Gość: Legalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.02.07, 21:27 Czy po "obrobce" programem Nlite legalnego Windowsa Xp (usuniecie IE.WMP itd) system nadal jest legalny czy juz raczej nie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Obywatel Re: Xp Legalny inaczej IP: *.ists.pl 21.02.07, 22:26 Gość portalu: Legalny napisał: > Czy po "obrobce" programem Nlite legalnego Windowsa Xp (usuniecie IE.WMP itd) > system nadal jest legalny czy juz raczej nie? Co znaczy nielegalny system? Może być nielegalny samochód? Kupiłeś, zapłaciłeś, więc w czym problem? Link Zgłoś
Gość: lala Re: Xp Legalny inaczej IP: *.chello.pl 21.02.07, 22:54 Lepiej poczytaj licencje. Wydaje sie, ze bil nie pozwala na takie zabiegi , a mysle sie , ze wiekszosc slucha bila Link Zgłoś
Gość: DOBRE..bo Pirackie Re: Xp Legalny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 10:00 Gość portalu: Legalny napisał(a): > Czy po "obrobce" programem Nlite legalnego Windowsa Xp (usuniecie IE.WMP itd) > system nadal jest legalny czy juz raczej nie? A co ma do rzeczy nLite ??? Przecież zainstalowany system XP za pomocą nLite i tak musisz AKTYWOWAĆ ! :) Link Zgłoś
Gość: DOBRE..bo Pirackie Re: Xp Legalny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 10:03 Gość portalu: Legalny napisał(a): > Czy po "obrobce" programem Nlite legalnego Windowsa Xp (usuniecie IE.WMP itd) A tak przy okazji ! Do usunięcia IE, WMP lub kilkunastu innych zbędnych rzeczy z XP nie potrzeba aż programu nLite. Wystarczy sam XP i niewielka modyfikacja w zainstalowanym XP i już możesz bez problemu usuwać co chcesz ze skladników systemu XP - za pomocą jego samego z okienka: Dodaj/Usuń składniki systemu XP. Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Xp Legalny inaczej IP: *.ists.pl 22.02.07, 11:06 Teoretycznie możesz. Znikną ikony, a "usuniete" programy jak były, tak są. Link Zgłoś
Gość: DOBRE..bo Pirackie Re: Xp Legalny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:44 Gość portalu: Obywatel napisał(a): > Teoretycznie możesz. Znikną ikony, a "usuniete" programy jak były, tak są. Przez systemową opcję: Dodaj/Usuń składniki systemu XP ??? BEZ JAJ ! :) Link Zgłoś
Gość: DOBRE..bo Pirackie Re: Xp Legalny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 14:16 Gość portalu: Obywatel napisał(a): > Sprawdź sam. Sprawdziłem i dlatego o tym piszę, że tak jest a ty nawet nie wiesz o co chodzi. :) Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Xp Legalny inaczej IP: *.ists.pl 22.02.07, 14:52 Skoro tak mówisz, to na pewno tak jest. Poinformuj o tym MS, bo na swojej stronie napisali: "Program Windows Media Player jest funkcją systemu operacyjnego i nie można go całkowicie usunąć." www.microsoft.com/windows/windowsmedia/pl/mp10/faq.aspx#2_3 Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Xp Legalny inaczej 22.02.07, 14:57 IE tez .. zeby usunac calkowicie IE, trzeba skorzystac z innego shella niz explorer.exe. Link Zgłoś
Gość: DOBRE..bo Pirackie Re: Xp Legalny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 16:19 Gość portalu: Obywatel napisał(a): > stronie napisali: "Program Windows Media Player jest funkcją systemu > operacyjnego i nie można go całkowicie usunąć." > > www.microsoft.com/windows/windowsmedia/pl/mp10/faq.aspx#2_3 W tym artykule są tylko dane o normalnym systemie XP - bez modyfikacji, czyli o takim jaki każdy ma. W takim systemie faktycznie nie można usunąć WMP ponieważ nawet go nie ma w okienku: Dodaj/Usuń składniki systemu XP. Ja natomiast napisałem, że pokaże się po niewielkiej modyfikacji XP w tym okienku: Dodaj/Usuń składniki systemu XP I pokażą się WSZYSTKIE składniki systemu - w tym także WMP oraz IE i można je usunąć z systemu. Na tyle skutecznie, że po usunięciu nie można odtwarzać żadnej muzyki (usunięty WMP) ani korzystać z internetu (usunięty IE). Pokazują się tylko komunikaty, że brak odpowiedniego oprogramowania. Ale to dopiero po MODYFIKACJI systemu a nie na takim jaki ty masz ! :) Link Zgłoś
Gość: Legalny Re: Xp Legalny inaczej IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.02.07, 19:03 Modyfikacja modyfikacja jezeli jest tak pieknie to czemu nie mam wyboru jak przy alternatywnej platformie instaluje co chce a czego nie. Link Zgłoś
Gość: DOBRE..bo Pirackie Re: Xp Legalny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 19:18 Gość portalu: Legalny napisał(a): > Modyfikacja modyfikacja jezeli jest tak pieknie A KTO mówi (PISZE !) że jest pięknie ??? Ja tylko skromnie zwróciłem uwagę, że nie trzeba aż dodatkowych programów typu nLite żeby coś pousuwać z XP. Wystarczy lepiej poznać sam XP. :) To tyle w temacie: " o wyższości cudownych Linuksów, których nikt nie używa nad ch*jowymi Windowsami których używają wszyscy". Link Zgłoś
