nie spożyją coli? Chodzi
          o to, że odrzuca nas widok plastikowych czy szklanych butelek o
          różnych kształtach i kolorach na stołach. Stawiamy na eleganckie
          wesele i ślub i soki też nie będą stały w kartonach tylko w
          przezroczystych dzbankach. Prawie każdy lubi cole – ja również -,
          ale nie uważam, żeby był to wyznacznik na weselu. Myślę, że nie
          rozczaruje ich ani menu, ani napoje. A wódka oczywiście że będzie,
          tak samo jak wina białe, czerwone i różowe, ale wszystkie tej samej
          marki i w takich samych butelkach, zresztą bardzo eleganckich, a i
          wino świetnej jakości. Colą będą mogli sobie leczyć kaca w domu smile
          • travka1 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 16:55
            oksmile kochana ja wiem,ze soki w kartonikach to przezytek, wiem pewnie
            duzo wiecej od Ciebie na temat sokow,jedzenia itdsmile ale gwarantuje
            Ci,ze 1 litrowa cola nie psuje widokusmilechociaz ktos dobrze
            napisal,jezeli cenisz bardziej stol niz gosci to nie widze problemusmile
            Jestem restauratorka wiec nic juz mnie chyba nie zdziwi.A eleganckie
            wesele to nie tylko elegancki do bolu stolsmile
            • travka1 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 16:58
              a moze warto pomyslec o oddzielnym barku z napojami roznymi, wtedy
              nie beda Was razily na stole, a gosci cieszyly w szklaneczcesmile
              • kasiaaaa24 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 17:17
                Tak się składa, że narzeczony jest szefem kuchni w jednej z
                najlepszych krakowskich restauracji i o jedzeniu i piciu wiemy też
                sporo. Poza tym ok. 80 % par organizujących tam wesele, decyduje się
                tylko na napoje nie gazowane. Zastanawialiśmy się nad stołem, gdzie
                będą stały buteleczki 0,2 coli, fanty, i tym podobnych. Ostatecznie
                nie zdecydowaliśmy się, ponieważ nasza rodzina i znajomi popierają
                nas i im nie przeszkadza brak coli. Z pewnością ewentualny żal po
                coli zrekompensuje im pyszne jedzenie, bo z racji zawodu N
                zdecydowaliśmy się sami gotować i piec. No i będą mieć mnóóóóóstwo
                innych atrakcji smile
                • travka1 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 18:36
                  no to gratuluje meza-szefasmile i powodzenia zyczesmilenie tylko w
                  gotowaniu...
                  • kasiaaaa24 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 18:46
                    Dziękuję i wzajemnie smile
    • sylvia25 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 16:13
      Ja osobiscie wole popijac wodke pepsi, po wodce popijana sokiem zle sie czuje i
      wcale mi nie smakuje. Oby Twoi goscie tak nie mieli. Ja byla bym nie zadowolona,
      pewnie wyslala bym chlopaka zeby pobiegl gdzies do sklepu po pepsi albo cos
      innego gazowanego. Planujac wesele bardziej od tego zeby stoly pieknie wygladaly
      zalezy mi zeby goscie byli zadowoleni z jedzenia, picia i muzyki. Oczywiscie
      estetyka tez jest wazna, ale bardziej od ladnych stolow bez pepsi wole
      zagowolonych gosci
      • marta.k85 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 09.03.08, 19:32
        Ja również nie lubię popijać wódki sokami, zwłaszcza jeśli wódkę mieszam z czymś
        w szklance to wolę jeśli to napój gazowany.
        www.restauracjawenecja.pl/img/przyjecia/097.jpg
        to zdjęcie stołu w restauracji, gdzie mam wesele i wydaje mi się, że te butelki
        wyglądają ok.
        Dla mnie ważne jest również zadowolenie gości, a nie tylko moje widzimisię czy
        wygląd stołu.
        • kreatywni Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 03:42
          Dla niektórych osób (także dla mnie) butelki nigdy nie wyglądają ok. Ja narazie zastanawiam się nad napojami gazowanymi. Zastanawiam ponieważ tak jak ktoś już tutaj napisał wychodzę z założenia, że każdy wytrzyma kilka godzin bez coli. Jeśli jednak postanowię, że cola będzie to albo w barze będzie nalewał ją barman, albo do stolika przynosił kelner.
        • mala_an Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 10:17
          Mi to jednak średnio wygląda wink
          To znaczy - fakt - zdjęcie bardzo ładne, kadr i gra świateł sprawia że wszystko
          do siebie pasuje - jednak patrząc z innej strony jestem przekonana że to nie
          wygląda już tak estetycznie.

