tolek_cacek
13.10.09, 15:00
Stereotypy he he
Jakiś czas temu szukałem najemcy na mieszkanie na G.Śląsku. Jakieś biuro zgłosiło się z ofertą cudzoziemców, którzy mają status uchodźcy, kartę stałego pobytu i grube dofinansowanie Państwa Polskiego na liczną gromadkę dzieci. Żyją głownie z tego ale za to spokojnie i dostatnio. Dopiero po dłuższym dociekaniu dowiedziałem się że chodzi o "osoby z obywatelstwem Republiki Rosji" a dokładniej Czeczenów.
Myslałem sobie, że nie można być świnią i dyskryminować ludzi więc sprawdziłem dokładnie jak to jest z tym statusem uchodźcy, podzwoniłem do tego urzędu, poczytałem sobie i nawet umówiłem ich na oglądanie lokalu.
Ale towarzystwo przyszło, zaczęło marudzić, wybrzydzać więc zamiast tego zdecydowałem się na polską pielegniarkę z dwójką dzieci, po przejściach ale z jakimś nowym partnerem, pracującą ciężko na dwóch etatach. I Bogu dziękuję za ten wybór. Pani pielęgniarka płaci czynsz z regularnością zegarka, nie awanturuje się, a jej dzieci nie drą się całymi dniami na korytarzu.
Jest jednym z lokatorów o których na pewno będę dbał i starał się aby była zadowolona z mieszkania a czynsz był rozsądny dla obu stron.
Mój znajomy niestety wynajął mieszkania dwóm rodzinom uchodźców i niestety ma przesr...e.
"Mili i spokojni uchodźcy" terroryzują mu pozostałych mieszkańców którzy grożą wyprowadzeniem się a Policja jest jak zwykle bezradna.
Uprzedzając ewentualne komentarze - tak, tak na pewno jestem rasistą i ksenofobem oraz nie potrafię zrozumieć specyfiki kulturowej etc :-)
Ale dzięki przypadkowi mam spokój i nikt nie terroryzuje mi lokatorów.
Wnioski pozostawiam internautom.
FD