Gość: Legalny Re: Xp Legalny inaczej IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.02.07, 20:13 Gość portalu: DOBRE..bo Pirackie napisał(a): > Gość portalu: Legalny napisał(a): > > > Modyfikacja modyfikacja jezeli jest tak pieknie > > A KTO mówi (PISZE !) że jest pięknie ??? > > Ja tylko skromnie zwróciłem uwagę, że nie trzeba aż dodatkowych programów typu > nLite żeby coś pousuwać z XP. > Wystarczy lepiej poznać sam XP. :) > > To tyle w temacie: > " o wyższości cudownych Linuksów, których nikt nie używa nad ch*jowymi > Windowsami których używają wszyscy". Nie ma to jak guru komputerowe w jaki to sposob zwykly user xp ma wyrzucic z systemu badziew ktory mu jest niepotrzebny przez aplet dodaj/usun? a Nlite to tylko przyklad i Capsa wylacz bo glowa boli od tego krzyku.A co kto uzywa to jego sprawa "Miliony much jedza gowno ale nie oznacza ze to gowno jest dobre" Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Xp Legalny inaczej IP: *.ists.pl 22.02.07, 22:52 Gość portalu: DOBRE..bo Pirackie napisała: > W tym artykule są tylko dane o normalnym systemie XP - bez modyfikacji, czyli > o takim jaki każdy ma. > W takim systemie faktycznie nie można usunąć WMP ponieważ nawet go nie ma w > okienku: > Dodaj/Usuń składniki systemu XP. > Ja natomiast napisałem, że pokaże się po niewielkiej modyfikacji XP w tym > okienku: > Dodaj/Usuń składniki systemu XP > I pokażą się WSZYSTKIE składniki systemu - w tym także WMP oraz IE i można je > usunąć z systemu. > Na tyle skutecznie, że po usunięciu nie można odtwarzać żadnej muzyki > (usunięty WMP) ani korzystać z internetu (usunięty IE). Ale jesteś tajemniczy. Tą "niewielką modyfikację system" może sobie poćwiczyć każdy użytkownik - wszystkie "nieusuwalne" składniki systemu doda sobie do listy usuwając w pliku sysoc.inf (znajduje sie w folderze \Windows\inf) wpisy HIDE (przecinka nie należy usuwać). Ale z tego nie wynika, że uda mu się usunąć cały "składnik systemu Windows", a nie tylko jego ikonę. (Niemniej jednak na wszelki wypadek przed rozpoczęciem eksperymentów warto zrobić punkt przewracania systemu) > Pokazują się tylko komunikaty, że brak odpowiedniego oprogramowania. > Ale to dopiero po MODYFIKACJI systemu a nie na takim jaki ty masz ! :) Jakie komunikaty sie mogą pokazywać skoro programu nie ma? Udało Ci się usunąć IE? Na pewno? To wpisz sobie w Eksploratorze Windows adres np. www.gazeta.pl Link Zgłoś
3promile Re: Xp Legalny inaczej 23.02.07, 00:00 No nie wiem - ja jestem lama, ale sporo progsów alternatywnych wobec WMP używa składnika WMP. A co do przeglądarek - używam Firefoxa, ale nie mogę odinstalować IE, bo np. P2M chodzi pod IE. Proponuję ostrożność w tym pędzie do usuwania. Link Zgłoś
konrad.w6 Re: Xp Legalny inaczej 23.02.07, 08:58 3promile napisał: > No nie wiem - ja jestem lama, ale sporo progsów alternatywnych wobec WMP używa > składnika WMP. A co do przeglądarek - używam Firefoxa, ale nie mogę odinstalowa > ć > IE, bo np. P2M chodzi pod IE. Proponuję ostrożność w tym pędzie do usuwania. Nie bedzie tez dzialalo Gadu-Gadu i wiekszosc skanerow online bez IE. Usuniety "na chama" IE, po restarcie kompa mi sie odrodzil...P.. Link Zgłoś
Gość: Móha Guwnojat Re: Xp Legalny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:13 Gość portalu: Legalny napisał(a): > A co kto uzywa to jego sprawa > "Miliony much jedza gowno ale nie oznacza ze to gowno jest dobre" Dla much jest najlepsze ! Dla użytkowników komputerów systemy Windows są najlepsze czy się to komu podoba czy nie. Taka jest prawda. :) Link Zgłoś
Gość: kris Re: Xp Legalny inaczej IP: *.icm.edu.pl 23.02.07, 10:55 Poczytałem sobie teraz licencję do Windowsa 98 (pewnie w xp jest podobnie). Otóż nie ma tam ani słowa na temat zabraniania wyrzucania jakichś składników windowsa samodzielnie lub przy użyciu dodatkowego oprogramowania. Licencja zabrania jedynie dizasemblowania, czyli nie mógłbym przekształcić sobie kodu windowsa z powrotem na kod źródłowy:) Natomiast nie zauważyłem przeciwskazań do "wycięcia" nie chcianych elementów, bibliotek, bądź też zastąpienia ich innymi (to by mogło rozwiązać sprawę aktywacji w systemach XP ). Link Zgłoś
azugatka Re: Xp Legalny inaczej 24.02.07, 12:17 Cosik mi sie wydaje ze problem tkwi w czyms innym gdyby MS udostepnil na samym poczatku instalacji co chce a czego nie wszyscy byli by happy.Ale tego to sie nie doczekamy chyba ze przejda na open source -:) Link Zgłoś