Na wigilii firmowej dwa lata temu mieliśmy cole i była też w szklanych dzbankach
          na styl karafek zamykanych - bardzo ładnie to wyglądało. Jedna na stół i
          kelnerka przynosiła nowe - zimne.
          Wyglądało to estetycznie i było całkiem przyjemnie (niestety moja firma to same
          informatycy to nie wiedzą że można pić cokolwiek innego niż cola :] ew piwo)
          • yellowpeach Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 10:29
            kurczę, a myślicie, że ktoś z Waszych gości będzie później komentował "och, taki śliczny mieli wystrój, stoły eleganckie, tylko po co ta cola tam stała??!" ??
            nie sądzę. my organizujemy wesele dla bliskich, którzy przyjdą tam spędzać czas z nami i dobrze się bawić, a nie zastanawiać się czy butelka z colą dobrze komponuje się z kryształowymi kieliszkami na stole. nie rozumiem o co całe zamieszanie
            • kasiaaaa24 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 10:36
              Dziewczyny, czy mi się wydaje, czy żadna z Was poza mną nie
              odpowiedziała na temat ??? Pytanie dotyczyło ILOŚCI. A czepiacie się
              coli. Każdy robi wesele jak mu się podoba i pod swoją rodzinę. Jeden
              robi wiejskie wesele a drugi podaje najlepsze i najdroższe alkohole,
              bo jego rodzina innych nie pija. Jeden robi skromne wesele, bo go
              nie stać, inny wytworne przyjęcie na 200 osób, bo stać go na to. Co
              człowiek, to inna opinia i inne wymagania. Pomóżcie dziewczynie i
              powiedzcie, ile waszym zdaniem napojów powinna nabyć, a nie
              skupiajcie się na jakości.
              • kreatywni Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 10:52
                Kasia, nikt się nie czepia. Dyskutujemy, do tego wkońcu jest forum smile
    • sylvia25 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 12:33
      wyraziłam swoja opinie, ze więcej coli i napojów gazowanych a mniej soków. Tak
      jak pisałaś do 3l na osobę. Ja bym dała 1,5l napoje gazowane, 1l soku i o,5 nie
      gazowana mineralna. Bądź proporcje soków z wodą mineralną pół na pół. Oczywiście
      wytrzymam bez coli 10h a i pewnie całe życie ale to chyba nie o to chodzi.
      Zresztą nikt tu nie mówi o tym, żeby stawiać na stole 2l butelki pepsi. Można
      kupić małe szklane a do tego można pozbyć sie papierowego opakowania i przybrać
      je podobnie jak wódkę wink. Dobrym pomysłem jest tez kelner albo stół obok na
      napoje, które nie pasują Ci do stołu. Nawet ludzie z najbardziej delikatnymi
      podniebieniami lubią raz na jakiś czas napić sie napojów gazowanych. Piszę to
      nie po to, żeby krytykować tylko po to by może Cię przekonać by goście mieli
      wybór tego co mogą sie napić. Nawet jeżeli miała by to być jedna czy 4 osoby na
      100 gości którzy lubią napoje gazowane ja bym im kupiła. Byłam na weselu u
      znajomych, którzy mieli same tłuste wędliny, mam delikatny żołądek i lubię
      wędliny chude i drobiowe. Nie zjadłam ani plasterka wędliny a miałam ochotę.
      Później jak znajomi sie pytali jak było to mówiło sie fajnie ale...
      • aiwlyskeram Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 12:46
        cześć dziewczyny! Ja też mam wesele na ok 120 osób i czy te 3 litry
        na osobę to tylko na wesele czy łącznie z poprawinami?? zaznaczam że
        moje wesele będzie w sierpniu, także może być gorąco (przynajmniej
        mam taką nadziejęsmile)
        • sylvia25 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 10.03.08, 13:16
          w pierwszy dzień liczę ok 3l na osobę a drugi 2l. To tez zależy od której
          zaczynasz wesele. Wiadomo ze niektórzy wesela zaczynają o 11 a inni o 18. To też
          trzeba wziąć pod uwage. Ja też mam w sierpniu, w razie czego, jak będzie widać,
          że jakieś napoje się kończą wyśle sie kierowce do sklepu całodobowegowink Wesele
          robie w restauracji wiec jest też możliwość kupienia na miejscu jak wykorzystamy
          limit.
          • trik26 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 12.03.08, 17:10
            Popytałam moich ślubnych koleżanek. Jedna (ostatnio ) miała 2,5 litra na osobę
            na dwa dni wesele i poprawiny i jeszcze jej zostało. Ja dla pewności liczę 3
            litry na osobę na wesele i poprawiny
    • kama29 Re: Pomóżcie! Ile soków??? 12.03.08, 18:17
      Dzięki wszystkim za pomocsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka